Algemeen
Planning schooljaar 2018 - 2019
In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Bij elk boek update je het leeslogboek
Hieronder vind je een schema met deadlines. Wanneer je dit schema volgt, weet je zeker dat je tijd genoeg hebt om alle boeken te lezen en je leeslogboek tijdig bij te werken. Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. Op deze momenten kun je feedback ontvangen over de gelezen boeken en over de inhoud van je leeslogboek.
Leeslogboek starten zorg dat je leeslogboek uiterlijk vrijdag 31 augustus gemaakt is
Boek 1 periode 1 - vrijdag 12 oktober
Boek 2 periode 2 - vrijag 23 november
Boek 3 periode 2 - vrijdag 11 jaunuari
Boek 4 periode 3 - vrijdag 22 februari
Boek 5 periode 3 - vrijdag 5 april
Boek 6 periode 4 - vrijdag 17 mei
Leeslogboek compleet periode 4 - vrijdag 14 juni
Voorwaarden boekkeuzes
In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Geef altijd aan je docent door welk boek je gaat lezen. Op deze manier kan de docent
tijdig adviseren om eventueel een ander boek te kiezen.
De boeken op je leeslijst moeten aan een aantal eisen voldoen:
- De boeken moeten oorspronkelijk in de Nederlandse taal zijn geschreven. Dus geen vertaalde werken.
- Je leeslijst mag 1 literaire thriller bevatten.
- Er moet een ontwikkeling zichtbaar zijn in het niveau van de boeken die je leest.
Gebruik hiervoor http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/
Lezen voor de lijst
Op de website Lezen voor de lijst vind je 6 verschillende leesniveaus (http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/home/leesniveaus) Probeer te bepalen welk niveau bij de start van havo 4 het beste bij jou past. Probeer om in havo 4 in elk geval één boek van een hoger niveau te lezen. Bij het mondeling in havo 5 komt de ontwikkeling ook ter sprake. Wil je een boek lezen dat je niet terug kunt vinden op Lezen voor de lijst? Overleg dan met je docent over het niveau van het boek.
Instructie leeslogboek
Hoe moet je leeslogboek eruit zien?
Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!
Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:
1. Zorg er eerst voor dat je een eigen Wikiwijspagina aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad 'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal hij/zij letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Een Wikiwijspagina maken
Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier
Verwerkingsopdrachten
In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.
Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.
Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten:
Standaardverslag
Het standaardverslag bestaat uit de volgende onderdelen:
- samenvatting van het boek
- overzichtelijke analyse met de belangrijkste elementen uit de verhaalanalyse
- informatie over de schrijver
- je eigen mening over het gelezen boek
Bij deze opdracht geldt dat je alle informatie (met uitzondering van je eigen mening) letterlijk van internet mag overnemen. Vermeld in dat geval bij elk onderdeel de gebruikte bron. Wees kritisch in de bronnen die je gebruikt. Jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de verwerkingsopdracht.
Recensieopdracht
Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.
Opdracht van Lezen voor de Lijst
Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.
Juryrapport
Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!
Brief van de uitgever
Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.
Brief aan de uitgeverij
Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.
