Het woord domotica heb je vast weleens horen vallen in een gesprek. Je hebt er al een bepaald beeld bij of misschien juist nog helemaal niet.
Laten we eens beginnen met waar het woord domotica vandaan komt. Van de twee latijnse woorden “domos” en “tica” hebben ze het woord domotica gemaakt. “Domos” betekent huis en “tica” komt van telematica, robotica en informatica. In plaats van domotica wordt ook wel het woord huisautomatisering gebruikt.
De Nederlandse huizen zijn over het algemeen al van vele gemakken voorzien. Zo hebben we bijvoorbeeld:
verlichting om ‘s avonds een boek te kunnen lezen;
verwarming om in de wintermaanden niet met een jas aan binnen te zitten;
ventilatie om voldoende zuurstof in te kunnen ademen en geen klachten te krijgen.
Dit zijn maar een paar voorbeeldjes van technische installaties die ons leven gemakkelijker maken. In een domotica huis zijn alle technische installaties en de bedieningen van deze installaties gekoppeld aan elkaar. Het koppelen van de verschillende installaties noemen we integreren. Bekijk de afbeelding hieronder maar eens. Je zult zien dat er veel mogelijk is.
Domotica is niet alleen de integratie van technieken en bedieningen. Het gaat ook om de hulp die aangeboden kan worden van buitenaf. Je moet daarbij denken aan bijvoorbeeld:
de installateur die de installatie opnieuw kan instellen vanaf zijn kantoor;
de centrale die gealarmeerd wordt als er brand uitbreekt;
de zorgmedewerker die op afstand advies kan geven.
Oefenopgaven
Wat kun je met domotica
Stel je voor dat je op een avond een leuke date hebt. Je hebt een hapje gekookt voor haar en jullie staan op het punt om nog even na te kletsen op de bank. Helaas, het eten was niet super gelukt. Je zult dus indruk moet maken met een stukje sfeer. Op subtiele wijze pak je je smartphone en schakel je een vooraf ingestelde scene in. In de woonkamer gaan gezellig een paar gedimde lampjes aan, even later gaat het ongezellige licht in de keuken uit. De gordijnen gaan langzaam dicht en een romantisch muziekje begint te spelen. Iemand aan de voordeur, dat is jammer voor diegene, de bel is ook al automatisch uitgeschakeld."
In het stukje hierboven wordt gebruik gemaakt van de koppeling tussen verschillende technieken. Verlichting, geluid, gordijnen en de bel worden aangestuurd door één systeem. Hierboven werd gekozen voor de romantische scene, maar als er gewerkt moet worden dan kan een werk scene ingeschakeld worden. Het filmpje van Fibaro System laat nog meer mogelijkheden zien. Als je het filmpje bekeken hebt zal je wel opgevallen zijn hoe slim de systemen zijn.
De mogelijkheden voor domotica systemen blijven alsmaar toenemen. Als je een domotica systeem installeert dan kan het zijn dat je te maken krijgt met de koppeling tussen onderstaande technieken:
verlichting: voor het schakelen van lampen;
klimaatregeling: voor het schakelen van de verwarmingsketel of koelmachine;
zonweringen: voor het schakelen van rolluiken of gordijnen;
energiebeheer: meten hoeveel energie verbruikt wordt en uitschakelen als er geen activiteiten plaatsvinden;
toegangscontrole: videobewaking aan de voordeur;
camerabewaking: toezicht houden op de inrit, de tuin, maar ook de babykamer;
inbraakbeveiliging: voor het detecteren van ongewenste bezoekers;
brandbeveiliging: denk daarbij bijvoorbeeld aan rookmelders en waarschuwingssignalen;
noodverlichting: dat er nog voldoende licht in het gebouw is, als de stroom is uitgevallen;
beeld en geluid: het afspelen van muziek door het gebouw of het verspreiden van informatie via beelschermen;
draadloze bediening: het besturen van het domotica systeem via de tablet of smartphone;
visualisatie: de domotica installatie duidelijk in kaart brengen door bijvoorbeeld plattegronden te gebruiken op de tablet of smartphone
Oefenopgaven
Verschillende domotica systemen
Er zijn verschillenden domotica systemen op de markt. Grofweg kunnen we ze verdelen in:
Gesloten bussystemen:
Een voorbeeld is Niko Home Control. Bij een gesloten bussysteem zijn er al een aantal programmeerstappen voor je gedaan. Het programmeren gaat via de pc daarom ook redelijk eenvoudig.
Een nadeel van een gesloten bussysteem is wel dat je materialen van Niko Home Control moet gebruiken. Materialen van andere leveranciers zullen niet werken.
Open bussystemen:
Een voorbeeld is het KNX dataprotocol van de KNX Associatie. Een aantal fabrikanten heeft samen dit bussysteem ontwikkeld. Daarmee kunnen klanten zelf kiezen welk merk ze gebruiken. De merken kunnen zelfs door elkaar gebruikt worden.
De producten kunnen allemaal met elkaar “praten” omdat het KNX protocol gestandaardiseerd is. Met dit protocol zijn bijna alle functies in een woning of gebouw te bedienen en besturen. Het programmeren met behulp van het KNX protocol is vrij moeilijk.
Draadloze systemen:
Een voorbeeld is XComfort van Eaton. Een groot voordeel van dit systeem is dat het goed toe te passen is in bestaande gebouwen en dat het met een schroevendraaier in te stellen is.
De actuatoren (ook wel actoren genoemd) worden in de inbouwdoos, centraaldoos of boven een verlaagd plafond geplaatst en aangesloten op bijvoorbeeld een lamp of rolluik. De actoren ontvangen een draadloos signaal van de sensoren. Schakelaars zijn misschien wel de meest gebruikte sensoren. De sensoren kunnen op een bestaande inbouwdoos geplaatst worden, maar ook op een nieuw stukje wand. De sensoren werken op een batterijtje. Het signaal is een RF signaal, dat staat voor Radio Frequency.
Oefenopgaven
hoe werkt het systeem?
Bussysteem
Een bussysteem wordt in de elektrotechniek toegepast in woningen, maar ook in de industrie. Enkele grote voordelen van een bussysteem zijn:
er zijn minder draden nodig om schakelingen te maken
het systeem is gemakkelijker uit te breiden
Het bussysteem wordt in woningen gebruikt om verschillende onderdelen met elkaar te laten communiceren (praten). Als je een installatie maakt met een bussysteem dan kom je de volgende onderdelen tegen:
sensoren
busleiding
actuatoren (ook wel actoren genoemd)
230V leidingsysteem
Werking van het bussysteem
Voordat we verder in gaan op de 4 onderdelen laten we eerst zien hoe het bussysteem werkt. Als je heel de pagina doorgelezen hebt, dan moet je de 7 stappen nog maar een keer doorlezen. Je snapt er dan al veel meer van dan de eerste keer!
Busdrukker wordt bediend
Opdracht wordt verstuurd via de busleiding
De NHC-voeding ontvangt de opdracht
De NHC-voeding geeft de opdracht door aan de controller
De NHC-controller verwerkt de opdracht
De NHC-controller geeft de opdracht door aan de schakelmodule
In de NHC-schakelmodule wordt een contact omgezet en de stroomkring van de verbruiker wordt gesloten
Bedradingsschema van een eenvoudige Niko Home Control installatie
Sensoren
Van de 4 onderdelen zijn de sensoren het duidelijkst aanwezig in de woning. Je ziet ze bijvoorbeeld op de wanden zitten. De meest gebruikte sensor is de busdrukknop. De busdrukknop ziet er van buiten hetzelfde uit als een "gewone/ouderwetse" schakelaar.
Van binnen is de busdrukknop helemaal anders. De busdrukknop bestaat uit elektronica op een printplaat.
Een busdrukknop wordt ook heel anders aangesloten. Bij een Niko Home Control installatie worden alle busdrukknoppen aan elkaar gekoppeld met een 2 aderig kabeltje. Dit 2 aderige kabeltje noemen we de busleiding.
Opbouw van een busdrukknop (= ook een sensor)
Busleiding
Op de busleiding worden alle sensoren aangesloten. De busleiding wordt doorgekoppeld achterop de printplaat van de busdrukknop.
Als een busdrukknop wordt ingedrukt dan wordt er een opdracht verstuurt via de busleiding. De busleiding komt uit in de verdeelinrichting. In de verdeelinrichting komt de opdracht binnen op de Niko Home Control onderdelen. De opdracht kan bijvoorbeeld zijn, dat de actuator een lichtpunt aan of uit moet schakelen.
2 aderige busleiding
Actuatoren
Als een busdrukknop wordt ingedrukt dan wordt er een opdracht verstuurt via de busleiding. De busleiding komt uit in de verdeelinrichting. In de verdeelinrichting zijn de onderdelen opgenomen die de opdracht verwerken. De Niko Home Control onderdelen worden modules genoemd.
Het hart van de Niko Home Control installatie bestaat uit een voeding en een controller. Op de afbeelding zie je links de voeding, in het midden de controller en rechts een 3 voudige schakelmodule voor bijvoorbeeld verlichting.
De voeding krijgt de opdracht binnen en geeft het door aan de controller. De controller is "slim" en weet wat er met het signaal moet gebeuren en zegt tegen de 3 voudige schakelmodule dat hij bijvoorbeeld lamp 1 aan moet zetten.
De 3 voudige schakelmodule bestaat uit 3 schakelaars. Je kunt op deze schakelmodule dus 3 aparte stroomkringen aansluiten.
De voeding, controller en schakelmodule
De schuifbrug voor het verbinden van de modules
De modules worden door middel van een schuifbrug met elkaar verbonden. De schuifbrug verbindt 4 contacten met elkaar. Zo wordt iedere module door middel van een + en een – contact van voeding voorzien. De voeding zorgt ervoor dat elke module energie krijgt om zijn werk te kunnen doen.
Ook moet iedere module kunnen “praten” met het systeem en weten wat er van hem verwacht wordt. Hiervoor zijn de andere 2 contacten, B1 en B2. Deze zorgen er voor dat de module is aangesloten op de busleiding. Het “praten” met elkaar over de busleiding noemen we de buscommunicatie.
230V leidingssysteem
De schakelmodule is onderdeel van de stroomkring die de verbruiker van energie voorziet. De verbruikers in woningen werken op 230V~. Op de verbruiker moet altijd een bruine fasedraad en een blauwe nuldraad aangesloten worden. De fasedraad is gevaarlijk, want daar staat spanning op!
Als de fasedraad en de nuldraad direct op de lamp aangesloten worden, dan kan de stroomkring NIET onderbroken worden en zal de lamp altijd aan zijn.
De lamp moet je aan en uit kunnen zetten, dit wordt ook wel schakelen genoemd. Volgens afspraak plaats je de schakelaar in de fasedraad. Het stukje fasedraad tussen de schakelaar en de lamp wordt de schakeldraad genoemd. Voor de schakeldraad wordt vaak een zwarte draad gebruikt.
De schakelaar zit bij een bussysteem dus in de schakelmodule. De schakelmodule wordt ook wel een actuator genoemd.
230V stroomkring naar verbruiker op schakelmodule
Alle lampen, rolluiken, maar ook wandcontactdozen moeten aangesloten worden op 230V. Het 230V leidingssysteem bestaat uit de 230V infrastructuur die in de woning aangelegd wordt én de beveiligingen. De beveiligingen voor de 230V leidingen zitten in de verdeelinrichting. De verdeelinrichting wordt ook wel de meterkast genoemd.
De infrastructuur bestaat uit buizen, centraaldozen en inbouwdozen. Hierdoor loopt de bedrading naar de verbruikers, zoals lampen en rolluiken. Ook de 230V infrastructuur van een bussysteem is anders dan die van installaties die van oudsher aangelegd worden.
De beveiligingen zijn voor een gewone installatie en een bussysteem wel hetzelfde. In de verdeelinrichting komen we tegen:
hoofdschakelaar, waarmee in 1 handeling de gehele installatie spanningsloos geschakeld kan worden
de aardlekschakelaars, die beschermen tegen lekstromen
installatieautomaten of smeltveiligheden, die beschermen tegen de gevaren van overbelasting en kortsluiting
230V componenten in de meterkast
Verdeelinrichting met links de 230V beveiligingen
Oefenopgaven
basis modules
Het schakel- en bedieningspaneel
Neem plaats achter het schakelpracticum en schuif de twee afgebeelde panelen in het rek.
Er staan twee panelen in het rek:
een schakelpaneel met modules die lampen en rolluiken kunnen aansturen.
een bedieningspaneel waarop een aantal busdrukkers en een smartphone zijn gemonteerd. Ook zijn op dit paneel lampjes geplaatst die de lampen en jaloezieën in een woning simuleren.
Schakelpaneel 1
Op het schakelpaneel zitten de volgende modules met een twee letterige verwijzing:
VB = voeding
CT = controller
IP = IP module
SK = zes-voudige schakelmodule
MO = drie-voudige motor module
VO = voeding voor de lampjes
Deze modules worden verderop in de opdracht stuk voor stuk behandeld.
Het bedieningspaneel 1
Op het bedieningspaneel zitten de busdrukknoppen en de lampjes om op de modules aan te sluiten.
