BPV WikiWijs Office & Management

BPV WikiWijs Office & Management

Beroepspraktijkvorming (bpv)

Voorwoord

Beste bezoeker,

Voor je staat de WikiWijs-pagina van Landstede MBO - Handel & Commercie met betrekking tot de beroepspaktijkvorming (BPV), ofwel stage. Op deze pagina is allerlei informatie omtrent de BPV voor zowel de student als voor het bedrijf te vinden. Ook kan je hier handige documenten voor de stageperiode vinden. Tot slot vind je de contactgegevens voor het stellen van vragen.

Veel succes met je BPV!

 

Emiel Snel en Natascha van der Wolde

esnel@landstede.nl / nvanderwolde@landstede.nl

Wikiwijs

BPV-reader

De afgelopen jaren heeft OMS voor zowel studenten als BPV-bedrijven gewerkt met een zogenaamde BPV-reader. Hierin stond alle informatie over de stage, het BPV-verslag en alle praktische documenten die studenten nodig hadden. Met de steeds verder gaande digitalisering van het onderwijs vonden we het tijd om ook de BPV-reader te digitaliseren.

 

Waarom WikiWijs?

Qua vorm hebben we gekozen voor een WikiWijs-pagina. De pagina is eenvoudig van opzet, overzichtelijk en nog belangrijker: 24 uur per dag toegankelijk voor studenten! Studenten kunnen hier natuurlijk nog steeds terecht voor alle info omtrent de BPV en hebben nu tevens de mogelijkheid alle administratieve schema's en beoordelingsformulieren te downloaden. Verloren of zoekgeraakte readers zijn dus verleden tijd!

We hopen dat de WikiWijs-pagina voldoet aan de wensen van de gebruiker en voorziet in de benodigde informatie en documenten. Mochten jullie (tekst)fouten in de pagina's zien, informatie missen of andere tips hebben om deze pagina verder te verbeteren, neem dan contact op met Natascha van der Wolde (nvanderwolde@landstede.nl). 

Het beroep

Typering van de beroepsgroep

Beschrijving van de sector

De sector Secretariële beroepen bestrijkt het brede terrein van de secretariële ondersteuning van de directie of het management in het hogere of middensegment van organisaties met zeer uiteenlopende karakters en omvang in het bedrijfsleven en bij de overheid. In dit kader vinden werkzaamheden plaats m.b.t. het managen van schriftelijke en mondelinge informatiestromen, agendabeheer, dossierbeheer, budgetbeheer, beheer van het relatienetwerk en het plannen en organiseren van bijeenkomsten.

Plaats van de office assistant in de organisatie

De office assistant, management assistant ondersteunt de directie/manager(s)/ leidinggevende(n). In haar werk heeft ze niet alleen met medewerkers in de eigen organisatie te maken maar ook met externe relaties.

Overeenkomsten en verschillen tussen de secretariële beroepen

De aard van de werkzaamheden vertoont een grote mate van overeenkomst. Overal worden door medewerkers met een secretarieel beroep taken rondom informatiemanagement en taken rondom planning en organisatie uitgevoerd, overal spelen de talen (Nederlands en een moderne vreemde taal) een zeer belangrijke rol. Het specifieke van de werkzaamheden wordt bepaald door de core business van de organisatie, waartoe deze medewerker behoort: commercieel, financieel, technisch, overheid enzovoort en door de plaats in de organisatie van de leidinggevende(n) (functies in beleid of uitvoerende functies) aan wie de secretariële ondersteuning wordt verleend.

Er is een niveauverschil tussen enerzijds de secretaresse op niveau 3 (werkzaam op afdelingsniveau) en anderzijds de management assistant niveau 4 (werkzaam op directie/managementniveau).

Op het hogere niveau (4) is sprake van:

. Een grotere complexiteit van de werkzaamheden

· Een grotere verantwoordelijkheid voor de uitvoering

· Een grotere zelfstandigheid en eigen initiatief in het functioneren

· Een groter en sneller verkregen inzicht in de werkzaamheden en bijbehorende processen

· Meer en meer soortige contacten: in- en externe contacten op organisatieniveau, contacten met   buitenlandse relaties en contacten met andere culturen

· Een hoger niveau voor talen (Nederlands en een moderne vreemde taal) en rekenen

· Coördineren van werkzaamheden naar anderen

 

 

Verschillen in context van de secretariële beroepen

De context waarin de management assistant werkzaam is vertoont onderlinge verschillen. Een directiesecretariaat en een secretariaat van het management kunnen van verschillende aard zijn: algemeen gericht, commercieel, gericht op de overheid of op technisch gebied.

