Webquest

Webquest

Inleiding

Schimmels

Schimmels

Heb jij wel eens iets gezien waar schimmel op zat? Wat heb jij er toen mee gedaan? Toch heb jij vast wel eens schimmel gegeten, denk hierbij aan schimmelkaas of champignon. Deze schimmels kun je eten omdat het goede schimmels zijn. Maar een broodje wat al een week in je tas zit kun je beter weggooien, dit zijn namelijk geen goede schimmels en die kun je dus ook niet eten . 

In deze webquest ga jij onderzoeken "Onder welke omstandigheden groeien schimmels het best (in de klas)?"

Beschimmelde tomaat
Beschimmelde tomaat
Schimmelkaas
Schimmelkaas
Beschimmeld broodje
Beschimmeld broodje
Champignon
Champignon

Filmpje

Bekijk de filmpjes en kom erachter waarom schimmels eigenlijk heel tof zijn en hoe het zit met bacteriën en schimmels in je eten!

Waarom zijn schimmels eigenlijk heel tof

Bacteriën en schimmels in je eten

Opdracht

Groepje

In de klas ben je verdeeld in groepjes. Samen met je groepje ga je dit onderzoek uitvoeren.

Wat ga je onderzoeken?

Je gaat samen met je groepje in dit onderzoek de volgende vraag beantwoorden:

Onder welke omstandigheden groeien schimmels het best in de klas?

Dit gaan jullie onderzoeken door een logboek bijhouden. Jullie gaan onderzoek doen naar de invloed van verschillende factoren bij de groei van schimmels. Je maakt een schimmel-terraria (een bakje met daarin producten die gaan schimmelen). Maar eerst moet er een onderzoeksontwerp gemaakt worden.

Op school heb je van juf op papier een logboek gekregen. Dit logboek mag je gebruiken, hier staan al vragen in die je kunt gebruiken en hier staat stap voor stap in wat je moet doen. Willen jullie zelf een logboek maken dan mag dit ook, maar let op want dit moet wel lukken binnen de twee lessen dat we hieraan gaan werken!

Beoordeling

Voor deze opdracht krijg je een cijfer. Op de volgende punten gaan we letten:

1. Goed samenwerken met je groepje

2. Serieus bezig met de opdracht en het onderzoek

3. Wanneer je uit je onderzoek een resultaat kan halen (ook als het niet is gelukt).

Wat denk jij?

Je gaat starten met het invullen van je logboek. Als eerst ga je wat voorspellingen vooraf doen. Dit zijn vraag 1 en 2 in het logboek. Deze vragen kun je beantwoorden op je blad of in deze webquest.

Verwerking

Ontwerp onderzoek

Voor jullie starten met het onderzoek moet je ervoor zorgen dat je de vragen uit het logboek hebt beantwoord en informatie hebt opgezocht. Als jullie dat allemaal hebt gedaan kun je bijna gaan onderzoeken. Maar voor jullie dit gedaan hebt maak je een onderzoeksonderwerp.

Hierin beschrijven jullie/tekenen jullie hoe het onderzoek eruit komt te zien. Waarom jullie voor de producten kiezen en waar jullie het bakje neer gaan zetten en waarom juist op die plek. 

Het onderzoek

Jullie gaan nu starten met het uitvoeren van het onderzoek.

In de klas liggen verschillende producten: brood, gekookte pasta en gekookte rijst. Jullie mogen kiezen wat jullie in het plasticen bakje doen. Daarna zet je het op de door jullie gekozen plek waarover jullie verschillende dingen hebben onderzocht en voorspellingen over hebben gemaakt. 

Zorg ervoor dat jullie bakje goed dicht zit. Zo voorkomen we dat we in de klas de komende weken sporen van de schimmels inademen. Plak de randen daarom goed dicht met tape. 

Als je het bakje hebt gevult teken je in je logboek het terrarium.

 

Concluderen

In les 2 (4 weken later) ga je kijken naar de terrariums van alle groepjes. Je vult in hoeveel schimmels je ziet bij alle groepjes. Dit doe je met nummer:

1 = Geen schimmel                                                   

2 = Een beetje schimmel (kleine vlekjes)

3 = Behoorlijk wat schimmel (grotere vlekken)       

4 = Veel schimmel (grote vlekken)

5 = Heel veel schimmel (er is bijna nog alleen maar schimmel zichtbaar)

Voorbereiding op je presentatie van straks

1. Teken je terrarium nog een keer na, zie je verschil met je tekening van de vorige les?

2. Wat zag je bij de andere groepjes?

3. Kun je antwoord geven op de onderzoeksvraag? 

"Onder welke omstandigheden groeien schimmels het best in de klas?"

! Tip: in het volgende kopje (informatie bronnen) staan bronnen die je kunt gebruiken bij het zoeken naar de antwoorden. 

 

Presenteren

Na 25 minuten gaan we de uitkomsten aan elkaar presenteren. 

Tijdens de presentatie laten jullie je bakje zien, geef het antwoord op de onderzoeksvraag en vertellen jullie hoe het onderzoek in jullie groepje is verlopen. 

Infobronnen

De volgende sites kun je gebruiken om antwoorden te vinden op de onderzoeksvraag:

Onder werlke omstandigheden groeien schimmels het best in de klas?

Wikikids

Willem Wever

School TV

Docukit

2 uur Natuur

Beoordeling

Jullie gaan als groepje zo de presentatie in de klas uitvoeren. Na de presentatie vragen we tips en tops van de kinderen uit de klas en zal ik kort een beoordeling geven van hoe ik vond dat jullie onderzoek is gegaan. Het cijfer krijgen jullie later, maar als je je best hebt gedaan is dit bij deze opdracht al een voldoende!

Afsluiting

In de klas bespreken we hoe het overal is gegaan en hebben we nog naar een filmpje gekeken over de verandering van schimmels. Vul als groepje nog even in wat je hebt geleerd van deze opdracht. 

De leerkracht

Deze webquest heb ik gemaakt voor een opdracht van de PABO. Mocht je deze webquest ook in je groep willen gebruiken dan is het handig dat je ook het logboek kunt uitprinten zodat de kinderen dit ook deels op papier kunnen uitvoeren (er moet namelijk veel getekend worden). In de link hieronder zal ik een deel van mijn verslag en logboek plaatsen. 

Groeten, 

Hanne Kleinjan

Open bestand Schimmels Webquest.docx