Weer en Klimaat in Nederland

Weer en Klimaat in Nederland

Start

Welkom bij het leerarrangement over het weer en klimaat in Nederland.

 

De ene dag regent het en staat er een harde wind. De dag er op geniet je van de zon, maar in de verte zie je alweer donkere regenwolken. We hebben het hier over het dagelijkse weer, dus wat er nu of binnen enkele dagen gaat gebeuren. Maar in dit arrangement gaan we ook kijken naar het klimaat, oftewel de gemiddelde weertoestand over een periode van 30 jaar. Als laatste gaan we kijken naar een totaal nieuw onderwerp voor (de meeste van) jullie: hoge- en lagedrukgebieden.

 

Komen we droog thuis?
Komen we droog thuis?

Samengevat bestaat dit arrangement uit:

  • weer en klimaat in Nederland
  • hoge- en lagedrukgebieden

 

aan het einde van dit arrangement:

  • kan je aan een andere leerling uitleggen wat het verschil is tussen weer en klimaat
  • kan je de werking van een lage- en hogedrukgebied tekenen op papier met de bijhorende weerssituatie
  • kan je tekenen of uitleggen wat de gevolgen zijn van een aanlandige wind op de temperatuur in de zomer
  • kan je vertellen wat de invloed op de temperatuur als je verder vanaf de evenaar af gaat.

Oriëntatie

Om in de stemming te komen kan je op deze pagina een aantal websites vinden, met actuale waarden zoals temperatuur of wind en nog veel meer. Van het weer ben erg afhankelijk, vooral als je veel bezig bent met buitenactiviteiten. Vergeet niet tijdens het oriënteren, om te kijken naar het weer in je eigen plaats!

temperatuur: https://www.buienradar.nl/nederland/temperatuur/actuele-temperatuur

vriest het? Of, is het extreem warm? Is het in jouw woonplaats warmer/kouder dan andere gebieden in Nederland? Je komt er achter in deze pagina.

Waar onweert het? https://www.weerplaza.nl/onweerradar/ 

Zie je veel kruisjes? Dan zijn er erg veel blikseminslagen. Zie je er geen? Dan onweert het niet in (de buurt van) Nederland. 

Blijft het droog? https://www.weerplaza.nl/regenradar/

Op deze pagina kan de buien vinden van het afgelopen uur, komende uur en zelfs tot 24 uur vooruit! Als je de buien ziet op de radar, waar zal het dan het hardst regenen? 

Bewolkt of toch lekker zonnig? https://nl.sat24.com/nl/nl

op deze pagina kan je zien of het zonnig wordt, zonnig blijft, of is het zelfs zo bewolkt dat je Nederland niet meer kan zien? Dat kan je allemaal vinden op deze website.

Weerbericht: https://www.buienradar.nl/nederland/weerbericht/weerbericht

Elke dag doen verschillende weersbureau's hun best om zo goed mogelijk beeld te schetsen van het weer in de komende dagen. Het bekendst zijn natuurlijk de weermannen en - vrouwen op tv.

andere websites:

https://www.windy.com/

http://www.weer.nl/nieuws/

 

 

 

1. Weer en klimaat in Nederland

Uitleg deel 1

Welkom bij het eerste gedeelte van dit arrangement. In dit eerste deel ga leren wat het verschil is tussen het weer en klimaat. Je zult hier en daar een afbeelding, filmpje (link) of een link vinden naar een website. De filmpjes en afbeeldingen geven je vooral een beeld over wat er is verteld in de uitleg.

 

Aan het einde van  het eerste gedeelte zal je een aantal verwerkingsopdrachten moeten maken. Als je de verwerkingsopdrachten maakt, ga je goed voorbereid de toets in!

 

Succes!

Weer en Klimaat uitgelegd

Het weer.

 

Het weer is de toestand van de dampkring op een bepaald moment op een bepaalde plaats. Een voorbeeld van het weer: Om 13.30 uur is het in Rotterdam aan het regenen.

Als het naar het weerbericht kijkt op je telefoon, televisie of op internet zie je dat de weerselementen temperatuur, neerslag, wind en bewolkingsgraad aan de orde. Op deze website vind je een mooi voorbeeldje van het weerbericht in Rotterdam. Kijk maar eens of de genoemde weerselementen kan vinden: http://www.weer.nl/verwachting/7dagen/nederland/rotterdam/1811359/

 

Zojuist heb ik dus de vier weerselementen genoemd. Maar wat is dat nou precies zo een weerselement? Om te laten zien hoe neerslag (verplaatst) heb ik een kleine kennisclip gemaakt. bekijk deze eerst voordat je verder gaat. 