Essentiële beroepshouding

De medewerker is sociaal vaardig, beschikt over communicatieve vaardigheden, is klantgericht en dienstverlenend, accuraat en assertief. De medewerker is proactief, stressbestendig en kan omgaan met vertrouwelijke informatie.

 

 

 

 

Je gaat beginnen met een BPV-periode bij een praktijkbedrijf/instelling. Wat eerder “stage” werd genoemd, noemen we op deze WikiWijs-pagina's steeds beroepspraktijkvorming of BPV.

Voor je zie je de WikiWijs-pagina van Landstede - MBO Office & Management voor de beroepspraktijkvorming. Je vindt in het kort wat er van je wordt verwacht gedurende je BPV-periode. Zorg er dus voor dat je deze informatie altijd bij de hand hebt! Vóór je BPV-periode is de Praktijkovereenkomst (POK) besproken met je praktijkopleider, getekend en ingeleverd.  Daarbij zijn er afspraken gemaakt over je BPV-periode. Deze afspraken bespreek je bij de start van je BPV-periode opnieuw met je begeleider zodat voor alle partijen duidelijk is wat er over en weer wordt verwacht. In dit gesprek is het verstandig om ook stil te staan bij de afspraken over de beoordeling van je opleiding.

Mocht je vragen hebben over de organisatie, vraag het de coördinator BPV. Gaat je vraag over de begeleiding, vraag het dan aan de Landstede-BPB-begeleider. De contactinformatie vind je hierna.

Met vriendelijke groet,

Het opleidingsteam.

 

BPV-reader

De afgelopen jaren heeft Office & Management Harderwijk voor zowel studenten als BPV-bedrijven gewerkt met een zogenaamde BPV-reader. Hierin stond alle informatie over de stage, het BPV-verslag en alle praktische documenten die studenten nodig hadden. Met de steeds verder gaande digitalisering van het onderwijs vonden we het tijd om ook de BPV-reader te digitaliseren.

 

Waarom WikiWijs?

Qua vorm hebben we gekozen voor een WikiWijs-pagina. De pagina is eenvoudig van opzet, overzichtelijk en nog belangrijker: 24 uur per dag toegankelijk voor studenten! Studenten kunnen hier natuurlijk nog steeds terecht voor alle informatie omtrent de BPV. Bovendien hebben studenten  nu ook de mogelijkheid alle administratieve schema's en beoordelingsformulieren te downloaden. Verloren of zoekgeraakte readers zijn dus verleden tijd!

We hopen dat de WikiWijs-pagina voldoet aan de wensen van de gebruiker en voorziet in de benodigde informatie en documenten. Mochten jullie (tekst)fouten in de pagina's zien, informatie missen of andere tips hebben om deze pagina verder te verbeteren, neem dan contact op met Ton Hendriksen.

Tijdens het leren en examineren hebben diverse personen uit het bedrijf en van school taken. In deze gids worden de volgende termen gebruikt:

 

Praktijkopleider

de werknemer van het bedrijf die de student tijdens het leren inwerkt, begeleidt en het leren beoordeelt.

Praktijkbeoordelaar

de werknemer van het bedrijf die de student examineert, dit is bij voorkeur niet dezelfde persoon als je praktijkopleider. Is dit wel het geval dan wordt de rol van de schoolexaminator groter.

BPV-begeleider

de docent die de student tijdens het leren bij het stagebedrijf bezoekt en begeleidt.

Schoolexaminator

de docent van school die de student examineert.

Coördinator BPV

de docent die de praktijkovereenkomsten regelt, algemene contacten onderhoudt met bedrijven, informatiegidsen maakt etc.

Coach

de docent die gedurende de gehele schoolloopbaan de algehele voortgang van de student in de gaten houdt en waar de student ook met persoonlijke zaken terecht kan.

