Evolutie - Rudimentaire organen

Evolutie - Rudimentaire organen

Evolutie - Rudimentaire organen

 
Deze les is ontwikkeld voor de cursus Evolutie, van de opleiding Docent Biologie in leerjaar drie te Utrecht. Deze vakopdracht is begeleid door Werner Pauchli als docent van de cursus Evolutie. Bij deze opdracht moesten studenten in tweetallen een onderwerp binnen de Evolutie uitwerken en vervolgens een les ontwerpen met een docenten- en leerlingenhandleiding. Hierbij is gekozen voor het onderwerp rudimentaire organen.
 
Voor het totstand komen van deze opdracht zijn de volgende bronnen gebruikt:
- Campbell, N. A., Reece, J. B., Urry, L. A., Cain, M. L., Wasserman, S. A., Minorsky, P. V. & Jackson, R. B. (2015). Biology – A Global Approach (10e ed.). Engeland, Ediburg: Pearson Education.
- De Moor, R. (2009). Kennisbank misconcepten in de biologie. Geraadpleegd op 13 januari 2019, van: http://www.ntwpracticumnet.ou.nl/content-e/Kennisbank_biologie_misconcepten/

- Futuyama, D. J. (1998). Evolutionary Biology. Sunderland, MA: Sinauers Associates.

- Klink, B. (2005). Sporen van evolutie in de mens – Bewijsmateriaal voor macro-evolutie in het menselijk lichaam. Amsterdam: Vrije Universiteit.

- Simpson, G. G. (1976). Penguins: Past and Present, Here and There. New Haven, CT: Yale University.

- SLO. (2016). Karakteristieken en kerndoelen – Onderbouw voortgezet onderwijs. Enschede: Auteur.

 
Kirsten Dompeling & Fons van de Loo

Evolutie - Rudimentaire organen leerlingen

 

Bij de les over rudimentaire organen hoort deze online opdracht. Aan het begin van deze les heb je uitleg gekregen over het dit onderwerp. Daarnaast maak je de opdrachten over dit onderwerp en bespreek je deze aan het eind van de les met de docent en de rest van de klas.

 

Lesplanning

- Klassikale uitleg

- Opdrachten maken

- Klassikaal nabespreken

Klassikale uitleg

Na de klassikale uitleg weet je wat een rudimentair orgaan is. Je kunt hiervan voorbeelden geven binnen het menselijk lichaam en bij andere organismen.

Opdrachten maken

Er zijn verschillende opdrachten over het onderwerp rudimentaire organen. Je maakt alle vier de opdrachten individueel. Doe dit serieus, want je gaat ze klassikaal bespreken. Wanneer je vragen hebt of iets niet snapt, dan steek je je hand op en de docent komt naar je toe.

 

Succes! :)

Opdracht 1

Het onderwerp rudimentaire organen is erg lastig. Dit komt omdat je pas kunt zeggen dat een orgaan rudimentair is als je hier veel onderzoek naar hebt gedaan. Je moet dan wel rekening houden met de volgende drie functies van een orgaan:

- Het zou hormonen kunnen produceren

- Het zou als "reserveonderdeel" kunnen dienen

- Het zou van belang kunnen zijn bij het embryonale stadium

Opdracht 2

Heel vaak worden organen als rudimentair gezien, maar klopt dit niet. Dit kan komen doordat mensen een verkeerde definitie hebben voor het begrip "rudimentair orgaan". Wanneer dit zo is, dan noem je dit een misconcept. Dit kan ontstaan omdat je docent het niet duidelijk of verkeerd uitlegd.

Zeven organen die je niet nodig hebt om te overleven

In dit filmpje worden zeven organen genoemd. Volgens het filmpje kun je zonder deze organen gewoon verder leven. Zijn deze organen dan rudimentair te noemen?

Opdracht 3

De organen die bij het ene organisme rudimentair zijn, hoeven dit niet te zijn bij alle andere soorten. Zo zie je op het plaatje verschillende rudimentaire organen bij de mens.

Rudimentaire organen bij de mens
Rudimentaire organen bij de mens

Opdracht 4

Keizerspiguïns leven op de Zuidpool. Op het plaatje kun je zien uit elke onderdelen hun leven bestaat. Zoals je kunt zien vliegen de piguïns niet. Ze gebruiken hun vleugels, net als andere pinguïns, dus niet om te vliegen. Zijn de vleugels van pinguïns rudimentaire organen?

Keizerspinguïns en hun leven
Keizerspinguïns en hun leven

Klassikaal nabespreken

Je hebt nu alle opdrachten af. Nu ga je deze klassikaal nabespreken met de klas.

  • Het arrangement Evolutie - Rudimentaire organen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Fons van de Loo Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2019-01-15 16:30:23
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Bij deze les maken leerlingen opdrachten over het onderwerp rudimentaire organen. Wel moet de docent van te voren uitleg geven over het onderwerp en verschillende goede voorbeelden geven van rudimentaire organen bij de mens en andere organismen. Probeer als docent om misconcepten tegen te gaan.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    1 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    evolutie, rudimentaire organen

    Bronnen

    Bron Type
    Zeven organen die je niet nodig hebt om te overleven
    https://www.youtube.com/watch?v=8X66TLzLmEg
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.