Checklists voor review (NL)

Checklists voor review (NL)

Waarom reviewen?

Het DOT-model beschrijft veel verschillende activiteiten en bijna alle activiteiten resulteren in een tijdelijk of definitief deelproduct. Het kan gaan om documentatie, maar ook om bijvoorbeeld een schema, code, een analyse of een storyboard. Dit zijn de zogenaamde stepping-stones. Ze vormen de overdracht van de ene onderzoeksruimte naar de ander, het is communicatie, er wordt kennis en inzicht overgedragen.

Ieder mens maakt fouten, zelfs de meest ervaren techneut heeft blinde vlekken. Sterker nog, juist ervaren professionals zijn zich bewust van de mogelijkheid dat ze iets over het hoofd zien.

Daarom reviewen we elkaars werk. Het wordt ook wel eens het 'vier-ogen-principe' genoemd. Twee zien meer dan één. Het is collegiale hulp, "kijk er eens naar".

Maar er is ook een minder vrijblijvend aspect aan. Documenten worden geschreven om iets te communiceren. En de doelgroep moet de tekst begrijpen en er mee verder kunnen.

Een paar voorbeelden:

  • De opdrachtgever moet akkoord gaan met het doel, budget, de afbakening en randvoorwaarden van een project die de projectleider heeft beschreven in het projectplan.
  • De teamleden moeten begrijpen hoe de planning in elkaar zit en wat er van ze wordt verwacht.
  • In grotere projecten moeten alle software ontwikkelaars begrijpen wat er bedoeld wordt met de requirements, omdat ze het moeten gaan waar maken in code of een ontwerp.
  • In datzelfde grotere project moeten de testers acceptatietests maken en dus moet ook voor hen de formulering van de requirement helder genoeg zijn.
  • Iedereen die wel eens heeft moeten werken met code van een ander kan het beamen: duidelijke code met helder commentaar voorkomt veel fouten. Maar de auteur van code kan zelf niet goed meer zien wat voor de hand liggend is of juist commentaar nodig heeft.

Een laatste reden om elkaars werk te reviewen is dat collega's in een project kennis krijgen van elkaars werk. Erg nuttig omdat alle stukjes die iedereen maakt samen tot één product moeten worden geintegreerd. Kennis opdoen en de kwaliteit verbeteren in dezelfde activiteit.

Colofon

Het arrangement Checklists voor review (NL) is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2019-02-04 14:38:40
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit is een bouwsteen van het project Open OiO (Onderzoek in Onderwijs) van HBO-ICT. Het is een compleet stuk onderwijs voor HBO-ICT studenten. Een checklist helpt de validiteit van een product te verhogen.
Leerniveau
WO - Bachelor; HBO - Master; HBO - Bachelor;
Leerinhoud en doelen
Informatica;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
bouwsteen, hbo ict oio, hbo-ict, oio, onderzoekend vermogen, onderzoekende houding, open oio

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

hbo-ict open-oio. (2018).

Inspecties

https://maken.wikiwijs.nl/126014/Inspecties

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open