Voor de student

Algemeen

Beroepspraktijkvorming

Een belangrijk onderdeel van je opleiding is de beroepspraktijkvorming, het praktijkdeel van de opleiding. Door in de praktijk te werken krijg je namelijk meer inzicht in het vakgebied. In de BPV leer je naast praktische vaardigheden van het beroep ook hoe je in een bedrijfssituatie moet functioneren.

Beroepshouding

Tijdens de opleiding besteden we veel aandacht aan je beroepshouding: samenwerken, feedback ontvangen en geven, jezelf en je werk presenteren, omgaan met conflicten, motivatie, flexibiliteit, verantwoordelijkheid, communicatie en zelfreflectie. Op je stage laat je zien dat je in staat bent deze vaardigheden toe te passen in verschillende praktijksituaties.

Begeleiding

Tijdens de BPV-periode word je begeleid door een praktijkbegeleider (werknemer van het bedrijf) en een BPV-begeleider (docent). De BPV-begeleider komt aan het begin van de stage langs op het bedrijf, dit heet het "kennismakingsgesprek", tijdens dit gesprek worden de relevante kerntaken besproken en verdere afspraken omtrent begeleiding en examinering gemaakt.

Afspraken

Afspraken met betrekking tot de BPV

Er zijn verschillende (wettelijke) afspraken gemaakt met betrekking tot de BPV. Onderstaand een overzicht van de belangrijkste afspraken. Neem deze goed door en zorg dat je de afspraken naleeft.

 

Wettelijke eis - BPV uren

Tijdens je BPV maak je BPV uren. Alleen werkelijk gemaakte uren mag je rekenen als BPV uren. Pauzes tellen niet mee. Je gemaakte BPV uren houd je bij op de urenverantwoording, deze vind je terug bij de Documenten-sectie van deze pagina. De door de student gemaakte BPV-uren worden, als de student alle benodigde administratieve documenten zoals urenverantwoording en het BPV OK-formulier ontertekend heeft ingeleverd, bij de studentenadministratie geregistreerd. Dit geldt alleen voor BPV-uren die de student gelopen heeft bij een erkend leerbedrijf.

 

Wettelijke BPV uren

Jaar 1: 300 uur

Jaar 2: 450 uur

Jaar 3: 450 uur

 

BPV-overeenkomst

Voordat je start met de BPV is het belangrijk om de door alle partijen ondertekende BPV-overeenkomst in te leveren bij de studentenadministratie op school. Als dit document niet is ingeleverd mag je niet starten met de BPV! Er worden drie exemplaren opgemaakt van de BPV-overeenkomst; 1 exemplaar voor de student, 1 exemplaar voor het BPV-bedrijf, 1 exemplaar voor school.

De BPV-overeenkomst kan niet gemaakt worden als een bedrijf niet erkend is. Landstede kan deze erkenning niet geven, alleen SBB (www.s-bb.nl) kan dit doen.

 

Identiteitsbewijs

In werksituaties is het wettelijk verplicht om een kopie van een identiteitsbewijs in te leveren bij de eindverantwoordelijke van het bedrijf. Ook voor de BPV kan het zijn dat een BPV-bedrijf hiernaar vraagt.

 

Verantwoordelijkheid

Als stagiair blijf je student. Dat betekent dat je geen eindverantwoordelijkheden hebt. Je spreekt met je praktijkbegeleider duidelijk af welke verantwoordelijkheid je kunt dragen in het contact met collega’s, deelnemers en / of opdrachtgevers.

 

Beroepsgeheim

Je houdt je aan de beroepscode, zoals die geldt voor de medewerkers van het BPV bedrijf. Dit betekent dat privé informatie over collega’s, deelnemers en/of opdrachtgevers niet buiten het bedrijf mag worden besproken. In je BPV-verslag kun je het beste geen volledige namen noemen.

 

Afmelding (bij ziekte)

Je meldt je af bij het BPV bedrijf. Daarnaast meld je je ook ziek bij de administratie van school en je neemt contact op met je coach via de mail. Het aantal ziektedagen houd je bij op je urenverantwoording. Je maakt tijdens een ziektedag 0 uur.

