Welkom terug. Vandaag zullen jullie voornamelijk zelfstandig aan het werk gaan met wikiwijs. Alle theorie staat er in verwerkt, neem dit goed door voordat je de vragen gaat maken. Ook moet je het filmpje bekijken, want in het laatste onderdeel wordt je getoetst op dit onderwerp. Het cijfer van je eindtoets neem ik mee in je beoordeling van je tentamen. Als je vragen hebt, mag je ze gerust aan mij stellen. Je mag niet samenwerken.
De lesdoelen voor vandaag zijn:
- Aan het einde van de les weet je het verschil tussen uitgave en kosten en kan je dit in eigen woorden vertalen
- Na deze les weet je de formule: inkomen - uitgaven = geld wat je overhoudt, en kan je deze invullen met bedragen
- Met de theorie die je krijgt kan jij zelf een situatie of een voorbeeld bedenken gekoppeld aan de theorie.
De les begint eerst met theorie uitleg. Na elk onderwerp krijg je een vraag die je moet beantwoorden. Op deze manier kan je jezelf testen of je de leertekst hebt begrepen. Nadat je elk onderwerp hebt doorlopen krijg je te maken met een formatieve toets. Deze toets bepaald met welk opdracht je verder moet. Als je geen voldoende hebt voor de formatieve toets mag je verder met de herhalingsopgaven. Als je wel een voldoende hebt mag je direct naar de verrijkingsopdracht. Voor degene die de herhalingsopdracht heeft gemaakt, moet ook de verrijkingsopdracht maken.
Daarnaast krijg je van mij een extra opdracht die IEDEREEN moet maken. Na deze opdracht moet je de eindtoets maken. De beoordeling van de eindtoets wordt meegenomen als een definief cijfer in Magister. Hierna wil ik graag dat je een feedbackformulier invult voor mij. Daarna ben je klaar met de les.
Kosten heeft te maken met het geld dat wordt uitgegeven aan een bepaalde activiteit. We kunnen denken aan huurkosten. Dit wordt maandelijks betaald door de verhuurder. Niet alleen particulieren hebben kosten, maar bedrijven maken ook kosten. Bij het produceren van de goederen en diensten komen er verschillende soorten kosten bijkijken. Dus iedereen (alle mensen vanaf 18 jaar* en bedrijven) komen in aanmerking met kosten.
*Vanaf 18 jaar begint iedereen in aanmerking te komen met kosten, zoals verzekeringskosten. En als je een auto gaat kopen heb je ook te maken met kosten, o.a. wegenbelasting en verzekeringskosten.
Uitgaven is het betalen van de kosten die je hebt. Je betaalt dus maandelijks je kosten aan bijvoorbeeld je verzekering. Op het moment dat je je verzekering betaald, is de verzekeringskosten een uitgave voor jou.
Lenen heeft te maken met dat iemand- die geld te kort komt (om iets te betalen)- een geldbedrag gaat lenen bij een ander op voorwaarde dat het later wordt terug betaald. Bij het lenen loopt men een risico dat je meer gaat terug betalen (aflossen) dan dat je hebt geleend. Dit heeft te maken met rente die de geldversterkker (degene van wie je het geld leent) van je vraagt. Vooral banken hebben hiermee te maken. Op het moment dat je besluit geld te lenen om bijvoorbeeld een huis te kopen, dus je vraagt een hypotheek aan, dan betaal je hier ook rente over je aflossing (verschuldigde bedrag).
Als we kijken naar het onderwijs hebben studenten ook te maken met leningen, zoals studiefinanciering. Om het schoolgeld te kunnen betalen gaan studenten geld lenen van de overheid. Dit word studiefinanciering genoemt. Nadat studenten zijn/haar opleiding hebben afgerond zullen ze dit verschuldigde bedrag terug moeten betalen aan de overheid.
Op het moment dat je als student studiefinanciering ontvangt is het een inkomstenbron. Let op alleen op het moment dat je het ontvangt is het een inkomen, maar uiteindelijk dien je het geleende bedrag terug te betalen nadat je klaar bent met school. Dit betekent dat het een lening is en geen inkomen!
