Webquest Reformatie

Webquest Reformatie

Webquest: De Reformatie

Welkom bij deze webquest over de Reformatie. De opdrachten van deze webquest mag je in tweetallen maken, maar het mag ook in je eentje. 

 

Veel succes!

Inleiding

De 80-jarige oorlog tussen Nederland en Spanje ging grotendeels om verschillen in geloof. Nederland, Spanje en het grootste deel van Europa was voornamelijk Rooms-Katholiek. De koning van Spanje, Karel de Vijfde, was een fanatieke aanhanger van het Katholieke geloof en vond dus ook dat alle mensen in zijn koninkrijk ditzelfde geloof moesten volgen. Alle mensen die iets anders geloofden, liet hij dan ook streng vervolgen en strafte hij met de dood. Toen Karel de Vijfde in 1555 aftrad als heer der Nederlanden en Koning van Spanje, nam zijn zoon, Filips de Tweede, het van hem over. Ook Filips II geloofde in de Katholieke kerk en hij ging dus door met het vervolgen van mensen die anders geloofden. 

Opdracht

De opdracht van deze webquest gaat over de Reformatie. Dit is de hervorming van het geloof in onder andere Nederland. Dit een reactie op gewoontes van de Katholieke kerk waar veel mensen het niet mee eens waren. Mensen gingen niet plotseling in een andere god geloven, maar ze wilden de Kerk wel veranderen. Hieruit is een nieuwe godsdienstige stroming ontstaan: het Protestantisme.

 

Je kiest een van de volgende twee opdrachten:

  • Maak een poster op A3-formaat over de Reformatie.
  • Maak een verslag van maximaal 3 pagina's over de Reformatie.

 

Om dit te kunnen doen heb je bepaalde informatie nodig. Die informatie ga je zelf op het internet opzoeken. In het verslag of op de poster moet in ieder geval antwoord gegeven worden op de volgende vragen:

  • Hoe is het Protestantisme ontstaan?
  • Wie was Maarten Luther en wat zijn de 95 stellingen?
  • Wat zijn belangrijke verschillen tussen de Protestantse kerk en de Katholieke kerk?
  • Wat was de Beeldenstorm en waarom vond dit plaats?
  • Hoe reageerde de koning van Spanje op de Beeldenstorm?

 

Handelingen

Je kan natuurlijk niet zomaar beginnen met het maken van de poster of het verslag. Om dit te kunnen doen, moet je een aantal stappen doorlopen. Deze stappen staan hieronder uitgelegd.

 

  1. Bekijk de vragen in de opdracht nog eens. Begin met opschrijven wat je allemaal al weet over de verschillende onderwerpen. Zo weet je misschien al wel wat over het Protestantisme of Katholicisme. Probeer samen zo veel mogelijk al op te schrijven.
  2. Maak een woordweb. Zet het woord Reformatie in het midden en trek vijf lijnen naar het woord toe. Aan het andere eind van deze lijntjes schrijf je de vijf vragen uit de opdracht. Als je al wat weet over de verschillende vragen, dan schrijf je dit er vast bij.
  3. Begin met het zoeken naar informatie. Dit kan je doen door bijvoorbeeld de zoektermen 'Protestantisme' of 'Katholicisme' in een zoekmachine in te typen. Ook kan je eigen zoektermen bedenken en deze in de zoekmachine intypen. Bij de pagina 'bronnen' staan al een aantal handige links om je op weg te helpen.
  4. Lees de informatie door en bepaal welke informatie voor jouw poster nuttig is. Met deze informatie ga je verder werken.
  5. Vul de informatie in het woordweb aan met de informatie die je net hebt gevonden op het internet. Doe dit in steekwoorden.
  6. Bij het maken van een poster schrijf je de titel van je poster bovenaan en maak je verschillende vakken op de poster. Elke vraag moet in een eigen vak behandeld worden, deze vraag staat er dus ook bij. Als je een verslag maakt, moet je een korte inleiding van het verslag schrijven (max 10 regels) en maak je vijf losse kopjes. Deze kopjes zijn de vijf vragen die je moet beantwoorden.
  7. Als je de poster of het verslag af denkt te hebben, laat je de meester of de juf er vast een keertje naar kijken.
  8. Verwerk de tips die je van de meester of juf krijgt in je poster of in je verslag. Als het klaar is, kan je het eventueel aan de klas of aan een vriendje/vriendinnetje presenteren.