B1 = twee-voudige busdrukknop
B2 = vier-voudige busdrukknop
B3 = zes-voudige busdrukknop
B4 = twee-voudige motorbediening
L1 t/m L3 = drie lampen met een gezamenlijke nul
L4 t/m L6 = drie lampen met een gezamenlijke nul
M1 en M2 = motor simulatie links/ rechts om
een smartphone
een router/wifi
Aansluiten busdrukknoppen op de voeding
De voedingsmodule 550-00010 (VB)
De voeding wordt aan de onderzijde aangesloten op 230V. Uit de bovenzijde en uit de zijkant (rode blokje) komen 2 spanningen.
+ en – om elke module en B1 en B2 een werkspanning te geven. Dit is de buspanning die ook elke module nodig heeft. Dit doorgeven gebeurt door de schuifjes die deze 4 verbindingen doorgeeft aan elke module. Zie groene pijl.
Op de module zetten links enkele led’s.
POWER geeft aan als er 230 V voeding op staat
BUS licht op als er bus communicatie is
STATUS werkt alleen in de test mode
continu branden = goed aangesloten
led knippert = dan is er een fout
Je hoeft dit paneel nog niet op de 230V aan te sluiten, dit is alleen nodig bij gebruik van WIFI voor je smartphone.
We sluiten de busdrukknoppen aan met de twee 3 mm stekkersnoertjes om verwarring te voorkomen met de 230V. Het is wel een bijzondere schakelaar met een printje waarop je de buskabel aansluit. De busdrukkers hebben de nummers B1, B2, B3 en B4 gekregen.
B1 en B2 zijn door gekoppeld en B3 en B4 zijn door gekoppeld.
De busspanning die je op de drukknoppen aansluit komt van de voeding en is slechts 26 V. Daarom mag je deze ook met een 2-aderige zwakstroomkabel aansluiten.
Je hoeft niet te letten op de polariteit, dus je mag B1 en B2 omwisselen.
De conventionele schakelaars zoals hiernaast en hierboven staan afgebeeld, bestaan niet in de wereld van domotica.
Daar zijn het busdrukkers naar het aantal knopjes die de busdrukker heeft zoals:
enkelvoudige bediening
tweevoudige bediening
viervoudige bediening
zesvoudige bediening.
Deze hele serie busdrukkers is er ook met een ledje erop.
Op de busdrukknop met gravering komen wij later terug.
De busdrukkers hebben ook ‘n symbool. Maar je kunt er niet aan zien wat ze doen.
Op het tekenen komen we later uitgebreid terug
Aansluiten laptop op controller
De controller 550-00001 (CT)
Naast de voeding wordt meestal de controller geplaatst. Het is de module waarin alles wordt geregeld en gecontroleerd.
Ook sluit je straks op de controller een laptop aan waarmee je de installatie gaat programmeren.
Op de controller zitten verder nog twee knopjes. Met het knopje TEST gaan de ledjes op de andere modules branden, maar gaan na een korte tijd weer uit. Dus je kunt testen terwijl er nog geen lampen zijn aangesloten, dan gaat er bij die uitgang een ledje branden
Sluit eerst dit paneel aan via een netsnoer op de 230 V. Deze is intern aangesloten op de voedingsmodule Druk daarna maar eens op het testknopje op de controller en als alles goed is gaan een aantal ledjes op de verschillende modules branden.
Op de controller sluit je straks via een RJ45 kabel je laptop aan, waarop de NHC software staat om te programmeren.
De laptop heb je nu nog niet nodig.
Aansluiten IP module op router
De IP- module 550-00508 (IP)
Naast de controller plaatsen we de IP module en is de basisset voor een installatie klaar. De IP module zorgt ervoor dat je de installatie ook kunt bedienen met een touchscreen, smartphone of tablet. Als de klant zijn installatie alleen maar met busdrukkers wil bedienen, heb je deze IP module niet nodig.
Maar het is beter om deze module er altijd bij te plaatsen. Als de klant later toch zijn installatie wil bedienen met zijn smartphone is dat dan geen probleem.
Op het bedieningspaneel hebben we een dummy smartphone gemonteerd. Om met je eigen smartphone te kunnen werken, heb je een wifinetwerk nodig en daarom is er ook een wifi/router gemonteerd.
Om nu verbinding te maken met de NHC modules verbinden we een RJ45 kabel met de IP module.
Omdat de aansluiting op de IP module nu voor ons niet bereikbaar is, hebben we in de plaat een extra RJ45 aansluiting gemaakt, die op zijn beurt intern verbonden is met de IP module.
Koppeling tussen IP module en DIN rail koppelaar
Je kunt niet rechtstreeks bij de aansluiting van de IP module komen. Daarom is intern een koppeling gelegd naar de DIN rail koppelaar.
Bediening met tablet of smartphone
Hiervoor leg je een kabel van de DIN railkoppelaar naar de router/ wifi (volg de blauwe lijn)
Aansluiten railvoeding
De DINrailvoeding 340-00021 (VO)
Met de DINrailvoeding en de 6 bussen simuleren we een groepenkast zoals hiernaast is afgebeeld. Een rode en een blauwe bus stelt een groep voor, dus in totaal zijn er 3 groepen:
GR1
GR2
GR3.
Sluit de lamp L3 rechtstreeks aan op GR 1. Gebruik voor de nuldraad kleur blauw en voor de andere draad kleur zwart.
Sluit lamp L5 rechtstreeks aan op GR 3.
De nul loopt dus niet via een module, maar de nul gaat rechtstreeks vanuit de automaat in de groepenkast naar de lampen. Dus er gaat slechts een nuldraad per groep de installatie in en hij wordt doorgelast in de centraal dozen van de installatie.
Modules niko aansluiten
Voeding
De voeding zorgt ervoor dat de modules, bedieningselementen en de bus spanning krijgen en dus hun werk kunnen doen. De Engelse benaming voor voeding is “power supply”. De voeding levert een zeer lage veiligheidsspanning (ZLVS) van 26 volt gelijkspanning met een maximale stroom van 400 mA. Het uitgangsvermogen van 10 Watt is dan ook alleen voor de Niko Home Control onderdelen. Je moet de voeding dus niet gebruiken voor iets anders, zoals een zoemer die toevallig ook op 26 V werkt.De voeding heeft een standaard breedte van 4E.
Controller
De controller is het middelpunt van de installatie. Hij stuurt de gehele installatie aan. De controller kan dat niet zomaar uit zichzelf. Op de controller kun je een kabel aansluiten die je verbind met de pc. Op de pc kun je met een programma van Niko de installatie instellen. Als je klaar bent met het instellen van de installatie dan laad je de instellingen naar de controller en koppel je de kabel los. De controller weet vanaf dat moment hoe de installatie moet reageren.
IP interface
De IP interface heb je nodig als je de installatie wilt bedienen met een touchscreen, een smartphone of een tablet. Door het gebruiken van de IP interface wordt het gebruiksgemak verhoogt. Daarnaast straalt het luxe uit. Veel mensen koppelen domotica dan ook aan het bedienen van de installatie met behulp van smartphones en tablets. Dat is natuurlijk maar één van de voordelen van een domoticasysteem. Naast deze functie zorgt de IP interface ook voor het bijhouden van de meetgegevens van de elektriciteit, gas en water.
De schakelmodule 6v (SK): 550-00106
Deze schakelmodule kun je gebruiken voor het schakelen van lampen, wcd's, elektrische apparaten, enz.
In deze module zitten totaal zes contacten in. Deze zes contacten zijn verdeeld over twee groepjes van elk drie. Dus de drie contacten van een groepje zitten aan elkaar vast, en moeten dus in de praktijk ook op een groep worden aangesloten. Bij de module hoeven de nulcontacten niet worden aangesloten. De contacten kun je handmatig schakelen met de knopjes en hebben elk een status ledje. De contacten zijn geschikt voor 16 A.
Er is ook een schakelmodule met slechts drie contacten. Het grote voordeel van deze module is dat elk contact afzonderlijk staat, dus niet aan elkaar gekoppeld zoals bij de 6v schakelmodule.
Hiernaast is lamp L1 aangesloten op de 6v schakelmodule.
De aansluitpunten zie je op de modules staan.
L1 is aangesloten op uitgang 1 van de schakelmodule.
GR1 rood op is aangelosten op 1-2-3 van de schakelmodule
GR1 blauw is aangesloten op de nul van L1, L2, L3.
De nul op de module is dus niet aangesloten
Opdracht
Sluit L1 aan op de schakelmodule, zoals hiernaast is voorgedaan.
Sluit op dezelfde manier de lampen L2 en L3 aan.
Sluit de lampen L4, L5 en L6 aan op GR2.
Sluit de lampen L4, L5 en L6 vervolgens aan op de schakelmodule.
Je kunt de schakelmodule nu met de hand bedienen.
Voor de handbediening zitten op de modules zes knopjes, waarmee je de lampen per stuk kunt in- en uitschakelen (zie vinger).
Wil je ook nog de indicatie ledjes bij elke uitgang laten branden, druk dan op de test knop van de controller.
Straks als er geprogrammeerd is worden de lampen natuurlijk bediend via de busdrukknoppen of smartphone.
Oefenopgaven
Verlichting
Verlichting met Niko Home Control
Om het verschil aan te geven tussen een standaard elektrische installatie, zoals in de meeste huizen en een bus installatie kijk je naar nevenstaande bungalow met de verschillende vertrekken.
In elk vertrek is een lamp aanwezig en een schakelaar om deze lamp te bedienen. Dus in elk vertrek kan men alleen de bijbehorende lamp aan en uit schakelen. Niet meer en niet minder. Dit patroon hebben we in een FUNCTIE TABEL weergegeven. Zo werkt in principe elke standaard woning. Dit noemt men conventioneel.
Er zijn ook andere mogelijkheden.
zou het niet handig zijn om bij het verlaten van de woning met een knop alle lampen uit te kunnen schakelen
bij het binnen komen van de woning meerdere lampen tegelijk in verschillende vertrekken in te schakelen
als er een inbraak is je met een knop de gehele woning in het licht zet
Deze extra mogelijkheden kun je niet realiseren met een conventionele installatie maar wel met ’n businstallatie. Je kunt zelfs de lampen die bij binnenkomst of bij alarm inschakelen vooraf kiezen. Ze zijn aangegeven in de drie laatste kolommen onder de groene knoppen. Deze groene knoppen vind je ook terug in de platte grond.
Hier zie je eenvoudig weergegeven de werking van een conventionele installatie. Druk je op de schakelaar dan gaat direct de lamp aan of uit. Hiervoor is een draad aangesloten tussen de schakelaar en de lamp. Deze zwarte draad is de schakeldraad.
Een bus installatie werkt volledig anders. Het eerste verschil is dat er geen draad zit tussen de schakelaar en de lamp De schakelaar is ook zeer bijzonder omdat je hem kunt programmeren. De schakelaars zijn allemaal met elkaar verbonden met een 2 aderig kabeltje. Over dit kabeltje verzenden we berichten middels een adres (enveloppe) en data (briefje dat we in de enveloppe stoppen met het bericht) welke lamp er moet aangaan. Maar je kunt ook in dat berichtje vertellen dat met de bus-drukknop alle drie de lampen tegelijk aan of uit moeten gaan. De lampen zijn aangesloten op een aparte unit die juist deze berichtjes kan ontvangen en de lamp aan of uit schakelt.
Zonwering met Niko Home Control
De woning gaan we op het terras bij de zithoek voorzien van zonneschermen. Voor een veilig gevoel gaan we aan de straatzijde van de woning een aantal rolluiken plaatsen, zoals in de slaapkamer, kinderkamer, hal, keuken en eethoek. In elk vertrek hebben we een rode schakelaar geplaatst om het rolluik of de zonwering omhoog of omlaag te sturen. Dus bij het slapen gaan moeten we elk rolluik afzonderlijk per vertrek sluiten. En 's-morgens moeten we weer per vertrek elk rolluik openen. Net als met de verlichting kun je ook dit automatiseren. Als we in de hal een extra groene schakelaar plaatsen waarmee bij het verlaten van de woning alle rolluiken tegelijk omlaag of omhoog kunnen sturen.
In de tabel is een standaard installatie uitgewerkt. Iedere knop stuurt een rolluik of zonwering aan.
In deze tabel is een bus installatie uitgewerkt. Als we twee extra (groene) schakelaars plaatsen in de slaapkamer en zithoek kunnen we de rolluiken en zonwering nog verder automatiseren.
De drie groene schakelaars staan nu ook in de tabel onder de naam centrale bedieningen. In de slaapkamer kan je nu bij het slapen gaan alle rolluiken dicht sturen en de zonweringen omhoog sturen. In de zithoek kan je met de groene schakelaar beide zonweringen bedienen.
In dit schema zie je principewerking van een standaard rolluik sturing. De schakelaar heeft twee contacten. Een om het rolluik omhoog te sturen en een om het rolluik omlaag te sturen.
De zonwering en rolluiken bedienen via een bus installatie werkt volledig anders. De rode en groene schakelaars zijn met elkaar verbonden via de busleiding (twee draadjes) die niet rechtstreeks verbonden worden met de rolluiken. De rolluiken zijn aangesloten op een unit die de rolluiken aanstuurt. Je kunt nu weer een berichtje schrijven (programmeren), dat met de rode busdrukker het bijbe-horende rolluik gaat sturen. Maar je kunt nu ook een berichtje schrijven dat met de groene busdrukker alle drie de rolluiken tegelijk omhoog of omlaag gestuurd worden. De unit die de rolluiken stuurt heeft voor elk rolluik twee contacten. Een voor omhoog en een voor omlaag.
