De verleden tijd in het Duits

De verleden tijd in het Duits

Startpagina

Beste leerling,

Op deze Wikiwijs gaan jullie wat meer te weten komen over de verleden tijd vorm in het Duits. Misschien dat je er al wat over weet, misschien nog helemaal niet. Dat is helemaal niet erg, het wordt uitgelegd vanaf het begin: hoe ziet de vorm eruit? Wat zijn een paar uitzonderingen die jullie misschien wel in een tekst gaan tegenkomen? Het doel van deze lessen is dat jullie uiteindelijk de zwakke werkwoorden in het Duits kunnen vervoegen. Ook zal ik een paar uitzonderingen, die je dus weleens kan tegenkomen, noemen en laten zien hoe je die vervoegt.

 

Ik hoop dat jullie na het doornemen van deze Wikiwijs iets nieuws hebben geleerd of het nu beter begrijpt. Veel plezier en succes!

Inhoud

Allereerst is het belangrijk om te weten hoe we het lesdoel gaan bereiken. Hiermee bedoel ik: welke stappen worden er genomen, zodat jullie uiteindelijk begrijpen hoe de verleden tijd er in het Duits uitziet en hoe je deze vormt.

Als eerst gaan we terug kiijken naar de tegenwoordige tijd vorm van de zwakke werkwoorden en de werkwoorden haben en sein. Deze uitgangen hebben lijken namelijk op de uitgangen van de verleden tijd.

Daarna zal ik uitleg geven over de verleden tijd met behulp van een filmpje en natuurlijk een korte uitleg in tekst, zodat jullie het nog een keer kunnen nalezen.

Na het lezen van alle uitleg, zijn er een paar oefeningen die je kunt maken, om te bekijken of je de stof hebt begrepen. Naast de oefeningen is er ook een toets, waarbij je uiteindelijk zal zien wat voor cijfer je gehaald zou hebben over de verleden tijd.

 

Tegenwoordige tijd

Op de meeste scholen is het zo dat je eerst de tegenwoordige tijd leert en daarna de verleden tijd, vandaar dat ik ga terugblikken op de tegenwoordige tijd van de zwakke werkwoorden en van de werkwoorden haben en sein.

Belangrijk om te weten is dat bij de zwakke werkwoorden, net zoals in het Nederlands de stam niet veranderd. Voor de vervoeging van de zwakke werkwoorden tegenwoordige tijd in het Duits is er een handig trucje namelijk feesttenten. Maar hoe werkt dit trucje?

Als eerst haal je de fe van het woord af, je houdt dan esttenten over. Voor het gemak gebruiken we het werkwoord machen, dat maken betekent. Je vervoegt dit werkwoord als volgt:

           ich mache

           du machst

           er/sie/es macht

           wir machen

           ihr macht

           Sie/sie machen

Wat je dus doet, is elke keer een stukje eraf halen. Nog een trucje wat je kan gebruiken, samen met de feesttenten, is dat de letters als volgt gaan: eerst een, dan twee, dan weer een, dan twee. En handig is ook dat je weet hoe je de voornaamwoorden vertaald en wat ze betekenen: om welke personen gaat het?

Nu we de zwakke vervoeging tegenwoordige tijd hebben behandeld, is het nu tijd om te kijken naar de werkwoorden haben en sein. Als je deze werkwoorden ziet, kan je al een beetje herleiden hoe ze in het Nederlands heten, namelijk hebben en zijn. In het Nederlands zijn ze onregelmatig, in het Engels zijn ze onregelmatig, in het Frans en je kan het al raden: in het Duits zijn ze ook onregelmatig, nou alleen sein dan. Dit zijn twee belangrijke werkwoorden, die je gebruikt om bijvoorbeeld jezelf voor te stellen, daarom is het heel belangrijk dat je deze werkwoorden uit je hoofd leert, omdat ze niet met de feesttenten vervoegd kunnen worden. Ik zal laten zien hoe je ze vervoegt:

           haben                                                                        sein
          
ich habe                                                                     ich bin

           du hast                                                                      du bist

           er/sie/es hat                                                              er/sie/es ist

           wir haben                                                                  wir sind

           ihr habt                                                                      ihr seid

           Sie/sie haben                                                            Sie/sie sind

 

 

Verleden tijd

de Präteritum

Oefening

Basisoefening

Oefening 2

Oefening 3

D-toets

Präteritum Prüfung

Bronnen

Terugblik . (2019). Foto. Geraadpleegd van https://sjoerdsreclameservice.nl/wp-content/uploads/2017/10/terugblik.jpg

Blog Post Ideas. (2019). Foto. Geraadpleegd van https://optinmonster.com/wp-content/uploads/2017/02/Blog-Post-Ideas-1.png

regelmatige werkwoorden Duits. (z.d.). Foto. Geraadpleegd van https://www.colanguage.com/sites/default/files/regelmatige%20werkwoorden.png

  • Het arrangement De verleden tijd in het Duits is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Christy Herman Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2019-06-11 12:33:17
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Dit is bedoelt voor leerlingen in eind twee havo / begin drie havo, die net de verleden tijd vorm krijgen. Dit kan natuurlijk ook worden gebruikt door leerlingen die gewoon even de informatie opnieuw willen doornemen.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    duits, grammatica, verleden tijd, vt, werkwoorden