Webquest duurzame energie

Webquest duurzame energie

Inleiding

Duurzame energie

Je ziet het steeds vaker: windmolens in weilanden, zonnepanelen op daken en elektrische auto's op de weg. Maar wat is duurzame energie? Waarom wordt dat steeds meer gebruikt? Wat zijn de voordelen? Zijn er ook nadelen? Daar ga je deze les mee aan de slag!

 

Opdracht

Duurzame energie wordt steeds belangrijker, dat komt omdat grote elektriciteitscentrales gassen uitstoot wat het milieu vervuild. Vandaag zijn jullie de ontwerpers van een elektrisch apparaat of voertuig dat werkt op duurzame energie, oftewel groene stroom. Ontwerp in groepjes van vier zo'n duurzaam apparaat of voertuig.

Wat denk jij?

Verwerking

In groepjes van vier maken jullie een poster met daarop een ontwerp van een apparaat of voertuig dat werkt op duurzame energie. Voorbeelden van duurzame energiebronnen zijn: windenergie en zonne-energie.

 

Voer de volgende stappen uit:

stap 1: bedenk met elkaar wat jullie gaan ontwerpen en welke energiebron jullie gaan gebruiken

stap 2: verdeel de taken. Twee van het groepje tekenen het apparaat/voertuig en twee van jullie zoeken voordelen op van duurzame energie.

stap 3: de twee die gaan ontwerpen tekenen het apparaat/voertuig op een wit A4'tje, dit plak je later op de poster. De twee die informatie op gaan zoeken op de chromebook schrijven de voordelen van het nieuwe apparaat/voertuig op de poster.

stap 4: bedenk met elkaar waarom mensen juist dit apparaat of voertuig moeten kopen, dit mag je ook op de poster schrijven.

stap 5: jullie laten jullie poster zien voor in de klas. Jullie houden een kort verkoop praatje waarin je zegt waarom mensen jullie ontwerp moeten kopen

Infobronnen

Hieronder staan twee duurzame energiebronnen uitgewerkt. Deze informatie kun je gebruiken. Ook staan er linkjes bij, dubbel klik en je gaat naar een filmpje. Bekijk de filmpjes goed en kijk of je hier extra informatie uit kunt halen. Je mag ook zelf op zoek gaan naar filmpjes via de website: www.schooltv.nl 

 

Wat is windenergie?

Windenergie is energie die opgewekt wordt door de beweging van de wind. Door de wind gaan de windmolens draaien, door het draaien van de windmolens kan er energie worden opgewekt, deze energie kan worden omgezet in elektriciteit.

Windenergie wordt ook wel een schone energie genoemt, omdat het nooit opraakt en je het milieu er niet mee vervuild.

Windenergie wordt opgewekt met windmolens. Je hebt in Nederland speciale windmolenparken aan de kust en in de zee, maar je kan ook een eigen windmolen in je tuin zetten.

 

Wat is zonne-energie?

Zonne-energie is energie die wordt opgewekt door de zon. Zonnepanelen zetten warmte en licht om in elektriciteit.

Zonne-energie wordt gezien als een schone energie, omdat de zon onze grootste warmtebron is, het nooit opraakt en je het mileu er niet mee vervuild.

Zonne-energie wek je op met zonnepanelen. Deze grote platen plaats je op het dak of ergens in een weiland. Het is belangrijk dat de zonnepanelen op een plek staan waar veel zonlicht komt, zodat je meer energie kan opwekken.

Met zonne-energie kan je elektriciteit opwekken, maar je kan ook water verwarmen.

 

Windenergie

Zonne-energie

Beoordeling en afsluiting

Voor deze opdracht krijgen jullie geen cijfer, maar jullie presenteren je eigen ontwerp voor de klas. Jullie vertellen wat je hebt ontworpen, hoe de taken zijn verdeeld, wat de voordelen en nadelen van duurzame energie zijn en waarom wij jullie ontwerp zouden moeten 'kopen'. 

Het is belangrijk dat iedereen zich evenveel inzet voor de opdracht, iedereen voert zijn/haar taak goed uit. 

De leerkracht

Bij deze opdracht is het belangrijk dat je als leerkracht een begeleidende rol aanneemt, overzicht houd over de klas en de kinderen vrij laat in hun ontwerp. 

Deze les is geschikt vanaf groep 5. Voor hogere groepen kun je meer eisen stellen aan het ontwerp. Bij groep 5 is het vooral belangrijk dat de kinderen leren samenwerken om met elkaar tot een eindproduct komen en zelf de kennis te verwerken in een opdracht. 

 

De opdracht: 

De kinderen maken in groepjes van vier een ontwerp van een apparaat of voertuig dat werkt op duurzame energie. Dit geven ze weer op een poster. Ze presenteren het ontwerp voor de klas en vertellen daarbij wat de voordelen zijn van duurzame energie. Om informatie op te zoeken mogen ze een chromebook gebruiken.

 

Materialen voor elk groepje:

- Een chromebook

- Een gekleurd papier voor de poster

- Een A4'tje om het ontwerp op te tekenen

- Potloden om mee te tekenen en stiften om mee te schrijven

- Lijm en een schaar

- Deze webquest als leidraad voor de groepjes 

 

De les sluit aan bij kerndoel 42 van TULE

 

 

 

 

  • Het arrangement Webquest duurzame energie is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Manon Gottemaker Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2019-07-01 13:06:19
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Windenergie
    https://schooltv.nl/item/windenergie-hoe-maken-ze-van-wind-elektriciteit/#q=windenergie
    Link
    Zonne-energie
    http://schooltv.nl/video/zonne-energie-energie-van-de-toekomst/#q=zonne-energie
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.