Verwarming met Niko Home Control
Een standaard verwarmingsinstallatie bestaat uit een CV ketel, radiatoren en/of vloerverwarming verspreid over de verschillende vertrekken en een kamerthermostaat.
De temperatuur in het gehele huis wordt geregeld door de thermostaat in de woonkamer. Is het te warm in de andere vertrekken, kun je door de radiatorafsluiter dicht te draaien de temperatuur iets regelen. Zet je de thermostaat in de woonkamer omlaag, dan schakelt de cv ketel uit en gaat in de gehele woning de temperatuur omlaag.
Door in ieder vertrek een thermostaat te plaatsen kun je de temperatuur per vertrek regelen. De handbediende radiatorafsluiters worden vervangen door radiatorafsluiters met stuurmotor die bestuurd worden door de thermostaten. Dit doe je ook voor de vloerverwarming zoals hier in de zithoek/woonkamer. Met een touchscreen in de woonkamer kun je in alle vertrekken de temperatuur apart regelen. Zo kun je 's-nachts of als er niemand thuis is de temperatuur in de andere vertrekken ook in de eco stand zetten. Als je dan thuis komt of 's-morgens kun je de temperatuurregeling via het touchscreen in alle vertrekken weer inschakelen.
Ook de bediening van de verwarmingsinstallatie kunnen we in een functietabel zetten. In deze tabel staat de verwarming met een individuele bediening. Hier kun je goed zien dat de temperaturen in de vertrekken geregeld worden via de kamerthermostaat die reageert op de temperatuur in de woonkamer.
In deze tabel zie je een mogelijkheid van een centrale bediening die via het touchscreen geregeld wordt. In de kolommen kun je zien welke radiatoren met de dag-, nacht- en eco-stand mee gaan. In dit schema is het schakelen van de ketel nog niet meegenomen.
In de afgebeelde verwarmingsinstallatie worden de radiatoren per thermostaat aangestuurd via de drie contacten in de module. De thermostaten hangen alle drie aan de twee-aderige buskabel, maar ook het touchscreen hangt aan deze bus waardoor een goede communicatie tot stand komt. Je ziet dat ook de ketel aan de module is aangesloten. Vraagt een van de thermostaten warmte dan wordt het ketelcontact ingeschakeld waardoor de ketel in actie komt
Oefenopgaven
materialen verlichting
Modules voor verlichting
Om verlichting of wandcontactdozen te schakelen kun je kiezen uit een aantal verschillende modules. Met de 3 voudige schakelmodule kun je drie kringen schakelen.
Switching module 3x
Naast de 3 voudige schakelmodule heb je ook nog een 6 voudige schakelmodule. Op deze module kun je 6 kringen aansluiten.
Switching module 6x
Als je lampen niet alleen aan en uit wilt schakelen, maar ook op verschillende standen wilt laten branden dan moet je de universele dimmodule nemen. Het op verschillende standen laten branden noemen we dimmen. Met deze module kun je 2 lichtkringen dimmen. Lichtpunten die je tegelijkertijd aan en uit laat gaan sluit je op 1 lichtkring aan. Een voorbeeld kunnen de spotjes boven de bank zijn.
Universal dim module
Bedieningen voor verlichting
Een module moet nog wel een signaal krijgen om een kring in te schakelen. Dit signaal kun je geven met een lichtbediening. Het geven van dit signaal wordt ook wel actie genoemd. Er zijn verschillende lichtbedieningen.
Tweevoudige lichtbediening
De bedieningen zijn genoemd naar het aantal acties dat er gegeven kunnen worden. Zo kan de viervoudige lichtbediening wel vier acties geven. Er zitten dus vier drukknoppen op de bediening. Met een viervoudige lichtbediening kun je bijvoorbeeld:
door op drukknop 1 te drukken de lamp boven de eettafel aan en uit doen;
door op drukknop 2 te drukken de spotjes boven de bank feller laten branden;.
door op drukknop 3 te drukken de spotjes boven de bank zwakker laten branden;
door op drukknop 4 te drukken alle lichtpunten in het huis tegelijkertijd uit doen.
Symbolen
Op een tekening gebruiken we symbolen. Symbolen gebruiken we om de tekening op een eenvoudige manier te kunnen lezen. Maar ook dat iedereen de tekening op dezelfde manier begrijpt. De symbolen voor de lichtbedieningen zie je in de afbeelding. In het symbool staat een cijfer. Dit cijfer geeft aan hoeveel drukknoppen op de bediening zitten. De codering bestaat uit de letter S en een volgcijfer. Het volgcijfer begint bij 1 en loopt door totdat je alle bedieningen in de woning genummerd hebt. Als elke bediening zijn eigen nummer heeft worden er minder snel fouten gemaakt.
Symbolen voor lichtbedieningen
Naast deze 4 bedieningen zijn er ook nog speciale drukknoppen voor dimbediening. Deze speciale drukknoppen kunnen alleen gebruikt worden om de kringen op een dimmodule aan te sturen.
Enkelvoudige dimbediening
Ook voor de dimbedieningen is er een symbool. Het symbool lijkt veel op dat van de gewone lichtbediening alleen is er een klein driehoekje bijgekomen.
Symbolen voor dimbedieningen
De opbouw van een bediening
Een complete lichtbediening bestaat uit een aantal onderdelen:
een muurprint
een drukknop
een afdekkader
Kijk maar eens naar de afbeelding hieronder. Er zijn drukknoppen voor verschillende functies zoals hierboven is uitgelegd. Maar de drukknoppen zijn ook te bestellen in verschillende kleuren. Ook het afdekkader is er in verschillende kleuren. Het afdekkader kan ook nog in verschillende stijlen bestelt worden. Zo kan iedereen zijn eigen smaak bediening samenstellen.
Verschillende onderdelen van een bediening
Niko Intense afdekkader
Niko Pure afdekkader
Oefenopgaven
Licht, zon en warmte met Niko Home Control
Lesstof
Read
Bestudeer lesstof > Licht, zon en warmte met Niko Home Control
Als je nu de verlichting, rolluiken, zonwering en verwarming bij elkaar voegt. Dit is mogelijk omdat schakelaars en thermostaat toch aan dezelfde bus hangen. In nevenstaand schema hebben is nog een touchscreen aan de bus gehangen voor speciale bedieningen.
In de woning hebben we alles op gebied van verlichting, verwarming, zonwering en rolluiken geplaatst. Ook de daarbij behorende bedieningen zoals schakelaars en thermostaten zijn geplaatst. De rode schakelaars voor de verlichting, de gele schakelaars voor de rolluiken en zonwering en de thermostaten voor het regelen van de verwarming per vertrek.
Maar als je nu gaat slapen moeten je langs alle schakelaars om de verlichting te doven, langs alle schakelaars voor de rolluiken en ook nog eens langs alle thermostaten om ze op een lagere temperatuur te zetten. Het zou toch veel makkelijker zijn als dit met een button SLAPEN op het touchscreen te bedienen zou zijn.
Deze button SLAPEN staat in de functietabel aangeven onder centrale bediening. Ook is in de functietabel aangegeven dat de button SLAPEN op het touchscreen zit. Met een 1 of 0, een pijl omhoog of omlaag en de temperatuur onder de button SLAPEN kun je aangeven welke lampen, rolluiken en radiatoren meedoen.
Zo kun je ook de button OPSTAAN programmeren en met de kruisjes aangeven welke onderdelen met deze optie meedoen.
Onder de button ALARM is het de bedoeling dat in het hele huis de verlichting aan gaat en automatisch ook alle rolluiken omhoog gestuurd worden. Inbrekers staan namelijk niet graag in het licht.
Ook de button VAKANTIE kunnen we programmeren op tijd. Bijvoorbeeld dat maandag om 18:00 uur de keukenlamp, om 20:00 uur de lamp in de woonkamer en om 22:00 uur de lamp in de slaapkamer aan gaat. Op dinsdag gaat de lamp in de keuken niet om 18:00 uur aan maar om 19:00 uur. Zo vermijdt je een herkenbaar patroon, want ook dat hebben inbrekers snel door.
Welk KNOPJE zou je hier nog meer aan toe kunnen voegen?????
Oefenopgaven
Practicum model 1
Practicum model 1 Niko Home Control
Eerst gaan we kijken wat er allemaal op practicum model 1 van Niko Home Control zit.
We gaan de volgende zaken uitleggen:
welke onderdelen van Niko Home Control gebruikt worden
welke aansluitpunten op het model zitten
welke andere onderdelen op het practicummodel zitten
NHC practicum model 1
De opbouw
Met dit model kunnen in totaal 6 stroomkringen geschakeld worden. Daarnaast is het ook mogelijk om de installatie te bedienen met een tablet of telefoon. Het practicummodel is opgebouwd uit een aantal NHC onderdelen:
De POWER SUPPLY, in het Nederlands wordt dit de VOEDING genoemd.
De CONTROLLER
De IP INTERFACE
De SWITCHING MODULE 6X, in het Nederlands wordt dit de 6 VOUDIGE SCHAKELMODULE genoemd.
De opbouw van het model
Naast de Niko Home Control onderdelen zit er ook nog een aparte 24 V voeding in het model. Deze voeding kan gebruikt worden als er geen practicumopstelling in de buurt is, waar je kunt werken met een veilige spanning van 24 V. De interne voeding van 24 V heeft maar een klein vermogen. Je kunt er geen zware gloeilampen mee schakelen. Een aantal LED-lampen is geen probleem.
Practicummodel in practicumopstelling, gebruik externe voeding uit practicumopstelling
Practicummodel los op tafel, gebruik interne voeding uit practicummodel
De C14 - aansluiting
Niko Home Control moet aangesloten worden op 230V~ om zelf te kunnen werken. Het is erg gevaarlijk als je in aanraking komt met 230V~.
Het practicummodel heeft daarom een C14-aansluiting. Deze aansluiting wordt ook gebruikt om PC's, beeldschermen en randapparatuur aan te sluiten.
Als je de C14-aansluitsnoer aangesloten hebt op het practicummodel dan wordt de NHC POWER SUPPLY van energie voorzien.
Het fasecontact van de aansluitsnoer is verbonden het L-contact van de POWER SUPPLY. Het nulcontact van de aansluitsnoer is verbonden met het N-contact van de POWER SUPPLY. Je kunt dat ook zien doordat er verbindingslijntjes in het model gegraveerd zijn. (op de afbeelding geel gemaakt)
De energievoorziening voor de POWER SUPPLY
De interne voeding
Het practicummodel kan op 2 manier gebruikt worden:
In een practicumopstelling, waar je de energie voor de installatie uit de voedingskast van de practicumopstelling haalt.
Los op een tafel, waar je alleen een aansluiting voor 230V~ hebt.
Als je het practicummodel los op een tafel gebruikt, dan kun je de interne voeding gebruiken. De docent heeft de interne voeding normaal gesproken uitgeschakeld staan. Met een sleutel kun je de interne voeding inschakelen.
Als de interne voeding is ingeschakeld, dan staat er spanning over de aansluitbussen die boven de voeding zitten. Op de bruine bus is de FASE aangesloten en op de blauwe bus is de NUL aangesloten. We spreken over FASE en NUL als we gebruik maken van wisselspanning. Als we gebruik maken van gelijkspanning dan spreken we over plus (+) en min (-).
Als je goed oplet dan zie je dat de interne voeding een 24 V gelijkspanning levert. Toch gebruiken we bruine en blauwe aansluitbussen, omdat je in de beroepspraktijk werkt met de FASEDRAAD en de NULDRAAD als je NHC moet aansluiten.
De interne 24 V voeding
Aansluitbussen bovenkant POWERSUPPLY
Aan de bovenkant van de POWER SUPPLY zitten 4 aansluitbussen. We gebruiken in het begin alleen de 2 groene aansluitbussen. De groene bussen zijn voor de 2 aderige busleiding. De busleiding verbindt alle bedieningselementen, zoals schakelaars met elkaar.
De rode en de witte aansluitbussen gebruiken we in het begin nog niet. Als je het practicummodel uit wilt breiden met meer SCHAKELMODULES, DIMMODULES of MOTORMODULES, dan kan dat via deze aansluitbussen.
De plus (+) en de min (-) zorgen ervoor dat de uitbreidingsmodules energie krijgen om zelf te kunnen werken. B1 en B2 geven het bussignaal door dat er binnenkomt via bedieningselementen, zodat het signaal met daarin de opdrachten ook bij de uitbreidingsmodules terecht komt.
De aansluitbussen op de POWER SUPPLY
Programmeerpoort
Op de CONTROLLER zit aan de voorkant een programmeerpoort. Je kunt hier een internetkabel (ook wel ethernetkabel of CAT5-kabel genoemd) met een RJ-45 connector op aansluiten.
De andere kant van de internetkabel steek je in de PC waar de programmeersoftware van NHC op geinstalleerd is.
De programmeerpoort
WIFI - poort
Aan de onderkant van de IP-INTERFACE zit ook een RJ-45 aansluiting. Deze aansluiting kun je gebruiken om een draadloze router op aan te sluiten.
