Rollenspel EU-besluitvorming

Rollenspel EU-besluitvorming

Rollenspel EU-besluitvorming

Geschikt voor bovenbouw middelbare school. Het rollenspel is te spelen met min. 15 tot max. 30 leerlingen.

Wil je jouw leerlingen kennis laten maken met de praktische besluitvormingsprocedures in de EU? En ze door het vuur laten gaan voor de belangen van hun land, en tegelijkertijd voor Europese samenwerking? Dan is het leuk om het rollenspel EU besluitvorming te spelen!

75 minuten lang nemen de leerlingen plaats in de onderhandelingszetel van één van de EU-landen, het Europees Parlement of zijn ze een ambitieuze medewerker bij de Europese Commissie die erop gebrand is dat zijn wetsvoorstel wordt aangenomen. Het wetvoorstel gaat over de definitie van chocola.

Kortom, de leerlingen worden bijgepraat over het besluitvormingsproces in de EU. Ook maken ze van dichtbij mee hoe de (vaak zware) onderhandelingen in de praktijk werken.

Onderdelen voor het rollenspel:

Handleiding;

Introductie filmpje;

Powerpoint over besluitvorming in de EU;

Excel bestand voor tellen stemming na onderhandelingen.


Alle bestanden zijn gratis te downloaden. Dit geeft een goede basis om als leraar zelf het rollenspel te geven.

De volgende versies van het spel zijn beschikbaar:

  • Standaard versie (11 lidstaten, Europees Parliament, Europese Commissie, Voorzitter van de Europese Raad). Met bovenstaande documenten zelf uit te voeren.
  • Gastles door de werknemers van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Den Haag.
    • Op locatie of op het kantoor in Den Haag.

 

Colofon

Het arrangement Rollenspel EU-besluitvorming is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
EU in NL Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2022-08-15 16:16:52
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Deze informatie is gemaakt door de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie. Al ons lesmateriaal is gemaakt om aan te sluiten bij het Nederlandse onderwijs en is kosteloos beschikbaar. Heeft u vragen of wilt u ook ander lesmateriaal bekijken, neem dan contact met ons op. email comm-nl-den-haag@ec.europa.eu

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Wil je jouw leerlingen kennis laten maken met de besluitvormingsprocedures in de EU, waarbij ze zelf de onderhandelingen voeren? In dit rollenspel stappen de leerlingen in de huid van de ministers van de EU-landen en dienen ze samen te beslissen of chocola cacoaboter moet bevatten. Incl. handleiding en video met uitleg. Beschikbaar in Nederlands en Engels.
Leerniveau
MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; WO - Bachelor; WO - Master; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 3; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; Volwasseneneducatie, Niveau 4; VMBO theoretische leerweg, 4; VWO 6; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; VMBO theoretische leerweg, 2; VAVO; HAVO 3; HAVO 5; Volwasseneneducatie, Niveau 3; HBO - Master; VWO 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VWO 5; HBO - Bachelor; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Maatschappijwetenschappen; Economisch burgerschap; Communicatiewetenschap; Economie; Maatschappijleer; Sociaal-maatschappelijk burgerschap; Burgerschap; Mens en maatschappij; Communicatie en samenleving; Cultuur, levensbeschouwing en identiteit; Bestuurskunde; Politiek-juridisch burgerschap; Sociale wetenschappen; Macht, gezag en bestuur;
Eindgebruiker
leraar
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
1 uur en 15 minuten
Trefwoorden
besluitvorming, chocola, eu, europa, europese unie, interne markt, lidstaten, onderhandeling, regelgeving, rollenspel
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open