Neerslag: ontstaat wanneer waterdamp afkoelt en verandert in waterdruppeltjes. Dit proces heet condenseren. Denk maar eens aan het vocht op het raam als je gaat douchen, dat is ook gecondeseert doordat de temperatuur binnen hoger is dan buiten. Als de druppeltjes te zwaar zijn gaan ze vallen als neerslag. Dit kan vloeibaar zijn (regen) of een vaste vorm hebben zoals sneeuw en hagel.

Temperatuur: wordt gemeten in graden Celcius. Bij -0 graden Celcius of minder bevriest water en bij 100 graden Celcius kookt het. De temperatuur bij weerstations wordt gemeten in de schaduw.

Wind: is lucht die beweegt. Het stroomt van gebieden met veel lucht naar gebieden met weinig lucht. Die druk van de lucht noemen we ook wel luchtdruk. In het tweede gedeelte (hoge- en lagedrukgebieden gaan we hier verder op in.)

windrichting: dit de richting waar de wind naar toe waait. In het weerbericht wordt de wind met een windroos aangegeven. Een voorbeeld van een windrichting is ZW. Kijk nog eens naar die link die je zojuist aanklikte.

windkracht: windkracht wordt vaak weergeven in Beaufort afgekort BFT. Windkracht 0 betekent windstil en windkracht 12 betekent orkaankracht.

Bewolkingsgraad: Op de website van weer.nl heb je net ook weersicoontjes gezien zoals een zonnetjes, wolkje of druppeltje. De bewolkingsgraad geeft aan hoeveel procent van de hemel met wolken is bedekt. Als dit 90% is, zou je de zon niet of nauwelijks zien.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

We gaan nu kijken naar het klimaat in Nederland. In de link hier staat een klein uitleg filmpje over het klimaat. Als dit volledig begrijpt kan je zometeen het schuingedrukte gedeelte overslaan:

Zoals je in het filmpje zag hebben we in Nederland een gematigd zeeklimaat, met koele zomers en zachte winters. Het verschil tussen het weer en klimaat is:  

klimaat: de gemiddelde toestand van het weer over een langere periode van 30 - 40 jaar.

weer: de toestand van de dampkring op een bepaalde plek op een bepaald moment.

 

Factoren die de temperatuur beïnvloeden

  1. breedteligging: Hoe verder je van de evenaar afgaat (dus naar het noorden of zuiden) hoe lager de gemiddelde temperatuur is. Dit komt omdat de zoninvalshoek verschilt. Op de evenaar moet de zon een kleiner oppervlak verwarmen terwijl dit Europa een veel groter oppervlak is.

    Afbeeldingsresultaat voor zoninvalshoek

  2. hoogteligging: Als je wel eens berg geklommen hebt, heb je misschien vast wel gemerkt dat het steeds kouder werd op grotere hoogte. Want elke 100 meter die je stijgt wordt het 0,6 graden Celcius kouder. Hoe hoger je komt, hoe kouder het wordt. Dit komt doordat de aarde vanaf onderaf wordt verwarmd.
  3. wind: door zeewinden oftewel aanlandige winden. kan het in de zomer veel minder warm worden en in de winter wordt het dan veel minder koud. Je hebt ook aflandige winden. Deze winden waaien precies de andere kant op, namelijk vanaf het land naar de zee. Hierdoor krijg je warme zomers en koude winters.

Afbeeldingsresultaat voor aanlandige wind en aflandige wind

Je bent op het einde gekomen van de uitleg van weer en klimaat. Mocht je nieuwsgierig zijn naar het klimaat in Rotterdam? klik op deze link: https://www.klimaatinfo.nl/nederland/rotterdam.htm

klimaatverandering

Misschien heb je er al wel eens over gehoord, het klimaat is snel aan het veranderen. Dit komt door luchtvervuiling die veroorzaakt is bij de mens. We krijgen dus een ander klimaat, met andere weerssituaties, zoals extremer weer.

Wat gaat er allemaal veranderen?

  • Er gaat meer neerslag vallen op een jaar
  • Langere droge periodes zonder regen
  • Buien worden intensiever (er gaat dus meer neerslag uitvallen)
  • Warmere zomers
  • Minder dagen met vorst in de winter.

Gevolgen hiervan voor jou? Kijk op http://www.klimaateffectatlas.nl/nl/ en kijk wat de gevolgen van klimaatvernandering in jou buurt zijn!