Het aansluitpunt zit eigenlijk aan de onderkant van de module. Vandaar dat deze verplaatst is met een verlengsnoertje naar de voorkant.
De WIFI-poort
De schakelkringen
Helemaal aan de rechterkant zit de SWITCHING MODULE 6X. In deze module zitten als het ware 6 schakelaars. Je kunt daarom 6 stroomkringen schakelen.
Aan de onderkant zitten 2 aansluitbussen. Op deze bussen wordt de FASEDRAAD aangesloten.
Aan de bovenkant zitten 6 aansluitbussen. Op deze bussen worden de SCHAKELDRADEN naar de verbruikers aangesloten.
Stroomkring 1 t/m 3 hebben een gezamenlijk aansluitpunt voor de FASEDRAAD. Als het ware zit er een klein kroonsteentje in de module. Je ziet dat ook aan het "harkje" boven de aansluitpunten. Dit geldt ook voor stroomkring 4 t/m 6.
Schema van hoe de schakelaars in de module zitten
De aansluitbussen op de SWITCHING MODULE
Installeren programma
Kennismaak opdrachten
Opdracht 1A bedraden
Bedraden Practicum 1
We gaan je aan de hand meenemen bij het aansluiten van Niko Home Control.
Als je deze pagina hebt doorgenomen, dan kun je naar het tabblad OEFENVRAGEN gaan om daar stap voor stap de bedrading aan te sluiten.
Hieronder zijn de onderdelen afgebeeld die je nodig hebt om de opdracht uit te kunnen voeren.
Benodigdheden
Aansluitschema
Normaal gesproken bedraad je aan de hand van aansluitschema's die je in de technische documentatie kunt vinden.
Hieronder zie je een voorbeeld van een aansluitschema. Bekijk het maar eens goed. Je hoeft het op dit moment nog niet helemaal te snappen. We gaan je stap voor stap uitleggen wat je moet doen en waarom je dat doet.
Als je klaar bent met de opdracht dan is het goed om nog eens terug te kijken naar dit schema. Als het goed is begrijp je het dan!
Aansluitschema
Opdracht 1b programmeren (aan/uit)
Programmeren practicum 1
Je gaat de installatie programmeren aan de hand van deze THEORIE.
Zorg dat de docent de bedrading gecontroleerd heeft.
Als de bedrading goed is dan zal de docent de voedingen inschakelen.
Let op! De voeding voor de NHC onderdelen werkt alleen op 230V~. Doe alleen wat je opgedragen wordt! Anders kunnen er flinke ongelukken gebeuren!
Stap 0: Netwerkkabel aansluiten en opstarten
1. Sluit de netwerkkabel aan op de PC en de NHC CONTROLLER.
2. Vervolgens kun je de programmeersoftware van Niko Home Control opstarten.
Pictogram programmeersoftware
Netwerkkabel aansluiten
Extra informatie:
Je kunt een groot gedeelte van de installatie ook programmeren zonder verbinding te hebben met de CONTROLLER. Op een gegeven moment moet je enkele handelingen uitvoeren waar wel een verbinding met de CONTROLLER voor nodig is.
Stap 1: Projectinformatie
Slide 1: OPSTARTSCHERM
1. De software start op in het WELKOM SCHERM
2. Je kunt kiezen uit een NIEUW PROJECT TOEVOEGEN of een BESTAAND PROJECT OPENEN
3. Klik op NIEUW PROJECT TOEVOEGEN
4. Ga naar je persoonlijke map en sla het bestand op met de naam EIGENNAAM_NHC_OPDR1
Slide 2: KLANT- EN INSTALLEURSGEGEVENS
1. De gegevens met een * zijn verplicht. Vul deze gegevens in:
Projectnaam: Practicum 1
Klantnaam: Nico Konnol
Klantadres: Voltstraat 14
Installateur naam: Je eigen naam
Installateur telefoon: 0612345678
Installateur e-mail: jenaam@hotmail.nhc
Silde 3: PROJECTINFORMATIE
1. Je komt weer terug in het scherm PROJECTINFORMATIE
2. Je kunt hier de KLANT- EN INSTALLATEURGEGEVENS aanpassen
3. Klik bij PLAN op TEKENEN
Slide 4: TEKENEN
1. Klik op ACHTERGRONDBEELD
2. Download eerst deze afbeelding van de slaapkamer
3. Klik op VERVANG DOOR EEN ANDER ACHTERGRONDBEELD
4. Zoek de afbeelding van de slaapkamer en gebruik deze
5. Stel de SCHAAL in op 7%
6. Stel de OPACITEIT in op 50% en klik op OPSLAAN
Stap 2: Creatie
Slide 1: CREATIE SCHERM
1. Klik boven in de zwarte balk op CREATIE
2. Klik op VOEG EEN INPUT TOE
Slide 2: VOEG EEN INPUT TOE
1. In de lijst kun je verschillende bedieningen zoeken
2. Klik op ENKELVOUDIGE DRUKKNOP
3. Verplaats het symbool in de plattegrond naar de juiste plek
4. Verander het laatste gedeelte van de inputNAAM van _1 naar _S1
Slide 3: VOEG EEN OUTPUT TOE
1. Je komt terug in het beginscherm van CREATIE,
klik daar op VOEG EEN OUTPUT TOE
2. In de lijst kun je verschillende outputs zoeken
3. Klik op LAMP
4. Verplaats het symbool in de plattegrond naar de juiste plek
5. Verander het laatste gedeelte van de outputNAAM van _1 naar _E1
Slide 4: VOEG EEN ACTIE TOE
1. Je komt terug in het beginscherm van CREATIE,
klik daar op VOEG EEN ACTIE TOE
2. Sleep het "ballonnetje" naar een logische plek
3. Verander de NAAM in S1 schakelt E1
4. Klik onderin op VERDER
Slide 5: SPELERS INSTELLEN
1. Bij de symbolen van de in- en outputs komt een + te staan
2. Klik op de + van de juiste de spelers (=S1 en E1) die je wilt koppelen
3. Klik onderin op VERDER
Slide 6: BASISGEDRAG
1. Hier stel je in wat er moet gebeuren als de actie gestart en gestopt wordt
2. In dit geval moet E1 na 0 seconde AAN gaan
3. Als S1 nog een keer bedient wordt, dan moet E1 na 0 seconde UIT gaan
4. Klik onderin op VERDER
Slide 7: VOORWAARDEN
1. Hier doen we niets mee
2. Klik onderin op VERDER
Slide 8: TIJDSAUTOMATISERING
1. Hier doen we niets mee
2. Klik onderin op OPSLAAN
Slide 9: CREATIE SCHERM
1. Je komt terug in het CREATIE scherm
2. Je ziet de symbolen van de INPUT, OUTPUT en de ACTIE
Stap 3: Kastopbouw
Slide 1: KASTOPBOUW SCHERM
1. Klik boven in de zwarte balk op KASTOPBOUW
2. Klik links KAST: KAST_1 aan
3. Verander de KASTGROOTTE in E12 en 1 RIJ
4. Klik rechtsboven op VULLEN MET MODULES
Slide 2: VULLEN MET MODULES
1. Zoek in de lijst de IP-INTERFACE
2. Klik op de IP-INTERFACE 2E
3. De module wordt automatisch in de kast geplaatst
4. Voeg daarna de SCHAKELMODULE (6x) 4E toe.
5. Klik onderin op VERDER 2E geeft aan dat de module 2x18=36mm breed is. 4E is 72mm breed
Slide 3: OUTPUTS TOEWIJZEN
1. Klik op de module waar je outputs aan wilt toewijzen
2. Klik dus op de SCHAKELMODULE 6x
Slide 4: DETAILS VAN DE SCHAKELMODULE
1. Je komt in het detailscherm van de SCHAKELMODULE 6x
2. Klik in de plattegrond op het PLUSJE bij de OUTPUT (=lamp)
3. Sleep de lamp naar de juiste POSITIE
4. In dit geval dus POSITIE 4
5. Klik op OK Kijk maar eens naar je practicummodel. Als het goed is, dan is op schakelcontact 4 een zwarte snoer aangesloten.
Slide 5: KASTOPBOUW SCHERM
1. Je komt terug in het KASTOPBOUW scherm
2. Rechts onderin kun je op OPSLAAN klikken
Stap 4: Realisatie
Slide 1: REALISATIE
1. Klik boven in de zwarte balk op REALISATIE
2. Klik op de juiste kast: KAST_1
Slide 2: MODULE VOEDING ADRESSEREN
1. Klik in de lijst op VOEDING
2. Druk op de module zelf op de knop met ADDRESS erbij Het adres zie je achter VOEDING verschijnen
Slide 3: MODULE CONTROLLER ADRESSEREN
1. Klik in de lijst op CONTROLLER
2. Druk op de module zelf op de knop met ADDRESS erbij Het adres zie je achter CONTROLLER verschijnen
Slide 4:MODULES ADRESSEREN
1. Klik in de lijst op IP-INTERFACE
2. Druk op de module zelf op de knop met ADDRESS erbij
3. Klik in de lijst op SCHAKELMODULE (6x)
4. Druk op de module zelf op de knop met ADDRESS erbij
5. Klik onderin op VERDER
Slide 5: INPUTS ADRESSEREN
1. Klik bij de INPUT op het PLUSJE De naam van de input verschijnt in de lijst
Slide 6: VERVOLG INPUT ADRESSEREN
2. Druk met je vinger de juiste busdrukknop in Het adres verschijnt in de lijst
3. Klik onderin op verder
Slide 7: UPLOADEN
1. Klik onderin op UPLOADEN
2. Een pop-up verschijnt met de voortgang Een foutmelding kan komen doordat de SOFTWAREVERSIE nie
Opdracht 2a bedraden (wifi)
NHC: Opdracht 2a bedraden (WIFI)
Let op!
De docent geeft aan of je de voeding van de practicumopstelling moet gebruiken of de interne voeding.
Zorg dat deze voeding uitgeschakeld is.
Zorg dat een 230V~ WCD beveiligd is met een aardlekschakelaar van 30mA.
Zorg dat de 230V~ WCD uitgeschakeld is.
Practicumopstelling of interne voeding gebruiken
De grijze vakken moet je volgen als je gebruik maakt van de interne voeding.
Je docent geeft aan of je daar gebruik van moet maken, omdat er geen practicumopstelling in de buurt is.
Verbruiker aansluiten
Sluit de stroomkring aan waar de verbruiker in zit. De verbruiker is de lamp.
De fasedraad loopt naar de schakelmodule.
Het schakelcontact van de schakelmodule is aangesloten op de lamp.
De stroomkring wordt gesloten door de andere kant van de lamp met de nul te verbinden.
Voeding vanuit practicumopstelling
Als er geen practicumopstelling in de buurt is, dan kun je de interne voeding gebruiken.
Je moet dan de bussen boven de interne voeding gebruiken. Met een sleutelschakelaar moet de docent de interne voeding inschakelen, als je alle draden hebt aangesloten.
Ook hier moet je een gesloten stroomkring aanleggen waar de verbruiker in zit. De schakelmodule kan deze stroomkring onderbreken of sluiten.
Voeding vanuit interne voeding model 1
Busleiding aansluiten
De busleiding sluit je aan op de contacten B1 en B2 op de NHC POWER SUPPLY MODULE(=voeding). De andere kant van de draden sluit je aan op busdrukker.
Op de busdrukker kun je de draden "lassen". Je doet dat door de connectoren in elkaar te steken.
Sluit de busleiding aan
Het aansluiten werkt op dezelfde manier!
Sluit de busleiding aan
WIFI-router aansluiten
De WIFI-rourter sluit je aan op de IP-interface. Zo kan een signaal vanaf een smartphone of tablet naar de WIFI-router gestuurd worden. De WIFI-router stuurt het signaal door de netwerkkabel naar de IP-interface die het signaal op de bus zet.
Sluit de netwerkkabel aan tussen de IP-interface en de LAN1-poort op de WIFI-router.
De WIFI-router heeft voeding nodig vanuit een 230V~ WCD. Gebruik ook voor de veiligheid een WCD achter een aardlekschakelaar van 30 mA.
Sluit de WIFI-router aan
Het aansluiten werkt op dezelfde manier!
Sluit de WIFI-router aan
Stroomkring NHC MODULES aansluiten
Let op! In deze handeling maak je gebruik van een beveiligde wandcontactdoos. Dit houdt in dat de WCD achter een aardlekschakelaar van 30 mA zit.
Voordat je iets gaat doen zorg je dat er geen spanning op de WCD staat.
Sluit de C14-aansluitsnoer aan tussen het practicum model en de WCD. Als de docent de spanning inschakelt, dan zal de POWER SUPPLY aangesloten zijn op 230V~.
Sluit de POWER SUPPLY aan
Het aansluiten werkt op dezelfde manier!
Sluit de POWER SUPPLY aan
Opdracht 2b programmeren (wifi)
Programmeren practicum 2
Je gaat de installatie programmeren aan de hand van deze THEORIE.
Zorg dat de docent de bedrading gecontroleerd heeft.
Als de bedrading goed is dan zal de docent de voedingen inschakelen.