Beoordeling
Algemeen
In havo 4 ben je verantwoordelijk voor het eerste deel van je leeslogboek. Aan het einde van het schooljaar moeten er 6 boeken terug te vinden zijn in je logboek. Je docent zal tussentijds aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. In havo 5 vul je het leeslogboek aan met nog 4 boeken. Aan het einde van havo 5 vindt tot slot het mondeling plaats over de 10 gelezen boeken. Voor dit mondeling krijg je een cijfer. Het leeslogboek dat je in havo 4 hebt opgebouwd wordt beoordeeld met een cijfer. Dit cijfer is onderdeel van het PTA van Nederlands.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal ze letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Boeken
Boekenoverzicht
Boek 1 - Recensie
Het Achterhuis - Anne Frank
Niveau: 2
Sterren: 4
Boek 2 - Standaardverslag
De Passievrucht - Karel Glastra van Loon
Niveau: 2
Sterren: 3
Boek 3 - Standaardverslag
En we noemen hem - Marjolijn van Heemstra
Niveau: 3
Sterren: 2
Boek 4 - Standaardverslag
Het Diner - Herman Koch
Niveau: 3
Sterren: 4
Boek 5 - Standaardverslag
De Eetclub - Saskia Noort
Niveau: 1
Sterren: 4
Boek 6 - Brief aan de uitgeverij
Sonnyboy - Annejet van der Zijl
Niveau: 3
Sterren: 4
Boek 7 - Standaardverslag
Een schitterend gebrek - Arthur Japin
Niveau: 4
Sterren: 3
Boek 8 - Standaardverslag
De vrouw die de honden eten gaf - Kristien Hemmerechts
Niveau: 3
Sterren: 4
Boek 9 - Standaardverslag
Ultimatum - Thomas Heerma van Voss
Niveau: 2
Sterren: 3
Boek 10 - Standaardverslag
Een hart van steen - Renate Dorrestein
Niveau: 3
Sterren: 4
Boek 1 - havo 4
Een boek als beste vriendin
“Ik zal hoop ik aan jou alles kunnen toevertrouwen, zoals ik het nog aan niemand gekund heb, en ik hoop dat je een grote steun voor me zult zijn.”
Het is gek toch, dat iedereen het verhaal van Anne leest. Een dagboek is toch eigenlijk privé. Op 12 Juni 1942, Anne haar 13e verjaardag, kreeg Anne een dagboek cadeau. Vanaf dat moment begon ze in het dagboek te schrijven en luchtte haar hart telkens weer alsof het boek haar beste vriendin was. Ze gaf haar dagboek zelfs een naam “Kitty”, en begon iedere keer haar verhaal met “Lieve Kitty”. Anne Frank en haar familie doken op maandagochtend 16 Juli 1942 onder in een achterhuis aan de Prinsengracht 263. Ze zaten daar samen met een andere familie, de familie Van Daan. Later ook met mijnheer Dussel. In haar dagboek heeft zei 2 jaar lang al haar gebeurtenissen en diepste gedachtes geschreven.
Het verhaal is natuurlijk waargebeurd wat betekend dat je echt beelden gaat vormen bij alles wat er gezegd wordt. Het is mooi, ontroerend en realistisch. Het boek gaat in feiten helemaal over hoe Anne over dingen denkt dus haar meningen. Ze gebruikt het boek om haar hart volledig in te luchten. Ze verteld over haar velen aanbidders, de ruzie’s in het huis (vooral met haar moeder), alle dagelijkse dingen en gewoontes, de spannende avonturen met Peter en nog veel meer.
Allereerst wil ik zeggen dat Anne prachtig kon schrijven. Ik vond het lezen van de spanningen en ruzie’s in het huis erg interessant. Ik kan me namelijk goed in beelden hoe dat zal gaan als je 2 jaar lang 24 uur per dag samen in een huis moet leven. Ook is het mooi hoe Anne schrijft over haar vroegere herinneringen of juist over alle toekomst plannen van haar en de andere in het huis. Ze hoopt namelijk schrijfster te worden en een boek over haar tijd als onderduikster uit te geven. Wat haar dus ook gelukt is, een droom die uitkomt voor haar. Anne hield ook van het gluren naar de buren. Als je je leven in een achterhuis moet doorbrengen wordt zelfs zo iets kleins interessant. Anne beschrijft ook af en toe de dagindelingen van haar mede onderduikers en ze verteld dat ze toch ook moet blijven leren en lezen.
Ik vond Annes romance met Peter wel het leukst om te lezen. Anne vond Peter in het begin maar een saaie niksnut. ' 's Ochtends om half tien (wij zaten nog aan het ontbijt) arriveerde Peter van Pels, een tamelijk saaie en verlegen slungel van nog geen zestien jaar, van wiens gezelschap niet veel te verwachten is. Mevrouw en mijnheer Van Pels kwamen een half uur later.' Wat leuk was omdat Peter en Anne later gevoelens voor elkaar kregen en zelfs verliefd werden, ze hadden het over van alles.
