Kimberly Janssen

Kimberly Janssen

Algemeen

Planning schooljaar 2018 - 2019

In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Bij elk boek update je het leeslogboek

Hieronder vind je een schema met deadlines. Wanneer je dit schema volgt, weet je zeker dat je tijd genoeg hebt om alle boeken te lezen en je leeslogboek tijdig bij te werken. Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. Op deze momenten kun je feedback ontvangen over de gelezen boeken en over de inhoud van je leeslogboek.

 

Leeslogboek starten       zorg dat je leeslogboek uiterlijk vrijdag 31 augustus gemaakt is
Boek 1                            periode 1 - vrijdag 12 oktober
Boek 2                            periode 2 - vrijag 23 november
Boek 3                            periode 2 - vrijdag 11 jaunuari
Boek 4                            periode 3 - vrijdag 22 februari
Boek 5                            periode 3 - vrijdag 5 april
Boek 6                            periode 4 - vrijdag 17 mei
Leeslogboek compleet   periode 4 - vrijdag 14 juni

Voorwaarden boekkeuzes

In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Geef altijd aan je docent door welk boek je gaat lezen. Op deze manier kan de docent
tijdig adviseren om eventueel een ander boek te kiezen.

De boeken op je leeslijst moeten aan een aantal eisen voldoen:
- De boeken moeten oorspronkelijk in de Nederlandse taal zijn geschreven. Dus geen vertaalde werken.
- Je leeslijst mag 1 literaire thriller bevatten.
- Er moet een ontwikkeling zichtbaar zijn in het niveau van de boeken die je leest.
Gebruik hiervoor http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/

Lezen voor de lijst
Op de website Lezen voor de lijst vind je 6 verschillende leesniveaus (http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/home/leesniveaus) Probeer te bepalen welk niveau bij de start van havo 4 het beste bij jou past. Probeer om in havo 4 in elk geval één boek van een hoger niveau te lezen. Bij het mondeling in havo 5 komt de ontwikkeling ook ter sprake. Wil je een boek lezen dat je niet terug kunt vinden op Lezen voor de lijst? Overleg dan met je docent over het niveau van het boek.

Instructie leeslogboek

Hoe moet je leeslogboek eruit zien?

Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!

 

Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:

1. Zorg er eerst voor dat je een eigen Wikiwijspagina aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad  'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
 

Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal hij/zij letten op de volgende aspecten:

- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?

Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.

 

Een Wikiwijspagina maken

Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier

 

 

Verwerkingsopdrachten

In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.

Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.

 

Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten:

Standaardverslag

Het standaardverslag bestaat uit de volgende onderdelen:
- samenvatting van het boek
- overzichtelijke analyse met de belangrijkste elementen uit de verhaalanalyse
- informatie over de schrijver
- je eigen mening over het gelezen boek
Bij deze opdracht geldt dat je alle informatie (met uitzondering van je eigen mening) letterlijk van internet mag overnemen. Vermeld in dat geval bij elk onderdeel de gebruikte bron. Wees kritisch in de bronnen die je gebruikt. Jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de verwerkingsopdracht.

Recensieopdracht

Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.

 

Opdracht van Lezen voor de Lijst

Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.

 

Juryrapport

Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!

 

Brief van de uitgever

Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.

 

Brief aan de uitgeverij

Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.

Beoordeling

Algemeen

In havo 4 ben je verantwoordelijk voor het eerste deel van je leeslogboek. Aan het einde van het schooljaar moeten er 6 boeken terug te vinden zijn in je logboek. Je docent zal tussentijds aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. In havo 5 vul je het leeslogboek aan met nog 4 boeken. Aan het einde van havo 5 vindt tot slot het mondeling plaats over de 10 gelezen boeken. Voor dit mondeling krijg je een cijfer. Het leeslogboek dat je in havo 4 hebt opgebouwd wordt beoordeeld met een cijfer. Dit cijfer is onderdeel van het PTA van Nederlands.


Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal ze letten op de volgende aspecten:

- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?

Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.

