Wasverzorging

Wasverzorging

Introductie

Welkom op onze Wikiwijs. Wij zijn Kim Ritsma en Macy Nguyen. Wij studeren de opleiding Docent Gezondheidszorg & Welzijn op het NHL Stenden. Wij kregen een opdracht van school om een wikiwijs te maken en vanuit hier is deze wiki ontworpen! Als er vragen of opmerkingen zijn over deze wiki kan je contact met ons opnemen. Veel lees en leerplezier!

 

macy.nguyen@student.nhlstenden.com

kim.ritsma.ritsma@student.nhlstenden.com

Inleiding

Het doel van deze wiki is informatie vinden en opdrachten maken over was verzorging. Onze wiki is bestemd voor leerlingen op het VMBO. Onze lesstof is aangeboden voor niveau VMBO-B en VMBO-K. De leerlingen die Huishouden en Wonen als keuzevak hebben gekozen, hebben het profiel Zorg en Welzijn. Jullie gaan per hoofdstuk een stuk informatie lezen en daar een opdracht bij maken Het is van belang dat jullie leren hoe wasmiddelen werken, wat erin zit en het stappenplan voor de was. Daarbij vertellen we nog kort en krachtig wat vuil nou daadwerkelijk is, hulpmiddelen voor de was en helpen we je bij het kiezen van wasmiddel en het verwijderen van speciale vlekken. Jullie moeten niet vergeten wat wassen met de mens en het milieu doet, dus zullen jullie nog kort informatie krijgen over mens en milieu.  Mochten er onduidelijkheden zijn, kun je altijd contact met ons opnemen. Onze emailadressen staan bij introductie. Veel succes!

Taak

Strijken

Werkwijze

Onder het kopje 'taak' vinden jullie enkele informatie en de opdrachten. De opdrachten en het lezen duren samen bij elkaar ongeveer 6 uren. Sommige opdrachten mag je samen doen, dit geldt dus niet voor alle opdrachten. Lees goed en voer uit!

Bronnen

Bij de opdrachten staat veel informatie, maar mocht dit niet voldoende zijn om de vragen te kunnen beantwoorden, mogen jullie natuurlijk ook nog andere bronnen gebruiken. Hieronder hebben wij een aantal bronnen die jullie kunnen gebruiken, zodat jullie nog meer informatie kunnen vinden over de stof.

Beoordeling

 

Check?

O/V

De antwoorden van de leerling zijn in Nederlands goed geformuleerd en bevatten nauwelijks spelfouten.

 

 

De leerling is actief met de stof bezig gegaan en heeft de meeste antwoorden juist.

 

 

De leerling heeft in de les een actieve werkhouding aangetoond.

 

 

De leerling heeft in de les laten zien dat hij/zij kan samenwerken met een klasgenoot.

 

 

De leerling geeft in zijn terugblik aan wat hij/zij heeft geleerd.

 

 

Terugblik

Na het maken van de Wiki is het interessant om terug te kijken naar hoe het proces is verlopen. Beantwoordt de volgende vragen voor jezelf, zodat je dit mee kunt nemen naar de volgende keer als je weer opdrachten moet maken via een WikiWijs. Na het beantwoorden van deze vragen, mag je deze antwoorden samen mailen met de antwoorden van de theorie opdrachten naar je docent.

 

Wat wist je al over de wasverzorging?

 

Waar ben je meer over te weten gekomen?

 

Hoe ging het samenwerken met je klasgenoot?

 

Welke stappen ondernam je bij het uitvoeren van de praktijkopdrachten?

 

Waar ga je de volgende keer op letten als je weer praktijkopdrachten moet uitvoeren?

Docentpagina

Bronnen gebruikt voor deze wiki:

  • NVZ. (z.d.). Een kind kan de was doen. Geraadpleegd op 6 maart 2019, van file:///C:/Users/gerbe/Downloads/Een_kind_kan_de_was_doen_scholieren%20(1).pdf
  • Powerpoint college 3 Het verzorgen van de was (Powerpoint van Jolanda).

 

Onze wiki is bestemd voor leerlingen op het VMBO. Onze lesstof is aangeboden voor niveau VMBO-B en VMBO-K. De leerlingen die Huishouden en Wonen als keuzevak hebben gekozen, hebben het profiel Zorg en Welzijn.

Kim en ik hebben er voor gekozen om de verschillende opdrachten te geven. Dit zorgt namelijk voor variatie. Bij de ene opdracht moeten ze bijvoorbeeld een creatieve poster maken, bij de andere opdracht een tabel/overzicht maken en daarnaast gaan de leerlingen zelfs praktijkopdrachten uitvoeren. We vinden het belangrijk dat de leerlingen er naar uit zien om van hun stoel af te komen en vaardigheden uitvoeren. Deze vaardigheden kunnen zij later toepassen in de praktijk.

Zodra de leerlingen beginnen met het maken van de wiki adviseren wij aan de docenten om te beginnen met het maken van de theorie opdrachten. De theorie opdrachten kosten meer tijd in verband met leeswerk. Het is van belang dat de leerling eerst informatie beheerst, voordat hij of zij het daadwerkelijk gaat uitvoeren. De leerling kan dan de informatie die hij/zij heeft geleerd, toepassen tijdens het uitvoeren van de vaardigheden.

Wanneer de theorie opdrachten af zijn, is het fijn om de leerlingen de mogelijk te geven om de praktijk opdrachten te doen. Verdeel de leerlingen dan ook in duo's en laat ze zelf kiezen welke opdracht ze willen uitvoeren. Voordat de praktijklessen beginnen, is het verstandig om het lokaal al van te voren klaar te zetten. Zet bijvoorbeeld een strijkplank klaar en aan de andere kant van de klas een andere onderdeel.

 

Attendeer de leerlingen erop dat ze serieus te werk moeten gaan, omdat ze hier op beoordeeld zullen worden met een cijfer.

 

De theorie opdrachten mogen de leerlingen naar de docent mailen, zodat de docent de antwoorden kan nakijken. De docent zal de theorie- en praktijkopdrachten beoordelen door middel van de rubric die toegevoegd staat bij beoordelingen.

  • Het arrangement Wasverzorging is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Kim Ritsma Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2019-05-09 19:34:42
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Het doel van deze les is dat de leerlingen uit kunnen leggen wat er allemaal komt kijken bij wasverzorging. Deze les hoort bij het vak Huishoudelijke vaardigheden en is bedoeld voor het VMBO op niveau van KB/BB.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Strijken
    http://www.youtube.com/watch?v=A7cOZXlVXcs
    Link