Het enige minpuntje aan dit schitterende boek is dat het misschien te lang dradig is om te lezen. Je leest Annes gedachtes op tijds volgorde wat na een tijd misschien kan gaan vervelen. Maar het boek pakte mij goed genoeg om het van begin tot eind uit te lezen, en ik heb er geen spijt van omdat het een prachtig en ontroerend verhaal is. Het boek eindigt met een klap, Annes leven komt een tijdje na die klap aan een einde.
Sally Berest H4E
Boek 2 - havo 4
De Passievrucht
Armin Minderhout heeft een zoon van Monika. Monika is ondertussen overleden. Ellen de nieuwe vriendin van Armin wil zwanger worden maar het lukt maar niet. Ze besloten een vruchtbaarheidstest te doen. Als Bo de zoon van Armin 13 is ontdekt Armin dat hij al zijn hele leven onvruchtbaar is. Hij gaat de vader van zijn zoon zoeken. Ellen was een erg goede vriendin van Monika en ze zegt niets te weten. Na de dood van Monika raakt Armin in een soort depressie.
Hij bezoekt veel vroegere vrienden van Monika maar dat lijd op niets uit. Als zijn vader overlijdt vindt hij een briefje waarop staat ‘ ik ben zwanger M.’ Hieruit blijkt dat Armins vader, de biologische vader van Bo is, en Ellen wist hier vanaf maar heeft dat voor Armin verzwegen.
Titel: De Passievrucht : roman
Schrijver: Karel Glastra van Loon
Uitgeverij: Atlas Contact, Uitgeverij, 2015
Tijd: het boek wisselt tussen heden en verleden
Perspectief: Het hele verhaal wordt vertelt vanuit Armin
De schrijver van het boek Karel Glastra van Loon is op 42-jarige leeftijd overleden. Karel is geboren op 24 december 1962 in Amsterdam. Als kind wilde hij bioloog worden maar hij werd uiteindelijk journalist. Later raakte hij onder invloed van de dichter Pauk van Ostijen. Vanaf toen begon hij met dichten. Nadat hij het boek Passievrucht had geschreven werd hij meteen wereld beroemd. Zijn bekendste boeken zijn de Passievrucht en Liza’s adem.
Ik vond het een diepgaand boek met een goed verhaal. Er gebeurd zoveel en je leeft echt met de zoektocht van Armin mee. De terugblikken worden ook erg goed toegepast in de verhaallijn. Ik werd van begin tot eind door het verhaal meegesleurd. En dan is het voltooiend dat het einde dan ook een grote plot twist is.
Sally Berest H4E
https://www.atlascontact.nl/auteur/karel-glastra-van-loon/
Boek 3 - havo 4
En we noemen hem
Marjolijn krijgt op haar 18e verjaardag een ring van haar oma. De ring is van een verre oom geweest. Marjolijn krijgt de opdracht om haar toekomstige kind naar haar verre oom te vernoemen. Er werd haar altijd verteld dat haar oom Frans een held was. Haar oom zou op 5 december een bom verpakt als sinterklaas surprise hebben opgestuurd naar een NSB’er die zijn straf ontlopen was. Als blijkt dat Marjolijn daadwerkelijk in verwachten is van een jongetje komen er twijfels. Ze wil meer te weten komen over dit verhaal. Ze wil haar kind niet zomaar naar een of ander fabeltje vernoemen. Hoe dichter ze bij de bevalling komt hoe meer twijfels er komen.
Titel: En we noemen hem
Schrijver: Marjolijn van Heemstra
Uitgeverij: Das Mag Uitgevers, 2017
Tijd: het boek wordt in het heden verteld
Perspectief: ik-perspectief Marjolijn
Marjolijn Heemstra de schrijfster van het boek is geboren in 1981. Nadat Marjolijn was afgestudeerd belandde ze in de theaterwereld. Ze heeft veel voorstellingen geschreven en in veel voorstellingen gespeeld. En dat doet ze nog steeds. In haar recente voorstellingen probeert ze de alledaagse mensen uit te lichten. Later kwam ze ook in contact met dichten en schrijven.
