Opdracht: Waarde van vrije tijd - h45

Opdracht: Waarde van vrije tijd - h45

Inleiding

Je kent vast wel de uitdrukking "Tijd is geld".
Geldt deze uitdrukking ook voor vrije tijd?
En zo ja, wat is dan de waarde van vrije tijd?

In deze opdracht onderzoek je of en in welke mate mensen waarde toekennen aan vrije tijd. Dat doe je door het bestuderen van de resultaten van een enquête in een supermarkt op een dag dat er lange rijen staan voor de kassa.

De vraag is of mensen iets extra's zouden willen betalen als ze gebruik zouden kunnen maken van een 'express kassa': een kassa waar ze direct geholpen worden.

Colofon

Het arrangement Opdracht: Waarde van vrije tijd - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-11-11 10:23:35
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze opdracht hoort bij het thema 'Schaarste', en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor economie h45. De opdracht begint met een intro, daarna komt er een stuk tekst over wat je straks kan na deze opdracht (de leerdoelen) en vervolgens komt er een uitleg wat je gaat doen. De opdracht bestaat uit een onderzoeksvraag, drie verschillende stappen met bijbehorende opdrachten, een eindproduct, een toets en een reflectie. Voor deze opdracht heb je een rekenmachine nodig. In deze opdracht geef je antwoord op de volgende onderzoeksvraag: Hoeveel waarde kennen mensen toe aan hun vrije tijd. Deze vraag is onderverdeeld in twee vragen: Is (vrije) tijd uit te drukken in geld? en Is er een verschil tussen vrije tijd en 'economische' tijd? Bij stap 1 ga je samen met een klasgenoot nadenken over het aanpakken van files bij Nijmegen en het invoeren van rekeningrijden. Bij stap 2 ga je een mini enquête houden in een supermarkt. Je vraagt de klanten of ze eerder bereid te zijn om meer te betalen als ze dan eerder aan de beurt komen in de rij. En bij stap 3 geef je antwoord op de onderzoeksvraag. Ter afsluiting is er een toets over schaarse goederen. Na de toets wordt er nog een keer teruggekeken naar de opdracht, dus hoe ging het?
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Behoeften en beperkte middelen; Economie; Keuzes maken; Schaarste;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten
Trefwoorden
alternatief aanwendbaar, arrangeerbaar, economie, h45, keuzes maken, schaarste, stercollectie, waarde van vrije tijd, welvaart, welzijn
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open