Voor deze opdracht heb je het werkblad: 'Wat is een verslaving' nodig.
Succes!
Opdracht verslaving
Verslaving
In Nederland zijn meer dan 2 miljoen mensen verslaafd. Dat zijn erg veel mensen. Je bent gelukkig niet zomaar verslaafd. Je noemt het pas verslaafd als er een lichamelijke of geestelijke afhankelijkheid van een middel of handeling is. Een voorbeeld hiervan is als je dwangmatig iedere dag alchohol dringt. Dat betekent dat je zelf niet kan stoppen met drinken en je het ook nodig hebt. Als je niet drinkt kun je ontwenningsverschijnselen krijgen.
Soorten verslavingen
Er zijn twee soorten verslavingen. Namelijk de verslaving aan stoffen/middelen en verslaving aan gedrag/handelingen.
1: Verslaving aan stoffen
Bijvoorbeeld een verslaving aan alcohol, nicotine, drugs, etc…
Bij een verslaving aan stoffen of middelen wordt de verslaving in stand gehouden door het blijven gebruiken van middelen.
Bijvoorbeeld een verslaving aan gamen, shoppen, gokken, sex, eten, etc…
Bij een verslaving aan gedrag ontstaat er een kick door handelingen die worden uitgevoerd waardoor je dit wilt blijven herhalen.
Voorbeelden: Game & Internet verslaving en Gokverslaving
Hoe raak je verslaafd?
Je raakt gelukkig niet zomaar aan iets verslaafd. Hier gaat vaak een tijd over heen. Het proces van verslaafd raken bestaat uit een aantal fases.
1. Experimenteel gebruik
De eerste fase begint door nieuwschierigheid. Je bent bijvoorbeeld benieuwd naar hoe het is om een sigaret te roken. Als gevolg hiervan probeer je het uit. Experimenteren is tijdelijk. Of je stopt ermee of je gaat door naar de volgende fase. Dus of je laat het bij 1 sigaret of je gaat vaker roken.
2. Sociaal gebruik
Je gebruikt het middel voor de positieve effecten. Van een sigaret zijn dit bijvoorbeeld het blije gevoel dat je er van krijgt, de gezelligheid van het samen roken of het ontspannen gevoel. Er zit in deze fase een vorm van regelmaat in het gebruik maar dit is wel bewust.
3. Overmatig gebruik
In deze fase gebruik je het middel niet voor de positieve effecten maar wel om problemen of gevoelens te verdringen. Het is geen bewuste keuze meer. Er is minder controle over het gebruik en minder genot.
4. Verslaving
De laatste fase is echt de verslaving. Om hier te komen zijn de vorige fase in de meeste gevallen allemaal doorlopen (Er zijn ook middelen die bijna direct een verslaving veroorzaken bijvoorbeeld heroine en crack, hierbij doorloop je niet alle fase).
In deze fase draait bijna alles om het gebruik. Deze fase gaat vaak gepaard met lichamelijke, psychische en sociale problemen. Je hebt het middel of de gewoonte steeds vaker en in grote hoeveelheden nodig om je goed te voelen of om problemen minder te voelen.
In de onderstaande video zie je de vogel Nugget die ook verslaafd raakt. Hier zie je alle fase in terug komen. Bekijk deze video
Wie raakt er verslaafd?
Waarom raakt de ene persoon wel verslaafd aan alchohol en de andere bijvoorbeeld niet? Hoe snel iemand verslaafd raakt noemen we verslavingsgevoeligheid. Of je verslavingsgevoelig bent is van een aantal factoren afhankelijk.
Verslavingsgevoeligheid is erfelijk. Soms zorgt je DNA er dus voor dat je makkelijker verslaafd raakt. Dit heeft te maken met je dopamine receptoren. Bekijk de onderstaande video voor meer uitleg hierover.
Je sociale en maatschappelijke situatie. Als deze 'goed' zijn, is er minder kans op verslaving.
Je persoonlijke eigenschappen
Hoe gezond je lichaam is
De eigenschappen van de drugs
Gevolgen van een verslaving
De gevolgen van een verslaving kunnen groot zijn op het leven van de verslaafde. We kunnen de gevolgen in 4 groepen opdelen.