Boeken

Boekenoverzicht

Boek 1

Het verrotte leven van Floortje Bloem door Yvonne Keuls, niveau 1, aantal sterren: 5

 

Boek 2

Lieveling door Kim van Kooten, niveau 2, aantal sterren: 3

 

Boek 3

Isabelle door Tessa de Loo, niveau 2, aantal sterren: 4

 

Boek 4

De reünie door Simone van der Vlugt, niveau 1, aantal sterren: 4

 

Boek 5

Oeroeg door Hella S. Haasse, niveau 3, aantal sterren: 4

 

Boek 6

Alleen maar nette mensen door Robert Vuisje, niveau 3, aantal sterren: 3

 

Boek 7

De aanslag door Harry Mulisch, niveau 4, aantal sterren: 4

 

Boek 8

Advocaat van de Hanen door A.F.Th van der Heijden, niveau 5, aantal sterren: 4

 

Boek 9

Het Diner door Herman Koch, niveau 3, aantal sterren: 4

 

Boek 10

Alles wat er was door Hanna Bervoets, niveau 4, aantal sterren: 4

Boek 1 - havo 4

Brief aan uitgeverij

Het verrotte leven van Floortje Bloem – Yvonne Keuls

 

Kimberly Janssen

De Zicht 11

5384 HE Heesch

 

Oss, 28 oktober 2018

 

Uitgeverij Flamingo-Pockets

Herengracht 555

1017 BW Amsterdam

 

Betreft: Mijn eerste boek

 

 

Geachte Mevrouw Vermeulen,

Mijn naam is Kimberly Janssen, en ik schrijf deze brief omdat ik u graag zou willen informeren over mijn eerste boek. Ik heb al heel lang een droom om een boek uit te geven, en ik zou graag uw hulp willen om mijn droom dan eindelijk te verwezenlijken.

De titel van het verhaal is Het verrotte leven van Floortje Bloem. Dit is een zeer gepaste titel, het is een antwoord op een noodkreet van een heroïnehoertje, Floortje, dat bang is om in het gekkenhuis te belanden. Het perspectief ligt voor het grootste deel dan ook bij Floortje, maar er zitten ook stukken bij met de mening van verschillende psychologen/verzorgers van Floortje. Dit heb ik gedaan zodat je het verhaal wat beter kan begrijpen en ook niet alleen Floortje haar waarheid hoort.

Het boek is geschikt voor jong volwassenen en volwassenen, omdat er soms ingewikkelde woorden in kunnen staan en het verhaal soms ook intens kan worden. Ik vindt dat door het gebruik van moeilijke woorden en heftige gebeurtenissen het boek wat interessanter wordt voor volwassenen. 

Ik hoop uw interesse gewekt te hebben voor mijn boek, en ik hoop dan ook op een spoedig wederbericht.

Met vriendelijke groet,

Kimberly Janssen.

Boek 2 - havo 4

Recensie

Lieveling - Kim van Kooten

 

Binnen een dag uitgelezen

Het boek lieveling is een mooi geschreven boek. Het gaat over een meisje Puck die met haar moeder bij een rijke man gaan wonen. Haar moeder noemt hem de hele tijd Pikkedoos. Puck noemt hem ome meneer. Puck krijgt heel veel cadeautjes van ome meneer. Ze mag vaak mee met lange autoritten. Ondertussen word ze misbruikt, maar ze heeft het niet door. Ze is nog heel erg jong en weet niet wat het allemaal is. Iedere keer als Puck gedoucht word, maakt ome meneer een foto van haar. Zo kunnen ze zien hoe ze van lichaam verandert. Haar moeder weet van niks, en ze mag het ook niet weten. Ome meneer zegt altijd tegen puck, jij bent mijn lieveling, het is ons geheim. Als ze ouder word gaat het misbruik steeds verder. Als puck bij niet meer wil eten, beland ze in het ziekenhuis. Hier vind ze uiteindelijk de wilskracht om het tegen een dokter te vertellen. Samen met de dokter verteld ze het aan haar moeder. Wanneer Puck uit het ziekenhuis is, is ome meneer weg voor zaken. Samen met allerlei familie zorgen ze dat Puck en haar moeder het huis uit kunnen. Ze nemen veel geld mee. Wanneer ze gevlucht zijn, koopt haar moeder alleen maar nieuwe kleding en schoenen. Het geld slinkt en slinkt.

