Colofon
Het arrangement De economie van India en Groot-Brittannië vergeleken - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.
- Auteur
- Laatst gewijzigd
- 2024-10-16 16:45:16
- Licentie
-
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
- het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
- het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
- voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.
Aanvullende informatie over dit lesmateriaal
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
- Toelichting
- Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 4 & 5. In het domein "Wereld'' wordt het thema ''Economie van India en Groot-Brittannië'' besproken. Dit onderdeel begint met een uitleg over hoe Groot-Brittannië door het koloniseren van gebieden buiten Europa kon uitgroeien tot een invloedrijk land, met als centrum de wereldstad Londen. De grootste kolonie van Groot-Brittannië was India. Zelfs nadat India in 1947 onafhankelijk werd, bleven er banden bestaan tussen de twee landen, terwijl ze beide economisch groeiden. Groot-Brittannië bleef een centrumland, maar India maakte een aanzienlijke economische groei door. Na de onafhankelijkheid werd in India een planeconomie gehanteerd. De Indiase regering maakte gebruik van het model van importsubstitutie om de afhankelijkheid van andere landen te verminderen. Begin jaren '90 begon de regering de handel van India met het buitenland vrijer te maken en wetten en regels die ondernemers beperkten, werden afgeschaft of versoepeld om zakendoen gemakkelijker te maken. India bouwde verder aan de industrie en de dienstensector, voornamelijk op het gebied van informatietechnologie en communicatie. Centrumlanden begonnen hun productie te verplaatsen naar landen waar de kosten het laagst waren, wat resulteerde in de opkomst van internationale arbeidsverdeling. Ondernemers verdeelden hun productieketens over de hele wereld, en dit proces maakte deel uit van de mondiale verschuiving (global shift). Helaas profiteert niet iedereen van deze economische ontwikkeling, en zo ontstaan er veel regionale verschillen. Sommige delen van een land groeien als gevolg van de mondiale verschuiving, terwijl andere gebieden juist achterblijven. Sociale verschillen vormen ook een probleem. In Groot-Brittannië hangt het af van je afkomst of je de gewenste opleiding kunt volgen, hoe moeilijk of gemakkelijk het is om een baan te vinden en hoeveel je verdient. Dit verschil bestaat ook in India. Dit wordt nog versterkt door het kastensysteem, dat nog steeds aanwezig is in India, ondanks het feit dat het in 1947 bij wet werd afgeschaft bij de onafhankelijkheid. Het kastensysteem verdeelt de Indiase bevolking op basis van beroepsstatus.
- Leerniveau
- HAVO 4; HAVO 5;
- Leerinhoud en doelen
- Globalisering; Aardrijkskunde;
- Eindgebruiker
- leerling/student
- Moeilijkheidsgraad
- gemiddeld
- Studiebelasting
- 6 uur en 0 minuten
- Trefwoorden
- aardrijkskunde, arrangeerbaar, hv45, stercollectie
Gebruikte Wikiwijs Arrangementen
VO-content - Gereedschapskist. (2019).
Gereedschapskist activerende werkvormen
https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen
VO-content - Kennisbanken. (2019).
Kennisbank Aardrijkskunde - h45
https://maken.wikiwijs.nl/151069/Kennisbank_Aardrijkskunde___h45