Peergang & Masterclass 'Bruggen Bouwen'

Welkom!

Wil jouw instelling i-coaches invoeren?

Wil je teams professionaliseren
op het gebied van onderwijs en ict?

Of wil je als i-coach je vaardigheden verbeteren?

 


Kennisnet en saMBO-ICT ontwikkelden de leergang voor i-coaches vanuit het programma Bruggen Bouwen. Met de Masterclass ontwikkel je als management een optimale aanpak voor de inzet van i-coaches in jouw instelling. En met de Peergang ga je als i-coach inhoudelijk aan de slag om je vaardigheden verder te ontwikkelen.


Via het menu links vind je alle informatie over zowel de Peergang als de Masterclass.

Waarom een leergang?

De techniek staat als een huis in het mbo - dat blijkt uit de 'Ict-monitor mbo 2017'. De hardware en software draaien naar behoren en de internetverbindingen zijn goed. Toch plukken niet alle instellingen hier de vruchten van. Dat komt deels omdat de ict-bekwaamheid, digitale geletterdheid en inzet van ict in het onderwijs sterk varieert per docent.

Veel instellingen willen dit verbeteren met behulp van een i-coach - iemand die een brug slaat tussen ict en onderwijs. Maar uit onderzoek blijkt dat niet iedere aanpak hierbij succesvol is. Kennisnet en saMBO-ICT spelen hierop in met de nieuwe leergang die helpt om dit zo effectief mogelijk te doen.

Bevindingen uit het werkveld over wat wel en niet werkt zijn gebundeld en samengebracht tot een optimale aanpak die terugkomt in de leergang. Meer weten? Lees de publicatie ‘Bruggen bouwen. De succesfactoren voor i-coaches in het mbo’.


 

 

Wat doet een i-coach?

I-coaches vormen in het mbo de brug tussen onderwijs en techniek en verbeteren de ict-bekwaamheid van docenten. Een bijzonder uitdagende en gevarieerde taak. Meewerken aan een implementatieplan, een workshop organiseren of een docent helpen met een activerende les - het hoort er allemaal bij. In totaal vervult de i-coach in meer of mindere mate wel zes rollen:  

In de Peergang i-coaches kun je elk van die rollen verder ontwikkelen. Denk aan het verbinden van ict aan didactiek, omgaan met weerstanden en het organiseren van workshops. En in de Masterclass werk je toe naar een concreet plan van aanpak voor het invoeren van i-coaches binnen jouw organisatie.

Masterclass

Wat biedt de masterclass?

Het invoeren van i-coaches is een belangrijke stap om ict en onderwijs op je instelling beter met elkaar te verbinden. Daarbij hou je rekening met onderwijsvisie, rollen binnen de organisatie en facilitering.

Maar hoe richt je dat het beste in? De optimale aanpak omvat zes succesfactoren:

  • de inzet van i-coaches koppelen aan onderwijskundige doelen
  • aandacht voor selectie en het profiel van de i-coach
  • i-coaches hebben een structurele positie
  • centrale kennisdeling en aanpak
  • transparantie over rollen en eigenaarschap
  • facilitering met tijd en middelen

In de masterclass werk je aan een plan van aanpak, als team vanuit je instelling, bestaande uit een onderwijsmanager of onderwijsdirecteur (opdrachtgever, eigenaar), een projectleider of stafmedewerker (beleidsmedewerker, informatiemanager, …) en een i-coach.

Als onderwijsmanager ben je actief betrokken zodat er verbinding blijft met de onderwijsvisie, de rollen duidelijk blijven en je faciliteert waar nodig. De masterclass is opgezet in groepen van ongeveer 5 mbo-instellingen.

Hoe werkt de masterclass?

De masterclass bestaat uit drie bijeenkomsten waarbij je als team elke keer aan een deel van het plan werkt.

Deze koppel je in de tussentijd terug aan de opdrachtgever en belanghebbenden binnen je instelling. Via die terugkoppeling verbeter je je plan, creëer je draagvlak en ontvang je goedkeuring voor je deelplan.  

Tijdens de masterclass en vooraf vind je alle nodige informatie over de opbouw, inhoud, achtergrond en opdrachten op Wikiwijs. Ook maak je gebruik van een digitale leer-werkomgeving, waarin je de opdrachten kunt verwerken en van elkaar kunt inzien. Via het discussieplatform kunnen vragen worden gesteld.


De drie bijeenkomsten van de masterclass vinden plaats in een tijdsbestek van 2 maanden, op middagen van 14.00 tot 20.00 uur, inclusief een dinerbuffet.

Wat zijn de kosten?

De personele kosten voor de ontwikkeling en de organisatie van de masterclass worden gedragen door saMBO-ICT en Kennisnet.

Voor de uitvoering en verdere ontwikkeling van de masterclass wordt per instelling een bijdrage gevraagd van in totaal €2500,-. Dit is inclusief de drie bijeenkomsten met catering voor drie personen.



