Europa

Europa

Europa

Wat een continent: Europa!

We gaan lekker aan de slag met Europa! Op deze pagina kun je zelfstandig werken aan hoofdstuk 4 door middel van uitleg, oefeningen, filmpjes, een proeftoets en een eindtoets. Zo kun je je goed voorbereiden op je toets in de toetsweek!

Elke paragraaf begint met lesdoelen en belangrijke begrippen, zorg dat je deze doelen snapt! Daarna volgt uitleg, met aan het einde hiervan een oefening, zodat je gelijk met de begrippen aan de slag kunt.

Heel veel succes!

Europa
Europa

Paragraaf 1

Lesdoel:

Je kunt verklaren waarom India van groot belang is voor de hightechindustrie in Engeland. ​

Belangrijke begrippen:

locatiefactoren, massaproductie, MNO, footloose, agglomeratievoordelen

Manchester
Manchester

Uitleg

In de loop van de achtiende eeuw werd Manchester de eerste industriestad ter wereld. Hier begon de Industriële Revolutie, de periode van grootschalige omschakeling van handwerk naar productie met (stoom)machines in grote fabrieken.

Alle textielfabrieken stonden vlakbij steenkoolvelden. Het productiemiddel steenkool was nodig als energiebron voor de stoommachines van de textielfabrieken. Factoren die bepalen waar een bedrijf zich vestigt, heten locatiefactoren. De stoommachine betekende het begin van massaproductie in grote fabrieken. Van één product worden er veel gemaakt op een hoog tempo.

Manchester kwam na 1970 in een diepe crisis terecht, toen alle fabrieken naar lagelonenlanden vertrokken. De arbeid was daar veel goedkoper. Nu kent Manchester meer hightech- en lichte industrie, industrie die weinig grondstoffen nodig heeft.

Agglomeratievoordelen zijn voordelen die bedrijven hebben als ze dicht bij elkaar gevestigd zijn. Zo kunnen bedrijven samen informatie uitwisselen, of gebruik maken van een goede infrastructuur.

De skyline van Manchester
De skyline van Manchester

Bij de volgende opdrachten moet je het goede begrip verbinden met de juiste omschrijving. Je doet dit zelfstandig. Ben je klaar? Dan kun je aan de slag met de volgende paragraaf! Succes!

Oefening:Verbind het begrip met de juiste omschrijving

Paragraaf 2

Lesdoel:

Je kunt uitleggen welke voor-en nadelen de verschuivende grenzen hebben voor Europa. ​

Belangrijke begrippen:

staat, volk, cultuur

Grenzen in Europa
Grenzen in Europa

Uitleg

De wereld kent vele volken, groepen mensen die eeuwenlang samenwoont en dezelfde cultuur heeft. Cultuur houdt eigenlijk alles dat je ooit geleerd hebt in, je normen, waarden, tradities, taal etc. De volken wonen vaak in een staat. Dit is een afgegrensd gebied, met een eigen regering, zoals Nederland.

Soms kunnen deze grenzen veranderen. Dit heeft vaak te maken met oorlog of het uitbreiden van macht. De inwoners van deze staat kunnen hier veel problemen door krijgen. Zo worden ze bijvoorbeeld gescheiden van familie en vrienden of kunnen ze ineens te maken krijgen met nieuwe wetten en regels, welke zij helemaal niet gewend zijn. 

Vroeger zijn de grenzen in Europa regelmatig verschoven, maar na het vallen van het Ijzeren Gordijn, zijn de grenzen na genoeg hetzelfde gebleven.

Een oude kaart van Europa
Een oude kaart van Europa

Deze paragraaf heeft geen oefening, als je alles snapt mag je verder met de volgende paragraaf!

Paragraaf 3

Lesdoel:

Je kunt de verschillen in politiek tussen Oost-en West Europa beschrijven.​

Belangrijke begrippen:

kapitalisme, communisme, planeconomie, vrijemarkt, NAVO, Schengenlanden, migratiesaldo

Communisme, wat is dat nou?
Communisme, wat is dat nou?

Uitleg

Na de Tweede Wereldoorlog was Europa verdeeld in het kapitalistische Westen en het communistische Oost-Europa. De communistische machthebbers voerden in alle Oost-Europese landen een planeconomie in. Dit hield in dat de regering bepaalde wat er werd geproduceerd en ook hoeveel. De planeconomie leverde minder welvaart op dan de vrijemarkteconomie van het Westen. Hier mochten particuliere ondernemers zelf weten wat ze produceerden en hoeveel.

