Ontdek de ontdekkingsreizen!!!

Ontdek de ontdekkingsreizen!!!

Waarom gingen de ontdekkingsreizigers op pad?

Tijdvak 5 staat onder andere bekend het begin van de Europese zeeesxpansie. Hiermee bedoelt men de ontdekkingsreizen van de Europeanen naar het Afrikaanse, Aziatische en het Amerikaanse continent. Voorbeelden hiervan zijn de reizen van Vasco da Gama, Bartholomeus Diaz, Cristoffel Columbus en Ferdinand Magelhaes.

Deze ontdekkingsreizigers gingen niet zomaar op pad zij werden gestuurt door Europese vorsten. Vooral de Spaanse koningen waren zeer geinteresseerd in het organiseren van ontdekkingsreizen. Zij waren hier voor meerdere redenenen voorstanders van, hier gaan wij later op in.

De leerdoelen van deze wikiwijs zijn:

  • Aan het einde van de les ken je de belangrijkste ontdekkingsreizigers van de 16e eeuw.
  • Aan het einde van de les ken je de redenen om op ontdekkingsreis te gaan.
  • Aan het einde van de les ken je de gevaren van een ontdekkingsreis.

Wie waren de bekendste ontdekkingsreizigers van de 16e eeuw.

Er zijn veel verschillende ontdekkingsreizigers op pad gegaan naar veel verschillende bestemmingen. De ontdekkingsreizigers die aan bod komen in dit tijdvak zijn:

- Marco Polo

- Hendrik de Zeevaarder

- Cristoffel Columbus 

- Bartholomeus Diaz

- Vasco da Gama 

- Ferdinand Magelhaes

- Amerigo Vespucci

- Willem Barentsz

Marco Polo

Marco Polo was een Venetiaanse koopman uit de 13e eeuw. Marco Polo ging ver voor de andere ontdekkingsreizgers op pad, zijn reis naar en in Azie startte in 1272 en eindigden 23 jaar later in het jaar 1295. De reden dat Marco polo bijna een kwart eeuw op pad was is hangt samen met de unieke methode hoe hij reisde. Marco Polo ging niet per schip zoals latere ontdekkingsreizigers op reis maar koos voor een landroute.

Via het huidige Turkije en Centraal-Azie maakte hij een reis naar China, Zuid-Oost Azie en India.

Hendrik de Zeevaarder

Hendrik de Zeevaarder werd geboren op 4 maart 1394 als derde zoon van Koning Johan I van Portugal. Hendrik en zijn broers onderscheidden zich in 1415 bij de verovering van de Moorse stad Cueta in het noorden van het hedendaagse Marokko.

Onder leiding van Hendrik de Zeevaarder ontdekten de Portugezen Kaap Verdië in de jaren '30 van de 15e eeuw. De inspanningen van Hendrik de Zeevaarder waren het startschot voor de ontdekkingsreizen van de late 15e en 16e eeuw. 

Christoffel Columbus

Christoffel Columbus is één van de bekenste ontdekkingsreizigers. Onder leiding van Columbus ontdekten de Spanjaarden in 1492 Midden-Amerika. Hiervoor kreeg hij een groot onthaal dit ondanks de vreselijke slachtingen die hij aan de andere kant van de oceaan aanrichtte...

Batholomeus Diaz

Bartholomeus Diaz was de eerste Europeaan die in 1488 de Kaap de Goede hoop bereikte. Deze Portugese zeevaarder bereidde hiermee de reis van Vasco da Gama voor. Bartolomeus Diaz overleed in het jaar 1500 tijdens de reis onder leiding van Vasco da Gama in de buurt van de plek die hij in 1488 ontdekte. 

Vasco da Gama

Vasco da Gama begon in 1497 als eerste Europeaan aan een zeereis naar India. Bartholomeus Diaz ging voor de ervaring met hem mee. Onder leiding van Vasco da Gama bereikte de Portugezen zonder al te veel moeite de Kaap de Goede Hoop (Zuid-Afrika), hierna vaarde zij door naar India. Na meer dan een jaar reizen kwam Vasco da Gama terug in Lissabon. Hier werd hij als een held onthaald. Vasco da Gama zou hierna nog twee reizen ondernemen naar India, bij zijn laatste reis overleed hij in 1524 op 64 jarige leeftijd.

Ferdinand Magelhaes

Ferdinand Magelhaes was een Spaanse kapitein en heeft de bewonderingswaardige titel om de kapitein te zijn van het schip wat als eerste de wereld om vaarde. Hij begon daarmee in het jaar 1519 en het schip kwam pas in 1522 aan in Spanje. Van de vijf schepen kwam er maar één schip de Victoria veilig in Spanje aan, dit zonder zijn kapitein Ferdinand Magelhaes, hij stierf in 1521 op de Filipijnen na te zijn vermoord door de plaatselijke bevolking.

Amerigo Vespucci

Christoffel Columbus had het Amerikaanse continent al ontdekt, maar dacht tot zijn dood dat hij niet een nieuw continent had ontdekt maar een nieuwe route naar Azië had gevonden. Na zijn dood dachten sommigen dat hij dat verkeert had gezien. Eén van die personen was Amerigo Vespucci. Vespucci maakte tussen 1499-1500 een reis naar Amerika, waarin hij vaststelde dat dit wel degelijk een nieuw continent was. De naam Amerika komt dan ook van zijn voornaam Amerigo.

