1.3 Je toekomstige opleiding

Leerjaar 4

Je toekomstige opleiding
Kiezen betekent dat je alle mogelijkheden afweegt. En dan komt er een moment dat je de keuze moet maken. Tijd om te beslissen!

Opdracht:

  1. Beantwoord de onderstaande vragen.
    1. Weet je al voor welke opleiding(en) jij je gaat aanmelden? Beantwoord voor jezelf deze vraag.

      • JA (ga verder naar Subkop Ja)

      • NEE (ga verder naar Subkop Nee)

      • TWIJFEL (ga verder naar Subkop Twijfel)

 

Ja

Je hebt een opleiding gevonden die helemaal bij je past, tijd om je te gaan inschrijven!

Voordat je dat gaat doen kun je nog een aantal punten nalopen, om zo zeker te weten dat je een school voor jouw toekomst goed hebt gekozen:

a. Check de toelatingseisen

Voor een MBO-opleiding op niveau 2, 3 of 4 heb je een vmbo-diploma nodig. Let er op dat het voor sommige opleidingen van belang is welke kennis je al in huis hebt. Als je van tevoren bij de school checkt wat de precieze eisen zijn, dan kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Niveau 1, 2, 3 en 4, wat is het verschil?

Het MBO kent vier verschillende niveaus. Wat betekenen die?

  • Doe je niveau 1, dan volg je een entreeopleiding. Wanneer je om wat voor reden dan ook de middelbare school niet hebt afgemaakt of als je praktijkonderwijs hebt gevolgd, dan kun je niet zomaar aan iedere MBO-opleiding beginnen. Wat je dan wel kunt doen, is kiezen voor een zogenoemde entree-opleiding. De entree-opleiding is een laagdrempelig opleidingsniveau (voorheen MBO-niveau 1) waarbij je wordt voorbereid op het werken binnen een bedrijf. Het geeft jongeren de kans om zonder vooropleiding alsnog een volwaardig MBO-diploma te halen. Bovendien kan het als opstapje dienen voor een MBO-opleiding op niveau 2. Een entree-opleiding duurt een jaar en is zowel in BOL als in BBL te volgen in verschillende vakgebieden.
  • Met een opleiding op niveau 2 kies je voor een basisberoepsopleiding van 2 jaar (heel soms 1 jaar). Voor toelating is minimaal een VMBO-diploma op Basis-niveau nodig. Je wordt opgeleid voor een uitvoerende functie. Niveau 2 is ook het ‘kwalificatieniveau’. Dit wil zeggen dat je dit niveau voordat je 23 jaar wordt, gehaald moet hebben!
  • Opleidingen op niveau 3 worden ook wel de 'vakopleidingen' genoemd. Ze duren 2 of 3 jaar. Je leert hier de werkzaamheden uit je vakgebied zelfstandig uit te voeren.
  • Op niveau 4 volg je meestal een 'middenkaderopleiding', die 3 of 4 jaar duurt. Je leert dan niet alleen het vak, maar je leert ook verantwoordelijkheid te dragen over het werk van anderen. In sommige vakgebieden kun je na niveau 3 ook kiezen voor een 'specialistenopleiding'. Daarmee ga je niet voor die brede, leidinggevende insteek, maar richt je je juist op een specifiek onderdeel. Een voorbeeld: binnen brood en banket is leidinggevende keuken een middenkaderopleiding, en patissier een specialistenopleiding. Als je MBO-niveau 4 behaald hebt, kan je doorstromen naar het HBO (Hoger BeroepsOnderwijs)

Wist je dat…

500.000 mensen een opleiding op MBO-niveau volgen.

Hiervan doen ruim 200.000 de MBO-opleiding op het hoogste niveau (niveau 4).

Wist je dat…

40% van de beroepsbevolking een MBO-diploma heeft.

b. Een MBO-school in de buurt?

Het is natuurlijk gemakkelijk om gewoon naar dat ROC, AOC of Vakschool in de buurt te gaan. Maar zorg dat je wel weet wat er allemaal te kiezen valt in jouw regio. Misschien is er wel een school die ook bereisbaar voor je is, en bijvoorbeeld veel sterker is in stagebegeleiding. Toch handig om te weten!

c. De beste MBO-school

Per vakgebied zijn er meestal een paar scholen die er qua kwaliteit bovenuit steken. Als je daar toevallig in de buurt woont, dan heb je geluk! Maar als je er iets verder vandaan woont, dan kun je zelf bedenken of je het waard vindt om voor beter onderwijs langer te reizen. Of zelfs overwegen om op kamers te gaan. Bedenk dus zelf wat je belangrijk vindt!

d. Ga zelf kijken

Wij raden jou aan om goed te kijken welke scholen als beste uit de testen komen. Soms zijn er in jouw regio zelfs meerdere scholen die goed staan aangeschreven. Zo kun je met leerlingen en docenten praten en merk je zelf het beste of je bij de sfeer past die er op school hangt. Hoe meer je te weten komt, hoe beter de keus die je uiteindelijk maakt. En des te meer kans dat je de opleiding ook afmaakt. Succes!

e. Kijk alvast verder

Je kunt met een MBO-diploma meteen aan het werk, lekker geld gaan verdienen. Maar je kunt ook verder leren, bijvoorbeeld in het HBO. HBO-opleidingen duren vier jaar.

Wist je dat…

De meeste instromers in het MBO jonger zijn dan 18 jaar.

1 op de 5 instromers is tussen de 18 en 22 jaar.