Het boek ‘En we noemen hem’ is gebaseerd op een familie verhaal van Marjolijn. Ze erfde een ring van een verre oom van haar. Bij die ring werd verteld dat haar oom een bom verpakt als een cadeautje naar een ongestrafte NSB’er opgestuurd had. Het werd nooit zo serieus genomen maar toch wou Marjolijn op latere leeftijd de waarheid achter dit verhaal weten. Op dit verhaal is haar boek geïnspireerd.
Dit boek heeft me vooral erg geraakt omdat ik weet hoe familie geheimen kunnen zijn. Ik vond het erg bijzonder hoe het goede verhaal over de bommenneef ineen keer een enorme draai had gekregen. Hoe verder in het boek hoe spannender de zoektocht werd naar de waarheid en hoe meer je je in haar verhaal meeleeft.
Sally Berest H4E
https://www.hebban.nl/artikelen/llp-de-leesclubassistent-en-we-noemen-hem
https://www.marjolijnvanheemstra.nl/
Boek 4 - havo 4
Het Diner
Paul Lohman en zijn echtgenote Clair gaan uit eten samen met Paul’s broer Serge en schoonzus Babette. Serge is een bekende politicus en misschien zelfs toekomstig minister president. Paul weet dat er iets aan de hand is met zijn zoon Michel. Serge heeft ook een zoon Rick en hij heeft een geadopteerde zoon uit Burkina Faso. Dat heeft zijn imago flink verbeterd. De twee stellen zijn duidelijk rijk. Dat blijkt uit alle dure gerechten en dranken die bestelt worden. Paul heeft snel last van dingen, hij ergert zich snel. Er hangt ook lang een gespannen sfeer. Zo kwam Serges echtgenote met natte ogen binnen. Niemand durft over het onderwerp te beginnen waar ze daadwerkelijk voor uit eten gingen. Serge begint uiteindelijk het onderwerp en zegt dat ze het over hun kinderen moeten hebben.
Titel: Het Diner
Schrijver: Herman Koch
Uitgeverij: Ambo/Anthos B.V., 2009
Tijd: verledentijd
Perspectief: ik-perspectief Paul Lohman
Herman Koch begint zijn carrière als humoristische radio- en tv maker. Hij is hier ook erg bekend mee geworden. Later gaat hij er ook bij schrijven. Hij vindt dat het humoristische en het schrijven goed gecombineerd kan worden. Hij geeft een aantal boeken uit maar het is niet een super succes. Het boek Het Diner was voor hem een soort doorbraak. Met dit boek begon zijn schrijverssucces.
Ik vond dit boek in het begin erg wazig. Ik snapte niet goed waar het verhaal naartoe doelde. Later werd het wel duidelijker. Toen er steeds verteld werd over de zonen en hun gebeurtenissen. Het was soms nog steeds wel moeilijk te volgen. Maar op een gegeven moment werd ook duidelijk dat de hoofdpersoon Paul zelf ook met zichzelf in de knoei zat. Hij had rare gedrag trekjes en rare ergernissen. Het boek eindigde weer met een onverwachte plottwist. Dat vind ik nou het leuke aan boeken.
Sally Berest H4E
https://npofocus.nl/artikel/7506/wie-is-herman-koch
Boek 5 - havo 4
De Eetclub
Karen verhuist samen met Michel naar een andere plek van Amsterdam. Amsterdam leek veel onveiliger. Karen heeft in haar nieuwe buurt niet veel contact. Ze heeft het erg druk met haar nieuwe baan. Via Hanneke een vrouw die ze ontmoet op het schoolplein krijgt ze weer de gelegenheid om mensen te ontmoeten. Ze komt in een eetclubje terecht. Ze gaan zelf een keer met de hele vriendinnenclub naar Portugal. Tijdens die reis krijgen ze te horen dat een van de echtgenote Evert Struyk door het lint is gegaan. Hieruit blijkt dat alle vriendinnen hun luxe leventje te danken hebben aan hun rijke mannen. Het enige wat ze doen is veel drinken en over elkaar roddelen. Op een nacht wordt Karen wakker gebeld en hoort dat er brand is uitgebroken bij Evert en Babbette. Niemand weet of het een ongeluk was of dat Evert zelfmoord wilde plegen. Als nog later ook nog Karen’s beste vriendin Hanneke zelfmoord gepleegd heeft komen er vraagtekens. Karen geloofd niet dat het zelfmoord was en gaat op onderzoek uit.
