Standbeelden

Standbeelden

Inleiding

Vaak let je er niet zo goed op, maar ik Meppel staan ontzettend veel standbeelden. Kijk maar eens rond wanneer je door de stad loopt, je hebt er heel veel. Hier zie je een aantal voorbeelden, misschien herken jij er wel een. Hieronder staat de informatie die bij de standbeelden hoort. Wanneer je verder naar beneden scrolt, kan je de foto's zien die erbij horen.

 

Standbeeld (1) heet 'Staphorster vrouw' en is gemaakt in 1897. Dit standbeeld is dus al 120 jaar oud. Wel is hij in 1989 gerestaureerd, dat betekent dat hij weer mooi gemaakt is. Het is niet bekend wie dit standbeeld heeft gemaak, maar hij staat aan de Stationsweg.

Standbeeld (2) van Paul Hulskamp staat aan de Stoombootkade en heet 'Dynamisch Meppel'. Het is gemaakt van roestvaststaal en is gemaakt in 1982.

Standbeeld (3) heet 'Groene Glazen Vazen' en is gemaakt door Gerlof Hamersma in 1991. Je kan dit standbeeld bewonderen in het Wilheminapark. Dit werk is gemaakt van glas.

Standbeeld (4) is gemaakt in 2002. Het standbeeld heet 'Thontie' en is gemaakt door twee personen, namelijk Gerrit Groenewoud en Tilly Buij. Dit standbeeld staat bij het Diaconessenhuis, misschien heb je hem wel eens gezien toen je naar het ziekenhuis moest.

Standbeeld (5) heet 'De Stadsomroeper'. Dit standbeeld is gemaakt door Jan Krikke in 2004. Het staat op de Wheem in Meppel, bij de terassen.

Standbeeld (6) staat op de Gasgracht. Het heet 'Stadswandeling' en is gemaakt door Charles Henri in 2009. Deze standbeelden zijn gemaakt van brons.

Standbeeld (7) staat aan de Sluisgracht. Het is een bijzonder standbeeld, want het is niet bekend wie het heeft gemaakt en het heeft geen naam.

 

Bekijk de standbeelden eens goed, misschien kan je er ideeën van opdoen!

Opdracht

Nu we weten dat er in Meppel al zoveel standbeelden staan, moet je je eens bedenken hoeveel er dan wel niet in Drenthe staan. Hoeveel zijn het er dan wel niet in heel Nederland, of zelfs in de hele wereld?

Heel leuk al die standbeelden, maar wat weten we er nou eigenlijk van? Vandaag gaan wij erachter komen wat een standbeeld is, waarom ze worden gemaakt en waar ze kunnen staan. Ook gaan we kijken naar hoe je een standbeeld kan maken en welke materialen je daarvoor kunt gebruiken.

Hier gaan we vandaag onderzoek naar doen met behulp van deze webquest. Ook gaan jullie nog zelf aan de slag, want hoe leuk is het om zelf een standbeeld te maken.

Volg de stappen van de webquest, lees alles samen door en maak de opdrachten. Ik ben heel benieuwd naar wat jullie aan het eind van de les hebben gemaakt!

Wat denk jij?

Informatie bronnen

Wanneer je in een woordenboek opzoekt wat een standbeeld is, zie je dat het een beeld is van bijvoorbeeld mensen of andere dingen ter nagedachtenis van iets of iemand. Vaak wordt het in het openbaar neergezet op een voetstuk of een sokkel. Zo heet het onderste gedeelte van een standbeeld, kijk maar op de foto hieronder.

Een standbeeld kan van zoveel verschillende materialen gemaakt worden. Eigenlijk van alles, want jij bedenkt en ontwerpt het. Voorbeelden zijn natuursteen, brons of hout.

Je kunt ook veel standbeelden tegenkomen in musea. Misschien ben je wel eens in het Rijksmuseum geweest. En denk eens aan Madame Tussauds, dat zijn alleen maar standbeelden.