Nadat het Ijzeren Gordijn gevallen is, voegden veel landen zich bij de Europese Unie, de organisatie waarbij landen zich inzetten voor vrede en welvaart en elkaar helpen waar nodig. 

Als je nu op vakantie gaat naar bijvoorbeeld Italië, hoef je met de auto nergens je paspoort te laten zien of tol te betalen. Dit komt door het verdrag van Schengen. Hierin hebben veel Europese landen hun onderlinge grenzen opgeheven, waardoor goederen en mensen vrij kunnen reizen. Alle landen die hierin mee hebben gedaan, noem je ook wel Schengenlanden.

Door deze open grenzen vindt er veel migratie plaats binnen Europa. Als je kijkt naar het migratiesaldo van een land, kijk je naar de som van de vestiging en vertrek in dat land. In Oost-Europa zie je bijvoorbeeld grote vertrekoverschotten. Er vertrekken meer mensen dan dat er zich vestigen. 

Wat is het Ijzeren Gordijn?

De Berlijnse Muur. Deze verdeelde Berlijn in het kapitalistische westen en het communistische oosten.
De Berlijnse Muur. Deze verdeelde Berlijn in het kapitalistische westen en het communistische oosten.

Bij deze oefening krijg je een rijtje met begrippen te zien. Een woord hoort hier echter niet bij, aan jou de taak om uit te vinden welke! 

Bijvoorbeeld: appel-banaan-fiets

Fiets hoort er niet bij want een appel en een banaan kun je eten en een fiets niet.

Je mag hierbij zachtjes overleggen als je er alleen niet uitkomt. Ben je hier klaar mee? Dan kan je door naar de laatste paragraaf!

Oefening:Welk woord weg?

Paragraaf 4

Lesdoel:

Je kunt uitleggen hoe in Nederland wordt gewerkt aan het helpen van vluchtelingen.

Je kunt verbanden leggen tussen vluchten uit land van herkomst en gebrek aan basisbehoeften.​

Belangrijke begrippen:

vluchtelingen, economische vluchtelingen, asielzoekers, Fort Europa

Migranten tijdens hun oversteek naar Europa
Migranten tijdens hun oversteek naar Europa

Uitleg

Iedere dag proberen vele migranten Europa binnen te komen. Voor al deze mensen zijn geweld en oorlog de reden om hun land te verlaten. We noemen deze mensen ook wel vluchtelingen. Er zijn daarnaast ook nog economische vluchtelingen, dit zijn menden die naar Europa komen in de hoop werk te kunnen vinden en een welvarender bestaan op te bouwen.

Zodra deze mensen in Europa aankomen, vragen zij asiel aan. Deze asielzoekers willen graag in Europa blijven wonen. Er gaat hier dan een lang proces in van wachten. De Europese Unie probeert door strenge wetten en controles, mensen tegen te houden. De toegang naar Europa is zo streng, dat men ook wel spreekt van Fort Europa. 

Niet alleen Europa kent een stroom van vluchtelingen. Ook landen rondom de probleemgebieden en steden binnen deze landen zelf kennen veel asielzoekers en ontheemden. Ze hebben vaak een gebrek aan basisbehoeften. Dit zijn de dingen die je echt nodig hebt om redelijk te kunnen leven. Dingen zoals onderdak, voedsel, gezondheidszorg en onderwijs. 

Vluchtelingen in Europa

Migrantenroutes naar Europa

Een opvangkamp voor vluchtelingen
Een opvangkamp voor vluchtelingen

In deze oefening vind je verschillende zinnen met een open plek. Op deze open plek moet je een begrip invullen. Ga hier zelfstandig mee aan de slag! Als je klaar bent kun je verder naar de proeftoets.

Oefening:Vul het goede begrip in op de lege plek

Toetsen

Hier kun je de proeftoets en de eindtoets vinden. Maak eerst de proeftoets zodat je goed kunt zien waar je nog extra aandacht aan moet besteden. De vragen zijn vergelijkbaar met de vragen van de eindtoets.

Succes!

Succes!
Succes!