Grammatica woordsoorten, havo/vwo jaar 1

Grammatica woordsoorten, havo/vwo jaar 1

Welkom

Welkom bij de les grammatica woordsoorten benoemen!

Dit arrangement gaat over hoofdstuk 1 en 2 grammatica woordsoort benoemen. Oefening baart kunst, dus jullie gaan tijdens dit arrangement hard aan de slag om te oefenen met het benoemen van woordsoorten.

Heel veel plezier en succes met de oefeningen!

Oh ja, kijk voordat je begint even dit onderstaande filmpje....

Wat is de bedoeling?

Dit arrangement is speciaal ontworpen voor leerlingen die moeite hebben met het benoemen van woordsoorten of voor leerlingen die extra oefening willen voor het benoemen van woordsoorten. De woordsoorten die in dit arrangement aan bod komen zijn:

  • Bepaald en onbepaald lidwoord
  • Zelfstandig naamwoord
  • Zelfstandig werkwoord
  • Hulpwerkwoord

In dit arrangement vinden jullie een stuk theorie van elke woordsoort. Aansluitend vinden jullie opdrachten die bij makkelijk beginnen, deel 1, en steeds moeilijker worden, deel 2.

Als je alle opdrachten van woordsoortbenoeming hebt gemaakt, kan je je wagen aan de eindtoets. Deze eindtoets is niet bindend, maar geeft je een goed indicatie wat je nog moet oefenen en wat je al onder de knie hebt.

Wat kan ik na dit arrangement?

Na dit arrangement kan je:

  • Zelfstandige naamwoorden herkennen en benoemen.
  • Bepaalde en onbepaalde lidwoorden herkennen en benoemen.
  • Zelfstandige werkwoorden en hulpwerkwoorden herkennen en benoemen.

Voordat je begint...

Voordat je begint is het van belang dat je weet wat je niveau nu is. Met andere woorden, wat weet je nu al van het zelfstandig naamwoord, het lidwoord en het zelfstandig werkwoord en hulpwerkwoord.

Voordat je naar de uitleg en de oefeningen gaat, maak je eerst de diagnostische toets die je hierna vindt. Als je de diagnostische toets hebt afgerond kan je verder met oefenen. Zoals je ziet in kolom aan de linkerkant, zijn de oefeningen opgedeeld in deel 1 en deel 2 vragen. Heb je vijftien of meer punten behaald in je diagnostische toets, dan mag je na het lezen/leren van de theorie door naar de deel 2 vragen. Heb je veertien of minder punten in je diagnostische toets behaald, dan begin je bij de deel 1 vragen. Voordat je na de toets gelijk naar de opdrachten gaat, leer/lees je eerst de theorie door onder het kopje instructie.

Hieronder vind je de diagnostische toets. Veel succes!

Instructie

Uitleg zelfstandig naamwoord

Uitleg bepaald en onbepaald lidwoord

Uitleg zelfstandig werkwoord en hulpwerkwoord

Deel 1 oefeningen

Oefeningen zelfstandig naamwoord

In het volgende onderdeel vind je oefeningen over het zelfstandig naamwoord. Als je al deze vragen goed hebt, kan je door naar de deel twee vragen. Mocht je deze vragen moeilijk vinden, leer de theorie dan nog eens goed of houd het ernaast. Veel succes!

Oefeningen bepaald en onbepaald lidwoord

In het volgende onderdeel vind je oefeningen over het bepaald en onbepaald lidwoord. Als je al deze vragen goed hebt, kan je door naar de deel twee vragen. Mocht je deze vragen moeilijk vinden, leer de theorie dan nog eens goed of houd het ernaast. Veel succes!

Oefeningen zelfstandig werkwoord en hulpwerkwoord

In het volgende onderdeel vind je oefeningen over het zelfstandig werkwoord en hulpwerkwoord. Als je al deze vragen goed hebt, kan je door naar de deel twee vragen. Mocht je deze vragen moeilijk vinden, leer de theorie dan nog eens goed of houd het ernaast. Veel succes!

Deel 2 oefeningen

Oefeningen zelfstandig naamwoord

Hieronder vind je de deel twee vragen van het zelfstandig naamwoord. Mocht je, nadat je de opdrachten hebt gemaakt nog moeite hebben met de theorie, ga dan naar de extra oefenmogelijkheden en sla de theorie onder het kopje instructie er nog eens goed op na. Succes!

Oefeningen bepaald en onbepaald lidwoord

Hieronder vind je de deel twee vragen van het bepaald en onbepaald lidwoord. Mocht je, nadat je de opdrachten hebt gemaakt nog moeite hebben met de theorie, ga dan naar de extra oefenmogelijkheden en sla de theorie onder het kopje instructie er nog eens goed op na. Succes!

Oefeningen zelfstandig werkwoord en hulpwerkwoord

Hieronder vind je de deel twee vragen van het zelfstandig werkwoord en hulpwerkwoord. Mocht je, nadat je de opdrachten hebt gemaakt nog moeite hebben met de theorie, ga dan naar de extra oefenmogelijkheden en sla de theorie onder het kopje instructie er nog eens goed op na. Succes!

