De opdracht van deze aflevering is... *trommelgeroffel*
Maak in groepsverband een maquette van een Tiny house. Ieder groepslid ontwerpt en maakt een eigen ruimte, deze ruimtes vormen samen een Tiny house.
Ontwerpeis: de ruimtes zijn voldoende verlicht, er is gebruik gemaakt van een stroomkring.
Ontwerpwens: de ruimtes zijn creatief, netjes en modern ingericht.
De stappen om tot een Tiny house te komen, doorloop je via deze Webquest. Soms in groepsverband, soms inidividueel of soms zelfs klassikaal, dit wordt bij elke stap aangegeven. Voor elke stap heb je een bepaalde tijd, de tijd wordt weergegeven op het Digibord. Succes!
Opdracht.
Klassikaal onderdeel.
Zoals je net hebt kunnen lezen is het de opdracht om in groepsverband een maquette van een Tiny house te maken. Wat is een maquette hoor ik je denken. Een maquette is een in het klein gemaakt voorbeeld (van een gebouw). Je maakt niet zomaar een maquette, nee.. de maquette moet voldoen aan de ontwerpeis en het liefst ook aan de ontwerpwens.
Onder het kopje ‘beoordeling’ kan je zien waar ik, juf Malissa, op zal letten. Die beoordeling vul ik na de opdracht in en krijg je terug.
Ontwerpeis: de ruimtes zijn voldoende verlicht, er is gebruik gemaakt van een stroomkring.
Ontwerpwens: de ruimtes zijn creatief, netjes en modern ingericht.
Wat denk jij? (verkenning).
Dit onderdeel voer je uit met je schoudermaatje.
Om te beginnen, gaan we inspiratie op doen. Welke verschillen zie je tussen deze foto's? Noteer je bevindingen op kladpapier.
Tip: klik op de afbeeldingen om hem te vergroten.
Een lichtplan.
Dit onderdeel wordt klassikaal besproken.
Misschien ben je wel eens verhuisd, of misschien heb je wel eens verbouwing gezien. Zoals je weet, wordt er een nieuwe school gebouwd, daarbij wordt er rekening gehouden met een lichtplan. Wat zou er bedoeld kunnen worden met een lichtplan?
Ideeën verzamelen.
Verwerking.
Concept uitwerken.
Dit onderdeel voer je zelfstandig uit.
Het concept uitwerken betekent, in dit geval, dat je met behulp van een tekening en tekst duidelijk maakt hoe de ruimte eruit komt te zien. Hierbij denk je vooral aan het lichtplan, waar plaats je ramen?, waar moet een lamp komen? etc. Dit maak je over de ruimte die je zojuist hebt gekozen.
Voorin de klas ligt het 'template lichtplan'. Eén iemand van het groepje pakt het papier, je schrijf je naam en de ruimte op en maakt het ontwerp door de stappen te doorlopen.
Hoe maak je een lichtplan?
Dit onderdeel voer je zelfstandig uit. Natuurlijk mag je je groepsgenoten wel om hulp vragen!
Hoe maak je een lichtplan?
Stap 1: Begin met het tekenen van de kamer waar je een lichtplan van wilt maken (de vorm van je schoenendoos). Maak duidelijk waar vaste elementen staan, zoals ramen, deuren, een schouw etc. Teken vervolgens de grote meubelen in je huis, zoals een bank, een eettafel, boekenkast, etc. Vergeet ook de tv niet!
Stap 2:Bepaal verder of je bepaalde elementen wilt accentueren, zoals een schilderij, foto's of een plant.
Stap 3: Geef nu op de kaart aan welk soorten verlichting je nodig hebt. gebruik een ander symbool of een kleur voor elk soort verlichting. In de legenda van het verlichtingsplan template staan een paar voorbeelden van symbolen die je kunt gebruiken.
Stap 4: Geef op de plattegrond aan waar je de lichtschakelaars wilt plaatsen.
Concept selecteren.
Dit onderdeel voer je in groepsverband uit.
Leg alle concepten uit jullie groepje bij elkaar. Vertel aan elkaar wat je plan is. Denk met elkaar goed na: krijgen wij, door deze plannen samen te voegen, een voldoende verlicht Tiny House? Kunnen we dit creëren door één stroomkring te gebruiken? Let op de ontwerpeisen en de ontwerpwensen. Pas het plan, indien nodig, aan.
Let op: per huis kan je gebruik maken van maximaal 5 lampjes.