Let op! De voeding voor de NHC onderdelen werkt alleen op 230V~. Doe alleen wat je opgedragen wordt! Anders kunnen er flinke ongelukken gebeuren!
Stap 0: Netwerkkabel aansluiten en opstarten
1. Sluit de netwerkkabel aan op de PC en de NHC CONTROLLER.
2. Vervolgens kun je de programmeersoftware van Niko Home Control opstarten.
Extra informatie:
Je kunt een groot gedeelte van de installatie ook programmeren op de computer zonder verbinding te hebben met de CONTROLLER. Op een gegeven moment moet je enkele handelingen uitvoeren waar wel een verbinding met de CONTROLLER voor nodig is.
Netwerkkabel aansluiten
Stap 1: Projectinformatie
1. Voeg een nieuw project toe
2. Gebruik de gegevens vanaf het kladblaadje voor de PROJECTINFORMATIE Als je op het examen de naam van een klant verkeerd invult dan verlies je punten.
Let dus nu al op wat je invult!
3. Download de afbeelding van de slaapkamer
4. Gebruik de afbeelding als ACHTERGRONDBEELD (schaal 7%, opaciteit 50%)
PROJECTINFORMATIE
Stap 2: Creatie
Slide 1: OPDRACHT
1. De plattegrond geeft aan wat er gemaakt moet worden. E2 is vanaf 2 schakelaars te bedienen.
2. Kijk eerst of je stap 2 CREATIE al helemaal zelf kunt instellen. Kijk anders op de volgende SLIDES.
3. Stel de INPUTS, OUTPUT en ACTIE in In dit plaatje zie je ook de INPUTS, OUTPUT en ACTIE. Let op dat je de goede namen gebruikt! Kijk daarvoor op de plattegrond.
4. Kijk naar de volgende SLIDES voor het instellen van de SMARTPHONE
Slide 2: SMARTPHONE TOEVOEGEN
1. Klik in het CREATIE tabblad op het symbooltje van de SMARTPHONE
Slide 3: SMARTPHONE INSTELLEN
1. Sleep de Smartphone naar het nachtkastje
2a. Je kunt klikken op het PLUSJE bij de actie in de plattegrond, of
2b. je kunt klikken op het PLUSJE in de lijst met ACTIES DIE NIET OP DEZE SMARTPHONE TE BEDIENEN ZIJN
3. Klik op SLUITEN
Slide 4: SMARTPHONE INGESTELD
1. De actie komt in de lijst met ACTIES DIE OP DEZE SMARTPHONE TE BEDIENEN ZIJN
2. Klik onderin op OK
Slide 5: Controle
1. Klik op de het WOLKJE van de ACTIE
2. Je krijgt dan alle verbindingen met die actie te zien
Stap 3: Kastopbouw
Slide 1: KASTOPBOUW SCHERM
1. Klik boven in de zwarte balk op KASTOPBOUW
2. Klik links KAST: KAST_1 aan
3. Verander de KASTGROOTTE in E12 en 1 RIJ
4. Klik rechtsboven op VULLEN MET MODULES
Slide 2: VULLEN MET MODULES
1. Zoek in de lijst de IP-INTERFACE
2. Klik op de IP-INTERFACE 2E
3. De module wordt automatisch in de kast geplaatst
4. Voeg daarna de SCHAKELMODULE (6x) 4E toe.
5. Klik onderin op VERDER 2E geeft aan dat de module 2x18=36mm breed is. 4E is 72mm breed
Slide 3: OUTPUTS TOEWIJZEN
1. Klik op de module waar je outputs aan wilt toewijzen
2. Klik dus op de SCHAKELMODULE 6x
Slide 4: DETAILS VAN DE SCHAKELMODULE
1. Je komt in het detailscherm van de SCHAKELMODULE 6x
2. Klik in de plattegrond op het PLUSJE bij de OUTPUT (=lamp)
3. Sleep de lamp naar de juiste POSITIE In dit geval dus POSITIE 2
4. Klik op OK Kijk maar eens naar je practicummodel. Als het goed is, dan is op schakelcontact 2 een zwarte snoer aangesloten.
Slide 5: KASTOPBOUW SCHERM
1. Je komt terug in het KASTOPBOUW scherm
2. Rechts onderin kun je op OPSLAAN klikken
Stap 4: Realisatie
Slide 1: REALISATIE
1. Klik boven in de zwarte balk op REALISATIE
2. Klik op de juiste kast: KAST_1
Slide 2: MODULE VOEDING ADRESSEREN
1. Klik in de lijst op VOEDING
2. Druk op de module zelf op de knop met ADDRESS erbij Het adres zie je achter VOEDING verschijnen
Slide 3: MODULE CONTROLLER ADRESSEREN
1. Klik in de lijst op CONTROLLER
2. Druk op de module zelf op de knop met ADDRESS erbij Het adres zie je achter CONTROLLER verschijnen
Slide 4:MODULES ADRESSEREN
1. Klik in de lijst op IP-INTERFACE
2. Druk op de module zelf op de knop met ADDRESS erbij
3. Klik in de lijst op SCHAKELMODULE (6x)
4. Druk op de module zelf op de knop met ADDRESS erbij
5. Klik onderin op VERDER
Slide 5: INPUTS ADRESSEREN
1. Klik in de plattegrond bij de INPUT op het PLUSJE De naam van de input verschijnt in de lijst
Slide 6: VERVOLG INPUTS ADRESSEREN
2. Druk met je vinger de juiste busdrukknop in Het adres verschijnt in de lijst
3. Herhaal dit proces ook voor de andere INPUT (=busdrukknop) Alle inputs moeten in de lijst staan
4. Klik onderin op verder
Opdracht 2c Bedienen met de smartphone
Bedienen met de Smartphone
De installatie kan bediend worden met een Smartphone. Dit moet je als installateur wel ingesteld hebben tijdens het programmeren.
Door een app te downloaden op je smartphone kun je de installatie bedienen op je Smartphone. De app is er zowel voor iPhone als voor Android.
Als je de app wilt downloaden moet je wel zorgen dat je een internetverbinding hebt. Dit kan met een mobiel internetabonnement, maar ook via een wifi netwerk met internettoegang.
Pictogram Smartphone
Android
Ga naar Google Play of de Playstore en zoek op "Niko". Je krijgt dan de app Niko Home Control van Niko nv te zien. Deze kun je vervolgens downloaden.
De app zoeken met Google Play
iPhone
Ga naar de App Store en zoek op "Niko". Je krijgt dan de app Niko Home Control van Niko BV te zien. Deze kun je vervolgens downloaden.
Draadloos netwerk instellen voor de app
Als je de Niko Home Control app wilt gebruiken dan moet je inloggen op de draadloze router die aan de Niko Home Control installatie is aangesloten. Dit kan hetzelfde wifi netwerk zijn als het netwerk waar je een internetverbinding mee maakt, maar het kan ook een ander netwerk zijn! Via de draadloze router maak je verbinding met de IP-interface. De IP-interface kan met de bus communiceren. Op deze manier kun je de installatie bedienen.
Je moet dus even controleren welke wifi-router aangesloten is op de IP-interface. Op de wifi-router staat meestal de netwerknaam (SSID) en het wachtwoord.
Nu kun je verbinding maken met de juiste wifi-router!
Fout netwerk
Juiste netwerk
De Niko Home Control app gebruiken
De Niko Home Control app start je door op het pictogram op het scherm te drukken. Het kan ook dat de app via de lijst met applicaties gestart moet worden.
De locaties
Als je goed verbonden wordt met de Niko Home Control installatie dan laat de app meteen de acties zien die uitgevoerd kunnen worden met de Smartphone.
De acties kunnen ingedeeld worden in groepen of beter gezegd LOCATIES. Je hebt dat nog niet gedaan. Daarom staat de actie in de groep GEEN LOCATIE.
De lichtbediening
Als je op de TEGEL klikt van GEEN LOCATIE, dan krijg je de actie te zien.
In dit geval heet s2 en s3 schakelen e2. Als je drukt op de grote ronde knop, dan kun je de lamp aan en uit zetten.
De naam van deze actie is voor de installateur te begrijpen, maar voor de gebruiken is het NIET prettig. Je gaat nog leren hoe je dat aan moet passen.
Daarnaast zie je ook dat het belangrijk is wanneer je GROTE en kleine letters gebruikt!
Inlogproblemen
Als je op het verkeerde wifi-netwerk bent ingelogd dan kun je geen verbinding maken met de installatie. Je krijgt dan eerst het scherm te zien dat de app LOKAAL WIL VERBINDEN.
Daarna krijg je een scherm te zien waarin staat met welk wifi-netwerk de Smartphone is verbonden.
Een ander veel voorkomend probleem is dat de netwerkkabel tussen de IP-interface en de wifi-router verkeerd is aangesloten. Op de wifi-router moet je de LAN-poort gebruiken niet de WAN-poort.
DEMO mode
In app zit ook een DEMO mode, in deze mode kun je een beetje rondkijken en krijg je te zien wat Niko Home Control zoal kan. Je hoeft hiervoor niet ingelogd te zijn op een installatie. Als je wel bent ingelogd op een installatie zal de app uit zichzelf naar het scherm gaan waar je de installatie kunt bedienen.
Als je al bent ingelogd op een installatie:
Als je toch naar de DEMO mode wilt, dan moet je bovenin op het huisje drukken. En daarna kiezen voor DEMO mode.
Als je niet bent ingelogd op een installatie:
Dan kun je in het scherm onderin drukken op DEMO mode.
Als je WEL bent ingelogd
Als je NIET bent ingelogd
De ruimtes die in het gebouw aanwezig zijn worden weergegeven.
De ruimtes (locaties)
Klik je op een ruimte dan krijg je de bedieningen in die ruimte te zien. Het kunnen lichtbedieningen zijn, maar ook bedieningen voor verwarming of ventilatie. Ook de sferen (ook wel scènes of centrale functies genoemd) kunnen bediend worden.
De bedieningen in de ruimte
Naast het bedienen van de installatie kan de app ook meldingen geven. Zoals beweging gedetecteerd voor het gebouw. Of de temperatuur in de wijnkelder is te hoog.
Overzicht van de meldingen
De energie die verbruikt wordt kan ook bekeken worden.
Als je de installatie wilt bedienen met een Smartphone, dan is het belangrijk om de Locatie en de Actienaam goed in te stellen.
De locatie krijg je op je Smartphone te zien als een tegel. Als je de locatie NIET instelt, dan krijg je een tegel te zien met GEEN LOCATIE.
De Actienaam staat bij de bediening van de lamp. In dit geval is een technische naam (S2 en S3 schakelen E2) gekozen. Dat zegt de klant natuurlijk niets. De klant weet niet welke busdrukknop S2 is en welke S3. Ook weet de klant niet welke lamp E2 is! Het is dus belangrijk om als Actienaam een logische naam te kiezen.
Foute locatie
Foute actienaam
Locatie en actienaam instellen
Als eerste moet je een locatie aanmaken. De eerste locatie moet je aanmaken in het tabblad 2 CREATIE.
Je ziet daar de plattegrond en klikt op de ACTIE (= een wolkje). De verschillende bedieningen die gekoppeld zijn worden weergegeven.
Aan de rechterkant zie je NAAM en LOCATIE staan. Door op + VOEG EEN LOCATIE TOE te klikken kom je in het LOCATIE SCHERM terecht.
Locatie-scherm openen via actie
Locaties aanmaken
Maak een locatie aan:
Type bij de eerste NAAM de naam van de locatie in.
Klik op + VOEG EEN LOCATIE TOE om nog meer locaties aan te maken.
Klik onderin op OPSLAAN.
Je gaat terug naar de instellingen van de ACTIE.
Klik daar de juiste LOCATIE aan in de lijst.
Als laatste ga je de ACTIENAAM instellen.
Klik in het tekstvak onder NAAM en type daar de naam van de actie.
In dit geval is het een duidelijke beschrijving van de lamp.
Klik onderin op VERDER.
Doe dat nog een aantal keer om het stappenplan van de ACTIE te doorlopen.
Lamp op een commode
NAAM instellen
Meerdere locaties aanmaken
Als je al één locatie hebt aangemaakt, dan kun je vanuit tabblad 1 PROJECTINFORMATIE snel meerdere locaties aanmaken:
Ga naar het tabblad 1 PROJECTINFORMATIE
Klik op BEWERKEN en je komt in het Locatie-scherm terecht.
Snel naar het Locatie-scherm via PROJECTINFORMATIE
Opdracht 3 2 lampen achter 1 drukknop
2 Lampen tegelijk schakelen
Het kan voor komen dat je 2 of meerdere lampen tegelijk wilt schakelen.
Bijvoorbeeld de inbouwspotjes in het plafond. Meestal kun je die NIET allemaal apart van elkaar aan en uit zetten.
Ook bij Niko Home Control wordt dat meestal niet gedaan, want je hebt dan voor elke inbouwspot een uitgang op de schakelmodule nodig. Op die manier wordt het wel erg duur!
Inbouwspotjes
Foute CREATIE
In dit voorbeeld willen we 2 inbouwspots bij het raam tegelijk aan en uit kunnen doen.
Vaak wordt de fout gemaakt omalle lampen in het tabblad CREATIE in te tekenen. Dat is helemaal niet nodig! Je krijgt zelfs een foutmelding bij het uploaden.