Titel: De Eetclub
Schrijver: Saskia Noort
Uitgeverij: Noordhoff, 2010
Tijd: verleden tijd
Perspectief: ik-persoon Karen
Saskia Noort geboren in 1967 is schrijfster en columniste. Van haar boeken werden ruim 3 miljoen exemplaren verkocht. Haar werk werd in vijftien talen vertaald en werd bewerkt voor televisie, film en theater. Ook haar laatste thriller, Huidpijn, werd lovend ontvangen en was met 200.000 exemplaren een van de best verkochte boeken van 2016.
Dit vond ik het spannendste boek dat ik gelezen heb. Er waren veel personages en ook erg veel gebeurtenissen. Het was leuk om te lezen hoe Karen eerst als verlegen meisje in een nieuwe buurt komt en al snel de draad op pakt met verschillende contacten. Er zijn ook duidelijke soorten relaties tussen de verschillende personages. Zo heeft Karen uiteindelijk een affaire met Simon. Het einde was erg schokkend en onverwacht. Ik vond dit echt een leuk boek.
Sally Berest H4E
https://www.saskianoort.nl/auteur/
Boek 6 - havo 4
Geachte Heer / Mevrouw,
ik heb wat research gedaan naar verschillende uitgeverijen. Uw uitgeverij Singel Uitgeverijen sprak mij erg aan. Mede omdat deze uitgeverij het boek De Tweeling heeft uitgegeven. Ik ben Sally Berest, pas begonnen schrijfster en heb zelf een boek geschreven. Ik zou in deze brief willen vragen of u een kijkje zou willen nemen in mijn boek.
Mijn geschreven boek heet Sonnyboy. Het speelt zich af in de 2e wereld oorlog. De Surinamer Waldemar besluit om op latere leeftijd naar Nederland te gaan, net als zijn vader deed. Eenmaal aangekomen wordt hij erg gediscrimineerd vanwege zijn afkomst. Hij ontmoet de vrouw Rika. Rika heeft vier kinderen van Willem, haar ex. Waldemar wordt Rika’s dienstjongen om voor een tijdje onderdak te hebben. Als snel worden de twee verliefd. Iedereen om ze heen vind het maar een raar gezicht, een zwarte en een witte. Rika mag haar andere kinderen dan ook niet meer zien van Willem.
Later wordt Rika zwanger van Waldemar. Ze krijgen samen een getint zoontje genaamd Waldy. Waldy’s bijnaam is Sonnyboy. Na de geboorte krijgen Rika en Waldemar geld problemen en raken dakloos. Gelukkig helpt de zus van Waldemar hen. Nog later starten ze hun eigen pension op de boulevard.
Als alles weer beter lijkt te lopen breekt er oorlog uit. Vanaf dit punt is er veel spanning en word het veel gevaarlijker voor het gezin. Rika besloot de joden onderdak te geven in haar pension. Maar op den duur gaat dit een keer fout.
Het verhaal dat ik heb geschreven is hartverscheurend. Zo komt de tweede wereld oorlog veel aan bot maar ook wordt er aandacht geschonken aan racisme. Het boek gaat over een bijna onmogelijke liefde.
Het verhaal word verteld door een verteller en de titel is met name afkomstig van de bijnaam van Waldy.
Mijn boek kan en mag door iedereen gelezen worden. Ik denk dat het erg interessant is voor mensen die houden van diepgaande verhalen of verhalen die zich afspelen in de oorlog. Ik hoop dat mijn boek uw aandacht trekt en dat u er misschien iets mee wilt doen. Hopelijk krijg ik meer te horen.