TIP 1: voordat je hier antwoord op kunt geven, is het handig om te weten hoe je een stroomkring kunt gaan maken. Voor iedere groep licht er een pakketje klaar met de benodigdheden om een stroomkring te maken. Eén groepslid haalt dat pakketje op. Vervolgens klik je door naar 'informatiebronnen' in de deze webquest. Door de tekst te lezen en de opdrachten uit te voeren, kom je er samen achter hoe je een stroomkring maakt.
Tip 2: maak aantekingen/tekeningen! Door aantekeningen te maken, kan je een volgende keer makkelijk terugkijken hoe je ook alweer een stroomkring moet maken.
Ontwerpeis: de ruimtes zijn voldoende verlicht, er wordt gebruik gemaakt van een stroomkring.
Ontwerpwens: de ruimtes zijn creatief, netjes en modern ingericht.
Benodigde Materialen.
Informatiebronnen.
Een ontwerpeis is dat je gebruik maakt van een stroomkring, om lampjes te laten branden. Op tafel liggen de materialen die je nodig hebt om een stroomkring te maken.
Maar hoe maak je een stroomkring? Lees de tekst (bijlage 1). Voer de opdrachten uit die daarbij staan.
Bijlage 1.
Een stroomkring is een circuit van kabels, batterijen, apparaten en schakelaars. Om apparaten die aangesloten zijn in de stroomkring te laten werken moet de elektriciteit van de ene naar de andere kant kunnen stromen. Vandaar de naam stroomkring.
Hoe werkt het?
Elektriciteit bestaat uit allemaal kleine deeltjes die wij niet met het blote oog kunnen zien. Deze deeltjes bewegen door de stroomkring. Als deze deeltjes door een apparaat dat elektriciteit nodig heeft bewegen, kan dit apparaat werken zoals bedoeld. Een lamp gaat bijvoorbeeld pas branden als er elektriciteit door de lamp heen stroomt. Op het moment dat de stroomkring onafgebroken van plus naar min kan stromen werkt de stroomkring. Dit noemt men een gesloten stroomkring. In zo'n gesloten stroomkring bewegen de elektriciteitsdeeltjes zich continu. Dit is een beetje vergelijkbaar met een ronde knikkerbaan. Als de achterste knikker vooruit beweegt zullen ook de knikkers daardoor vooruit geduwd worden.
Elektriciteitsbron.
De stroomkring begint en eindigt bij de elektriciteitsbron. Dit kan een batterij zijn, de dynamo van een fietslamp of de elektriciteitscentrale die stroom naar onze stopcontacten duwt. Een elektriciteitsbron heeft altijd een plus en een min aansluiting. De regel is dat de elektriciteit altijd van plus naar min stroomt. De elektriciteit zelf zit niet opgesloten in de elektriciteitsbron (zoals een batterij) maar duwt de elektronen van min naar plus.
Kabels en draden.
De elektriciteit kan natuurlijk niet zomaar door de lucht stromen. Hier zijn speciale materialen voor nodig. De elektriciteitsdeeltjes kunnen namelijk niet even goed door elk materiaal stromen. Een voorbeeld van een materiaal waar de elektriciteitsdeeltjes makkelijk doorheen kunnen bewegen, is koper. Koper wordt in veel kabels en stekkers voor elektronische apparaten gebruikt. Een materiaal waar elektriciteit zich makkelijk door kan voortbewegen, wordt een geleider genoemd.
Een geleider, zoals bijvoorbeeld koperdraad, kan gebruikt worden om een stroomkring te maken. Op het moment dat er een koperdraad met de plus op de batterij en de min wordt verbonden, begint de elektriciteit zich door het koperdraad te bewegen en ontstaat er een werkende, gesloten stroomkring.
Apparaten.
Elektriciteit door een koperdraad alleen van plus naar min laten stromen, is niet heel nuttig. We willen stroom namelijk gebruiken zodat wij onze elektronische apparaten kunnen laten werken. Als we één koperdraad van de plus van een batterij aansluiten op een gloeilampje en een ander koperdraad op de gloeilamp en de min van de batterij, kan de elektriciteit vanuit de batterij door het gloeilampje heen alsnog rondstromen. Dan gaat de gloeilamp dus branden doordat de elektriciteit die door de draad in de lamp stroomt, deze draad laat gloeien. Voer het bovenstaande uit in groepsverband.
Schakelaars.
Om te voorkomen dat we ,elke keer als we ze niet willen gebruiken, de lampen los moeten schroeven, wordt er gebruik gemaakt van schakelaars. Een schakelaar is een onderdeel van de stroomkring, met twee standen. In de ene stand zorgt de schakelaar ervoor dat de stroomkring niet meer gesloten is waardoor de elektriciteit niet meer rond kan stromen. De andere stand sluit de stroomkring weer waardoor de elektriciteit weer rond kan stromen en de apparaten op de stroomkring beginnen met werken. Maak een stroomkring met daartussen een schakelaar. Lukt het jullie om het lampje uit en aan te kunnen doen?
