In dit korte arrangement ga jij meer over le passé composé leren. Dit grammaticale deel maakt deel uit van hoofdstuk 1 en 2 in Grandes Lignes.
Hoe het werkt
Het arrangement bestaat uit vijf kopjes: welkom, instaptoest, uitleg, oefeningen, eindtoets en bronnen. Hierbij zet ik meer informatie over elk kopje op een rijtje:
1. Welkom
In dit kopje vind je meer infromatie over deze Wikiwijs. Je vindt de leerdoelen, mijn gegevens en uitleg over hoe en wat jij kunt doen om de leerdoelen te behalen.
2. Instaptoets en oefeningen
In begin maak jij een instaptoets 'le passé composé'. Dat is nodig om te meten hoeveel jij al over het onderwerp weet en wat nodig is om de einddoellen te behalen. Naar aanleiding van het resultaat ervan wordt verwezen naar drie soorten oefeningen: oefeningen, extra oefeningen en extra uitdagend. Als jij meer dan 40% goed hebt, wordt jij verwezen naar het eerste type. Als jij meer dan 60% goed hebt gemaakt, ga dan naar extra oefeningen. Het subkopje extra uitdagend is bedoeld voor leerlingen die de theorie uitstekend beheersen en die extra uitdaging willen. De moelijkheidsgraads neemt toe met elke oefening.
3. Uitleg
In dit kopje vindt jij uitleg over de de voltooid tegenwoordige tijd van regelmatige werkwoorden. Bij deze theorie vindt jij ook voorbeeldzinnen en een stappenplan, die jou helpt om een werkwoord te vervoegen.
5. Bronnen
Hier vindt jij de bronnen die ik heb gebruikt om dit arrangement te maken.
Hoe jij begint :
Jij maakt eerst de instaptoets. Als jij na de instaptoets minder dan 10 punten hebt behaald, lees het kopje uitleg over le passé composé goed door! Dan pas mag jij naar het kopje oefeningen. En vervolgens naar de andere twee kopjes.
Als jij na de instptoets meer dan 15 punten hebt behaald, sla het kopje uitleg over. Begin gelijk met oefeningen en vervolgens met de volgende twee.
Leerdoelen
Hieronder vind jij de leerdoelen voor:
Le passé composé
1. De leerling kan in het kort en in eigen woorden vertellen wanneer le passé composé wordt gebuikt.
2. De leerling weet uit welke twee delen le passé composé bestaat.
3. De leerling weet welke de twee hulpwerkwoorden zijn en hoe hij/zij tussen die twee de juiste kan kiezen.
4. De leerling kan de regel voor het voltooid deelwoord toepassen. Hij/zij kan het voltooid deelwoord van elk werwoord maken.
5. De leerling kan uitleggen waarom het hulpwerkwoord 'être' zo bijzonder is.
Mocht jij vragen hebben dan hoor ik het graag via: 0945213@hr.nl
Bij deze wens ik jou veel succes!
Mariyana Ovcharova
Instaptoets
Instaptoets
Nu is het aan jou...
Toets: Instaptoets (Le passé composé)
0%
Jij gaat nu de instaptoets over 'le passé composé' maken. De toets bestaat uit merdere vragen die over le passé composé gaan. De bedoeling is dat jij gaat deze toets zonder jouw boeken of aantekeningen maken.
Als onder 10 punten krijgt, ga naar het kopje uitleg over le passé composé en bestudeer de theorie. Dan pas mag jij naar het kopje oefeningen en vervolgens naar extra oefeningen en extra uitdagend.
Heb je tussen 10 en 15 punten, sla de uitleg over en ga gelijk naar de oefeningen. Als je merkt dat je iets niet snapt, kijk dan naar de uitleg.
Bij meer dan 15 punten, mag jij het kopje uitleg over le passé composé overslaan. Dan begin jij gelijk met oefeningen en vervolgens met de andere twee.
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
Als wij heel eventjes naar Wikipedia gaan dan zien wij dat de definitie van 'werkwoordstijd' is het oogpunt van een spreker is, die aan geeft in welke tijd een gebeurtenis plaatsvindt. Zowel in het Frans, als in het Nederlands kennen wij veel verschillende tijden die allemaal iets anders betekenen. Vandaag gaan wij het over de voltooid tegenwoordige tijd hebben. In het Frans is dat le passé composé.
* Als wij het over vervoegen hebben dan is het belangrijk om te zeggen dat er twee types werkwoorden zijn: regelmatige en onregelmatige. Onregelmatige werkwoorden zijn bijvoorbeel: être en avoir. Denk aan het werkwoord 'zijn 'in het Nederlads, jij zegt niet 'Ik zij', maar 'ik ben'. In het Frans zeg je 'Je suis' en niet 'je être' of iets dergelijks. Het komt, omdat hun vervoeging heel veel afwijkt. De vervoeging van de onregelmatige werkwoorden zullen wij in een andere les behandelen!
Le passé composé
I.Waneer gebruik jij het
Le passé composé is de voltooid tegenwoordige tijd in het Frans. Je gebruikt het om te vertellen dat iets al gebeurd is. Denk bijvoorbeeld aan: jij bent ergens op vakantie geweest en jij vertelt tegen een vriend wat jij allemaal gedaan hebt.