Met vriendelijke groet Sally Berest
Boek 7 - havo 5
Een schitterend gebrek
De 17-jarige Giacomo en 14-jarige Lucia ontmoeten elkaar op het landgoed van Pasiamo en bouwen een geweldige vriendschap op. Voor ze het weten worden ze verliefd op elkaar. Giacomo verklaart haar de liefde en beloofd haar trouw. Hij besluit een jaar weg te gaan om een carrière op te bouwen. Alleen als hij terug komt, krijgt hij te horen dat Lucia er met een ander vandoor is gegaan. Dit is echter niet waar. Lucia moest voor een zieke zorgen en werd vervolgens zelf getroffen door de waterpokken. Door de extreme jeuk heeft ze haar eigen gezicht verminkt door te krabben. Ze vlucht omdat ze denkt dat Giacomo haar lelijk zal vinden.
In de reis van Lucia ontmoet ze filosofe Zélide die haar veel leert, onder andere over literaire dingen. Hij heeft haar erg geholpen en veel wijze lessen bijgebracht. Maar na een poosje overlijdt Zélide, en besluit Lucia door te vluchten naar Amsterdam waar ze gedwongen prostituee wordt. Uit het niets komt ze hier Giacomo weer tegen, haar grote liefde. Hij herkent haar niet, Lucia heeft in Amsterdam een andere identiteit aangenomen (Galathée). Ze test Giacomo of dat hij echt trouw gebleven is aan haar. Na een tijdje verteld ze haar identiteit. Ergens behoord haar hart nog steeds bij Giamono Casanova. Ze blijkt zwanger te zijn maar weet niet van wie. Op het eind wordt duidelijk dat Lucia dit boek voor een van haar kinderen heeft geschreven.
Titel: Een schitterend gebrek
Schrijver: Arthur Japin
Uitgeverij: De arbeiderspers
Tijd: verledentijd
Perspectief: ik-perspectief Lucia
Arthur Japin is geboren in 1956 in Haarlem. Hij heeft 2 jaar Nederlands gestudeerd en ging naar de theaterschool. Hij heeft deelgenomen in een toneelgroep en heeft zelfs een kleine rol gehad in een opera. Uiteindelijk heeft hij een uitstekend volle carrière neergezet. Zo zou je hem bijvoorbeeld kunnen kennen van Flodder of zelfs het Sinterklaas journaal. Een schitterend gebrek was zijn derde roman, en een enorm succes. Het boek werd met de Libris Literatuur bekroond.
Het duurde even voordat ik in het verhaal zat. Het was een goed begin als ik had gesnapt waar het verhaal over zou gaan. Dus was het in het begin lastiger om in het verhaal te komen. Ik vond het erg leuk dat het boek in 3 delen was verdeeld. Het gaf een soort opbouwend gevoel. Je neemt een kijkje in de loop van het leven van Lucia. Het derde deel vond ik toch wel het meest spannend. Het deel dat ze Giasmono weer ontmoet vond ik erg spannend om te lezen
https://www.arthurjapin.nl/
Sally Berest H5B
Boek 8 - havo 5
De vrouw die de honden eten gaf
Odette is een 50-jarige vrouw die in de gevangenis zit. Ze zit daar omdat ze medeplichtig is verklaard voor verschillende misdaden die haar man heeft verricht. Haar man heet Marc Dutroux ook wel M. genoemd. Hij heeft twee meisjes Julie en Melissa ontvoerd en verkracht. Marc is een beetje psychisch aangelegd onder andere door zijn jeugd. Zijn ouders hebben verschillende slaven seksueel aangerand. En meerdere misdaden. Odette heeft ook een heftige jeugd gehad; ze wordt door haar moeder veroordeeld voor medeplichtig zijn van de dood van haar vader. Dit heeft haar ook psychische aangetast.
Odette deelt samen met Marc en zijn toenmalige vrouw af en toe het bed. Marc zorgt dat zijn vrouw een andere man vindt en eindigt met Odette. Marc geeft Odette veel verplichtingen die zo ook daadwerkelijk allemaal opvolgt. Uit het boek is op te merken dat Marc een speciale fantasie heeft in het bed, onder andere is te lezen dat Odette spullen in haar anus moet proppen.