Extra oefenmogelijkheden

Oefenmogelijkheden

In dit onderdeel van het leerarrangement kan je extra oefeningen vinden buiten het arrangement om. Oefening baart kunst en hoe leuk is het om de stof op verschillende manieren te oefenen. Ik raad je aan deze oefentools te gebruiken voordat je de toets gaat maken. Je hebt zo meer soorten oefeningen gemaakt en een betere voorbereiding gehad voor je toets.

Quizlet

Quizlet is een tool waarbij je op verschillende de stof tot je kan nemen. Als je de onderstaande link aanklikt, opent de site in een nieuw tabblad. Je ziet vervolgens zeven oefenmogelijkheden. Vijf zijn er om te leren en twee zijn er om te spelen. Zoek uit welke oefenmethode het beste voor jou werkt en ga daarmee aan de slag. Succes!

Oefeningen Quizlet
Als je deze link aanklikt, opent hij in een nieuw tabblad.

LessonUp

LessonUp is een onderdeel om te oefenen met de stof die je in het arrangement aangeboden hebt gekregen. Als je op de link hieronder klikt krijg je een overzicht van alle opdrachten. Je klikt op slide 1 en gaat zo alle slides langs. Je noteert je antwoorden op een blaadje en kijkt vervolgens de antwoorden na in het volgnde kopje. Dit kopje heet 'Antwoorden opdrachten LessonUp'. Wees eerlijk naar jezelf en maak eerst de opdrachten kijk daarna alles na.

Als je wilt dat het werkt, vul je naam dan in!

LessonUp
Als je op de link klikt word je doorgestuurd naar de oefensite.

Antwoorden oefeningen LessonUp

Slide 1 - Titelpagina.

Slide 2 - Introductie.

Slide 3 - Vraag: Wat is een zelfstandig naamwoord? Antwoord: C.

Slide 4 - Vraag: Welk woord is een zelfstandig naamwoord? Antwoord: C.

Slide 5 - Vraag: Welk lidwoord is het onbepaalde lidwoord? Antwoord: B.

Slide 6 - Vraag: Wat is 'het' in deze zin? Antwoord: A.

Slide 7 - Vraag: Wat is 'het'? Antwoord: C.

Slide 8 - Vraag: Wat is 'wordt'? Antwoord: B.

Slide 9 - Vraag: Hoeveel hulpwerkwoorden bevat deze zin? Antwoord: B.

Slide 10 - Antwoord: de=lidwoord, verkoper=zelfstandig naamwoord en glimlacht=werkwoord.

Slide 11 - Vraag: Wat is een hulpwerkwoord? Antwoord: Als er meer dan één werkwoord in de zin staat is in ieder geval de persoonsvorm een hulpwerkwoord. Het vormt samen met de andere werkwoorden het gezegde (alle werkwoorden in de zin).

Slide 12 - Vraag: Wat is het zelfstandig werkwoord? Antwoord: C.

Slide 13 - Afsluiting.

Toetsing

Eindtoets

Voor je zie je de eindtoets grammatica woordsoorten. Pas alle theorie die je hebt geleerd in het afgelopen arrangement toe in deze toets. Mochten er nog zaken zijn die je toch nog moeilijk vindt, lees dan na de toets de theorie er nog eens goed op na en maak de oefeningen nog een keer. Heel veel succes!

 

Als je je cijfer wilt weten, scroll dan na het maken van de toets verder naar beneden. Hier vind je een overzicht van het puntenaantal en het bijbehorende cijfer.

Puntenaantal = cijfer

1 punt = 1.3

2 punten = 1.6

3 punten = 1.9

4 punten = 2.2

5 punten = 2.5

6 punten = 2.8

7 punten = 3.1

8 punten = 3.4

9 punten = 3.7

10 punten = 4

11 punten = 4.3

12 punten = 4.6

13 punten = 4.9

14 punten = 5.2

15 punten = 5.5

16 punten = 5.8

17 punten = 6.1

18 punten = 6.4

19 punten = 6.7

20 punten = 7

21 punten = 7.3

22 punten = 7.6

23 punten = 7.9

24 punten = 8.2

25 punten = 8.5

26 punten = 8.8

27 punten = 9.1

28 punten = 9.4

29 punten =  9.7

30 punten = 10

Bronnen

Dammers, R., Grezel, J. E., Van Hoek, G., Kooiman, M., & Steenbergen, W. (2011). Nieuw Nederlands. Groningen/Houten: Uitgeverij Noordhoff.

Kaartje2go. (z.d.). kaartje2go.nl. Geraadpleegd op 2 februari 2019, van https://www.kaartje2go.nl/succes-kaarten/kaart/succes-zet-hem-op-topper

Kuijpers, A.(2015, 15 september). Waarom grammatica nuttig én belangrijk is [Videobestand]. Geraadpleegd op 2 februari 2019, van https://www.youtube.com/watch?v=Nv-iqJhGwH8

  • Het arrangement Grammatica woordsoorten, havo/vwo jaar 1 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Annabel Leideman Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2019-04-10 17:35:16
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In dit leerarrangement leer je woordsoorten herkennen en benoemen. Vak: Nederlands Leerjaar: havo/vwo 1
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Oefeningen Quizlet
    https://quizlet.com/379251412/grammatica-woordsoorten-benoemen-flash-cards/
    Link
    LessonUp
    https://lessonup.app/lesson/4Mknj3grS8LuwL5RZ
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.