De schrijfster heeft lieveling zo geschreven dat je het heel makkelijk door kan lezen. Het is een heel meeslepend verhaal waarbij je niet kunt stoppen met lezen. Er gebeurd veel in alleen het einde vond ik jammer. Ik vond het jammer omdat ze uiteindelijk het huis uit gevlucht zijn en ze ergens anders zijn gaan wonen, maar je krijgt niet te horen hoe het uiteindelijk met hem afloopt. Hierdoor was het einde vergeleken met het rest van het boek slecht geschreven.

Al met al vond ik het een heel mooi boek en makkelijk om door te lezen. Ik had het boek binnen een dag uitgelezen alleen het einde vond ik jammer omdat je niet weet hoe het met hem afloopt. Ik vond het dus een geslaagd boek en ik raad het zeker aan om het te lezen.

Boek 3 - havo 4

Recensie

Isabelle – Tessa de Loo

 

Origineel
In een streek in Frankrijk verdwijnt de knappe filmster Isabelle Amable. Niemand
weet waar ze is. De enige die dat weet, is Jeanne Bitor, serveerster van het
plaatselijke café. Ze heeft Isabelle ontvoerd om haar te schilderen in haar
stervensproces. Zij heeft Isabelle ontvoerd omdat ze zelf erg lelijk is, en Isabelle is
erg mooi. Als Isabelle verteld dat ze ook last heeft van haar schoonheid, gaat Jeanne
haar meer zien als vriendin. Dan krijgt Jeanne door dat er een detective (Bernard
Buffon) iets vermoedt, en begint ze haar weer als object te zien. Isabelle kan het niet
meer aan en hangt zich op aan een nep-strop. Jeanne denkt dat ze dood is, en slaat
op de vlucht. Maar doordat de honden de kruk omstoten wordt het bijna echt Isabella
haar dood, gelukkig komt detective Bernard er net op tijd aan en red haar.


Ik vindt het een origineel boek, want dit is niet een onderwerp wat je vaak ziet bij
boeken (jaloezie, mooi-lelijk). Het boek maakte me nieuwsgierig
naar het motief van
Jeanne, de ontvoerder van Isabelle. Het verhaal kan soms saai overkomen, vooral in
het begin. Maar dat is wel belangrijk om het verhaal te begrijpen. Af en toe is het
verhaal moeilijk geschreven, ook met moeilijke woorden. Er worden ook gebruikt
gemaakt van flashbacks, hierdoor kom je te weten wat verschillende mensen denken
en wat zich heeft afgespeeld in hun verleden. Dit vond ik heel interessant, wat dat
weet je ook iets meer over de motieven van de personages.

Boek 4 - havo 4

Recensie
De reünie – Simone van der Vlugt
 
 
Memorabele Reünie
Het verhaal gaat over Sabine, waarbij de aankondiging van een middelbare
schoolreünie haar leven op zijn kop gaat. Het rakelt namelijk een belangrijke
gebeurtenis uit haar jeugd op; de verdwijning van haar klasgenoot Isabel. Ooit waren
ze hartsvriendinnen, maar Isabel werd het populairste meisje van de school en ze liet
Isabel links liggen. En dat was niet het enige wat Isabel haar aan heeft gedaan. Toch
voelt Sabine zich nog erg schuldig. Misschien was het nooit gebeurd als Isabel die
dag met Sabine fietste…

Ik las snel door het verhaal heen, omdat het een spannend boek was. Ook vond ik
het best realistisch, omdat er wel alledaagse conversaties in het boek zaten.
Het
verhaal blijft spannend omdat je elke keer maar een klein beetje te weten krijgt over
hoe het is gegaan. Dat komt omdat de herinneringen van Sabine heel vaag zijn, en
ze weet niet zeker of het herinneringen zijn of dromen. Je weet aan het einde van het
verhaal nog steeds niet alles, waardoor het verhaal voor mij nog niet echt afgelopen
was. Het was een redelijk makkelijk boek om te lezen, er werden niet te moeilijke
woorden gebruikt. Het boek is het zeker waard om te lezen.