Je moet namelijk elke output koppelen aan een uitgang op de schakelmodule in tabblad 3 KASTOPBOUW. Als er outputs NIET gekoppeld zijn, dan ziet het programma dat als een fout.
Foute CREATIE als je 2 spotjes tegelijk wilt schakelen
Goede CREATIE
We lossen dit probleem op, door een output te tekenen voor meerdere inbouwspots. De inbouwspots die tegelijk geschakeld moeten worden kunnen dan onder dezelfde output vallen.
Je kunt bij de NAAM van de output aangeven dat het om meerdere lampen gaat. In dit geval gaat het om lamp E2 en E3.
Als je de inbouwspots in 2 gedeeltes wilt schakelen, dan moet je 2 outputs intekenen.
Goede CREATIE als je 2 spotjes tegelijk wilt schakelen
Bedraden 2 lampen tegelijk schakelen
In de programmeersoftware moet je dus om 2 of meerdere lampen te schakelen maar 1 output gebruiken. Je kunt de naam van de output veranderen, zodat je weet dat er meerdere lampen op 1 output aangesloten zijn.
Bij het bedraden zit wel een groot verschil. De schakeldraad die de uitgang van de schakelmodule met de lamp verbindt moet zich nu "opsplitsen". De draad moet ook verbonden worden met de tweede lamp. Je kunt de draad op laten "splitsen" door een las te maken. De las kun je eenvoudig maken door de practicumsnoeren in elkaar te steken.
In de praktijk worden lampen meestal parallel aan elkaar aangesloten. Dit houdt in dat de zwarte draad met de "ingang" van de lampen verbonden wordt. En de blauwe draad met de "uitgang" van de lampen.
2 lampen parallel aangesloten
Een andere mogelijkheid is om de lampen in serie te schakelen. Je ziet dat niet zo veel meer. Soms bij trapverlichting, omdat de LEDs dan wat minder fel schijnen.
Als je lampen in serie aansluit, dan maak je als het ware 1 lange ketting van lampen. De schakeldraad wordt alleen aangesloten op de "ingang" van de eerste lamp. De "uitgang" van de eerste lamp wordt verbonden met de "ingang" van de tweede lamp. En op de "uitgang" van de tweede lamp wordt de (blauwe) nuldraad aangesloten.
2 lampen in serie aangesloten
Opdracht 4 Scene
Niko Home Control smart bedienen
Niko Home Control bedienen met smartphone
Het meest ideale is het bedienen van Niko Home control via je smartphone. Deze heb je toch de gehele dag bij de hand.
Ook voor Niko Home Control is een app geschreven. Deze app is te downloaden via de APP STORE. In de app is een complete simulatie van een woning aanwezig als demo.
Met de Niko software programmeer je de voorwaarde voor de APP. Belangrijk hier is dat je de juiste naamgeving van de verschillende vertrekken inbrengt. Ook is het belangrijk dat je de juiste bediening in dat vertrek zet.
een lamp aan of uit
een rolluik omhoog of omlaag
een thermostaat op de juiste temperatuur
Voorop staat bij het gebruik van een smartphone dat het gebruiksvriendelijk moet zijn.
Test altijd wat je ingebracht hebt via de simulatie op je smartphone.
Ook als je een smartphone gaat gebruiken moet je deze in de functietabel opnemen. We maken als voorbeeld een individuele bediening voor alle vertrekken op de smartphone, dit kun je zien onder 4e kolom. Ook kun je er de centrale bedieningen op zetten. In plaats dat je een vertrek inbrengt plaats je een button centralebediening. Hoe het een en ander eruit komt te zien staat hieronder op de twee schermpjes afgebeeld.
Gas, water en elektra meten met smartphone
In een Smart Home Control mag natuurlijk het meten van elektra, water en energie in het kader van duurzaam wonen niet ontbreken. Het verbruik kun je direct van je smartphone aflezen zowel in hoeveelheid of in euro's. Op de Niko app zit een complete simulatie energie meting. Heb je de app ga dan in het menu naar de optie energie.
De energie meting op je smartphone maak je met de software van Niko. Je kunt een keuze maken uit verbruik van water, gas of elektriciteit. Maar er is ook een mogelijkheid om de opgewekte energie uit zonnepanelen op je smartphone te laten zien. Je kunt verder de opgewekte energie laten zien per dag, per week, per maand en per jaar.
De gemeten waarde van de kWh-meter, gasmeter en watermeter gaan via een sensor naar de Niko meetmodule. Via de wifi-module gaan de gegevens naar je smartphone.
De opgewekte energie van de zonnepanelen wordt eerst omgezet naar 230V wisselspanning via een omvormer. Daarna wordt de opgewekte energie gemeten en doorgegeven.
Je kunt het energie verbruik naast je smartphone ook aflezen op:
een display, dat zo groot is als een schakelaar in de muur
een touchscreen
een tablet
Lichtsferen in een bar met Niko Home Control
Een bareigenaar wil vanaf de bar de verlichting centraal bedienen met een touchscreen. Het geheel bestaat uit vijf verschillende ruimtes:
entree
bar
zaal
keuken
toiletgroepen
In de entree bevind zich de garderobe. In de bar is een ovale toog met dimverlichting en aan de raamzijde is een tafelgroep. In de zaal is een dansvloer, een biljart en een dartbord. De keuken is verder verdeeld in een kook- en een opdien gedeelte. De complete verlichting is in de plattegrond aangegeven. Ook de verwarming en de ventilatie zijn hierin te vinden.
De bareigenaar heeft nog wel enkele wensen:
hij wil vanaf het touchscreen de lamp groepen bedienen
hij wil ook sferen kunnen bedienen, bijvoorbeeld:
BB½ (Brabants halfuurtje)
ladies-night
alarm, waarbij de complete verlichting aangaat
een knop voor de schoonmaakdienst
een centrale aan en uit
Deze wensen zijn in een functietabel geplaatst waarin je ook kunt zien welke lampen er meedoen
Een schoolgebouw automatiseren met Niko Home Control
Het schoolgebouw bestaat uit drie verdiepingen. De verdiepingen zijn bereikbaar via een trappenhal aan beide zijden van een verdieping. De verdieping bestaat uit een gang en aan beide zijden leslokalen zoals op de plattegrond te zien is. Zowel in de trappenhal, gang en leslokalen zijn TL armaturen als verlichting gekozen. In de lokalen is aan de buitenzijde per raam een zonwering geplaatst. Elk lokaal heeft een meervoudige schakelaar voor het bedienen van de verlichting en de zonwering.
Op de begane grond is een centrale ruimte waar de conciërge via een touchscreen de verlichting en zonwering wil kunnen bedienen.
Hierbij denkt de conciërge aan:
centraal aan
centraal uit
verlichting in gangen en trappenhal
nachtverlichting
besturen van de zonwering
Vul de functietabel in die je hier kunt downloaden.
Vul de functies aan in de tweede rij en zet daarna daaronder in de kolommen op de juiste plek een kruisje waar deze functie een actie moet worden.
Sla de functietabel weer op en upload deze naar je docent.
Programmeren van een lamp
Casus
Plaats het schakelpaneel en het bedieningspaneel in het rek.
De software staat op de laptop en de onderdelen zijn geup-grated.
Om de komende opdracht op de panelen meer echt te laten lijken, vertaal je de lampjes en de busdrukknoppen op het bedieningspaneel naar een echte installatie.
De installatie wordt gemonteerd in de slaapkamer, woonkamer, keuken en entree. De modules van het schakelpaneel zitten in een echte installatie in de groepenkast die in de entree hangt.
In de afbeelding kun je je voorstellen hoe het er in de praktijk uit ziet.
In de gele leidingen die van centraaldoos naar centraaldoos lopen zit de 230 V bedrading.
In de grijze leidingen zit de buskabel. Deze twee verschillende spanningen mogen niet in een en dezelfde leiding.
De opdracht is om de lamp L1 in de slaapkamer te bedienen met de busdrukker B1. Deze code letters vind je ook terug op de panelen.
Programmeren
Programmeer opdracht
De eerste opdracht die je volgens de stappen gaat maken is de verlichting nachtkastje in de slaapkamer.
De tekening in de software komt er uit te zien zoals in de afbeelding.
Aansluitschema
In vorige projecten heb je in de tekening telkens gezien dat de er losse draden werden getekend. Je gaat nu het aansluitschema voor deze practicum opdracht meer schematisch opbouwen.
De schakeling is aangesloten op groep 1
Rood = de fase draad
Blauw = de nul draad
Zwart = schakeldraad
Groen = de bus bekabeling
STAP 1
klik op het NHC symbool
STAP 2
het initialiseren van het programma begint
Hieronder wordt het programma uitgelegd in een aantal stappen. Deze stappen zijn genummerd.
De stappen 3 t/m 10 gaan over instellingen van het programma en die heb je nog niet nodig voor het programmeren van de eerste opdracht.
Daarom sla je deze stappen over en ga je verder met stap 11.
Dit scherm volgt automatisch
kies voor een nieuw project toevoegen
In dit veld vul je de project gegevens in:
naam project : slaapkamer
naam klant: Hr Home Control
klik op opslaan
Je moet regel 1 en 2 minimaal invullen, anders loopt het programma niet door
Als dit scherm niet volgt dan zijn de project gegevens niet correct ingevuld.
kies de optie tekenen
Je gaat de ruimte tekenen waarin de installatie komt.
De tekening hoeft niet op schaal en niet in de juiste vorm.
In een later stadium kun je de juiste plattegrond inladen.
klik de rechthoek aan en schuif deze in het scherm
trek vervolgens de rechthoek open
plaats een deur met de optie “lijn”
verwijder voor de deur een stukje lijn van de rechthoek
klik op opslaan
Je komt nu terug bij de projectinformatie.
Je gaat in de ruimte als eerste de lamp plaatsen.
klik in de bovenbalk op creatie
klik op de optie voeg een output toe
In dit scherm kun je uit de lijst een output kiezen.
Om te kunnen oriënteren is namen geven belangrijk.
kies een lamp
schuif deze op de juiste plaats
geef de output een naam: verl. nachtkastje
geef de locatie naam: slaapkamer
hiermee voeg je een extra locatie toe
vergeet niet opnieuw te selecteren
klik op opslaan
Dit scherm volgt automatisch
Bij deze stap ga je de schakelaar plaatsen
klik op de optie voeg een input toe
In dit scherm kun je een input (bediening) kiezen
kies een 1, 2, 4 of 6-voudige bediening zonder led (let goed op welke type bediening op jouw paneel zit, kies je een bediening die er niet zit, dan volgt straks een fout melding)
schuif deze op de juiste plaats
geef de schakelaar een naam: verl nachtkastje
geef de locatie een naam: slaapkamer
klik op opslaan
Heb je de verkeerde busdrukker gekozen.
Klik dan op de busdrukker zodat deze oranje wordt en klik op de oranje stip in het tekstveld.
In deze stap koppel je de lamp aan de busdrukker
klik op voeg een actie toe
Vooral de naamgeving van de actie is erg belangrijk, deze komt namelijk terecht op je smartphone of tablet
schuif de actie wolk tussen lamp en schakelaar
geef de actie een naam VERL. NACHTKASTJE ”
geef de locatie een naam SLAAPKAMER
klik op verder
Geef daarom de lamp niet zomaar de naam verlichting slaapkamer want in die slaapkamer kunnen meer lampen zitten, bijvoorbeeld een lamp boven het bed of bij de spiegel.
Het moet zeker geen zoekplaatje voor de bewoner worden.
klik op het zwarte rondje bij de lamp,
…de oranje verbinding naar de lamp volgt
klik op het zwarte rondje bij de schakelaar
…en de oranje verbinding naar de busdrukker volgt
klik op verder
je kunt het knopje kiezen
heb je het verkeerde gekozen
klik dan op het zwarte rondje en de verbinding is los
maak opnieuw de verbinding met het juiste knopje
dit tabblad geeft het basisgedrag weer wat de schakelaar met de lamp moet doen
dit gebeurt er als de actie gestart wordt, met andere woorden, na de eerste keer drukken gaat de lamp verl. nachtkastje na 0 seconden aan
dit gebeurt er als de actie gestopt wordt, met andere woorden na de tweede keer drukken gaat de lamp verl. nachtkastje na 0 seconden uit
klik op verder
je zit nu in het tabblad voorwaarden waar we in deze opdracht niets mee doen
dus klik op verder
je zit nu in het tabblad tijdsautomatisering waar je in deze opdracht niets mee doet
klik op opslaan
Je gaat de kast samenstellen
kies hiervoor in de bovenbalk 3 kastopbouw
klik op kast 1 en het hiernaast staande scherm volgt
klik op het icoon links boven in de hoek
Dit scherm volgt automatisch
met deze optie kun je de kast vergroten
met deze optie kun je het aantal rails wijzigen.
ga verder
De lamp bij het nachtkastje moet je nog wel op een module aansluiten. Er zijn veel verschillende modules, maar een lamp sluit je aan op een schakelmodule. Je hebt zowel een 3- als een 6-voudige module.