Mega hagelstenen, hoe ontstaan die? https://www.youtube.com/watch?v=8al93lvaHY4

Wat houd dat extreme weer dan in? In dit filmpje zie je er een voorbeeld van:  https://www.youtube.com/watch?v=noV4OqKApr8

 

Ga nu verder met de verwerkingsopdrachten voordat je start aan deel 2

Verwerkingsopdrachten Weer en Klimaat

Oefening: Verwerkingsopdrachten Weer en Klimaat

Start

2. Hoge- en lagedrukgebieden

Welkom bij het tweede en laatste deel van dit arrangement. Als je het goed onthouden hebt, heb ik bij het begrip 'wind' benoemd dat we in dit deel er verder op in gaan. We gaan in dit gedeelte kijken naar de invloed van luchtdruk op het weer.

Afbeeldingsresultaat voor hogedrukgebied

 

Onder het kopje wind, had ik het over gebieden met weinig en veel lucht. Zoals je op het plaatje hierboven ziet, zijn die gebieden met veel lucht hogedrukgebieden en de gebieden met weinig lucht lagedrukgebieden.

 

Luchtdruk, de druk van lucht op de aarde verschilt per regio. De luchtdruk kan je meten met een barometer, die je hieronder ziet op de afbeelding.

Afbeeldingsresultaat voor barometer

Als je op de barometer ziet dat de luchtdruk snel verandert, zal het type weer ook snel veranderen. Als de luchtdruk gaat dalen is er een lagedrukgebied op komst en als deze stijgt komt er een hogedrukgebied. 

 

Maar wat is nu zo een hoge-/lagedrukgebied? En wat voor weer krijg je bij welke?

lagedrukgebied: Dit is een gebied met een lage luchtdruk, aangeduid op kaarten met een L. Als er een lagedrukgebied aan komt, krijg je regen en ander slecht weer. Bij een lagedrukgebied is er sprake van stijgende lucht die kouder wordt en condeseert. Door het condenseren ontstaan wolken met neerslag.

Hogedrukgebied: Bij een hogedrukgebied (H) is er sprake van dalende lucht, waardoor de druk aan het aardoppervlak toeneemt. Door de droge dalende lucht kunnen er geen wolken ontstaan en vind je vaak rustig en helder weer bij hogedrukgebieden.

Het verschil van beide drukgebied kan je hieronder zien: 

Gerelateerde afbeelding

 

Na wat korte uitleg ben bijna op het einde aangekomen van dit arrangement. Misschien is je iets ontgaan of niet duidelijk genoeg voor je. In dit filmpje wordt alles nog eens leuk uitgelegd met een aantal voorbeeldjes en proefjes.

 

Nu ben je helaas echt gekomen aan het einde. Maak voor deel 2 eerst je verwerkingsopdrachten. Als je een goed gevoel hebt en de stof van dit arrangement goed beheerst, kan je na je verwerkingsopdrachten starten aan de toets (deel 3). Het resultaat van deze toets telt 1 keer mee.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verwerkingsopdrachten

Hallo, welkom bij deel 2. De verwerkingsopdrachten moet je maken via een extern programma. Hiervoor is gekozen omdat je hierbij moet tekenen.

https://goformative.com/clone/NDOAGL

Succes!

3. Eindtoets

Je bent bij het laatste puntje gekomen van dit lesarrangement. Normaal gesproken wordt je getoetst via een papieren toets, maar vandaag ga je dit doen in Google Forms. Dit is een online toetsprogramma waar ik jou antwoorden gelijk kan zien na het maken. Je zult nog niet gelijk een definitief cijfer ontvangen, omdat deze toets een aantal open vragen bevat. Het cijfer van deze toets telt 1 keer mee.

Tip! Mocht je stof uit dit arrangement nog niet voldoende beheersen? Kijk nog even het arrangement door voordat je toets gaat maken.

 

Klik op deze link te starten met je toets: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdV3Xd2Cx5Vj3KCh5Rd_12Dz4tyHrLLkjEJskaKRY0y6doCNA/viewform?usp=sf_link

Succes!

  • Het arrangement Weer en Klimaat in Nederland is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Wessel Poot Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2019-07-11 21:39:03
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In dit arrangement wordt het weer en klimaat in Nederland besproken. Het doel van dit arrangement is vooral actief te leren, dus je gaat ook zelf aan de slag op een leuke manier!
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    klimaat, weer
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Verwerkingsopdrachten Weer en Klimaat

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.