Boek 5 - havo 4

Recensie
Oeroeg – Hella S. Haasse
 
 
Ik zag het al voor me
Oeroeg gaat over de vriendschap tussen een Nederlandse en een Indonesische
jongen die samen opgroeien op een theeplantage in Nederlands Oost-Indië. Oeroeg
is de naam van de vriend van de verteller die elkaar al van jongs af aan kennen. Op
een dag gaat de verteller samen met Oeroegs vader en nog een paar andere het
oerwoud in. Maar wanneer ze spelen op een vlot in het meer, gaat het vlot kapot en
word iedereen onder het water getrokken. Oeroegs vader blijft vast zitten onder het
water en komt te overlijden.
Nadat Oeroegs vader was overleden, ging Oeroeg, die destijds bij de verteller
middelbare school. De vrienden werden nog meer van elkaar gescheiden, want
Oeroeg moest naar een speciale school voor inlandse kinderen. Ze proberen alsnog
zoveel mogelijk bijelkaar te zijn. Dan krijgt de verteller te horen dat hij naar
Nederland terug zou gaan, en de verteller zou contact blijven houden door brieven te
schrijven. Tegen het einde van het boek is de verteller 18 jaar oud, en heeft hij
Oeroeg al heel lang niet meer gezien. Dan breekt de tijd aan dat hij weer terug zou
gaan naar Nederland. Onderweg naar Batavia, waarvan hij zou vertrekken naar
Nederland, werd hij bedreigd door een inlandse jongen met een revolver. Dan
verdwijnt de inlandse jongen. Hij leek veel op Oeroeg, maar zou het hem zijn
geweest? De verteller gaat terug naar Nederland.

Het boek bevatte veel omschrijvingen, bijvoorbeeld over het oerwoud. Daardoor zag
ik het al voor me en dat maakte het best interessant. Ik vond het einde best
spannend, maar de rest van het boek wekte niet echt veel spanning op
. Het boek is
ook al niet meer echt van deze tijd, waardoor het voor mij aan de ene kant wel
interessant was, maar ik kon niet echt meeleven met het boek waardoor ik het niet
het leukste boek vond.

Boek 6 - havo 4

Recensie
Alleen maar nette mensen – Robert Vuijsje
 
 
Jammer van het stereotypering
Het verhaal begint met een stuk tekst over de ontmoeting tussen de hoofdpersoon
David en Rowanda. Dan komt er een stukje tekst uit het dagboek van David waarin
hij verteld dat alle bevolkingsgroepen van elkaar verschillen en elkaar anders zien,
en vaak de een de ander niet mag. David is zelf een Nederlandse jongen, en hij
wordt vaak gezien als Marokkaan vanwege zijn zwarte haar. Hij heeft al heel lang
verkering met zijn vriendin Naomi, maar hij wil op zoek naar zichzelf gaan en wil op
zoek gaan naar zwarte volle vrouwen met dikke billen. Op dat moment ontmoet hij
Rowanda, met wie hij een relatie krijgt. Door de neef van Rowanda gaat hij op zoek
naar andere donkere vrouwen. Dan komt Rowanda daarachter en maakt ze het uit
met David, ze houdt niet van mannen die liegen. Nadat David meerdere donkere
vrouwen heeft gehad, besloot hij naar Memphis te gaan in de hoop dat hij vindt wat
hij zoekt. Helaas doet hij dat niet en besluit terug te gaan naar Nederland om de
relatie met Naomi weer op te starten. Maar die heeft nu een andere relatie met zijn
beste vriend. Dan komt hij Naima tegen en ze beginnen te praten.

Ik vond het best een interessant boek, alleen vond ik het jammer van de
stereotypering en het racisme dat werd gebruikt.
Sommige vrouwen worden als dom
neergezet en alsof ze met iedereen het bed willen delen. Ook zouden alle
Marokkaanse mannen terrorist zijn. Door dit boek worden mensen er natuurlijk wel
bewust van dat sommige dingen die ze zeggen racistisch kunnen zijn, of dat we
mensen in hokjes stoppen terwijl we niks van die mensen weten. Ik kon me niet goed
met het boek relativeren, omdat ik denk ik niet dezelfde denkwijze heb.

Boek 7 - havo 5

Recensie

De aanslag – Harry Mulisch

 

Wie is de schuldige..

