Na de Eerste Wereldoorlog hadden veel mensen in de Verenigde Staten weer vertrouwen in de toekomst.
In de jaren 20 groeide de Amerikaanse economie snel. Bedrijven verkochten allerlei nieuwe producten, bijvoorbeeld radio's, koelkasten en stofzuigers.
Deze producten werden snel en in grote hoeveelheden gemaakt aan de lopende band. (Massaproductie!)
Autofabrikant Ford gebruikte als eerste deze nieuwe productiemethode. Eerst kostte het maken van een auto twaalf uur, met de lopende band nog maar anderhalf uur.
De producten werden daardoor goedkoper.
De Ford fabriek - foto van 1924
Bedrijven probeerden steeds goedkoper te produceren en zo meer wist te maken. Dat past bij het kapitalisme, het economische systeem in de Verenigde Staten. Om aan geld voor nieuwe machines en gebouwen tekomen, verkochten bedrijven aandelen. Iedereen die een aandeel kocht, kreeg een stukje van het bedrijf in bezet. Je deelde dan mee in de winst. Als het goed ging met het bedrijf werden de aandelen meer waard. Jarenlang steeg de waarde van de aandelen. Aandeelhouders verdienden zo veel geld.
Reclame in de jaren '20
Reclame jaren'20
Tijdens de jaren '20 gingen steeds meer mensen veel geld verdienen. Ook konden mensen makkelijk geld lenen van de bank. Hierdoor konden veel mensen zich luxe producten veroorloven, zoals een koelkast of een stofzuiger. Vroeger konden alleen de hele rijke mensen dit.
Veel bedrijven maakten hier gebruik van door reclame te maken. Hier zie je wat voorbeelden van reclames uit de jaren 1920-1929 (90 jaar oud!)
Reclame voor een koelkast. Er staat wat informatie bij
geschreven over de koelkast en een huisvrouw verteld
wat ze ervan vindt. Een stofzuiger reclame. Er wordt uitgelegd hoe
een stofzuiger werkt. Bovenaan staat: 'Het huis
schoonmaken is nu zo makkelijk!'Een Coca-Cola reclameReclame van autobedrijf Ford
Er staat een prijs bij geschreven en uitleg waarom deze
nieuwe auto beter is dan zijn voorgangers.
Opdracht 1
Opdracht 1
Lees de tekst 'Welvaart in de jaren '20' en beantwoord de vragen van de onderstaande oefening.
Je hebt nu verschillende filmpjes en voorbeelden gezien van reclame die de mensen maakten in de jaren '20 in Amerika. Jij gaat nu je eigen reclame poster maken.
Dit zijn de eisen
- Het moet aansluiten bij de wensen van de Amerikanen in die tijd (Dus geen telefoon, of een luxe wasmachine van 2019, maar een vaatwasser uit 1920 bijvoorbeeld)
- Kies een mooie slagzin
- Er moet een prijs en een voorbeeld van het product op staan.
- Vertel wat over het product
- Je levert hem in op papier. Je mag wel je chromebook gebruiken om tekst of plaatjes te printen. Zorg ervoor dat je geen luxe wasmachines uit 2009 als plaatje gebruikt.
Lever je reclameposter in bij je docent.
De Economische Crisis
De economische crisis
De economische crisis
De rijke jaren '20
De vorige les hebben we het gehad over dat het heel goed ging met Amerika. De fabrieken konden makkelijker en sneller producten produceren waardoor de prijzen daalden.
De mensen konden makkelijk geld lenen van de bank en kochten veel aandelen in de bedrijven.
Hierdoor hadden veel mensen veel luxe producten thuis zoals een strijkijzer of een stofzuiger. Bijna iedereen had wel een auto.
De aandelen (een stukje bedrijf die mensen konden kopen) werden steeds meer waard. Sommige aandelen waren wel 1 miljoen dollar waard. Veel mensen hadden al hun spaargeld in de aandelen gestopt.
De crisis breekt uit
In de zomer van 1929 werden de verkopen van de bedrijven minder. Dit kwam omdat eigenlijk iedereen al een stofzuiger of een strijkijzer had, maar de fabrieken niet minder gingen maken. Hierdoor maakten de bedrijven heel veel producten en dit kostte geld, maar ze verkochten het niet. Hierdoor verloor het bedrijf veel geld.