Stroomkringen kun je ook tekenen. Hier zie je de stroomkringen getekend, die jullie hebben gemaakt.
Klaar? Je kan nu verder gaan met het onderstaande.
Parallelschakeling.
Een serieschakeling is de meest eenvoudige stroomkring. De elektriciteit stroomt door één lijn waarop alle lampjes aangesloten zijn (die heb je net gemaakt). Omdat je niet altijd een stroomkring wilt maken waarbij alle aangesloten lampjes tegelijk aan of uit staan, kan je een parallelschakeling maken.
In een parallelschakeling zitten een soort omwegen in de kabels waardoor de stroomkring via een andere weg alsnog rond kan stromen. Een mooi voorbeeld hiervan is een stroomkring in een huis. Er zijn heel veel appraten, waaronder lampen, aangesloten op de stroomkring die vanaf de meterkast door het huis stroomt. Het zou niet prettig zijn dat als jij s’ avonds op bed ligt, terwijl je ouders nog beneden zitten met de lampen aan, dat er op jouw kamer ook een lamp brandt.
Elk apparaat dat je dus in huis hebt staan, is aangesloten op een aparte omweg van de stroomkring. Hierdoor kan je zelf bepalen of je een apparaat uit wilt zetten. Als je het apparaat uitzet, wordt de omweg van de stroomkring waar die op aangesloten is verbroken, maar kan de elektriciteit nog doorstromen via de andere weg en kun je andere apparaten nog gewoon blijven gebruiken.
Hieronder zie je een parallelschakeling getekend. Lukt het jullie om de parallelschakeling te maken?
Als het jullie is gelukt om een parallelschakeling te maken, kan je verder gaan met het kopje 'concept selecteren'.
Parallelschakeling (dinsdag 12 maart)
Aan de slag
Voer jullie plan uit! Help elkaar indien nodig. Maak eerst de basis, de inrichting op zich. Zorg ervoor dat het netjes is, maar niet te uitgebreid. Je moet immers ook nog de stroomkring realiseren in jullie Tiny House. Het is jullie eigen verantwoordelijkheid om dit af te krijgen binnen de gestelde tijd.
Beoordeling.
Proces.
Proces
Onvoldoende
Voldoende
Goed
Samenwerking
De een heeft veel meer gedaan dan de ander.
De een heeft iets meer gedaan dan de ander.
Jullie hebben allemaal evenveel gedaan.
Samenwerking
Er werd niet overlegd met elkaar.
Er werd soms overlegd met elkaar en soms niet.
Er werd goed overlegd met elkaar.
Samewerking
Het lichtplan werd niet samen besproken.
Het lichtplan werd deels met elkaar besproken.
Het lichtplan is samen besproken.
Samenwerking
De stroomkring van ons tiny house hebben we niet samen gemaakt.
De stroomkring van ons tiny house hebben we deels samen gemaakt.
De stroomkring van ons Tiny house hebben we samen gemaakt.
Individueel
Je hebt niks gedaan.
Je hebt wel wat gedaan, maar je had meer kunnen doen.
Je hebt goed je best gedaan.
Individueel
Je hebt niet geluisterd naar de ander.
Je hebt wel geluisterd naar de ander, maar hebt daar niks mee gedaan.
Je hebt geluisterd naar de ander en daar heb je iets mee gedaan.
Tijd
De opdrachten zijn niet binnen de tijd uitgevoerd.
De opdrachten zijn vaak binnen de tijd gelukt.
De opdrachten zijn binnen de tijd uitgevoerd.
Product.
Product
Onvoldoende
Voldoende
Goed
Lichtplan.
Er is geen duidelijk lichtplan getekend.
Er is een lichtplan getekend.
Er is een duidelijk, overzichtelijk lichtplan getekend (indien nodig is hij aangepast).
Stroomkring.
Je kan niet uitleggen hoe de stroomkring werkt.
Je kan uitleggen hoe de stroomkring werkt.
Je kan duidelijk, kort en krachtig uitleggen hoe de stroomkring werkt.
Stroomkring.
Er is geen gebruik gemaakt van een stroomkring.
Er is gebruik gemaakt van een serieschakeling.
Er is gebruik gemaakt van een parallelschakeling.
Verkooppraatje.
Jullie hebben geen verkooppraatje voorbereid.
Jullie hebben een verkooppraatje voorbereid.
Jullie hebben een verkooppraatje voorbereid en daarin jullie lichtplan verwerkt.
Ontwerpwens.