 

Vakanties en vrije dagen

Je bent tijdens je BPV periode werknemer in het bedrijf en hebt dus niet automatisch vakantie op het moment dat er schoolvakanties zijn. Je mag wel vrije dagen opnemen. Je hebt tijdens je BPV periode recht op dezelfde hoeveelheid vakantiedagen als er schoolvakanties zijn. Vrije dagen opnemen doe je altijd in goed overleg met je praktijkbegeleider. Heb je hierover vragen, stuur dan een email naar esnel@landstede.nl of nvanderwolde@landstede.nl. 

 

Voortijdige beïndiging BPV

Mocht je, om welke reden dan ook, voortijding moeten stoppen met de BPV, dan neem je direct contact op met jouw BPV-begeleider, coach of de BPV-coördinator Gert-Jan Prophitius.

 

Let op!: Het is niet mogelijk om een BPV zelf te beëindigen en eigenhandig een nieuwe BPV plek te zoeken. Neem dus altijd eerst contact op met BPV-begeleider of BPV-coördinator.

Begeleiding

Tijdens de BPV heb je als student recht op goede begeleiding. Deze begeleiding helpt jou om je BPV zo leerzaam mogelijk te maken. Op je BPV-plek heb je een praktijkopleider en vanuit school word je begeleid door één van de docenten van OMS Harderwijk. Dit is je BPV-begeleider.

 

Taken van de Praktijkopleider

  • Introduceren van de student binnen het BPV-bedrijf, wegwijs maken in de organisatie en bekend maken met de regels en voorschriften.
  • Er voor zorgdragen dat de student activiteiten verricht zoals omschreven in de stage-opdrachten en dat deze zijn afgestemd  op de leerdoelen van de student.
  • Interesse tonen in het leerproces van de student: motiveren, stimuleren, vragen stellen en uitnodigen tot, leren binnen het BPV bedrijf.
  • Afnemen van de nul- en de tussenmeting .
  • Wekelijks aftekenen van de urenverantwoording.
  • Onderhouden van contacten met de BPV-begeleider ten aanzien van de student.
  • Beoordelen van de leeractiviteiten en de beroepshouding, in samenspraak met de praktijkbegeleider en de student zelf.
  • Overleg voeren met alle partijen bij eventuele conflicten.
     

Taken van de BPV-begeleider (docent):

De BPV-begeleider heeft contact met het BPV-bedrijf en zal op kennismakingsgesprek komen op jouw BPV. Tijdens deze gesprekken komt in ieder geval het volgende aan bod:

  • je functioneren binnen het bedrijf;
  • je beroepshouding;
  • je leerdoelen;
  • de vorderingen van de opdrachten;
  • de voortgang van de eventueel af te ronden kerntaken

Verder zal de BPV-begeleider:

  • vragen van jou en je praktijkopleider beantwoorden;
  • helpen bij het oplossen van problemen die je ondervindt en die niet door jezelf en/of de praktijkopleider kunnen worden opgelost en;
     

Taken van de beoordelaar vanuit de praktijk:

  • Deze beoordeelt het functioneren van de student  
  • Adviseert de beoordelaar van Landstede middels het compleet ingevulde examenboekje
  • Voert samen met de beoordelaar vanuit Landstede en de student het BPV-eindgesprek. (wordt ook wel het criteriumgericht interview genoemd)
     

Taken van de beoordelaar vanuit Landstede:

  • Is aanwezgi bij het eindgesprek in de praktijk.
  • Voert samen met de praktijkbeoordelaar en de student het BPV-examen eindgesprek
  • Stelt het eindoordeel vast
     

De praktijkexaminator is een docent van Team OMS, dit is een andere persoon dan de BPV-begeleider. Dit om de rollenscheiding te waarborgen.

Met deze praktijkexaminator maak jij een afspraak voor een CGI (Criterium gericht interview). Je levert uiterlijk een week van te voren je complete stagedocumentatie in bij de praktijkexaminator. De praktijkexaminator komt langs op de BPV om het beoordelingsadvies van de BPV te bespreken, de complete stagedocumentatie en het advies van jouw BPV bedrijf worden besproken, de praktijkexaminator baseert hierop zijn eindoordeel.