II. Wat heb jij nodig om le passé composé te maken
Om deze tijd te maken heb jij een hulpwerkwoord + voltooid deelwoord nodig. Het is precies hetzelfde zoals in het Nederlands: 'Ik heb gepraat', 'Ik ben gegaan', 'Ik heb gehad' enz. Jij ziet het hulpwerkwoord + het voltooid deelwoord. Het woordje <passé> betekent verleden/voorbij en <composé> wilt zeggen dat het uit meerdere delen bestaat/ samengesteld.
III. Hoe maak jij het
Om passé composé te maken heb je een hulpwerkwoord nodig + een voltooid deelwoord. Denk aan de voltooid tegenwoordige tijd in het Nederlands: 'ik heb gepraat', 'ik heb gedronken' enz. In het Frans is het precies hetzelfde: het onderwerp + de persoonsvorm van het hulpwerkwoord + het voltooid deelwoord.
IV. Hulpwerkwoorden voor passé composé
De hulpwerkwoorden in het Frans zijn: avoir en être. Als jij in het Nederlands hebben gebruikt, gebruik jij meestal avoir in het Frans. Als jij zijn in het Nederlands gebruikt, dan gebruik jij être in het Frans. Er zijn wel twee uitzonderingen:
1. ik ben geweest - j'ai été (être is een onregelmatig werkwoord)
2. ik ben begonnen - j'ai commencé
Alle wedekerende werkwoorden (zich= se bv. se laver - zich wassen) vervoeg jij ook met être!
V. Hoe maak jij het voltooid deelwoord
Om het voltooid deelwoord te maken heb jij je kennis over de drie groepen werkwoorden in het Frans nodig. Waarom? Kijk even naar de tabel hieronder.
Groep van het werkwoord
Regel
Voorbeeld
Andrere ww. *
I die op -er eindigen
Je haalt de laatste -r weg en zet een accent op de -e
parler - parlé
acheté, donné
II die op -ir eindigen
Je haalt de laatste -r weg
choisir - chosi
fini
III die op -re eindigen
Je haalt -re weg en voeg een -u toe
vendre - vendu
descendu
* Van acheter, donner, finir en descendre
VI. Wat er gebeurt met het voltooid deelwoord als jij être als hulpwerkwoord gebruikt
In het Frans is het heel belangrijk of een woordje mannelijk, vrouwelijk of in meervoud is.
Als jij être als hulpwerkwoord gebruikt, komt er soms een extra -e, -s of -es achter het voltooid deelwoord. Dat ligt aan het onderwerp. Hieronder een paar voorbeelden.
1. Ik ben gegaan (ik = een meisje) - Je suis allée
2. Wij zijn gegaan (wij = 2 meisjes) - Nous sommes allées
* Bij hulpwerkwoord avoir het gebeurt niets met het voltooid deelwoord. Er komt geen extra
-e, -es of -s. Bijvoorbeeld: wij hebben gepraat - nous avons parlé.
VII. Een kort stappenplan om le passé composé te maken
1. Kiezen tussen avoir of être.
2. De juiste persoonsvorm van het hulpwerkwoord.
3. Maak het voltooid deelwoord
4. Als jij être gebruikt, let op of het onderwerp mannelijk, vrouwelijk of in meervoud is!
De formule: Altijd een hulpwerkwoord + voltooid deelwoord!
Les chansons 'avoir' et 'être'
In de brugklas heb jij twee liedjes geleerd over de werkwoorden avoir en être. Om zeker te zijn dat jij geen fouten met de vervoeging van deze twee belangrijke werkwoorden maakt, kun jij nog één keer naar hen luisteren.
Oefeningen
Oefeningen over 'le passé composé'
Oefening: Oefeningen
0%
Beste leerling,
Heb jij al de theorie onder de knie? Dan mag jij beginen met een paar standarte oefeningen.
Welkom bij het kopje 'extra oefeningen'. Deze oefeningen zijn wat moelijker, want jij moet de werkwoorden in een lopende tekst vervoegen. Voordat jij de wekwoorden gaat vervoegen, lees de tekst 1 keer door. Zo zou jij een grobal beeld erover.
Free Image on Pixabay - El Salvador Dali, Given, Clock [Foto]. (z.d.-c). Geraadpleegd op 28 januari 2019, van https://pixabay.com/en/el-salvador-dali-given-clock-time-2615717/
Ovcharova, M. (2019, 13 januari). Recording #8 [Video]. Geraadpleegd op 28 januari 2019, van https://www.youtube.com/watch?v=ZngyxbEXSZk
File:La maison etre.jpg - Wikimedia Commons [Foto]. (2008, 21 april). Geraadpleegd op 28 januari 2019, van https://commons.wikimedia.org/wiki/File:La_maison_etre.jpg
Music, P. (2012, 6 maart). ALBERT DE PANAME - TAHITI [Video]. Geraadpleegd op 28 januari 2019, van https://www.youtube.com/watch?v=NT6jrBNYAD4
Het arrangement De grammatica in het Frans is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Mariyana Ovcharova
Laatst gewijzigd
2019-09-29 12:19:28
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0
Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of
bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
In dit korte arrangement leer je meer over twee tijden in het Frans. Dat is het tegenwoordige en voltooid tegenwoordige tijd in het Frans. Daarnaast oefen je met vocabulaire.
In dit korte arrangement leer je meer over twee tijden in het Frans. Dat is het tegenwoordige en voltooid tegenwoordige tijd in het Frans. Daarnaast oefen je met vocabulaire.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Instaptoets (Le passé composé)
Oefeningen
Une lettre bizare
Une visite
Gaten tekst Tahiti
Gatentekst Ma journée
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.