Stel, je maakt voor jezelf een budgetplan om inzicht te krijgen op de inkomsten en uitgaven. Het kan soms voorkomen dat je uitgaven groter zijn dan de inkomsten. Dan sta je rood op de bank. Je hebt niet genoeg geld om alle kosten te betalen. In zulke situaties kan je geld lenen bij de bank of bij een vriend/kennis. Maar niet vergeten GELD LENEN KOST GELD!
Dus je moet het geleende bedrag betalen en de rente daarbij. Als je al krap zit met je budget, is het niet handig om nog te gaan lenen. Wat je kunt doen is om advies te vragen bij o.a. het NIBUD en de consumentenbond. Zij kunnen jou informeren over wat je kan doen bij dit soort situaties.
Je bent nu bij de eerste toets van dit onderdeel. De toets bestaat uit open en gesloten vragen. Vergeet niet je naam en je achternaam te vermelden. Als je de toets niet zo best hebt gemaakt mag je door naar de herhalingsopdracht. Als je een goed resultaat hebt mag je direct door naar de verrijkingsopdracht.
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
De verrijkingsopdracht bestaat uit twee delen. De eerste deel begint met een oefening. Deze oefening gaat dieper op de leerstof in. Je krijgt moelijkere termen bij en moet dit zelf gaan toepassen. De tweede deel bestaat uit een Prezi PowerPoint. Hier moet je zelf een opdracht bedenken waarbij je de formule moet toepassen. Deze maak je in Prezi en vervolgens stuur je het op naar mijn mail.
De leerlingen die de herhalingsopdracht hebben gemaakt hoeven de eerste deel niet te maken. Dus alleen de Prezie opdracht geldt voor iedereen!
De leerlingen die de herhalingsopdracht niet hoeven te maken moeten de beide onderdelen maken.
De opdracht is om een prezi presentatie te maken waarbij je zelf een opdracht gaan verzinnen waarvoor je de formule: inkomsten - uitgaven = geld wat je overhoudt, moet gebruiken. Dus je verzint een verhaaltje (een situatie van een x-persoon). Vervolgens ga je zelf gegevens bedenken (wel realistische bedragen) en ga je de formule invullen. Doe dit in Prezie en stuur het op naar de volgende e-mail:
0942118@hr.nl
Extra opdracht voor iedereen!
Bekijk de film en beantwoord de vragen.
Eindtoets!
Je bent nu bij de laatste onderdeel van de les. Je gaat nu een eindtoets maken. De resultaat van de eindtoets neem ik mee en voer dit in als een s.o. cijfer. Dus het telt één keer mee.
Zorg ervoor dat je alle vragen concreet beantwoord.
Veel succes!
Afsluting
Je bent voor vandaag klaar met de les. Bedankt voor je inzet. Hieronder zie je een formulier waar ik een aantal vragen stel over de les. Graag zou ik willen dat iedereen dit invult, zodat ik de lessen kan voorbereiden op de manier hoe jullie het fijnste vinden. Alvast bedankt!
Na het invullen van de feedback mag je je computer afsluiten en wens ik je een fijne dag.
Het arrangement Kosten & Uitgaven + leningen is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Simge Çinar
Laatst gewijzigd
2019-02-10 13:47:13
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0
Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of
bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
Vak: Economie
Lesdoelen per onderdeel.
Kosten: De leerlingen krijgen een inzicht van de kosten waarmee ze later in aanmerking komen,
Uitgaven: De leerlingen kennen de drie uitgaven en kunnen deze een plaats geven in hun eigen situatie,
Leningen: De leerlingen zullen beknopt te maken hebben met leningen, o.a. studiefinanciering. En zullen deze ook moeten toepassen in de praktijkopdracht die ze krijgen.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur 0 minuten
Kosten & Uitgaven + leningen
nl
Simge Çinar
Simge Çinar
2019-02-10 13:47:13
Vak: Economie
Lesdoelen per onderdeel.
Kosten: De leerlingen krijgen een inzicht van de kosten waarmee ze later in aanmerking komen,
Uitgaven: De leerlingen kennen de drie uitgaven en kunnen deze een plaats geven in hun eigen situatie,
Leningen: De leerlingen zullen beknopt te maken hebben met leningen, o.a. studiefinanciering. En zullen deze ook moeten toepassen in de praktijkopdracht die ze krijgen.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Formatieve toets
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.