Proloog;

De steenwijks wonen in een kleine villa waarvan er 4 dichtbij de kade staan. In het meest links gelegen huis “welgelegen” woont de gepensioneerde procuratiehouder Beumer met zijn vrouw. Dan volgt “buitenrust” waar Anton woont en daarnaast in “nooitgedacht” woont een stuurman op de grote vaart, Korteweg, en zijn dochter die verpleger is. En in het “rustenberg” woont het echtpaar Aarts, dat heel afgezonderd leeft. De vier huizen liggen heel geïsoleerd, alleen aan de overkant van de huisjes liggen wat boederijen en huisjes. Anton speelt vaak op de braakliggende grond of kijkt naar de schepen die door het kanaal varen.

 

Het was een goed boek om te lezen. Het was spannend, en soms ook verdrietig. Je kon je goed inleven in de hoofdpersoon. De aanslag zelf is hetgene wat mij het meeste aansprak. Dat Fake Ploeg werd doodgeschoten voor de buren van Anton en dat de familie Korteweg het lijk snel voor Antons huis legde.

Alles hangt heel erg in verband in dit boek. Alles wat er gebeurd heeft wel een diepere betekenis. Er zijn natuurlijk veel verschillende boeken over de oorlog, maar dit boek gaat ook over het leven na de oorlog. Wat de mensen hebben meegemaakt en hoe ze daar mee moeten leven. Er is altijd de vraag in dit boek wie de schuldige is… daar moet je zelf achter komen.

Boek 8 - havo 5

Recensie

Advocaat van de Hanen – A.F.Th van der Heijden

 

Brief aan de uitgeverij De Bezige Bij in Amsterdam,

 

Ik ben boekenschrijfster Kimberly Janssen en ik schrijf deze brief omdat ik graag wil dat mijn boek uitgegeven wordt en daarom promoot ik bij deze dus mijn boek “Advocaat van de Hanen.”

De titel, “Advocaat van de Hanen” heb ik gekozen omdat het verwijst naar de advocaat Ernst Quispel die een groep krakers verdedigt tegen het OM. De overheid wil het gekraakte gebouw weer in gebruik nemen, en hij noemt de krakers ook wel ‘hanen.’ Het boek gaat dus over het hoofdpersonage Ernst Quispel, een advocaat. Het boek volgt 3 verhaallijnen; de zaak van de krakers, zijn gezinsleven en huwelijk en over zijn ‘tijdelijke alcoholisme.’ Het boek is dan ook geschreven vanuit Quispel zijn perspectief.

Het boek is geschikt voor (jong)volwassenen, omdat hoewel het een heel leuk boek is, het soms best lastig is geschreven, er worden dan ook soms wat moeilijkere woorden gebruikt. Ik hoop dat door de schrijfwijze het boek ook aantrekkelijk is voor de volwassenen lezers.

 

Graag zou ik dat u mijn boek leest, en wanneer u klaar bent voor de samenwerking hoor ik graag van u,

 

Met vriendelijke groet,

 

Kimberly Janssen.

Boek 9 - havo 5

Recensie

Het Diner – Herman Koch

 

Een traditioneel diner...

Wat zou je doen als je zoon met wat vrienden een misdaad pleegt? Zou je naar de politie gaan, of zou je zwijgen? Dit is de basis van het boek. De hoofdpersoon, Paul Lohman, was ooit docent maar is enkele jaren geleden op non-actief gesteld vanwege een psychische stoornis. Zijn vrouw, Claire, is al die tijd bij hem gebleven. Samen hebben ze een zoon, Michel. Op een avond wil Michel samen met zijn neef Rick bij een pinautomaat geld opnemen. In het hokje ligt echter een slapende zwerver. Ze beginnen de vrouw te vervelen, en op een gegeven moment gooien ze een jerrycan naar haar en die explodeert. De beelden zijn door camera’s vastgelegd en tonen het hele land een wazige film van de gebeurtenissen. Maar Paul herkent zijn zoon en neefje. Het moeilijke deel van het verhaal is dat de vader van het neefje, zijn broer Serge, op zijn weg is om minister-president van het land te worden. Tijdens een diner in een luxe restaurant komen Serge en Paul met hun beide vrouwen samen om over de situatie te praten.