Voor de praktijkopleider

Begeleiding

Tijdens de BPV heeft de student recht op goede begeleiding. Het is de bedoeling om met goede begeleiding de BPV zo leerzaam mogelijk te maken. Op de BPV-plek heb je een praktijkopleider en vanuit school word je begeleid door één van de docenten van OMS Harderwijk. Dit is je BPV-begeleider. Hieronder vindt u een overzicht van de diverse rollen die betrokken zijn bij de begeleiding en beoordeling van de student
 

Taken van de Praktijkopleider

  • Introduceren van de student binnen het BPV-bedrijf, wegwijs maken in de organisatie en bekend maken met de regels en voorschriften.
  • Er voor zorgdragen dat de student activiteiten verricht zoals omschreven in de stage-opdrachten en dat deze zijn afgestemd  op de leerdoelen van de student.
  • Interesse tonen in het leerproces van de student: motiveren, stimuleren, vragen stellen en uitnodigen tot, leren binnen het BPV bedrijf.
  • Afnemen van de nul- en de tussenmeting .
  • Wekelijks aftekenen van de urenverantwoording.
  • Onderhouden van contacten met de BPV-begeleider ten aanzien van de student.
  • Beoordelen van de leeractiviteiten en de beroepshouding, in samenspraak met de praktijkbegeleider en de student zelf.
  • Overleg voeren met alle partijen bij eventuele conflicten.
     

Taken van de BPV-begeleider (docent):

De BPV-begeleider heeft contact met het BPV-bedrijf en zal op kennismakingsgesprek komen op jouw BPV. Tijdens deze gesprekken komt in ieder geval het volgende aan bod:

  • je functioneren binnen het bedrijf;
  • je beroepshouding;
  • je leerdoelen;
  • de vorderingen van de opdrachten;
  • eventueel de tussen- en/of eindevaluatie en
  • de voortgang van de eventueel af te ronden kerntaken

Verder zal de BPV-begeleider:

  • vragen van jou en je praktijkopleider beantwoorden;
  • helpen bij het oplossen van problemen die je ondervindt en die niet door jezelf en/of de praktijkopleider kunnen worden opgelost en;
     

Taken van de beoordelaar vanuit de praktijk:

  • Deze beoordeelt het functioneren van de student  
  • Adviseert de beoordelaar van Landstede middels het compleet ingevulde examenboekje
  • Voert samen met de beoordelaar vanuit Landstede en de student het BPV-eindgesprek. (wordt ook wel het criteriumgericht interview genoemd)
     

Taken van de beoordelaar vanuit Landstede:

  • Is aanwezig bij het eindgesprek in de praktijk.
  • Voert samen met de praktijkbeoordelaar en de student het BPV-examen eindgesprek
  • Stelt het eindoordeel vast

De praktijkexaminator is een docent van OMS, dit is een andere persoon dan de BPV-begeleider. Dit om de rollenscheiding te waarborgen.

Met deze praktijkexaminator maak jij een afspraak voor een CGI (Criterium gericht interview). Je levert uiterlijk een week van te voren je complete stagedocumentatie in bij de praktijkexaminator. De praktijkexaminator komt langs op de BPV om het beoordelingsadvies van de BPV te bespreken, de complete stagedocumentatie en het advies van jouw BPV bedrijf worden besproken, de praktijkexaminator baseert hierop zijn eindoordeel.
 

Meer info & Praktische tips

Mocht u graag meer informatie willen over hoe u uw student goed kunt begeleiden. Via de website van SBB kunt u zich aanmelden bij stagecoach. Daarmee ontvangt u steeds op het juiste moment een e-mail met praktische informatie, afgestemd op de fase waarin uw student zich bevindt. Denk aan tips voor voortgangsgesprekken of informatie over workshops. https://www.s-bb.nl/bedrijven/beroepspraktijkvorming/sbb-stagecoach

Kwalificatiedossier & leerdoelen

 

 

Basisdeel

De gemeenschappelijke kerntaken en werkprocessen voor het gehele kwalificatiedossier zijn de volgende:
 

B1-K1 Voert taken rondom informatiemanagement uit

  • Zorgt voor de schriftelijke informatie-uitwisseling
  • Zorgt voor mondeling (telefonische) informatie-uitwisseling
  • Voert administratieve taken uit
  • Onderhoudt en actualiseert het digitale dossier
  • Onderhoudt het relatienetwerk