Interesse om een plan van aanpak voor jullie i-coaches te ontwikkelen? Meld je dan hier aan!

Peergang

Wat biedt de peergang?

Ondanks dat i-coaches onderling sterk verschillen in achtergrond, ervaring, opleiding en inzet - krijgen ze wel te maken met dezelfde rollen binnen hun organisatie. De peergang is daarom onderverdeeld in modules gebaseerd op deze rollen:

Trainer & Coach

  • Wat doet een trainer?
  • Een effectieve training verzorgen
  • Een trainingsplan opstellen
  • Zeven succesfactoren voor transfer
  • Wat doet een coach?
  • Coachingsstijlen
  • Omgaan met weerstand

Adviseur

  • Beleid
  • Gesprekstechnieken
  • Je rol in de organisatie
  • Tactieken
  • Afdelingen informatiemanagement en ict
  • Beroepscontext

Veranderkundige

  • Wat is veranderkunde?
  • Ambities van het team versus het beleid
  • Een veranderplan opstellen
  • Een startmeting doen met doelen

Onderwijskundige

  • Basis leertheorieën en onderwijsontwerp (optioneel)
  • Ict didactiek
  • Blended- & Afstandsonderwijs ontwerp
  • Werken op basis van wetenschap

Technovator

  • Nieuwe technologieën
  • Good practices
  • De inzet van tools

 

Na de peergang ben je in staat om je rol als i-coach stevig neer te zetten en zijn je kennis en vaardigheden verder ontwikkeld. Mede door de uitwisseling en kennisdeling met collega’s beschik je over genoeg inspiratie en informatie om de volgende stap in jouw instelling te zetten!

Wil je vast onderzoeken welke modules interessant zijn voor jou? Doe dan de i-scan om te kijken waar je staat als i-coach!

In de onderstaande video wordt helder uitgelegd wat de verschillende modules inhouden.

1. Trainer en coach
2. Onderwijskundige
3. Veranderkundige
4. Adviseur
5. Technovator

 

Video beschrijving Peergang Bruggen Bouwen

Hoe werkt de peergang?

De startbijeenkomst

Als aftrap begin je de peergang met een centrale bijeenkomst, waar je je collega’s leert kennen en meer te weten komt over de opzet en achtergrond van het programma Bruggen Bouwen. Een expert deelt inspirerende ervaringen over ict en onderwijs en ook diverse good practices komen aan bod. Samen bereid je je voor op het online vervolg van de peergang.  

De startbijeenkomst vindt plaats in Utrecht van 14.00 tot 20.00 inclusief dinerbuffet.

De modules

De verschillende modules zijn gebaseerd op de rollen die je als i-coach vervult. Na de centrale bijeenkomst kies je twee modules uit waar jij je extra in wilt verdiepen (meer mag ook, hier zijn wel aanvullende kosten aan verbonden). De modules bestaan uit drie synchrone online workshops. In die workshops kom je online samen met de andere deelnemers, de trainer en een expert.

De workshops vinden online plaats via Adobe Connect. Je hebt er een laptop of computer voor nodig, met internetverbinding en een webcam. Op Wikiwijs vind je achtergronden, opdrachten en extra informatie.

Wat vraagt dit van jou?

Als i-coach heb je natuurlijk een druk bestaan, vandaar dat de workshops allemaal online plaatsvinden.

Maar online leren brengt ook weer nieuwe uitdagingen mee, zoals discipline en multitasking. Plan daarom je werk van te voren goed in. Ook kan online samenwerken best spannend zijn in het begin, daarom leer je elkaar eerst kennen tijdens de startbijeenkomst en blijf je via de webcam contact houden.

Je hoeft van te voren natuurlijk niet alles al te kunnen, maar het is wel handig als je kunt schakelen tussen de verschillende rollen. Verder is het de bedoeling dat je je eigen leervragen en casussen meeneemt, zodat je de nieuwe inzichten direct kunt toepassen op je eigen praktijk.

Wat zijn de kosten?

De personele kosten voor de opzet en de organisatie van de peergang worden gedragen door saMBO-ICT en Kennisnet.

Voor de uitvoering, de inzet van experts en de verdere ontwikkeling van de peergang wordt per deelnemer een bijdrage gevraagd van in totaal €750,-. Dit is inclusief: de centrale bijeenkomst met catering en twee modules van de peergang. Wil je meer modules volgen, dat kan. Die kosten dan €300,- per stuk.



Interesse om meer rollen van een i-coach te kunnen vervullen? Meld je dan hier aan!

  • Het arrangement Peergang & Masterclass 'Bruggen Bouwen' is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2021-02-03 12:46:37
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Photo by Dylan Gillis on Unsplash

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    makkelijk

    Bronnen

    Bron Type
    Video beschrijving Peergang Bruggen Bouwen
    https://www.youtube.com/watch?v=V75KQUjaDSU
    Video