De economie van India en Groot-Brittannië vergeleken - h45

De economie van India en Groot-Brittannië vergeleken - h45

Introductie

Toen de Britse kolonie India in 1947 zelfstandig werd, werkten verreweg de meeste van de inwoners in de landbouw. Groot-Brittannië had nog te lijden onder de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog, maar was een rijk land. Het had een omvangrijke industrie en dienstensector en was op economisch gebied een van de toonaangevende landen in de wereldeconomie. Het heeft deze status en rijkdom nog steeds.

India is inmiddels uitgegroeid tot een economische macht van betekenis met een sterk opkomende industrie en dienstensector maar is nog steeds geen uitgesproken rijk land. Het is wel hard op weg om een van de rijke landen te worden met een prominente rol in de wereldeconomie.

In deze opdracht gaat het om de vraag of het India gaat lukken om een met Groot-Brittannië vergelijkbaar bestaan voor al zijn inwoners te realiseren. Het is aan jullie om een degelijk beargumenteerd antwoord op deze vraag te vinden.

Colofon

Het arrangement De economie van India en Groot-Brittannië vergeleken - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-02 15:46:44
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 4 & 5. In het domein "Wereld'' wordt het thema ''Economie van India en Groot-Brittannië'' besproken. Dit onderdeel begint met een uitleg over hoe Groot-Brittannië door het koloniseren van gebieden buiten Europa kon uitgroeien tot een invloedrijk land, met als centrum de wereldstad Londen. De grootste kolonie van Groot-Brittannië was India. Zelfs nadat India in 1947 onafhankelijk werd, bleven er banden bestaan tussen de twee landen, terwijl ze beide economisch groeiden. Groot-Brittannië bleef een centrumland, maar India maakte een aanzienlijke economische groei door. Na de onafhankelijkheid werd in India een planeconomie gehanteerd. De Indiase regering maakte gebruik van het model van importsubstitutie om de afhankelijkheid van andere landen te verminderen. Begin jaren '90 begon de regering de handel van India met het buitenland vrijer te maken en wetten en regels die ondernemers beperkten, werden afgeschaft of versoepeld om zakendoen gemakkelijker te maken. India bouwde verder aan de industrie en de dienstensector, voornamelijk op het gebied van informatietechnologie en communicatie. Centrumlanden begonnen hun productie te verplaatsen naar landen waar de kosten het laagst waren, wat resulteerde in de opkomst van internationale arbeidsverdeling. Ondernemers verdeelden hun productieketens over de hele wereld, en dit proces maakte deel uit van de mondiale verschuiving (global shift). Helaas profiteert niet iedereen van deze economische ontwikkeling, en zo ontstaan er veel regionale verschillen. Sommige delen van een land groeien als gevolg van de mondiale verschuiving, terwijl andere gebieden juist achterblijven. Sociale verschillen vormen ook een probleem. In Groot-Brittannië hangt het af van je afkomst of je de gewenste opleiding kunt volgen, hoe moeilijk of gemakkelijk het is om een baan te vinden en hoeveel je verdient. Dit verschil bestaat ook in India. Dit wordt nog versterkt door het kastensysteem, dat nog steeds aanwezig is in India, ondanks het feit dat het in 1947 bij wet werd afgeschaft bij de onafhankelijkheid. Het kastensysteem verdeelt de Indiase bevolking op basis van beroepsstatus.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Globalisering; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, hv45, stercollectie

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - h45

https://maken.wikiwijs.nl/151069/Kennisbank_Aardrijkskunde___h45

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open