 

B1-K2 Voert taken rondom planning en organisatie uit

  • Beheert de agenda
  • Handelt facturen en declaraties af
  • Ontvangt bezoekers
  • Organiseert bijeenkomsten
  • Maakt verslag en handelt vergaderzaken af (Notuleren)

 

Profieldeel

De profielen in het kwalificatiedossier hebben de volgende (specifieke) kerntaken en werkprocessen:

 

P2-K1Assisteert bij het verzorgen van corporate informatie

  • Assisteert bij het verzorgen van corporate informatie
  • Verzorgen van corporate informatie in het Engels

 

P2-K2 Voert financieel-administratieve taken uit

  • Voert financieel-administratieve taken uit

 

In BPV1 worden alleen de werkprocessen van het basisdeel beoordeeld.

In BPV2 zullen, waar mogelijk en van toepassing, voor niveau 4 ook de werkprocessen van het profieldeel worden beoordeeld.

Feedback

Om een mooi leerproces neer te kunnen zetten is feedback belangrijk. Voor een student is het fijn als er regelmatig feedback gegeven wordt op werk, werkzaamheden en beroepshouding. Daarnaast geeft de praktijkopleider feedback op de nul- en voortgangsmeting en begeleidt de praktijkopleider de student tijdens uitvoering van de examenopdrachten. De student is zelf verantwoordelijk om afspraken te maken omtrent deze evaluaties & feedbackmomenten.

Naast het geven van feedback tekent de praktijkopleider de volgende documenten:

  • Urenverantwoording
  • Nulmeting
  • Voortgangsmeting
  • BPV-Voldoende formulier
  • Digitaal de vragenlijst praktijkbeoordelaar MBO

Examens

Examinering

Als praktijkbegeleider beoordeelt u de student tijdens de stage. Belangrijk hierin is dat de student verantwoordelijk is voor zijn eigen opdrachten. Hij/zij moet zelf initiatief nemen voor de afspraken die gemaakt moeten worden voor het eindgesprek. Voordat het eindgesprek plaats vindt, heeft de student zijn verslag laten lezen door de praktijkbegeleider van het bpv bedrijf en daar feedback op gekregen. Daarna mailt de student dit verslag naar de docent die hem/haar begeleidt. Dit is minimaal 1 week voordat het eindgesprek plaatsvindt.

Documenten

Aanvraagformulier BPVO

Voordat je begint met je BPV, moet je eerst een Praktijkovereenkomst (BPVO) aanvragen, dat doe je door het aanvraagformulier in te vullen. Vul dit formulier compleet in (evt. met behulp van je coach) en lever dit in bij de studentenadministratie, zij gaan dan een praktijkovereenkomst opmaken, nadat deze overeenkomst is getekend door school, het bedrijf en jezel kun je beginnen met je BPV.

Het aanvraagformulier vind je door op de link hieronder te klikken

 

Aanvraag BPVO

Beoordelingsformulieren

Checklist afronding BPV

De volgende zaken moeten ingevuld, ondertekend en ingeleverd zijn om de BPV af te ronden.

  • Praktijkovereenkomst (BPVO); deze moet al getekend zijn vóór de aanvang van de stage.
  • ILP
  • Deskundigheidsverklaring;
  • Opdrachten en verslag;
  • Tussenevaluatie en eindbeoordeling;
  • Urenverantwoording. Hierbij moeten alle uren die in de BPVO staan verantwoord worden

Evaluatieformulier leerproces praktijkopleider

Landstede wil het leerproces in de BPV steeds verbeteren. Daarvoor hebben we uw mening nodig. Deze enquête gaat over vorm en inhoud van het leerproces in de praktijk. Verzoek aan de praktijkopleider van het leerbedrijf om deze in te vullen aan het eind van de BPV.

