We zijn nu veel bezig met het thema 'het menselijk lichaam'. Vorige week gingen we in de klas armpje drukken. Poehh dat was wel zwaar..... Wist je dat er wereldwijd een wedstrijd is voor de sterkste man van de wereld. De winnaar van vorig jaar was Hafþór Júlíus Björnsson uit IJsland. Hij weegt maar liefst 182 kg. In de wedstrijd tilde hij maar liefst een stang op van 472 kg en daarmee haalde hij ook het wereldrecord.
We gaan het dus hebben over spieren. Wist je dat jij 640-850 verschillende spieren hebt! Maar hoe zit het met jouw spieren? Ben jij een beetje sterk? En kon je het armpje drukken goed volhouden?
In deze webquest gaan jullie ontdekken wat spieren zijn en hoe ze werken. Ook gaan jullie als onderzoekers een experiment bedenken en uitvoeren. Zelf ga je informatie verzamelen over spieren en later ga je in een groepje van 4 of 5 kinderen het experiment uitvoeren.
Aan het einde van de les ben je in de jas gekropen van een echte dokter en heb je een wetenschappelijk onderzoek gedaan naar wat spieren zijn, hoe ze werken en hoe je spierkracht kan meten.
Opdracht
Wat ga je doen?
Je gaat antwoord geven op de volgende onderzoeksvraag: 'Ben je sterker als je spieren zijn opgewarmd?'
Hypothese: Eerst ga je zelf een hypothese doen over de uitkomst van de onderzoeksvraag. Een hypothese is eigenlijk een voorspelling van wat er gaat gebeuren. Ben je echt sterker als je spieren zijn opgewarmd of is dat gewoon een fabeltje? Wat denk jij?
Verwerking: Na de hypothese ga je ,in een groepje van 4 of 5 kinderen, een experiment bedenken waarmee je antwoord kan geven op de onderzoeksvraag, en dit experiment ga je ook uitvoeren in je groepje. Hiervoor krijg je ongeveer 30 minuten de tijd. Je krijgt een wit blaadje en daarop schrijf je wat je precies gaat doen en hoe je dat gaat doen. De resultaten van jullie experiment geven jullie weer op een mooie poster. Je kan dan bijvoorbeeld een grafiek of een tabel maken van de uitkomsten.
Communiceren: Dan ga je jouw uitkomsten van het experiment delen met een ander groepje. Hadden jullie dezelfde hypotheses en hebben jullie dezelfde uitkomsten?
Infobronnen: Op deze pagina staan allerlei bronnen die je kunt gebruiken om meer te weten te komen over de werking van spieren. Is het echt zo dat je sterker bent als je spieren zijn opgewarmd? Dit ga je uitzoeken en je gaat ook zoeken waarom dit misschien zo is. Deze informatie geef je weer op een poster.
Afsluiting: Wat hebben we geleerd?
Let op! Je wordt uiteindelijk ook beoordeeld op de volgende dingen:
1. Werkhouding: Ben je goed aan het werk geweest (serieus, gemotiveerd, nieuwsgierig)?
2. Het experiment: Werk je goed samen met de rest van je groepje? Is het experiment goed bedacht en uitgevoerd? Zijn de resultaten duidelijk te zien op de poster?
Hypothese: wat denk jij?
Je gaat nu, zonder dat je al onderzoek hebt gedaan, proberen te voorspellen wat het antwoord zal zijn van de onderzoeksvraag. Dit doe je in je tweetal waar je nu in zit. Jullie krijgen 5 minuten de tijd om kort te overleggen over jullie antwoorden. Bespreek de volgende vragen in je tweetal en geef antwoord:
Het menselijk lichaam, rechts alleen botten, links met spieren.
Verwerking
Het experiment:
Je weet nu wat de onderzoeksvraag is en je hebt er al even over nagedacht in je tweetal.
Onderzoeksvraag: Ben je sterker als je spieren zijn opgewarmd?