Kijk nu eens naar het filmpje van Enzo Knol. Zijn beeld wordt gemaakt voor in Madame Tussauds. Het materiaal dat wordt gebruikt is was. Je noemt het ook een wassen beeld.

Een wassen beeld van Enzo Knol

Verwerking

Deel 1

Een standbeeld wordt dus vaak gemaakt om mensen of dingen te herdenken. Soms heb je ook kunstenaars die een standbeeld willen maken om hun mening te geven of omdat ze het gewoon mooi vinden.

Denk eens na over de volgende vragen en schrijf dat op:
- Wat voor personen zijn jullie? (Vrolijk, verdrietig, boos, druk, rustig)
- Wat voor soort standbeeld past er bij jullie?

Pak nu een a4 bij mij weg en schets daar een standbeeld op dat bij jullie past. Denk erom dat hij niet te groot wordt, want dat kost heel veel tijd. Denk na over het materiaal dat je graag zou willen gebruiken dat op school aanwezig is. In overleg met mij mag je veel gebruiken. Wees er niet te lang mee bezig, het is een schets en dat hoeft niet perfect.

Deel 2

Jullie zijn tevreden over je schets, dat betekent dat het tijd is om je eigen standbeeld te maken. Ga aan de slag en probeer het zo weer te geven als jij in gedachten hebt. Aan het eind van de les gaan jullie de standbeelden aan elkaar laten zien en er wat over vertellen. Denk tijdens het maken daarom aan de volgende punten:

- Wat wil ik laten zien?
- Waarom wil ik dit laten zien?
- Kan het staan zodat ik hem straks op een plek neer kan zetten?
- Hoe ga ik dit standbeeld maken?
- Welke materialen ga ik gebruiken?

Heel veel succes, ik ben benieuwd! :)

Deel en vergelijk

Je gaat nu samen met een ander groepje kijken naar jullie werk en beantwoorden de volgende vragen:

 

Wat zie je voor standbeeld?

Van welk materiaal is het gemaakt?

Wat hebben jullie een beetje hetzelfde?

Wat hebben jullie helemaal anders?

Hoe kwamen jullie op dit idee?

 

Vul deze vragen in op het papier dat je hebt gekregen en lever dat bij mij in. Daarna kan je verder naar de laatste stap.

 

Beoordeling

Jullie hebben de webquest en daarbij deze les afgerond. Wat hebben jullie nou geleerd? Denk nog eens aan de vragen die jullie als een gesteld waren:

- Wat is een standbeeld?
- Waarom worden er standbeelden gemaakt?
- Waar kunnen standbeelden staan?
- Hoe worden standbeelden gemaakt en van welke materialen?

Nu jullie klaar zijn mogen jullie naar mij toekomen met jullie standbeeld!

Informatie voor de leerkracht

https://nl.wikipedia.org/wiki/Standbeeld

  • Het arrangement Standbeelden is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Arina Bartelds Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2019-04-15 18:57:24
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze les gaat over standbeelden. Aan het eind van deze les wil ik dat de leerlingen hebben geoefend met samenwerken. Verder weten de leerlingen wat een standbeeld is, waarom ze worden gemaakt en waar ze kunnen staan. Ook kunnen ze 5 manieren noemen hoe een standbeeld gemaakt kan worden en van welke materialen. Deze les is ontworpen voor een natuur en techniek les, en bij deze les gaan we in op het onderdeel techniek. Ze gaan daarbij in op kerndoel 44 (de leerlingen leren bij producten uit hun eigen omgeving relaties te leggen tussen de werking, de vorm en het materiaal gebruik) en kerndoel 45 (de leerlingen leren oplossingen voor technische problemen te ontwerpen, deze uit te voeren en te evalueren). Ze gaan aan de slag met verschillende materialen, constructieprincipes, gebruik, vormgeving en relatie vorm en functie. De les is ontworpen voor groep 7, maar zou met enige aanpassingen ook in andere groepen gegeven kunnen worden.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Een wassen beeld van Enzo Knol
    https://www.youtube.com/watch?v=BaYFtW3sVE8
    Video