Op ons paneel zit een 6-voudige module.
je komt automatisch bij het tabblad vullen met modules.
kies een 6-voudige schakelmodule hierop wordt de lamp aangesloten en in het paneel zit een 6-voudige schakel module
klik op ga verder
je komt automatisch bij het tabblad toewijzen
klik op de 6-voudige schakelmodule en er komt
… een oranje kader omheen
je gaat automatisch naar het volgende scherm
De schakelmodule met de 6 vrije uitgangen volgt met de tekening van de slaapkamer met lamp.
Je gaat de lamp op een uitgang aansluiten
klik op de lamp in het tekenblad
de lamp wordt gekoppeld aan een uitgang
hiermee kun je de lamp aan een andere uitgang hangen
hiermee kun je de lamp van de module verwijderen
klik op OK
Bij de firma NIKO zijn alle modules vooraf in de fabriek voorzien van een adres, dus ook de modules in het paneel. Je gaat deze inlezen
klik in de bovenbalk op realisatie
klik in de tabel op kast 1
en de lijst met modules volgt
Je gaat de adressen van de modules inlezen
kies in de bovenbalk de optie 4 Realisatie
ga in het adresveld staan van de voeding 3 klik op de adres knop van de voeding
....het adres volgt in de tabel
herhaal dit voor de controller
herhaal dit voor de schakelmodule
klik op opslaan
Je gaat de adressen van de busdrukkers inlezen
je komt in het veld inputs adressen
klik eerst op de busdrukker in het tekenblad
de naam van de drukknop komt in het adres veld
druk nu op een van de knopjes van de busdrukker de gehele schakelaar heeft slechts een adres je mag hiervoor op elk willekeurig knopje drukken
adres van de busdrukker volgt
klik op verder
De laatste stap het uploaden
je komt bij de optie uploaden
kies neen, bij de vraag gebruikersinstellingen
klik op uploaden
klik nogmaals op uploaden (hier niet zichtbaar)
het verloop van het uploaden volgt
Als tijdens het programmeren een fout is gemaakt dan komt hier de foutmelding. Veel gemaakte fouten zijn:
je hebt de lamp vergeten te koppelen aan een module
ga hiervoor terug naar stap 30
de modules hebben geen adres gekregen
ga hiervoor terug naar stap 32
de busdrukker geen adres heeft gekregen
ga hiervoor terug naar stap 33
een output (lamp) niet wordt getriggerd (hij zit niet aan de actie)
ga hiervoor terug naar stap 21
Programmeren van de rolluiken.
Om rolluiken te sturen zit op de schakelplaat een 3-voudige motormodule. De rolluiken worden op de bedieningsplaat gesimuleerd door 2 sets van twee lampjes met de code letters M1 en M2.
rode lampje = omhoog
groene lampje = omlaag
Ook zit op het bedieningspaneel een specifieke busdrukknop waarmee je deze motoren bedient.
Omdat in een rolluik, jaloezie of andere zonwering bijna altijd dezelfde buismotor zit, krijg je eerst een korte uitleg over deze motor met zijn bijzondere eindposities.
Buisdiameter
De types buismotoren van de serie 50 en 60 zijn voor de buis diameters 50 t/m 130 geschikt.
Eindposities
In de buismotor zitten afstellingen om de motor tijdig te laten stoppen op de vereiste eindpunten.
Asynchrone motor
De motor werkt op 230 V en kan zowel links - als rechts om draaien en hij is thermisch beveiligd.
Rem
De elektromagnetische schijfrem zorgt voor een nauwkeurige stop. Ook bij uitval van de stroom.
Overbrenging
Een driedelig planetair tandwielstelsel zorgt voor een sterk en krachtig oprol vermogen.
Het is dus een langwerpige motor compleet met aansluitsnoer die in de oprolbuis van het rolluik of rolgordijn wordt geschoven. De motor staat stil en door de meenemer draait de buis.
Hieronder nog enkele standaard oprolbuizen.
Elektrisch schema 1
Met B1 stuur je het rolluik omlaag. Je moet de knop B1 wel vasthouden.
Is het rolluik omlaag, dan schakelt ES1 de motor uit.
Met B2 stuur je het rolluik omhoog. Je moet de knop B2 wel vasthouden.
Is het rolluik omhoog dan schakelt ES2 de motor uit.
Elektrisch schema 2
Je gebruikt nu inplaats van de twee drukknoppen uit schema 1, de motormodule. Er zijn drie schema’s getekend met daaronder een korte uitleg. De contacten blijven instaan. dus je hoeft de knoppen niet vast te houden. De motor schakelt zich zelf uit door de eindposities. De tijd dat de contacten blijven instaan is iets langer dan de looptijd van de motor, maar is niet erg want de motor is al gestopt door de eindposities. De tijd dat de contacten instaan wordt softwarematig ingesteld.
Dus eerst schakelen de eindposities uit en dan de contacten.
De opdracht
In de slaapkamer hangt een rolluik en in de woonkamer een zonwering. Er zijn twee type busdrukkers waarmee men een motor kan aansturen:
specifieke drukknoppen, alleen geschikt voor motorsturing
universele drukknoppen, geschikt voor alles zoals lampen, motoren. enz.
Aansluitschem
Sluit de zonwering aan op uitgang 1.
Het rolluik sluit je aan op uitgang 3.
Sluit ze beide aan op groep 1.
Sluit de 2-voudige motorbediening B4 aan op de bus.
Programmeren
Kies bij de output een rolluik en een zonwering, en geef er de juiste namen bij.
Kies bij de input voor de bediening een tweevoudige motorbediening zonder led
Hiernaast staat afgebeeld hoe die specifieke schakelaar precies werkt.
Acties met de specifieke drukknop zijn voorgedefinieerd.
Daar kun je dus weinig of niets aan veranderen.
Ga je met de muis op de zonwering staan dan verschijnt onderstaand menu. Hierin kun je de looptijd of beter gezegd de tijd die de contacten in blijven staan instellen. De echte looptijd wordt bepaald door de eindposities op de motor. Bijvoorbeeld 5 seconden.
Als je dan de contacten op 10 seconden laat staan dan weet je zeker dat het rolluik of zonnescherm geheel omhoog of omlaag gaat.
Sluit het rolluik en zonnescherm aan op de motormodule.
Maak de opdracht verder af volgens het stappenplan.
De opdracht
In de slaapkamer hang je een jaloezie met motor. Deze ga je bedienen met de 2-voudige motorbediening B4.
Probeer nu ook lamp L1 te bedienen met de rechter zijde van de 2-voudige motorbediening. Dit zal NIET gaan want het is een speciale busdrukker die alleen voor motoren gecshikt is.
Aansluitschema
Sluit de jaloezie op uitgang 1 van de motormodule aan.
Sluit de lamp op uitgang 1 van de schakelmodule aan.
Als het niet werkt verwijder dan de lamp.
Programmeren
De eerste actie tussen jaloezie en 2v motorbediening zal geen enkel probleem opleveren.
De tweede actie tussen de 2v motorbediening en de lamp zal niet gaan lukken.
Hoe zou je dit probleem oplossen om de lamp toch te kunnen bedienen?
Je kunt een jaloezie op twee manieren sturen:
een continu sturing, de eindposities zijn op de motor al ingesteld
op de motormodule stel je de looptijden in
De tweede manier is een pulsturing waarbij je de pulstijd extra kunt instellen.
Maak de opdracht verder af volgens het stappenplan
De opdracht
In de woonkamer monteer je een rolluik. Het rolluik moet je met een universele 4v busdrukker, zoals hieronder bedienen.
Aansluitschema
Teken zelf het aansluitschema met busdrukker B2.
Sluit het rolluik M1 aan op uitgang 3.
Sluit het geheel aan op groep 3.
bovenste knop: eerste maal drukken = rolluik omhoog
bovenste knop: tweede keer drukken = onderweg stoppen
druk je de tweede keer niet, dan stopt het rolluik automatisch
onderste knop: eerste maal drukken = rolluik dicht
onderste knop: tweede keer drukken = onderweg stoppen
druk je de tweede keer niet, dan stopt het rolluik automatisch
Ga met je muis op het rolluik staan.
Stel de looptijd in op 15 seconden (eindposities op 10 seconden) hierdoor schakelt het rolluik automatisch uit.
Maak de opdracht verder af volgens het stappenplan.
De opdracht
In de keuken monteer je een luifel. Je wil de luifel met een universele 6v busdrukker, zoals hieronder bedienen:.
Aansluitschema
Teken nu zelf het aansluitschema.
Programmeer de opdracht
De opdracht
In de woonkamer wil je met één 4v universele busdrukker B2 het rolluik M2 en twee lampen zoals hieronder bedienen.
Aansluitschem
Teken het aansluitschema.
De gehele installatie aansluiten op groep 2.
Rolluik M2 op uitgang 2.
Lamp L3 op uitgang 3.
Lamp L4 op uitgang L4.
Programmeer de opdracht
De opdracht
de garage heeft een roldeur met buismotor M1
een buitenlamp L1
een garagelamp L2
bediend door B2
de 4v universele busdrukker
een RF afstandbediening (niet van toepassing)
De bediening van de 4v universele busdrukknop is zoals hieronder.
Aansluitschema
Teken het aansluitschema.
De gehele garage zit op groep 2.
L1 op uitgang 1.
L2 op uitgang 2.
M1 op uitgang 1 van de motormodule.
Koppel B2 op de bus en geef de onderdelen namen.
Programmeer de opdracht
de lampen moeten aangaan als de garagedeur open gaat
de garage deur stopt automatisch door de eindpositie op de buismotor (stel 10 seconden in)
de looptijd wijzig je in de software naar 15 seconden (met de muis op de roldeur)
De lampen zijn nog steeds aan.
Je start nu het sluiten van de roldeur, dit duurt 10 seconden door de eindposities van de buismotor.
De contacten van de motormodule stoppen na 15 seconden.
De lampen gaan uit na 20 seconden.
Je wil de lampen onafhankelijk van elkaar schakelen en zonder de roldeur te bedienen, zoals in nevenstaand figuur is te zien. De lamp in de garage is al gekoppeld.
Maak de opdracht verder af volgens het stappenplan
De opdracht
Tussen het magazijn en de werkplaats is een snelloopdeur met buismotor. De roldeur kan zowel vanuit de werkplaats als het magazijn worden geopend en gesloten. Vergeet je de deur te sluiten dan sluit hij na 10 seconden automatisch.
Aansluitschema
Teken het aansluitschema.
De roldeur M1 wordt aangesloten op uitgang1 en op groep 1
Je gebruikt B1 en B2 als bediening.
In de praktijk worden paddestoeldrukkers gebruikt, die je aansluit op een interface die er een bussignaal van maakt.
Programmeer de opdracht
de eindposities van de buismotor staan op 3 seconden
de contacten van de motormodule blijven 5 seconden in staan, waardoor je zeker weet dat de roldeur open of dicht is
De lampen zijn nog steeds aan.
Je start nu het sluiten van de roldeur, dit duurt 10 seconden door de eindposities van de buismotor.
De contacten van de motormodule stoppen na 15 seconden.
De lampen gaan uit na 20 seconden.
Kies bij tijdsautomatisering: stop deze actie automatisch, dan gaat de snelloopdeur automatisch dicht.
Vul de tijd in waardoor de actie automatisch moet stoppen.
De opdracht
Je gaat verder met de opdracht met de snelloopdeur tussen het magazijn en de werkplaats.
De opdracht wordt uitgebreid met verlichting, zoals in het schema. Als je de verlichting in het magazijn vergeet uit te schakelen, dan moet deze na 15 seconden automatisch uit gaan.
Installatie schema
Teken vanuit het installatieschema het aansluitschema.
Programmeer de opdracht
Kijk nog eens goed hierboven hoe je een actie automatisch laat stoppen na een bepaalde tijd.
Met smartphone of tablet bedienen
Voor een smartphone bediening heb je een router met wifi nodig. De smartphone en router moeten verbinding met elkaar maken.
Om nu met je smartphone een lamp te kunnen schakelen koppel je de router aan een IP module.
Dit is de gestippelde blauwe lijn op de afbeelding.
Deze verbinding loopt via een Dinrail conn RJ45.
Leg een verbinding tussen die connector en router. Dit is de doorgetrokken blauwe lijn.
Omdat die IP-module via de schuifjes verbonden is met alle andere modules, kunnen je alle lampen en rolluiken bedienen via de smartphone.
Er is een gratis NIKO-app voor zowel een smartphone van Apple en het besturingssysteem Android.
Je kunt deze laden via de app store of play store. Er volgt dan een simulatie programma voor de bediening van een woning. Laad je de NIKO-app via je tablet dan ziet het er zo uit.
Test eens de simulatie van de woning door de NIKO-app te openen.
In het scherm maak je een keuze voor bediening van de woonkamer, keuken of slaapkamer. Vervolgens kom je in dat vertrek, waar je de lampen, rolluiken of verwarming kunt regelen.
Klik je rechts onder op het groene blok, dan kom je in het scherm voor energie verbruik van elektriciteit, gas of water.
Je kunt ook het maandelijks of jaarlijks energieverbruik in een grafiek zien, inclusief energie productie met zonnepanelen in euro’s of KWh.
Ook meldingen (alarmen) komen op je smartphone in beeld.
Je moet de communicatie op gang brengen tussen de router en je smartphone of tablet.
Ga daarvoor op je smartphone naar instellingen en zoek het netwerk van de router.
Bijvoorbeeld 06EF56 (staat op de sticker).