Nu is het bedoeling dat je samen met je groepje een onderzoek op gaat zetten. Je gaat een proefje (experiment) bedenken waarmee je antwoord kan geven op de onderzoeksvraag. Stel dat de onderzoeksvraag was: 'Zijn jongens sterker dan meisjes?'. Dan had je als proefje kunnen doen dat je de meisjes zo vaak mogelijk laat opdrukken, en de jongens zo vaak mogelijk. Degenen die dan het vaakst op konden drukken waren het sterkst. Als je de uitkomsten weer had moeten geven in een tabel. Dan had je bijvoorbeeld op kunnen schrijven dat de meisjes in totaal maar 40 keer op konden drukken, en de jongens wel 70 keer. Dit was een voorbeeld. Bedenk nu een proefje passend bij onze onderzoeksvraag (ben je sterker als je spieren zijn opgewarmd?).Ga kort met je groepje overleggen over een experiment, ongeveer 10 minuten. Denk ook aan de materialen die je nodig hebt om je experiment uit te voeren. Het moeten wel materialen zijn die op school aanwezig zijn en je gemakkelijk kunt gebruiken.
Hebben jullie een experiment bedacht? Goed, leg het experiment eerst uit aan je leerkracht. De leerkracht moet goedkeuring geven voor jullie experiment. Als jullie goedkeuring hebben kunnen jullie de materialen verzamelen en het proefje uit gaan voeren. Het uitvoeren doe je met je eigen groepje, dus niet met kinderen uit een ander groepje. Je mag het proefje in de klas doen, maar ook buiten. Overleg hiervoor eerst met de leerkracht.
Zijn jullie klaar met het uitvoeren van het experiment? Voor in de klas kunnen jullie een groot papier pakken, dit wordt jullie poster. Op jullie poster moeten jullie aangeven wat voor experiment jullie hebben gedaan en moeten jullie de uitkomsten noteren. De uitkomsten kun je opschrijven, maar je kunt ook een grafiek of tabel maken. Dit mogen julie zelf bepalen. Je mag er ook bij tekenen als het experiment daar duidelijker van wordt. Uiteindelijk schrijf je jullie antwoord op van de onderzoeksvraag (de conclusie).
Communiceren: deel en vergelijk
Je gaat nu samen met een ander groepje de uitkomsten vergelijken. Op het digibord staat met welk groepje je bij elkaar moet gaan zitten. De volgende vragen moeten jullie met elkaar bespreken en beantwoorden:
infobronnen
Binnen je groepje ga je weer aan de slag met je tweetal.
Je hebt nu uitgezocht dat je inderdaad sterker bent als je spieren zijn opgewarmd, maar hoe kan dat eigenlijk? Op welke manieren kun je nog meer sterker worden?
In je tweetal ga je antwoord geven op deze vragen. Hieronder staan linkjes die je kunt gebruiken voor het zoeken van informatie. Voor in de klas liggen verschillende boeken over spieren en je mag ook zelf op internet informatie opzoeken.
De informatie die je vindt over spieren en de vragen waar je antwoord op moet geven, schrijf je op een poster. Je pakt voor in de klas een nieuw papier en in je tweetal ga je alle informatie mooi verwerken op een poster. Je mag hiervoor plaatjes uitprinten, tekenen, schrijven en knutselen.
Jullie zijn aan het einde gekomen van deze webquest! Nu wil ik graag weten wat je precies hebt geleerd. Ook wil ik graag weten wat je vond van de webquest, en of het weer nieuwe onderzoeksvragen bij je heeft opgeroepen. Beantwoord de vragen hier onder dit keer in je groepje!
info leerkracht
Ik ben een tweedejaars pabostudent en het maken van deze wequest was een opdracht van school. De opdracht kwam vanuit het vak Wereldoriëntatie Beeldvorming. Het vaak waarvoor ik deze webquest heb gemaakt is Natuur & Techniek en het gaat over Spieren. Natuurlijk zit er ook een doel achter deze webquest. Wat ik wil bereiken met deze wequest is dat kinderen zelf gaan ontdekken en onderzoeken over het onderwerp spieren. Ik heb het heel open gelaten allemaal waardoor de kinderen veel eigen invulling hebben. De infobronnen heb ik toegevoegd zodat de kinderen ook de theoretische onderbouwing kunnen uitzoeken over het antwoord op de onderzoeksvraag, en de uitkomsten van hun eigen onderzoek. Deze webquest heb ik gemaakt voor een groep 8, die aan het werk zijn over het thema 'het menselijk lichaam'. De webquest zou ook goed in groep 6 en 7 kunnen worden ingezet.
In deze webquest heb ik gebruik gemaakt van verschillende afbeeldingen en die komen van de volgende websites:
Het arrangement Spieren is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Evie van Oss
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2019-03-27 15:57:47
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.