 

Het diner leest makkelijk, vooral vanwege de schrijfstijl. Het boek is opgedeeld uit de onderdelen van een traditioneel diner; aperitief, voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht en digestief. Flashbacks vertellen langzamerhand het verhaal, en Paul geeft zijn mening over de voorvallen. De hoofdpersoon lijkt egoïstisch, en daarom is het een beetje lastig hem aardig te vinden. Hij is heel eerlijk en vaak ook negatief. Ook heeft hij gevochten, wat laat zien dat hij een beetje losse handjes heeft. Dat zorgde er voor mij een beetje door dat het me niet echt boeide wat er met hem, of het einde gebeurde. Kortom, het was niet het beste boek wat ik heb gelezen; maar ook niet het slechtste.

Boek 10 - havo 5

Recensie
 
Alles wat er was – Hanna Bervoets
 
Een indrukwekkende roman
Merel is een tv-redactrice en op een zondagmiddag willen ze in een schoolgebouw
een (wetenschapppelijk) programma opnemen, waarin het kind Joeri een hoofdrol zal
spelen. Joeri is heel goed in wiskunde. Ze zijn net begonnen met de opnamens, als
er buiten in een keer een grote knal klinkt. Volgens de autoriteiten moet iedereen
blijven zitten waar ze zitten. Merel zit op dat moment met 7 anderen opgesloten.
Niemand weet wat er precies aan de hand is, maar ze blijven wel binnen. Ze hebben
alleen water, elektriciteit en boeken.
Merel vindt bij het er op uit gaan door de school een agenda van een meisje. Die
gaat ze min of meer als dagboek gebruiken. Een van de 8, de cameravrouw Lotteke,
verdwijnt al snel. De andere zeven zijn Merel, Barry en Leo (die van de televisiezijde
komen) Natalie en haar zoon, de 8-jarige Joeri, Kaspar (de onderwijzer van Joeri) en
Kalyem (de conciërge van de school). Ze verdelen de lokalen zo dat iedereen een
andere kamer heeft. Ze hebben geen contact met de buitenwereld en vragen zich af
wat er aan de hand is.
 
Ik vond het niet het makkelijkste boek om te lezen, maar het was wel een
indrukwekkende roman. Ik vond het ook best een origineel boek, ik heb nog niet veel
boeken hierover gelezen.
Het verhaal wordt wel wat onduidelijk naarmate het verhaal
vordert, en vond ik het kannibalisme toch best heftig om te lezen. Ik denk dat het
boek uiteindelijk toch niet zo’n heel leuk boek voor mij was. Ik vond het ook wel
jammer dat niet alle vragen die je jezelf afvraagt werden beantwoord in het boek
. Het
zorgde er wel voor dat ik er nog even over nadacht nadat ik het boek had gelezen.

Overige opdrachten

Wat is je startpositie?

Aan het einde van havo 5 moeten jullie een mondeling examen afleggen over 10 gelezen boeken. Deze boeken lees je in havo 4 en havo 5.

Het is natuurlijk niet zo dat je pas in havo 4 begint met lezen. Jullie hebben allemaal al eerder boeken gelezen. De één misschien wat meer boeken dan de ander. De één leest alleen, omdat het moet, terwijl de ander ook voor zijn of haar ontspanning leest.

Eén van de doelen die we in havo 4 en 5 met lezen hebben, is dat je je ontwikkelt op het gebied van literatuur. Je gaat nog beter ontdekken welk type boek past bij jou en waarom. Aan het einde van havo 5 moet je een beargumenteerde mening kunnen geven over gelezen boeken.

We hebben dus een doel in havo 5, maar om een doel te hebben, moet je ook weten waar je gestart bent. Daarom de volgende opdracht voor jullie:
Denk eens terug aan de boeken die je gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Beantwoord de vorige vragen en verwerk je antwoorden in een goedlopend geheel.
Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom? Beantwoord ook deze vragen en verwerk de antwoorden in een goedlopend geheel.

Plak je antwoorden hieronder

 

  • Het arrangement Kimberly Janssen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Kimberly Janssen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2019-02-19 16:25:05
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    HAVO 4;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands; Literatuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    20 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    havo4, havo5, leeslogboek, literatuur, nederlands

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Musters, Marloes. (z.d.).

    Leeslogboek havo 4 - 2018/2019

    https://maken.wikiwijs.nl/127670/Leeslogboek_havo_4___2018_2019

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.