Geef vervolgens de WPA2 code door.
Deze gegevens staan op de stickers die op de voor- en achterzijde van de router zitten.
Voorbeeld WPA2-code 8C8EZ423M48Y (let op de hoofdletters en iedere router heeft een eigen nummer).
Het programmeren van een smartphone of tablet bediening doe je in de NHC software. In de afbeelding staat voor de lampbediening in plaats van een busdrukker een smartphone.
Deze smartphone vind je terug onder op de bladzijde met spelers.
Als je het programma hebt gedownload moet je niet vergeten de NIKO app opnieuw te activeren, want je hebt aan je smartphone een nieuwe actie gehangen.
Deze NIKO app is geschreven voor binnen het bereik van het wifi-signaal van je router. Dus in en rond de woning em niet World Wide. Wil je vanaf de andere kant van de wereld je woning bedienen of bekijken dan heb je daarvoor ‘n speciale gate-way module nodig.
Je gaat nu bedieningen creëren op de tablet of smartphone. De NIKO app heb je gedownload en de verbinding tussen router en smartphone is gemaakt. Om misverstanden te voorkomen wat betreft afspraken met de klant ga je zijn wensen in een functie tabel vastleggen. Dit stukje engineering is belangrijker dan het programmeren zelf. Heb het met de klant niet over de techniek maar enkel over de manier van bedienen.
Wat heel belangrijk is bij het programmeren is het geven van namen. Je moet altijd 2 namen geven:
eerst kies je een locatie en daarna kies je een naam.
Daarom heeft alles al een naam zoals je ziet in onderstaande grafiek.
In de functietabel heb je de installatie in beeld gebracht.
In kolom 1 de locatienaam.
Kolom 2 naam van het onderdeel.
Kolom 3 de lamp of rolluik met contact van de module.
Kolom 4 hoe de lamp of rolluik wordt bediend.
De nummers B1, B2, B3 en B4 verwijzen naar de plaats waar de busdrukknop moet komen (zie 3D tekening). De kolommen 4 en 5 geven de individuele of afzonderlijke aan.
Als de klant vraagt om elke lamp en rolluik ook te kunnen bedienen met zijn smartphone, dan hoort deze wens in het plan van eisen te worden opgenomen.
Ook moeten deze wensen in de functietabel worden opgenomen. Je vult de wens in onder kolom 5, omdat het een individuele bediening is.
De kolommen 6, 7 en 8 worden pas ingevuld voor centrale functies, maar dat komt later.
Hiernaast is het resultaat te zien wat uiteindelijk op je smartphone of tablet komt. Ook zijn deze plaatjes voor de klant erg inzichtelijk.
De functietabel geeft in een oogopslag de werking van de totale installatie. Dit is makkelijk bij het oplossen van problemen of wijzigen van de installatie.
Je gaat de eerste bediening maken met een smartphone of tablet. De klant wil graag de lamp L1 boven het bed bedienen met zijn smartphone.
Aansluitschema (niet tekenen)
installatie aansluiten op groep 1
router aansluiten op IP module via connector RJ45
lamp L1 aansluiten op uitgang 1 van de schakelmodule
Je gaat deze wens van de klant in de functie tabel aangeven. Het is een individuele bediening van een lamp in de slaapkamer en daarom in kolom 5 plaatsen.
Als alles goed is gegaan ziet de bediening er uit zoals in de afbeelding. Denk aan de gebruiksvriendelijkheid voor de klant, dus alleen namen gebruiken en geen nummers. Pas als het programma in de software gedownload is, ga je dit programma “vangen” met je smartphone.
Zorg wel vooraf dat je bereik hebt.
Plaats de componenten in de ruimte.
De keuze smartphone of tablet bediening zit onder tabblad creatie, op de laatste regel.
Let op: de naam van de actie komt op je smartphone.
De naam was verl. bed. Druk voor de locatie op de zwarte knop en het invulveld volgt.
Bij de opbouw van de kast kwam de voeding en controller al automatisch op. Door het gebruik van je smartphone of tablet plaats hij ook automatisch een IPmodule.
Je moet zelf natuurlijk nog wel de schakelmodule plaatsen en de lamp L1 toewijzen.
Ga eerst je programma uploaden.
Je hebt de NIKO app al op je smartphone.
Maak verbinding met jouw wifi-router.
Wacht tot het uploaden klaar is.
Open nu opnieuw je NIKO app voor ontvangst van het nieuwe programma. (dit wordt vaak vergeten)
Je gaat de installatie uitbreiden met de verlichting van de eethoek in de woonkamer. Deze lampen moeten wel te bedienen zijn door zowel een smartphone als een busdrukknop.
Aansluitschema (niet tekenen)
Installatie aansluiten op groep 1.
Router aansluiten op IP module via connector RJ45
Lamp L1 aansluiten op uitgang 1 van de schakelmodule.
Lamp L3 aansluiten op uitgang 3 van de schakelmodule.
Je gaat in de functie tabel deze bediening aangeven met een smartphone in kolom 5 en de 4v busdrukker in kolom 4 achter de naam woonk. => verl. eethoek.
Je gaat deze plaatsen in de kolommen 4 en 5 omdat het nog steeds individuele bedieningen zijn.
Zo moet de bediening er uit komen te zien. Dus twee locaties met elk een bediening.
Let ook eens op als je de lamp bedient met de busdrukker dat je dit ook kunt volgen op je smartphone. Het nulletje verandert. Dit is de feedback.
Let op: de naam van de actie komt op je smartphone
De naam is verl.eethoek. Druk voor de locatie op de zwarte knop en kies daarna nogmaals woonkamer.
Koppel de actie van de verlichting eethoek van de woonkamer zowel aan de smartphone als aan de 4v busdrukker. Nu kan de lamp zowel worden bediend door de busdrukker als met je smartphone.
Vergeet niet de lampen toe te wijzen aan de module en sluit lamp L3 aan op uitgang 3 van deze module.
Je gaat de installatie van de slaapkamer en de woonkamer verder uitbreiden met een rolluik in de woonkamer. Het rolluik is alleen te bedienen via de smartphone.
Aansluitschema (niet tekenen)
Installatie aansluiten op groep 1.
Router aansluiten op IP module via connector RJ45.
Lamp L1 aansluiten op uitgang 1 van de schakelmodule.
Lamp L3 aansluiten op uitgang 3 van de schakelmodule.
Rolluik M2 aansluiten op uitgang 2 van de schakelmodule.
Je gaat in de functie tabel ook de bediening van het rolluik toevoegen.
Zoals je ziet kun je in een oogopslag zien wat en hoe de bediening van de installatie is.
Dit is een goed overzicht tijdens het gesprek met de klant waarin hij zijn eigen wensen ook kan plaatsen.
Ook is een fuctietabel erg zinvol bij een storing of een uitbreiding van een bestaande installatie van enkele jaren oud. In een overzicht ziet de monteur hoe de installatie in elkaar zit en wat de eventuele storing zou kunnen zijn.
De bediening van het rolluik op je smartphone is als volgt:
In het rolluik zit een buismotor met eindpositie welke op 7 seconden staat. Dus stel in de software de roltijd op 10 seconden. Ga in het scherm op het rolluik staan.
Kies in het basisgedrag voor voorgedefinieerd.
De bedieningen bij:
voorgedefinieerd: is open , dicht en stop
vrij te bepalen: er volgt dan het basisgedrag met alleen de keuze open of dicht
Vergeet niet het rolluik toe te wijzen aan de module en sluit rolluik M2 aan op uitgang 2 van de module.
Neem voor de nieuwe opdracht de lege platte grond.
Maak voor de klant een complete bediening van de verlichting op zijn smartphone.
Deze individuele bediening staat uitgewerkt in de functie tabel.
Het zal duidelijk zijn dat in deze opdracht het geven van namen centraal staat. Deze staan gegeven in de tekening en in de functie tabel.
Het aansluitschema nog eens uitgewerkt.
Het laatste schermpje van de smartphone is nog leeg. Op de volgende bladzijden breid je de bediening uit met een centrale bediening waarmee je alle lampen tegelijk aan en uit kunt schakelen.
Je gaat de opdracht verder uitbreiden met centrale bedieningen of centrale functies. Zo’n functie zou kunnen zijn met een druk op de knop de complete verlichting aan (dit noemt men centraal aan en met nog een knop de complete verlichting uit.
De blauwe actie gaat voor centraal aan en de groene actie gaat voor centraal uit.
Voor de duidelijkheid zijn de individuele acties van de vorige opdracht niet meer getekend.
Je gaat de eisen van de klant weer invullen in de functietabel. Doe dit in de kolommen onder Centrale bedieningen.
In de drie kolommen 6, 7 en 8 teken je een smartphone.
Hierdoor kan de klant zien dat hij hiervoor ook de functie bedienen met mijn smartphone heeft.
Onder de kolom 6 geef je met een kruisje aan welke lampen allemaal tegelijk aan moeten gaan.
Onder de kolom 7 geef je met een kruisje aan dat alle lampen uit kunnen uit, behalve ver.keuk (verlichting keukentafel).
De individuele bedieningen staan in kolom 4.
Afgebeeld zijn de schermpjes voor de centrale bedieningen.
Bij de locaties vind je dus geen naam van een vertrek maar de naam centr.bedien.
Bij de namen vind je verlichting allesaan en verlichting alles uit.
De individuele verlichting van de vorige opdracht staat ook nog op het schermpje.
De naam van de actie komt altijd op de smartphone.
Dan vul je bij locatie in centrale bediening en vul je bij de naam in verl. alles aan.
Dit herhaal je straks ook voor de tweede actie.
Klik in het basisgedrag alles weg bij actie gestopt.
Hierdoor krijg je een éénknops functie (eenmaal drukken).
Klik ook hier weer alles weg bij actie gestopt en maak van alle bediening uit uitgezonderd de keukentafel.
Ook kan het systeem omgaan met signalen van bijvoorbeeld inbraaksensoren, brandalarmen maar ook deurcontacten. Deze meldingen worden direct zichtbaar op het beeldscherm. Maar het kan ook een of meerdere uitgangen aanspreken.
De hierboven beschreven alarmcontacten zijn conventionele contacten en kun je niet zomaar aansluiten op het bussysteem. Er is altijd een interface voor nodig.
Het alarmcontact simuleer je daarom met de 6v busdrukker.
Bij melding van een inbraakcontact kun je aan de voorzijde van de woning een zwaailamp inschakelen. Of de melding schakelt in de woning de complete verlichting in en stuurt de rolluiken open.
Deze laatste optie kan een alarmsysteem niet, maar omdat het alarmcontact gekoppeld is aan het bussysteem is dit nu wel mogelijk.
Je geeft dit in kolom 8 aan. De lampen moeten na dit alarm wel blijven branden. Verderop breng je voor het uitschakelen een extra drukknop uit aan.
Het alarm komt automatisch in het scherm met naam, datum en tijd. Je kunt het bericht met de grijze knop weg klikken. Ga dan in de onderste balk naar instellingen en kies dan de optie alarmen. Vervolgens komen de meldingen op rij binnen met naam, datum en tijd.
Nu ontvang je dit bericht in het wifi-bereik maar met de gateway 550-00580 kun je dit bericht ook World-Wide ontvangen.
Als er een melding is moet de verlichting ook na de melding aanblijven (bij actie gestopt alles weg).
Klik op voeg een melding of alarm toe. Het menu volgt.
Vul in het scherm: INBRAAK ALARM. Vergeet niet een naam te geven anders komt er niets op je smartphone.
Plaats de modules in de kast voor de lampen en de rolluiken. Maar plaats ook een IP module, want de melding moet tenslotte op je smartphone komen.
Vergeet ook niet de lampen en de rolluiken toe te wijzen aan de schakelmodule en rolluikmodule.
Test de inbraakmelding:
de verlichting gaat aan en de rolluiken open
melding inbraakalarm komt op je smartphone
Zo niet:
geen naam ingevuld bij alarmen en meldingen
geen wifi verbinding
de NIKO app niet geactiveerd
Je gaat het inbraakalarm uit de vorige opdracht uitbreiden.
De alarm melding komt op je smartphone binnen.
De complete verlichting gaat aan en de rolluiken gaan open.
De verlichting blijft aan, ook al is de melding weg.
Op je smartphone ga je een bediening aanbrengen waarmee de verlichting weer uit gaat en de rolluiken dicht (dat is de functie van de afgebeelde smartphone).
Ook dit reset-alarm plaats je in kolom 7 van de functietabel. De bediening is via de smartphone.
Het alarm komt automatisch in het scherm met naam, datum en tijd. Je kunt hem met de grijze knop weg klikken. Ga dan in de onderste balk naar bedieningen, en klik op centrale functies.
Dan kun je met de knop reset alarm de verlichting weer uit te zetten en de rolluiken dicht te sturen.
Normaal heeft natuurlijk elke lamp en rolluik zijn eigen bediening, onafhankelijk van het alarm.
Koppel aan de smartphone de lampen en de rolluiken . De benaming op de smartphone volgt uit de naam van de actie.
De reset-alarm is weer een éénknops functie.
Aan de kastopbouw is niets veranderd, je moet na het downloaden van de installatie wel opnieuw de NIKO app activeren, om het reset-alarm te laten werken.
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.