Willem Barentsz

Willem Barentsz is de enige Nederlander in dit lijstje van ontdekkingsreizigers van Tijdvak 5. De Nederlandse Opstand was in volle gang aan het einde van de 16e eeuw. De Nederlanders handelde veel met Azië maar werden daarin vaak belaagd door de vijandelijk Spanjaarden en Portugezen. Hierdoor wilde de Nederlanders een andere route vinden naar Azië, een route waarbij de Nederlanders niet langs Spanje en Portugal hoefde te varen. Willem Barentsz was de man die dit moest doen, Willem Barentsz koos er in 1596 voor om door de Noordpool, langs Rusland te varen. Al snel stuitte hij op het nog niet ontdekte eiland Nova Zembla, hier moest Barentsz en zijn bemanning een half jaar bivakkeren omdat het schip was vastgelopen. In 1597 kon Barentsz en zijn bemanning eindelijk weg van het eiland om vervolgens zo snel mogelijk richting huis te keren. Willem Barentsz overleefde deze reis niet.

Redenen voor ontdekkingsreizen

Voor de ontdekkingsreizen hadden de Europese vorsten (vooral de Spaanse en Portugezen) verschillende redenen, hieronder staan de redenen uitgewerkt.

  • Commerciële reden: In verre landen zoals India groeide verschillende soorten specerijen. Deze specerijen zoals nootmuskaat, kanaal en peper waren erg populair in Europa. Ze waren echter moeilijk te verkrijgen op de Arabieren gedomineerde markt. De Europes vorsten vonden het beter om ze zelf op te halen om zo meer geld te verdienen. De ontdekkingsreizen waren een soort speurtochten naar deze specerijen.
  • Religieuze reden: De Europese landen waren erg christelijk. Zij vonden eigenlijk dat iedereen christelijk moest zijn, dus ook de Aziaten en de Amerikanen. De Europese koningen stuurden wel is priesters op weg om mensen te bekeren. Hiermee ontdekten zij vaak nieuwe gebieden.
  • Eer: Sommige koningen waren erg onder de indruk van eerdere ontdekkingsreizen en vonden het eervol om een nieuwe reis te sturen. Ook voor de kapiteins was het eervol om deze gevaarlijke reis te ondernemen, hun namen noemen we nog steeds als grote ontdekkingsreizigers.

Redenen ontdekkingsreizen

Gevaren bij ontdekkingsreizen

Op een ontdekkingsreis was het meer dan normaal dat meer dan de helft van de bemanning niet meer levend terug keren. Sommige reizen mislukte zelfs zo erg dat niemand terugkeerde. Maar wat gebeurde er tijdens die reis waardoor zij overleden? Hieronder staan de grootste oorzaken:

  • Ziekte: Een reis over de oceaan was lang. Vaak was er weinig gezond eten en de hygiëne was slecht aan boord. Een veel voorkomende ziekte was scheurbuik. Scheurbuik wordt veroorzaakt door een gebrek aan vitamine C. Vitamine C zit in fruit en hier was een groot tekort aan bij een lange zeereis.
  • Plaatselijke bevolking: De Europeanen en de volkeren die zij tegenkwamen op hun reis konden elkaar meestal totaal niet verstaan. Ook waren veel Europeanen vaak arrogant en probeerde zij de plaatselijke bevolking te bekeren naar het christendom. Om veel verschillende redenen eindigden contact tussen Europeanen en de plaatselijke bevolking wel eens in ruzie, dit met dodelijke afloop.
  • Storm: Sommige delen van de oceaan waren erg onrustig. De Kaap de Goede Hoop is een voorbeeld hiervan, bij dit kleine maar gevaarlijke stukje zee zijn heel veel mensen overleden door zware stormen. Soms vergingen hele schepen met heel de bemanning.
  • Ruzie: Stop een groep mensen (met soms een criminele achtergrond) op een klein schip en laat ze vervolgens een paar jaar rondvaren. Dit is wat er eigenlijk gebeurde en dit leidde wel eens tot spanningen en ruzies. Sommige ruzies liepen zo erg uit de hand dat er wel eens iemand vermoord werd.

Kennisclip

Oefeningen

Oefening: Oefening 1

Start

Toets: Oefening 2

Start

Link naar Google Forms

Link naar Google Forms
Via deze link doen wij samen de afsluitende Google Forms opdracht.

  • Het arrangement Ontdek de ontdekkingsreizen!!! is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Marc Den Ouden Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-02-02 15:35:12
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Een digitale ondersteuning voor Tijdvak 5: Ontdekkers en Hervormers. Deze digitale les richt zich voornamelijk op de Europese ontdekkingsreizigers van de 16e eeuw.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Redenen ontdekkingsreizen
    https://www.youtube.com/watch?v=h7NopxGmXFw&t=4s
    Video
    Link naar Google Forms
    https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeS6H5dTu-_o_PF8cUq5e5WW-U-WoCL-gPyX6AtrwUDA5lN3w/viewform?usp=sf_link
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Oefening 1

    Oefening 2

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.