Budgetteren moet je leren!

Budgetteren moet je leren!

Startpagina

Welkom,

 

In dit arrangement gaan we leren over financiële educatie, of te wel leren omgaan met geld. Als burger en consument is het belangrijk dat je weet hoe je met geld moet omgaan. En in deze les van ongeveer 80 minuten gaan we aan de slag met verschillende onderwerpen.


Als eerst begin je straks bij het kopje 'inhoud'. Onder dit kopje krijg je informatie over het onderwerp. Het is belangrijk dat je de stof goed doorneemt, omdat je straks ook oefeningen gaat maken.


De leerdoelen voor deze les zijn:

- Dat je aan het einde van de les weet wat voor inkomsten en uitgaven je kunt hebben;

- Dat je aan het einde van de les weet waarom budgetteren nodig is en hoe het moet;

- Dat je aan het einde van de les weet hoe je de berekening maakt die je nodig hebt bij budgetteren;

- Dat je aan het einde van de les weet welke redenen er zijn om te sparen.


Om te controleren of je het onderwerp hebt begrepen, ga je verschillende oefentoetsen maken. Als eerst maak je de 'regulier>instaptoets'. Heb je meer dan de helft goed? Ga dan verder met het mapje 'verrijkend'.

Als je minder dan de helft goed hebt of je begrijpt de stof nog niet helemaal dan kan je gaan naar het kopje 'remidiërend'. Hierna kan je door naar het mapje 'verrijkend'.

 

Ben je klaar ga door naar de samenvatting en vervolgens naar de eindtoets.


Succes!

Inhoud

Introductie

Het is belangrijk om inzicht te hebben op je inkomsten en je uitgaven, zodat je ze op elkaar kunt afstemmen. Het is ook belangrijk om bewuster met je geld om te gaan. Is een bepaald aankoop wel slim? Als je een overzicht maakt met wat er binnenkomt en wat er uit gaat, heb je een beter beeld van je eigen budget. En als consument kan dat erg handig zijn!

 

In de volgende onderdelen komen verschillende onderwerpen aanbod. Ga iedere onderdeel een voor een langs tot dat je bij het mapje 'oefening' komt. 

Nibud

Wat is het Nibud? Het Nibud is het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Het Nibud geeft voorlichting over hoe je je uitgaven en inkomsten op elkaar kunt afstemmen. Ook wel budgetteren genoemd.

Om met je inkomen rond te kunnen komen, moet je een goed overzicht hebben van je geldzaken. Dat overzicht krijg je door een begroting te maken.

Begroting:  een overzicht van je verwachte inkomen en uitgaven voor de komende periode.

Als je een begroting maakt krijg je een beeld van je eigen budget, waardoor je eventueel kunt bezuinigen(=minder uitgeven) als je merkt dat er geld te kort komt. Of je kunt je inkomsten vergroten als je een overschot hebt.

- Een tekort betekent dat je meer uitgeeft dan dat je ontvangt. Een tekort is negatief.

- Een overschot betekent dat je meer ontvangt dan dat je uitgeeft. Een overschot is positief.

 

Voorbeeld begroting
Voorbeeld begroting

Is er sprake van een overschot of een tekort? 

Soorten inkomens

Het geld dat je ontvangt kun je verdelen in soorten inkomens.

Met tegenprestatie:

1. Inkomen uit arbeid

Je wordt beloond voor het werk dat je doet, als tegenprestatie ontvang je salaris. Als jij een bijbaantje ergens hebt ontvang je loon, omdat je een prestatie levert.

2. Inkomen uit bezit

Je hebt bezittingen waarmee je geld verdient. Bijvoorbeeld als je een vakantiehuisje hebt die je kunt verhuren of als je geld hebt op je spaarrekening waarop je rente ontvangt. Je hebt iets in bezit, waardoor het je iets oplevert.

Zonder tegenprestatie:

3. Overdrachtsinkomen

Inkomen waarvoor je geen tegenprestatie moet leveren. Het is geld dat verdiend wordt door de een, die het vervolgens afstaat aan anderen. Bijvoorbeeld geld die je ouders verdienen, waarvan ze een deel aan jou geven als zakgeld of kindertoeslag.

 

Wanneer je niet uitbetaald krijgt in geld, maar in de vorm van goederen of diensten, noem je dat inkomen in natura.

Soorten uitgaven

Natuurlijk kun je je uitgaven ook indelen, volgens het Nibud in:

  • Huishoudelijke uitgaven (ook dagelijkse uitgaven): de alledaagse uitgaven voor je huishouden. Denk aan in de supermarkt, voor persoonlijke verzorging maar ook cadeautjes. Telkens maak je de beslissing of je er geld aan uitgeeft of niet.
  • Vaste lasten: de uitgaven die je met een vaste regelmaat moet betalen, zoals huur, abonnementen of gas. Het zijn uitgaven waar je aan vastzit.
  • Incidentele uitgaven: Grote uitgaven die je niet zo vaak doet en niet met een vaste regelmaat, bijvoorbeeld vakantie-uitgaven of huishoudelijke apparaten. Voor deze uitgaven is het verstandig om geld opzij te zetten.

