Je weet wat een verslaving is en welke verslavingen er zijn.
Verplichte opdrachten:
- Wat is verslaving?
Wat is een verslaving?
Wat is verslaving? - Verplicht
In deze opdracht leer je wat een verslaving is. Voor deze opdracht pak je het werkblad uit de kast. De vragen voor deze opdracht staan bij de verschillende stappen. Vul de antwoorden in op je werkblad. Heb je het blad af? Dan kijk je het na.
Roken... We weten allemaal dat het niet goed voor je is. Toch roken er veel mensen. Waarom? En wat is er dan niet goed aan zo'n sigaret? Deze les gaan we ons erin verdiepen!
Dit is een klassikale les.
Leerdoel 3
Je weet wat de gevolgen van alcohol zijn.
Verplichte opdracht:
- Alcohol
Alcohol
Leerdoel 3 - verplichte opdracht
Deze opdracht gaat over alcohol. Voordat we ons gaan verdiepen in dit onderwerp gaan we eerst samen bekijken wat jullie al weten over alcohol. Op het bord staat het woord 'alcohol', noem samen alle woorden die volgens jou met alcohol te maken hebben!
Van de docent heb je nu gehoord wat de werking van alcohol in het lichaam is. Nu kijken jullie samen naar een stukje uit 'Spuiten en slikken' waar de 2 presentatoren een avondje iets teveel alcohol drinken. Wat heeft dit voor een effect op hun gedrag en op het geheugen?
Pak nu eerst het werkblad: alcohol en lees de tekst!
Kijk daarna onderstaand filmpje. Na het kijken van het filmpje maak je de vragen op het werkblad.
Wat is een verslaving? Voordat we gaan kijken wat de symptomen van een verslaving zijn en waar je allemaal verslaafd aan kan raken kijken we eerst naar de verslaving aan één bepaalde drug: GHB. Samen kijken we een aflevering van 'Tygo in de GHB' over mensen die verslaafd zijn aan GHB. Bij deze film beantwoord je een aantal vragen op het werkblad: Verslaafd.
Wil je deze opdracht thuis maken? De link naar de film vind je hier: Tygo in de GHB en het werkblad onderaan deze pagina!
Leerdoel 5
Je kunt digitale verslavingen benoemen en de gevolgen hiervan.
Leerdoel 6
Je weet wat groepsdruk is.
Verplichte opdrachten:
Groepsdruk
Stellingenspel
Groepsdruk
Leerdoel 6 - Verplichte opdracht
In deze opdracht ga je leren wat groepsdruk is en hoe jij er mee om kan gaan.
Groepsdruk kan positief zijn, bijvoorbeeld wanneer je samen op een sport zit en iedereen in het team mee speelt om te winnen.
Groepsdruk kan ook negatief zijn, bijvoorbeeld wanneer jij je door de groep verplicht voelt om iets te doen, wat je eigenlijk niet wilt.
Bekijk de onderstaande video over groepsdruk.
In dit filmpje komt een meisje aan het woord die onder invloed van groepsdruk dingen heeft gedaan, die ze eigenlijk niet wilde doen.
Wat is groepsdruk?
Een groepje bepaalt dan wat je moet doen en niet jij zelf, bijvoorbeeld omdat je graag vrienden wil maken of houden. Groepsdruk kan positief zijn, bijvoorbeeld een vriendengroep die een vriend motiveert om beter zijn best te doen op school.
Maar vaak is groepsdruk negatief, bijvoorbeeld wanneer je door een groepje wordt gedwongen om een sigaret te roken. De druk om er graag bij te horen of de angst om je “vrienden” te verliezen kan zo hoog zijn dat je toch een trekje neemt.
Tips: Hoe ga je met groepsdruk om?
Bedenk van tevoren wat jouw grenzen zijn: wat wil je wel doen en wat niet? Als je in een situatie komt, is het makkelijker om ‘nee’ te zeggen, als je er al een besluit over hebt genomen.
Vraag een vriend(in) die je vertrouwt om hulp als je er zelf niet uitkomt. Hij of zij kan je misschien goede raad geven. Maar uiteindelijk ben je wel altijd zelf verantwoordelijk voor je eigen gedrag.
Als je merkt dat de groep iets doet, wat jij niet wil doen, laat het de groep dan weten. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Sorry jongens, maar dit doe ik liever niet”. Als een groep je toch dwingt, loop dan weg. Dat kan heel lastig zijn, maar vrienden die je dwingen om iets te doen, zijn geen echte vrienden.
Durf ‘nee’ te zeggen en kom voor jezelf op. Dat is erg lastig, maar je zult merken dat je meer respect krijgt als je duidelijk je grenzen aangeeft, dan wanneer je altijd mee loopt met de rest.
Je weet nu wat groepsdruk is en hoe je er mee om kan gaan.
Pak nu het werkblad: Groepsdruk en maak de opdracht!
Iedere dag krijg je te maken met groepsdruk. Groepsdruk betekend dat je iets doet of juist niet doet omdat je niet buiten de groep wilt vallen.
Bijvoorbeeld te lang blijven gamen omdat al je vrienden ook nog online zijn. Of een bepaald soort schoenen kopen omdat al je vriendinnen die hebben.
In deze opdracht ga je met de klas een filmpje bekijken waarin je ziet wat groepsdruk met iemand kan doen.
Daarna ga je met je klas verschillende stellingen bekijken en ga ontdekken of jij gevoelig bent voor groepsdruk.
Eindopdracht BBL
Eindopdracht - Verplichte opdracht
In deze eindopdracht gaan jullie zelf een Kahoot maken over alle soorten verslavingen en de gevolgen van deze verslavingen.
Volg het onderstaande stappenplan:
Maak een groepje van 3 of 4 leerlingen
Verdeel de taken en teken het samenwerkingscontract.
Maak per leerling vijf vragen en noteer deze op het werkblad: Eindopdracht. Bedenk wat het goede antwoord is en bedenk ook drie foute antwoorden.
Zorg dat de vragen gaan over alle onderstaande onderwerpen:
- Drugs
- Roken
- Alcohol
- Game verslaving
- Groepsdruk
- Gevolgen van de verslavingen
In deze eindopdracht gaan jullie zelf een Kahoot maken over alle soorten verslavingen en de gevolgen van deze verslavingen.
Volg het onderstaande stappenplan:
Maak een groepje van 3 of 4 leerlingen
Verdeel de taken en teken het samenwerkingscontract.
Maak per leerlingzeven vragen en noteer deze op het werkblad: Eindopdracht. Bedenk wat het goede antwoord is en bedenk ook drie foute antwoorden.
Zorg dat de vragen gaan over alle onderstaande onderwerpen:
- Drugs
- Roken
- Alcohol
- Game verslaving
- Groepsdruk
- Gevolgen van de verslavingen
Voor de eindtoets van het thema 'oppassen geblazen' moet je de stof over roken, alcohol en drugs leren. Alle theorie kun je ook vinden in het onderstaande document: theorie eindtoets.
Om te leren kun je ook Quizlet gebruiken. Let wel op dat niet alles in Quizlet staat! Leer dus ook gewoon de theorie en gebruik Quizlet om jezelf te testen!
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.