Veel mensen verloren hierdoor het vertrouwen in de bedrijven, omdat ze veel geld erin hadden gestopt. Veel mensen wilden hun aandelen snel verkopen voordat ze niets meer waard zouden zijn.
In oktober 1929 ging dit helemaal mis. Op een dag werden miljoenen aandelen te koop aangeboden. Daardoor daalden de prijzen en waren de aandelen al heel snel niks meer waard.
Banken en burgers waren hun geld kwijt of ze raakten in de schulden. Bedrijven verkochten daardoor weer nog minder. Zo gingen steeds meer banken en bedrijven failliet en raakten miljoenen mensen hun baan kwijt.
Oorzaken economische crisis
Er waren verschillende oorzaken voor het instorten van de Amerikaanse economie.
Ten eerste: Veel Amerikanen kochten nieuwe spullen en aandelen met geleend geld. Door de crisis konden deze mensen hun leningen niet meer afbetalen.
Ten tweede: De banken hadden heel veel geld uitgeleend. Daarmee namen ze grote risico's. Toen de mensen hun leningen niet meer terug konden betalen, hadden veel banken geen geld meer en gingen deze banken ook failliet.
De derde oorzaak: De Amerikaanse regering had eigenlijk weinig regels gemaakt voor banken waardoor mensen snel konden lenen, ook al hadden ze al grote schulden bij de bank en wist de bank eigenlijk wel dat de mensen het niet terug konden betalen.
President Hoover
De regering van president Hoover deed bijna niets om de crisis op te lossen. Ze dachten dat het probleem vanzelf zou oplossen. Dit gebeurde alleen niet. In 1929 waren 1.5 miljoen mensen werkeloos en 3 jaar later (1932) waren dit we 12 miljoen!
In 1933 kozen de Amerikanen een nieuwe president: Roosevelt. Hij maakte strengere regels voor banken en zorgde voor werk. Pas na de Tweede Wereldoorlog waren de problemen echt opgelost.
Het uitbreken van de economische crisis was wereldnieuws. Jij gaat je eigen digitale krant maken de komende weken. Deze opdracht doe je alleen.
Ga naar de site: www.nieuwstool.nl
Hier vind je de krant die je gaat werken. Er staat precies uitgelegd hoe het werkt. Rechtsbovenaan vind je een knop 'help' die alles nog eens rustig uitgelegt.
Opdracht
Deze week ga je een begin maken met je krant. Voordat je aan de slag kan moet je eerst opdracht 1 afgerond hebben.
Ga naar de site: www.nieuwstool.nl
Wat ga je doen?
- Bedenk een titel
- Vul de datum etc in
- Je schrijft 1 artikel over de economische crisis. Hier vertel je in ieder geval: één oorzaak, en één gevolg. Zoek hier één afbeelding bij.
- Je schrijft 1 artikel over de regering. De vraag je die beantwoord is: Hoe gaat president Hoover om met de crisis? Maak bijvoorbeeld een interview met hem. Zoek hier ook een afbeelding bij.
- Bedenk bij alle artikelen een mooie titel.
BELANGRIJK!!
Vergeet je krant niet op te slaan! Dit kan door op 'opslaan & delen' te klikken. Vul dat formulier in. Je gaat hier volgende week nog mee verder namelijk en dan heb je het werk van deze week nog.
BELANGRIJK!!
Als je klaar bent mag je bezig gaan met hoe je krant eruit ziet. Als je daar ook mee klaar bent ga je bezig met de extra opdracht 'stip maken'.
Crisis in Europa
Informatie
Wereldcrisis
Vorige les hebben we het gehad over de economische crisis die in 1929 uitbrak in Amerika. De Amerikaanse economie stortte in, dit had meerdere oorzaken:
1) Amerikanen kochten veel nieuwe spullen en aandelen met geleend geld. Door de crisis konden mensen hun leningen niet meer terugbetalen.
2) De banken hadden heel veel geld uitgeleend, meer geld dan dat ze eigenlijk hadden. Dit was een groot risico. Toen de mensen hun leningen niet meer konden terugbetalen gingen ook de banken failliet
3) De regering in Amerika had eigenlijk helemaal geen regels gemaakt voor banken wanneer ze een lening aan mensen gaven, waardoor mensen vaak veel te veel geld leenden.