Berekenen per week, maand of jaar

Vaste lasten betaal je met een vaste regelmaat. Sommige per week, per maand of per jaar. Als je uitgaven met elkaar wilt vergelijken, moet je ze eerst omrekenen naar eenzelfde periode. Bij het omrekenen van een week naar een maand of omgekeerd, neem je als tussenstap het bedrag per jaar. Je kunt gebruik maken van een verhoudingstabel.

 

Meestal wordt de fout gemaakt om van een week naar een maand te gaan door het te vermeningvuldigen door vier, maar helaas is dat niet goed. Niet iedere maand bestaat uit vier weken, sommige maanden hebben meerdere dagen en sommige wat minder. Daarom is het belangrijk dat je het aantal weken in het jaar pakt (een jaar heeft 52 weken) en vervolgens deel je dit door het aantal maanden (een jaar heeft 12 maanden). Wist je dit al?

 

 

 

 

 

 

 

Reserveren

Als je weet dat je in de toekomst een grote uitgaven verwacht, is het verstandig om elke maand wat geld te reserveren.

Reserveren= geld opzij zetten waarvan je later bepaalde uitgaven kunt betalen, vooral voor incidentele uitgaven is het verstandig om geld te reserveren, bijvoorbeeld bij het aanschaffen van een duur apparaat.

 

Deze reservering kun je berekenen met het volgende:

Reservering per maand= benodigd bedrag : aantal maanden

 

Bijvoorbeeld:

Je wilt over drie jaar een scooter kopen van €1500. Je ouders betalen voor €100 mee. Hoeveel moet je per maand reserveren?

- Je hebt nodig: €1500 - €100 = €1400

- Per maand moet je dan €1400 : 36 = €38,8888 = €38,89 reserveren

 

 

Sparen. Waarom?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen sparen. Deze redenen noem je de spaarmotieven.

 

We kennen drie spaarmotieven:

  1. Sparen voor een doel: Je wil iets kopen over een tijdje, maar je hebt er momenteel niet genoeg geld voor. Denk aan een Playstation die je graag wil hebben of een nieuwe scooter.
  2. Sparen uit voorzorg: Je wil geld achter de hand hebben voor een onverwachte gebeurtenis. Denk aan de koelkast die het opeens niet meer doet of de televisie.
  3. Sparen voor rente: Rente levert je extra inkomsten op.

 

 

Oefening

Je hebt nu verschillende onderwerpen geleerd. Aan de hand van de opdrachten kun je je eigen kennis even testen. Succes!

 

Begin eerst bij het mapje 'Regulier>instaptoets'.

Heb je minder dan de helft goed, ga dan naar het mapje 'Remediërend'.

Heb je meer dan de helft goed, ga dan naar het mapje 'Verrijkend'.

Regulier > Instaptoets

Remediërend

Aan de hand van dit filmpje kun je de stof nogmaals herhalen en tussendoor een aantal vragen beantwoorden. Ben je klaar met het filmpje? Klik dan op de vergootglazen van de afbeelding, waarbij je nog wat informatie krijgt met een aantal oefeningen. Succes!

 

Ben je klaar? Dan kan je door naar het mapje 'Verrijkend'.

 

Het filmpje en de opdrachten

 

 

Klik op de vergrootglazen!

 

 

 

 

Verrijkend

Prima! Je bent aangekomen bij het mapje 'Verrijkend'. Onderaan kom je een Sutori tegen met allerlei verschillende onderdelen. Begin bovenaan en ga zo verder tot het einde.

Ben je klaar? Kom terug op de site! En ga vervolgens naar de samenvatting.

 

 

 

 

Samenvatting

Je bent bijna aan het einde gekomen. Hieronder tref je een kennisclip, een samenvatting wat vooraf op deze website is behandeld. Bekijk de kennisclip goed, zodat je alles opfrist voor de eindtoets!

 

Toetsing

Je bent aangekomen bij de eindtoets.

Veel succes!

 

Bronvermelding

Nibud helpt bij sparen - Online Vallei.nl]. (2016, 9 november). Geraadpleegd op 11 maart 2019, van https://www.onlinevallei.nl/nibud-helpt-sparen/

Doorduin, L. E. E. N., Loen, E. W. O. U. T., Smit, M. I. C. H. I. E. L., & Zwinkels, M. O. N. I. Q. U. E. (2016). Pincode. Groningen/Houten, Nederland: Noordhoff.

Jongeren en schulden - Nibud - Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. (z.d.). Geraadpleegd op 25 februari 2019, van https://www.nibud.nl/beroepsmatig/jongeren-en-schulden/

  • Het arrangement Budgetteren moet je leren! is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Dilara Senses Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2019-04-18 21:58:56
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Hallo allemaal! In deze leerarrangement gaan we aan de slag met budgetteren. Het is namelijk belangrijk dat je leert omgaan met geld. In deze les leer je wat voor inkomsten en uitgaven je kunt hebben, waarom budgetteren nodig is en hoe dat moet en tenslotte hoe je berekeningen maakt die je nodig hebt bij budgetteren. Deze les is bestemd voor de economie leerlingen van het niveau 3-GT.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    1 uur en 30 minuten