Beroepskwalificatie:

 

Naam praktijkopleider:

 

Naam bedrijf:

 

Naam student:

 

stelling

Beoordeling

toelichting

Zeer

oneens

oneens

eens

Zeer

eens

1. Er is duidelijk en correct gecommuniceerd over de leerdoelen in de praktijk.

 

 

 

 

 

2. Het contact met Landstede was correct.

 

 

 

 

 

3. De ondersteuning van Landstede in het leerproces was goed.

 

 

 

 

 

 

Datum

Paraaf praktijkbeoordelaar

Paraaf Landstede-praktijkbegeleider:

 

 

 

 

 

 

 

 

ILP-formulier

 

Aan het begin van je BPV maak je een Individueel Leer Plan (ILP). Neem het kwalificatiedossier door (de beschrijvingen bij de werkprocessen) en bepaal waar je ontwikkelpunten liggen. Wat ga jij leren op deze stageplek? Formuleer je leerdoelen zodanig dat ze haalbaar zijn. Het helpt als je elk leerdoel begint met ‘Ik wil leren om….’. Bepaal welke actie je gaat ondernemen en wanneer en leg dit vast in het onderstaande formulier en bespreek dit met je praktijkopleider. Je ILP is een groeidocument, telkens kunnen er nieuwe doelen bij komen!

Individueel Leer Plan SE

Naam student

 

 

Datum

 

 

nr

leerdoel

actie

wanneer

bereikt ja/nee

1. ​

Persoonlijk leerdoel

 

 

 

2. 

Persoonlijk leerdoel

 

 

 

3. 

B1-K1-W1 Zorgt voor de schriftelijke informatie-uitwisseling

 

 

 

4.

 

B1-K1-W2 Zorgt voor de mondelinge (telefonische) informatie-uitwisseling

 

 

 

5.

 

B1-K1-W3 Onderhoudt het relatienetwerk

 

 

 

6.

 

B1-K1-W4 Voert administratieve taken uit

 

 

 

  1.  

 

B1-K1-W5 Onderhoudt en actualiseert het (digitale) archief

 

 

 

7.

 

B2-K2-W1 Beheert de agenda

 

 

 

 

8.

 

B2-K2-W2 Organiseert bijeenkomsten

 

 

 

9.

 

B2-K2-W3 Maakt verslag en handelt vergaderzaken af

 

 

 

10.

 

B2-K2-W4 Ontvangt bezoekers

 

 

 

 

11.

 

B2-K2-W5 Regelt reizen en accommodaties

 

 

 

12.

 

B2-K2-W6 Handelt facturen en declaraties af

 

 

 

Datum evaluatie ILP:

Paraaf student:

Paraaf praktijkopleider:

 

 

 

             

 

 

Logboek

Logboek

Je beschrijft de activiteiten die je uitvoert. Bij de evaluatie heb je dan een handig overzicht van datgene wat je in de daarvoor liggende periode hebt gedaan.

Datum

Beschrijf de activiteit

Werkproces₁

Hoe ging de activiteit en wat is je ontwikkelpunt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

₁ Vul hier het nummer in van het werkproces waarmee de activiteit een relatie heeft.

 

Oriënterende opdracht

 

Door middel van deze oriënterende opdracht  maak je kennis met de organisatie en de afdeling waar je gaat werken. Je leert hoe de organisatie in elkaar zit en wat er gebeurt op de afdeling waar je gaat werken. Tijdens het werken binnen een organisatie krijg je steeds meer zicht op de werkzaamheden die worden uitgevoerd. Als je de opdrachten in deze opdracht hebt gedaan, zul je een beeld hebben gekregen van de organisatie, de afdelingen en de communicatie in de organisatie.

Opdracht 1: Een organogram maken 

De structuur van een organisatie wordt vaak afgebeeld in een organisatieschema. Dit wordt ook wel een organogram genoemd. Maak een organogram van de organisatie waar je nu werkt. Laat hierin terugkomen welke afdelingen er binnen de organisatie zijn en wie daarvan de leidinggevenden zijn.

Opdracht 2: Contacten met andere afdelingen 

In een organisatie hebben verschillende afdelingen contact met elkaar. Sommige afdelingen hebben ook contact met andere organisaties. Jouw afdeling heeft natuurlijk ook te maken met andere afdelingen binnen de organisatie. Maak een schema waarin je aangeeft met welke afdelingen jouw afdeling regelmatig contact heeft. Geef ook aan waarom jouw afdeling met die afdelingen contact heeft.