De Amerikaanse crisis was in de hele wereld merkbaar. Omdat veel landen met elkaar handelen verspreidde de crisis zich heel snel.
Crisis in Nederland
Ook in Nederland hadden de mensen heel veel last van de crisis. Nederland handelde namelijk erg veel met Amerika. Veel van de producten die in Nederland gemaakt werden, werden verkocht in Amerika. Toen de crisis uitbrak werden deze producten niet meer verkocht en gingen ook de Nederlandse bedrijven failliet.
In 1936 was 1 op de 4 Nederlanders werkloos.
De Nederlandse regering hielp de mensen die werkloos waren met een uitkering. Deze uitkering werd 'steun' genoemd. Van deze steun kon je alleen de huur van je huis en een beetje eten betalen. Als tegenprestatie moesten de werklozen werken voor de regering. Ze moesten kanalen aanleggen, bruggen bouwen en bossen aanleggen.
Bron 1 - Het fietsplaatje met gat
Vanaf 1924 moest iedere Nederlander die een fiets had een speciale fietsbelasting betalen. Als je die belasting had betaald kreeg je als bewijs een koperen plaatje. Dat plaatje moest je op je fiets vastmaken. Deed je dat niet, dan kreeg je een boete. De regering besloot in 1933 dat werklozen geen fietsbelasting hoefden te betalen. Zij kregen een gratis plaatje. Daarmee mocht je alleen door de week fietsen. In het weekend mocht je dus geen fietstochtje maken. In het gratis fietsplaatje zat een gat. Zo kon iedereen zien dat je werkloos was.
Crisis in Duitsland
In Duitsland waren de gevolgen wat de economische crisis nog veel groter dan in Nederland. Amerika had aan Duitsland in de jaren 20 heel veel geld geleend om ze te helpen met het opbouwen van hun land na de Eerste Wereldoorlog. Dat geld wilden de Amerikanen nu terughebben. Duitsland had dit geld niet en ook daar stortte de economie in.
Opdracht 1
Bekijk dit filmpje op schooltv. Klik op de link of ga naar schooltv.nl en zoek op:HistoClips Crisis in de jaren dertig.
Je gaat weer verder met het maken van je krant. Klik op de link in de mail die je van de site hebt gekregen en je kan je eigen krant weer bewerken.
Ben je nog niet begonnen of heb je hem niet opgeslagen? Ga dan naar www.nieuwstool.nl Let op! Als je opnieuw begint moeten de artikelen van de vorige les nog wel gemaakt worden!!
Je hebt nu weer nieuwe informatie gekregen over de economische crisis. Dit ga je in je krant zetten.
De opdracht:
1) Je schrijft een artikel over de economische crisis in Nederland. Hierin geef je antwoord op deze vragen:
- Waarom had Nederland last van de economische crisis?
- Hoeveel werklozen waren er in Nederland tijdens de economische crisis?
- Op welke manieren hielp de Nederlandse regering de werklozen?
De antwoorden vind je in de tekst 'wereldcrisis' in deze les.
2) Je schrijft een verhaal over/van iemand die werkloos is.
- Beschrijf wat voor werk diegene had en waarom hij werkloos is geworden
- Wat de gevolgen zijn voor hem
- Hoe hij vind dat de regering hem helpt.
3) Vul je krant verder aan met reclames/artikelen/afbeeldingen etc. Totdat je alles gevuld hebt.
Ben je klaar? print dan je krant uit en lever hem in bij je docent.
Daarna ga je verder met het maken van de extra opdrachten.
Extra opdrachten
Mode in de jaren '20
Mode uit de jaren '20
Stel je voor... je word uitgenodigd op een themafeest. Het thema is: 'Jaren '20 in Amerika'. Jij gaat naar dit feest toe. Wat trek je dan aan?
Zoek uit wat mensen in de jaren '20 droegen in Amerika en welke assecoires daarbij horen (parelketting of een sigaar bijvoorbeeld)
Het arrangement Interbellum is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Myrthe Heidema
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2019-04-26 13:12:51
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Oefening Welvaart in de jaren '20
Opdrachten Economische crisis
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.