1. Lichamelijke problemen
Deze onstaan door dat bijvoorbeeld drugs schade aanricht in je lichaam. Je organen kunnen minder gaan werken en je uiterlijk wordt anders. Kijk maar eens naar de onderstaande afbeelding. Je ziet duidelijk verschil in het uiterlijk naar gebruik (van drugs)
2. pshychische problemen
Bij verslaving wordt je in beslag genomen door het middel of de handeling. De interesse voor andere dingen wordt veel minder. Hierdoor kan de ontwikkeling stil komen te staan. Ook kunnen er depressies ontstaan of verergeren. Ook kan het voorkomen dat de grip op de werkelijkheid verloren wordt. Er ontstaat dan bijvoorbeeld een pshychose.
3. Sociale problemen
Een verslaving kan je gedrag veranderen. Interesse voor andere kan afnemen omdat er te veel met de verslaving bezig gehouden wordt. Er wordt voorang gegeven aan de verslaving. Dit kan ten koste gaan van je familie en vrienden.
4. Geld problemen
Een verslaving kan duur zijn. Het kan voorkomen dat door de verslaving iemand zijn baan verliest en hierdoor geen inkomen meer heeft of al het geld gaat op aan de verslaving.
Herstel van een verslaving
Van een verslaving is het soms moeilijk af te komen. Daarom zijn er voor de meeste verslavingen speciale afkicktrajecten of afkickklinieken. In de onderstaande video zie je Raoul. Raoul heeft voor een verslaving in een afkickkliniek gezeten. Bekijk zijn verhaal.
Omgaan met iemand die verslaafd is
Omgaan met iemand die een verslaving heeft kan lastig zijn. Hier zijn wat punten waar rekening mee gehouden kan worden.
1: BLIJF DE VERSLAVING NIET IN STAND HOUDEN!
Belangrijk is dat je probeert om ervoor te zorgen dat het verslaafde familielid niet het leven van de rest van de familie gaat bepalen door zijn of haar gedrag. Natuurlijk wil jij je kind, partner of ander familielid zo goed mogelijk helpen, maar dit doe je niet door de gevolgen van de verslaving op te lossen.
2: GA HET GESPREK AAN
De eerste stap naar een behandeling is een gesprek aangaan, maar hoe doe je dit? Het onderwerp aansnijden kan je misschien best moeilijk vinden. Dat is het ook, maar je moet doorzetten. Je bent er beiden mee gebaat.
Praten helpt
Een goed tijdstip om een gesprek aan te gaan is als er net weer een probleem is ontstaan dankzij de verslaving.
1. Probeer dit wel te doen op een moment dat de verslaafde niet onder invloed is.
2. Zorg ervoor dat je duidelijk bent en toon begrip voor de situatie waarin de persoon zich bevindt. Schreeuwen en nutteloze discussies met welles-nietes spelletjes helpen absoluut niet, dus probeer dit te vermijden.
3. Stel voor om samen op zoek te gaan naar hulp. Laat de verslaafde weten dat je er voor hem of haar zult zijn. Bekijk samen eens internetpagina's van afkickklinieken of stel een gesprek voor met de hulpverlening.
Na de eerste stap komt de volgende
Bouw je gewonnen vertrouwen rustig op! Een eerste gesprek is vaak onwennig en de verslaafde kan in de ontkenningsfase zitten. Werk stapje voor stapje toe naar de juiste hulpverlening.
3: BEPAAL JE GRENZEN
Soms blijft de verslaafde ontkennen en weigert hij of zij alle hulp. Wat kun je dan doen in zo'n geval? In een dergelijke situatie moeten er soms moeilijke beslissingen gemaakt worden. Het is belangrijk dat jij vooral je eigen grenzen aan blijft geven.
Bonus: Verhalen van verslaafde
Verhalen verslaafde
Een verslaving kan veel invloed hebben op het leven een persoon. Bekijk hieronder de verhalen van de volgende (ex)verslaafde
Tycho in de GHB
Drugs kunnen ook grote invloed hebben op een gemeenschap. In tycho in de GHB zie je de gevolgen van de verslaving van GHB.
Het arrangement Wat is een verslaving is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.