Opdracht 3: Overleg voeren 

Binnen elke organisatie vindt communicatie plaats. Vaak gebeurt dit in de vorm van vergaderingen. Maak een overzicht waarin je aangeeft welke vergaderingen binnen jouw afdeling voorkomen en geef aan welke andere afdelingen daar eventueel bij betrokken zijn. Geef aan wat het doel is van deze vergaderingen. Geef ook aan bij welke vergadering(en) jij aanwezig zult zijn.

Opdracht 4: Producten en/of diensten 

Elke organisatie heeft haar eigen doelstellingen. Deze doelstellingen kunnen per organisatie zeer verschillend zijn. Overheidsorganisaties leveren dienstverlening aan burgers. De meeste particuliere organisaties leveren producten en/of diensten, meestal om winst te kunnen maken.  Maak een overzicht van de producten en/of diensten die de organisatie levert waar jij nu werkt. Maak daarna een overzicht van de producten en/of diensten die de afdeling waar jij nu werkt levert.

Opdracht 5: Communicatiemiddelen 

Er zijn verschillende middelen die je kunt toepassen om (snel) te kunnen communiceren. Privé maak je misschien al gebruik van telefoon,  e-mail of MSN. In een organisatie wordt veel gebruik gemaakt van verschillende communicatiemiddelen. Er wordt gecommuniceerd met mensen binnen en buiten de organisatie in Nederland en soms ook in het buitenland. Maak een overzicht van de verschillende communicatiemiddelen die worden gebruikt in de organisatie waar je werkt. Geef ook aan waarvoor deze communicatiemiddelen meestal worden gebruikt.

 

 

Opdracht 6: Een overzicht van afdelingen en communicatie 

Je hebt nu in kaart gebracht welke afdelingen er zijn, welke afdelingen contact hebben met de afdeling waar je werkt en welke communicatiemiddelen er worden gebruikt binnen het bedrijf.  Maak nu een overzicht waarin staat met welke afdelingen jij in je huidige functie te maken hebt. Geef ook aan op welke manieren je met deze afdelingen communiceert en waarover.

Vragen 

Deze vragen kun je gebruiken om de opdrachten voor te bereiden.

1. Welke doelstelling(en) heeft de organisatie waar je werkt?

2. Welke producten en/of diensten levert de organisatie?

3. Welke doelstelling(en) heeft de afdeling waar je werkt?

4. Welke producten en/of diensten levert de afdeling waar je werkt?

5. Welke werkzaamheden worden op de afdeling verricht?

6. Wie zijn de klanten van de organisatie waar je werkt?

7. Wie zijn de klanten van de afdeling waar je werkt?

8. Maak een organogram van jouw bedrijf/afdeling.

9. Van welke communicatiemiddelen kan een bedrijf gebruik maken?

10. Op welke manieren kan in een bedrijf overleg plaatsvinden?

 

 

Urenverantwoording

Het is van belang dat je tijdens de BPV periode je uren op een juiste wijze registreert. Hier is een eenvoudig formulier voor ontwikkeld. Vul dit formulier compleet in.

Let op:

  • Schrijf de juiste weeknummers op
  • Vul je BPV-uren, ziekte uren, of eventuele bijzonderheden juist in
  • Laat de praktijkopleider wekelijks de uren af tekenen
  • Zorg voor de juiste handtekeningen onderaan het formulier
  • Tel alle uren bij elkaar op en check of ze matchen met de BPVO

Het formulier urenverantwoording vind je via onderstaande link:

 

Urenverantwoording

Stagegids OMS jaar 2

Lees de stagegids zorgvuldig door. In de stagegids vind je alle benodige informatie over de stageperiode van leerjaar 2. Ook vind je alle opdrachten en de richtlijnen voor het verslag. 

 

 

  • Het arrangement BPV WikiWijs Office & Management is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Natascha van der Wolde Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-07-15 14:02:10
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Aanvraag BPVO
    http://https://maken.wikiwijs.nl/bestanden/1107742/BPVO-aanvraag%20leeg%20document.pdf
    Link
    Urenverantwoording
    https://maken.wikiwijs.nl/bestanden/892876/Urenverantwoording%20algemeen.pdfhttp://
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.