 

Veel succes met de opdracht. In het volgende kopje 'Bronnen' staan al een aantal links van websites en zoekmachines die je mogelijk kunnen helpen bij het zoeken naar informatie.

Bronnen

Hieronder staan een aantal handige bronnen om te gebruiken bij het zoeken naar informatie. Als je zelf nog handige bronnen weet, mag je die natuurlijk ook gewoon gebruiken.

 

 

Op de volgende pagina staat hoe jouw product beoordeeld wordt. Zo kan je precies zien waar je punten kan verdienen en waar de meester / juf op gaat letten.

Beoordeling

In totaal kan je voor jouw product op vijf verschillende onderdelen punten scoren. Hieronder staat beschreven hoe deze punten verdeeld worden. Elk onderdeel kan beoordeeld worden met een onvoldoende, een voldoende of met een goed. Om überhaupt beoordeeld te worden, moeten wel alle vijf de vragen in je product behandeld worden.

 

  Onvoldoende Voldoende Goed
Informatie

De informatie in jouw product is feitelijk niet correct of onvolledig.

De informatie in jouw product klopt gedeeltelijk of is maar voor een deel compleet. Alle informatie klopt en is feitelijk correct weergegeven. Ook worden alle vragen zo compleet mogelijk beantwoord. 
Opmaak Je product ziet er onverzorgd uit of bevat veel spelfouten. Je werk ziet er redelijk netjes uit of bevat maar enkele spelfouten.  Je werk ziet er erg netjes uit en bevat geen spelfouten. 
Authenticiteit Al je werk / een groot deel van je werk is gekopieerd van een klasgenootje. Het werk is wel zelf in elkaar gezet maar is niet in eigen woorden gezet, het is direct gekopieerd van het internet. Al het werk is zelf verzameld en in eigen woorden geschreven. Ook is het niet van een klasgenoot overgenomen.

 

Evaluatie

Hopelijk heb je veel geleerd van het maken van deze opdracht. Hieronder staan een aantal doelen beschreven die de leraar wilde behalen via deze opdracht. Bespreek samen met de meester of juf of je deze doelen ook echt hebt bereikt.

  • Leerlingen kunnen uitleggen hoe het Protestantisme is ontstaan.
  • Leerlingen kunnen vertellen wie Maarten Luther was en waar hij bekend om was.
  • Leerlingen kunnen verschillen tussen de Katholieke en Protestantse kerk benoemen.
  • Leerlingen kunnen uitleggen wat de Beeldenstorm was en welke gevolgen dit had.
  • Leerlingen leren verschillende informatiebronnen te gebruiken om tot een eindproduct te komen.
  • Leerlingen leren samenwerken en een duidelijke taakverdeling te hanteren.

Leerkracht

Voor de leerkracht: een korte samenvatting van deze webquest en de doelgroep.

Groep: 7-8

Overkoepelende onderwerpen: Canon van Nederland / 80-jarige oorlog / verschillen in religies.

 

Het maken van deze opdracht sluit aan bij de volgende kerndoelen van tule.slo.nl:

  • Kerndoel 1: De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.
  • Kerndoel 2: De leerlingen leren zich naar vorm en inhoud uit te drukken bij het geven en vragen van informatie, het uitbrengen van verslag, het geven van uitleg, het instrueren en bij het discussiëren.
  • Kerndoel 51: De leerlingen leren gebruik te maken van eenvoudige historische bronnen en ze leren aanduidingen van tijd en tijdsindeling te hanteren.
  • Kerndoel 52: De leerlingen leren over kenmerkende aspecten van de volgende tijdvakken: jagers en boeren; Grieken en Romeinen; monniken en ridders; steden en staten; ontdekkers en hervormers; regenten en vorsten; pruiken en revoluties; burgers en stoommachines; wereldoorlogen en holocaust; televisie en computer. De vensters van de canon van Nederland dienen als uitgangspunt ter illustratie van de tijdvakken.
  • Kerndoel 53: De leerlingen leren over de belangrijke historische personen en gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis en kunnen die voorbeeldmatig verbinden met de wereldgeschiedenis.

 

Voor eventuele vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met de auteur van deze webquest. Klik op de link hieronder om doorverwezen te worden naar een contactformulier. De auteur neemt vervolgens zo spoedig mogelijk contact met u op.

 

  • Het arrangement Webquest Reformatie is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Jordy Scheper Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2019-04-09 10:37:25
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Webquest voor groep 6-7-8 over de Reformatie, het Protestantisme en het Katholicisme.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.