Er is niet gedacht aan de ontwerpwens.
De maquette voldoet aan minimaal één van de drie benoemde punten (creatief, modern, netjes).
De maquette voldoet aan alle drie de benoemende punten (creatief, modern, netjes).
Deel en vergelijk.
Dit onderdeel voer je samen met je groepje uit.
Straks gaan jullie je Tiny house presenteren aan een andere groep. Het is belangrijk dat jullie je Tiny house ‘verkopen’ met een verkooppraatje. Tijdens het verkooppraatje vertel je waarom zij jullie Tiny house zouden MOETEN kopen. Het is belangrijk dat je vertelt over jullie lichtplan dat je hebt toegepast.
Het andere groepje luistert kritisch naar jullie verhaal. Zijn zij het met jullie eens? Willen zij jullie Tiny house kopen of toch niet? Zij geven aan waarom zij het wel of niet zouden willen kopen en waarom. Ook hierbij wordt vertelt wat zij van het lichtplan vinden. Denk weer aan de ontwerpeis en de ontwerpwens.
Ontwerpeis: de ruimtes zijn voldoende verlicht, er is gebruik gemaakt van een stroomkring.
Ontwerpwens: de ruimtes zijn creatief, netjes en modern ingericht.
Afsluiting.
Dit is het einde van onze eigen aflevering 'Doe het lekker zelf'. Hopelijk heb je je huis kunnen verkopen of zal de verkoop nog plaatsvinden!
Wat heb je geleerd?
Een stroomkring is een circuit van kabels, batterijen, apparaten en schakelaars. Om apparaten die aangesloten zijn in de stroomkring te laten werken moet de elektriciteit van de ene naar de andere kant kunnen stromen.
Hoe werkt het?
Elektriciteit bestaat uit allemaal kleine deeltjes. Deze deeltjes bewegen door de stroomkring. Op het moment dat de stroomkring onafgebroken van plus naar min kan stromen werkt de stroomkring. Dit noemt men een gesloten stroomkring.
Elektriciteitsbron.
De stroomkring begint en eindigt bij de elektriciteitsbron. De regel is dat de elektriciteit altijd van plus naar min stroomt.
Kabels en draden.
De elektriciteitsdeeltjes kunnen niet even goed door elk materiaal stromen. Een materiaal waar elektriciteit zich makkelijk door kan voortbewegen, wordt een geleider genoemd. Een geleider, zoals bijvoorbeeld koperdraad, kan gebruikt worden om een stroomkring te maken.
Schakelaars.
Een schakelaar is een onderdeel van de stroomkring, met twee standen. In de ene stand zorgt de schakelaar ervoor dat de stroomkring niet meer gesloten is waardoor de elektriciteit niet meer rond kan stromen. De andere stand sluit de stroomkring weer waardoor de elektriciteit weer rond kan stromen en de apparaten op de stroomkring beginnen met werken.
Parallelschakeling.
Een serieschakeling is de meest eenvoudige stroomkring. De elektriciteit stroomt door één lijn waarop alle lampjes aangesloten zijn. In een parallelschakeling zitten een soort omwegen in de kabels waardoor de stroomkring via een andere weg alsnog rond kan stromen.
Elk apparaat dat je dus in huis hebt staan, is aangesloten op een aparte omweg van de stroomkring. Hierdoor kan je zelf bepalen of je een apparaat uit wilt zetten. Als je het apparaat uitzet, wordt de omweg van de stroomkring waar die op aangesloten is verbroken, maar kan de elektriciteit nog doorstromen via de andere weg en kun je andere apparaten nog gewoon blijven gebruiken.
De leerkracht.
Deze webquest is gemaakt voor een school opdracht. Ik ben een tweedejaars pabo student van het Windesheim in Zwolle. Voor het vak wereldorientatie beeldvorming moest ik een webquest maken. De webquest valt onder het vakgebied natuur en techniek.
Het doel van de webquest is leerlingen zelf laten ontdekken en onderzoeken hoe een stroomkring werkt en hoe zij dit kunnen realiseren. Ik heb dit in een betekenisvolle context gezet door hen er een ruimte bij te laten ontwerpen. De webquest is ontworpen voor een groep 7/8.
De informatie over stroomkringen heb ik van Wikikids gehaald. In de webquest zijn er verschillende afbeeldingen en filmpjes gebruikt, deze komen van het internet. Tot slot heb ik gebruik gemaakt van het 'lichtplan template' van de Gamma.
Het arrangement Ontwerp je eigen ruimte met een lichtplan. is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
malissa mecklenfeld
Laatst gewijzigd
2019-03-12 20:57:01
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0
Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of
bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.