Odette kan niet begrijpen dat mensen haar beoordelen van wat ze gedaan heeft. Marc gaf haar toen hij in de gevangenis zat een taak. Odette moest van hem de pas gekochte waakhonden eten te geven. Odette wist dat hij twee ontvoerde meisjes in huis had, maar weigerde dit toe te geven. Ze krijgt in de gevangenis veel tijd om na te denken en wil het liefst eerder vrij komen. Ze heeft deels haar fouten, die eigenlijk van M. zijn, ingezien. Ze besloot nadat ze uit de gevangenis is naar de klooster te gaan, omdat de zusters haar wel wilden helpen.
Titel: De vrouw die de honden eten gaf
Schrijver: Kristien Hemmerechts
Uitgeverij: De Geus
Tijd: Heden en verledentijd
Perspectief: ik-perspectief Odette
Kristien Hemmerechts is een Vlaamse auteur. Ze studeerde Germaanse Filologie aan de univeristaire faculteiten sint-aloysius. Ze schrijft Romans,verhalen reisverhalen en essays. Ook senario's voor korte films. Ze heeft enorm veel uitgebracht en is erg bekend.
Voordat ik het boek ging lezen kreeg ik al veel te horen dat het een heftig boek is. En dat is gebleken, het is erg psychische en je moet ervan houden. Het gaat voornamelijk over moord en verkrachting. En wat er mis kan zijn in het hoofd bij mensen met zulk misselijkmakendegedachtes. Het was pittig maar wel een erg bijzonder boek dat je tot nadenken aanzet.
http://www.letterenfonds.nl/nl/schrijver/216/kristien-hemmerechts
Sally Berest H5B
Boek 9 - havo 5
Ultimatum
Nathalie Underwood wordt vermoord, maar de vraag is wie dit gedaan heeft. Nathalie is bevriend met Alexander, die zit bij haar op de campus. Hij is een van de grote verdachten samen met een paar anderen. Hanna is de rechercheur van de zaak. Het is een grote puzzle als blijkt dat Hannah bekend stond onder andere om haar seksuele handelingen met verschillende studenten. Hanna heeft een perspectief in het verhaal en verteld over de zoektocht naar de dader. Ook Aron heeft een perspectief in het verhaal. Hij is de vader van Alexander, dit komt hij pas later te weten. Alexander zit in Amerika en is op jonge leeftijd weggegaan bij zijn vader omdat hij denkt dat zijn vader zijn moeder heeft vermoord. Aron weet dat dit niet waar is en heeft nooit de dader gevonden. Hij besloot zijn zoon te zoeken in Amerika en hem te helpen uit de zaak van Nathalie te komen.
Hanna de rechercheur krijgt later verschillende berichten van een anoniem iemand, het is de dader. Hij maakt er een soort spel van. Ze vind ook een filmpje van Hanna waar ze seks heeft met een vriend van Alexander. De zaak wordt steeds onduidelijker. Ze betrekt haar man in de zaak, wat volgende de moordenaar een grote fout was. Ook Aron komt dieper in de problemen. Wanneer er een foto wordt gevonden waar in vage lijnen de dader op te zien is, wordt hij bekend: Richard Sykes. Hij chanteert de boel en komt onder de zaak uit. Alexander wordt alsnog verdacht en er is onbekend wat zijn straf zal worden.
Titel: Ultimatum
Schrijver: Thomas Heerma van Voss
Uitgeverij: Prometheus
Tijd: Heden
Perspectief: ik-perspectief Hanna en (vader van Alexander) Aron Mulder
Thomas Heerma van Voss 29 jaar heeft Gymnasium gestudeerd in Amsterdam. Hij is de zoon van Arend Jan Heerma van Voss.Hij bleek veel talent te hebben voor literaire dingen. Hij heeft op jonge leeftijd al veel goede boeken geschreven.
