Standbeelden

Standbeelden

Inleiding

Vaak let je er niet zo goed op, maar ik Meppel staan ontzettend veel standbeelden. Kijk maar eens rond wanneer je door de stad loopt, je hebt er heel veel. Hier zie je een aantal voorbeelden, misschien herken jij er wel een. Hieronder staat de informatie die bij de standbeelden hoort. Wanneer je verder naar beneden scrolt, kan je de foto's zien die erbij horen.

 

Standbeeld (1) heet 'Staphorster vrouw' en is gemaakt in 1897. Dit standbeeld is dus al 120 jaar oud. Wel is hij in 1989 gerestaureerd, dat betekent dat hij weer mooi gemaakt is. Het is niet bekend wie dit standbeeld heeft gemaak, maar hij staat aan de Stationsweg.

Standbeeld (2) van Paul Hulskamp staat aan de Stoombootkade en heet 'Dynamisch Meppel'. Het is gemaakt van roestvaststaal en is gemaakt in 1982.

Standbeeld (3) heet 'Groene Glazen Vazen' en is gemaakt door Gerlof Hamersma in 1991. Je kan dit standbeeld bewonderen in het Wilheminapark. Dit werk is gemaakt van glas.

Standbeeld (4) is gemaakt in 2002. Het standbeeld heet 'Thontie' en is gemaakt door twee personen, namelijk Gerrit Groenewoud en Tilly Buij. Dit standbeeld staat bij het Diaconessenhuis, misschien heb je hem wel eens gezien toen je naar het ziekenhuis moest.

Standbeeld (5) heet 'De Stadsomroeper'. Dit standbeeld is gemaakt door Jan Krikke in 2004. Het staat op de Wheem in Meppel, bij de terassen.

Standbeeld (6) staat op de Gasgracht. Het heet 'Stadswandeling' en is gemaakt door Charles Henri in 2009. Deze standbeelden zijn gemaakt van brons.

Standbeeld (7) staat aan de Sluisgracht. Het is een bijzonder standbeeld, want het is niet bekend wie het heeft gemaakt en het heeft geen naam.

 

Bekijk de standbeelden eens goed, misschien kan je er ideeën van opdoen!

Colofon

Het arrangement Standbeelden is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Arina Bartelds Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2019-04-15 18:57:24
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les gaat over standbeelden. Aan het eind van deze les wil ik dat de leerlingen hebben geoefend met samenwerken. Verder weten de leerlingen wat een standbeeld is, waarom ze worden gemaakt en waar ze kunnen staan. Ook kunnen ze 5 manieren noemen hoe een standbeeld gemaakt kan worden en van welke materialen. Deze les is ontworpen voor een natuur en techniek les, en bij deze les gaan we in op het onderdeel techniek. Ze gaan daarbij in op kerndoel 44 (de leerlingen leren bij producten uit hun eigen omgeving relaties te leggen tussen de werking, de vorm en het materiaal gebruik) en kerndoel 45 (de leerlingen leren oplossingen voor technische problemen te ontwerpen, deze uit te voeren en te evalueren). Ze gaan aan de slag met verschillende materialen, constructieprincipes, gebruik, vormgeving en relatie vorm en functie. De les is ontworpen voor groep 7, maar zou met enige aanpassingen ook in andere groepen gegeven kunnen worden.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten

Bronnen

Bron Type
Een wassen beeld van Enzo Knol
https://www.youtube.com/watch?v=BaYFtW3sVE8
Video
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open