Opdracht: Inkomensverdeling - rekenkundig - h45

Opdracht: Inkomensverdeling - rekenkundig - h45

Inleiding

In Nederland verdient niet iedereen evenveel. De inkomensverdeling kun je in beeld brengen met de Lorenzcurve.

Vanwege die inkomensverschillen heeft Nederland een progressief belastingsysteem, dat betekent dat mensen die het meest verdienen de meeste belasting betalen. Je noemt dit ook wel het draagkrachtbeginsel. Dit principe kun je ook in andere gevallen toepassen, bijvoorbeeld als je met je met je hele voetbalteam uit eten gaat of als je met de hele klas op schoolreis gaat.

In deze opdracht staat de inkomensverdeling centraal en jullie brengen het effect van verschillende maatregelen op de inkomensverdeling in beeld.
Dat doe je door in Excel aan de slag te gaan met de inkomensgegevens van 30 leerlingen.

Colofon

Het arrangement Opdracht: Inkomensverdeling - rekenkundig - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-11-17 12:54:58
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze opdracht hoort bij het thema 'Welvaart en groei', en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor economie h45. De opdracht begint met een intro, daarna komt er een stuk tekst over wat je straks kan na deze opdracht (de leerdoelen) en vervolgens komt er een uitleg wat je gaat doen. Eerst komt er een opdracht over het inkomen, de inkomensverdeling en het belastingstelsel. De opdracht bestaat uit een onderzoeksvraag, twee stappen met bijbehorende opdrachten, een eindproduct, een toets en een reflectie. In deze opdracht geef je antwoord op de volgende onderzoeksvraag: Hoe kun je het effect van verschillende (belasting) maatregelen op de inkomensverdeling in beeld brengen? De onderzoekvraag is onderverdeeld in meerdere deelvragen. Belangrijke onderwerpen zijn: de lorenzcurve, het progressief belastingsysteem, het draagkrachtbeginsel en de primaire & secundaire inkomensverdeling. Bij de eerste stap ga je samen met een klasgenoot nadenken over een lorenzcurve. Je denkt na over waarom het noodzakelijk is dat de inkomens gesorteerd worden van laag naar hoog. Bij stap 2 ga je samen met een klasgenoot nadenken over de inkomensverdeling en het organiseren van het feest. Hier beantwoord je de hoofdvraag. Ter afsluiting is er een toets over het inkomen, de inkomensverdeling en het belastingstelsel. Na de toets wordt er nog een keer teruggekeken naar de opdracht, dus hoe ging het?
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Welvaart en groei; Economie; Primaire en secundaire inkomensverdeling (Lorenzcurve); Welvaart;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
3 uur en 30 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, draagkrachtbeginsel, economie, h45, inkomensverdeling - rekenkundig, lorenzcurve, personele inkoemnsverdeling, progressief belastingstelsel, stercollectie, welvaart en groei
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open