Dit boek was erg spannend. Vanaf moment dat Hanna op de zaak wordt gezet, denk je met haar mee. Je krijgt veel verschillende aanweizingen over de dader, die zowel op de goede als slechte richting zitten. Ook als we in het verhaal van Aron terecht komen wordt het zeer spannend. Het is een grote plottwist en niemand weet wie de dader is. Het einde is dan ook heel erg schokkend en verrassend.
http://www.thomasheermavanvoss.nl/
Sally Berest H5B
Boek 10 - havo 5
Een hart van steen
Ellen van Bemmel 37-jaar komt uit een gezin met 5 kinderen. Ze is nu zwanger van een wildvreemde man en pas uit het huwelijk gestapt. Ze vangt een moeder met 3 kinderen op in haar huis. Door dit te doen en bepaalde foto’s terug ziet denkt ze terug aan haar jeugd. Ellen heeft een hele heftige jeugd gehad. Haar ouders hebben namelijk 3 van de 5 kinderen vermoord. En wilde ze eigenlijk alle 5 uitmoorden.
Voorheen was het een doodnormaalgelukkig gezinnetje met 4 kinderen. De hel barste uit nadat het 5de kind geboren werd. Het kindje Ida markeerde een aantal dingen. Het kindje was niet helemaal in Orde. De moeder van Ellen, Margje besteedde heel veel tijd in het kindje. Maar na een tijdje werd ze gek, heel erg gek. Ze dacht dat het kindje bezeten was door de duivel. Ze weigerde contact met haar man, en draaide helemaal door. Op een avond besloot ze haar kinderen te “helpen”. Ze wou ze alle 5 vermoorden om ze te beschermen tegen de duivel. Ellen en haar broertje Michiel ontsnapte aan het trauma.
Ellen heeft na haar familie trauma alles gedaan om het normale leven op te pakken. Maar er bleef altijd een vraag in haar hoofd rondspelen: waarom had haar moeder haar niet vermoord? Ze beland op een dag weer in de kelder waar ze zich schuil hield voor haar moeder. En besefte dat haar moeder haar vergeten was.
Titel: Een hart van steen
Schrijver: Renate Dorrestein
Uitgeverij: Contact
Tijd: Heden en verledentijd
Perspectief: ik-perspectief Ellen van Bemmel
Renate Dorrestein is onderhand overleden, zeis 64 jaar oud geworden. Ze komt uit Amsterdam en groeide op in een Rooms-Katholiek gezin. Ze heeft eigen films gemaakt, en een aantal boeken geschreven. Een bekende film van haar is Verborgen Gebreken.
Dit boek raakte me heel diep. Het was heel erg om te lezen hoe deze vrouw in zo een traumatische ervaring een groot deel van haar familie is kwijt geraakt. Ik vond het ook wel een beetje eng om erover na te denken hoe wreed een persoon kan zijn en hoe diep iemand zich in geloof kan laten gaan. De duivel komt aan bod, en dat onderwerp vond ik best interessant. Ik ben niet gelovig maar daarom is het zo vreemd om erover na te denken.
http://www.uitgeverijpodium.nl/Auteurs/author/181/Renate-Dorrestein
Sally Berest H5B
Overige opdrachten
Terugblik Havo 4
Mindmap
Wat is je startpositie?
Aan het einde van havo 5 moeten jullie een mondeling examen afleggen over 10 gelezen boeken. Deze boeken lees je in havo 4 en havo 5.
Het is natuurlijk niet zo dat je pas in havo 4 begint met lezen. Jullie hebben allemaal al eerder boeken gelezen. De één misschien wat meer boeken dan de ander. De één leest alleen, omdat het moet, terwijl de ander ook voor zijn of haar ontspanning leest.
Eén van de doelen die we in havo 4 en 5 met lezen hebben, is dat je je ontwikkelt op het gebied van literatuur. Je gaat nog beter ontdekken welk type boek past bij jou en waarom. Aan het einde van havo 5 moet je een beargumenteerde mening kunnen geven over gelezen boeken.
We hebben dus een doel in havo 5, maar om een doel te hebben, moet je ook weten waar je gestart bent. Daarom de volgende opdracht voor jullie:
Denk eens terug aan de boeken die je gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Beantwoord de vorige vragen en verwerk je antwoorden in een goedlopend geheel.
Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom? Beantwoord ook deze vragen en verwerk de antwoorden in een goedlopend geheel.
Plak je antwoorden hieronder