Wist je dat…

144.500 jongeren kiezen voor een opleiding in de zorg. Ruim 160.000 jongeren volgen een opleiding in de sector economie.

En 65.500 jongeren kiezen voor een opleiding in de sector techniek.

Opdracht: Ja

  1. Beantwoord de onderstaande vragen. Zet je antwoorden in het Word document dat je hier kunt downloaden.
    1. Ben je helemaal zeker van je zaak? vul dan de gegevens van je vervolgopleiding in. Ik kies voor de opleiding:

    2. Als je voor een BBL-opleiding hebt gekozen: bij welk bedrijf ga/kan je werken? (want je hebt een leerwerkplek nodig om aangenomen te worden voor een BBL-opleiding)

    3. Voordelen van deze opleiding:

    4. Nadelen van deze opleiding:

    5. De Opleiding sluit aan bij mijn interesses:

    6. Deze vaardigheden (die ik bezit) kan ik goed gebruiken op de opleiding:

    7. Ik kies voor deze opleiding, omdat:

    8. Bij welke drie werkgevers (bedrijven/instellingen) uit de regio Oss zou je na deze vervolgopleiding kunnen gaan werken?

  2. Sla het wordbestand op.

  3. Upload het wordbestand naar de Onedrive.

 

Wist je dat

Ruim één miljoen jongeren een vervolgopleiding doen.

Ruim 25.000 zitten op een AOC (Agrarisch OpleidingsCentrum, zoals het Helicon). Maar liefst 430.000 volgen de opleiding op een ROC (Regionaal OpleidingsCentrum, zoals ROC de Leijgraaf en het Koning Willem 1 College). En 27.000 studenten doen hun opleiding via een vakschool (bijvoorbeeld De Rooi Pannen en Sint Lucas).

Wist je dat

Hoe hoger het niveau van de gevolgde opleiding is, des te groter de kans is op werk.

Wist je dat

Je op www.kansopwerk.nl kunt zien wat de kans op werk is als je afgestudeerd bent.

 

Nee

Advies:

  1. Plan een gesprek met je mentor en/of je decaan!
  2. Bezoek open dagen en info-avonden van MBO-scholen.
  3. Schrijf je in voor een meeloopdag via de website van een MBO-school.
  4. Doe een gratis digitale interessetest, bijvoorbeeld:
    www.jobpersonality.com/beroepskeuzetest?gclid=CIzL_5LPyNECFcKVGwodHCMJAg (link 1)
    www.kiesjeberoeplimburg.nl/Beroepentest.aspx (link 2)
  5. Check het LOB-werkboek “Mijn keuzes?” (klas 3) en kijk dan vooral bij de uitkomsten van Hoofdstuk 5 (“Beroepsinteressetesten”).
  6. Zet alles op een rijtje; je hebt de afgelopen jaren een heleboel informatie verzameld over jezelf, over opleidingen en over beroepen. Check je OneDrive-portfolio eens goed. Als je alles op een rijtje zet, is het makkelijker om een beslissing te nemen.
  7. Bekijk het opleidingsoverzicht onder het hoofdstuk "bijlagen"; hierin staan nagenoeg alle opleidingen uit deze regio vermeld. Omcirkel opleidingen die je wel aardig lijken. Als je niet weet wat een opleiding inhoudt, kan je deze opleiding opzoeken op de websites van ROC de Leijgraaf, Koning Willem 1 College, ROC Nijmegen, De Rooi Pannen, Helicon, Sint Lucas, Summa College, Rijn IJssel College, ROC Tilburg enzovoort.
  8. Check verschillende websites uit de bijlage “Handige websites” achterin dit LOB-werkboek.

Opdracht: Nee

  1. Beantwoord de onderstaande vraag. Zet je antwoorden in het Word document dat je hier kunt downloaden.
    1. Bedenk drie vragen die je aan jouw mentor/decaan zou willen stellen:

  2. Sla het wordbestand op.

  3. Upload het wordbestand naar de Onedrive.

 

Zodra je een definitieve keuze hebt gemaakt, ga je vragen van JA invullen (vorige subkop) en daarna ga je verder met ‘Ken je opleiding?’

Twijfel

Advies:

  1. Meld je bij al die opleidingen aan!
  2. Schrijf je in voor een ‘meeloopdag’.
  3. Spreek erover met een neutraal persoon.
  4. Plan eventueel een gesprek met je mentor en/of je decaan.
  5. Zet alles op een rijtje; je hebt de afgelopen jaren een heleboel informatie verzameld over jezelf, over opleidingen en over beroepen. Check je OneDrive-portfolio nog eens goed. Als je alles op een rijtje zet, is het makkelijker om een beslissing te nemen.

Opdracht: Twijfel

  1. Beantwoord de onderstaande vraag. Zet je antwoorden in het Word document dat je hier kunt downloaden.
    1. Twijfel je nog een beetje over je keuze?

    2. Waarover twijfel je?

    3. Bedenk drie vragen die je aan jouw mentor/decaan zou willen stellen:

  2. Sla het wordbestand op.

  3. Upload het wordbestand naar de Onedrive.

 

Zodra je een definitieve keuze hebt gemaakt, ga je vragen van JA invullen (vorige subkop) en daarna ga je verder met ‘Ken je opleiding?’

  • Het arrangement 1.3 Je toekomstige opleiding is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Het Hooghuis
    Laatst gewijzigd
    2019-08-21 07:14:50
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    2. LOB Portfolio. (z.d.).

    Sjabloon leerjaar 4

    https://maken.wikiwijs.nl/139810/Sjabloon_leerjaar_4

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.