Cultuur

Cultuur

Startpagina

Welkom bij deze WikiWijs van het vak Aardrijkskunde over Cultuur!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In deze WikiWijs gaan we aan de slag met het Hoofdstuk Cultuur. Jullie lezen, maken opdrachten, bekijken filmpjes en gaan tenslotte aan de slag met oefentoets en de eindtoets!

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De Leerdoelen zijn als volgt:

- Jullie snappen wat Cultuur over het algemeen inhoudt aan het eind van deze WikiWijs.

- Jullie begrijpen hoe cultuur over het algemeen geuit wordt rond de wereld aan het van deze WikiWijs.

- Jullie snappen het nut van cultuur in de vele cultuurgebieden in de wereld aan het eind van deze WikiWijs.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ga nu verder naar de Instaptoets.

 

Inhoud

In deze WikiWijs gaan wij als volgt aan de slag. Je maakt van tevoren een instaptoets, zodat wij kunnen zien wat jij al weet over het onderwerp. Afhankelijk van je score kan het volgende gebeuren:

- Je maakt de instaptoets uitstekend! Dit betekent dat je gelijk mag beginnen met wat pittige verrijkingsopdrachten. Daarna mag je de eindtoets maken. (Je doet dit als je voor de Instaptoets een getal hebt tussen 10 en 14.)

- Je maakt de instaptoets goed, maar je heb hier en daar wel wat fouten. Je mag verder met het maken van de normale opgaves. Als je hier klaar mee bent mag je verder gaan met de verrijkingsopgaves en daarna de eindtoets. (Je doet dit als je voor de Instaptoets een getal hebt tussen 8 en 10)

- Je maakt de instaptoets matig en hebt hier en je hebt wel wat fouten. Je maakt dan wat makkelijke opgaves om mee te oefenen en gaat daarna verder met de normale opgaves. Je sluit af door de verrijkingsopgaves te maken en daarna natuurlijk de eindtoets. (Je doet dit als je een getal van 7 of lager hebt voor de eindtoets.)

Nadat je de instaptoets hebt gemaakt gaan we als volgt te werk. Afhankelijk van je cijfer ga je naar het kopje waar je hoort. Hier krijg je uitleg in de vorm van teksten, spelletjes en filmpjes. Vervolgens maak je daar wat oefenopdrachten bij. Heb je dit kopje helemaal afgerond? Dan ga je verder naar het volgende kopje en uiteindelijk de eindtoets.

Maak nu de Instaptoets

Veel succes!

Instaptoets

Wat betekent Cultuur? + Makkelijke oefeningen

Je hebt de instaptoets gemaakt en je kreeg net een voldoende of jammer genoeg een onvoldoende. Maak je geen zorgen we gaan even oefenen en ervoor zorgen dat je jouw cijfer omhoog haalt!

Volg de kopjes een voor een na tot de oefenvragen. Nadat je deze hebt gemaakt mag je verder met het lezen en maken van de "Normale Opgaves".

Succes!

Wat is Cultuur?

Als je gaat praten over Cultuur, dan moet je voorbereid zijn op een enorm debat en een dagenlange discussie. Cultuur is zo een immens groot woord/begrip, dat het haast onmogelijk is om uit te leggen. Daarom houden wij het hier op school lekker simpel. We pakken de belangrijkste onderdelen eruit en gaan te werk.

Cultuur = De manier hoe een groep mensen samenleeft.

Zo simpel lijkt het, maar als je het uiteindelijk moet uitleggen dan loop je vast. Het is daarom ook dat wij Cultuur ontleden (net als bij Biologie). Deze onderdelen, ook wel bekend als Cultuurelementen, gebruiken wij om cultuur vanaf meerdere kanten uit te beelden. Hierbij hebben we echt de meest belangrijke onderdelen (Taal, Godsdienst etc.) , maar ook de wat minder belangrijke (Eten, Kleding etc.). Belangrijk of niet zo belangrijk, allemaal zijn uiteindelijk cultuur en jij moet weten wat erbij hoort!

Globaal delen wij de Cultuurelementen in op de volgende volgorde:

1.       Dingen die te maken hebben met je Verstand (Taal en Godsdienst)

2.       Dingen die te maken hebben met hoe je met elkaar en/of iemand samenleeft (Wetten, Familiebanden etc.)

3.       Zichtbare dingen in een gebied/regio/land/continent (Kleding, Voedsel, Architectuur)

 

In de volgende kopjes worden ieder van deze in een pagina voor je uitgelegd.

Taal en Godsdienst

Het eerste onderdeel dat we gaan bespreken van het begrip Cultuurelementen is het onderdeel Taal en Godsdienst. Dit zijn de dingen die te maken hebben met je verstand, oftewel jouw Denk- en Spreekwijze. We kijken dan dus simpelweg naar wat voor Taal je spreekt en in wat voor dingen je gelooft. Dit is overal wel anders en bijna altijd gebonden aan een cultuur.

De Nederlandse Taal is een cultuurelement van het Nederlandse Cultuur. Hetzelfde geldt voor de Franse taal in Frankrijk of het Duitse taal in Duitsland. Talen kunnen regio’s, gebieden, provincies, landen en zelf continenten beschrijven! Zo belangrijk is een Taal als cultuurelement. Dit is wel logisch natuurlijk, want een taal verbindt ons met elkaar. Het is namelijk onze grootste en meest gebruikte communiceer middel. We maken gebruik van Verbale en Non-Verbale acties. Non-verbaal zijn dus handelingen zoals wijzen, knuffelen of uitrekken. Verbale acties zijn dan bijvoorbeeld spreken, juichen of lachen. Op één dag doen wij voornamelijk meer aan Verbale acties, dus het is ook belangrijk dat iedereen dit kan verstaan en daarom is Taal dus ook zo belangrijk.

Een taal wordt nog belangrijker op het moment dat het op meerdere plekken wordt gesproken. Nederlands wordt voornamelijk gesproken in Nederland, maar ook in bepaalde delen van België, Canada, Zuid-Afrika, Suriname en Australië. Het is alleen niet de dominante taal en daarom ook niet zo belangrijk. Op het moment dat een taal dominant is in meerdere gebieden, dan noemen wij het een Wereldtaal, een taal dat in veel landen door de meerderheid van mensen wordt gesproken. Een Wereldtaal is een belangrijke factor bij het indelen van Cultuurgebieden.

 

Wanneer we praten over iemand zijn denkwijze, dan spreken wij vaak ook over in wat hij/zij gelooft. In iets of iemand geloven kan namelijk je denkwijze erg veranderen. Daarom is Godsdienst een belangrijke factor. Als wij namelijk geloven in een god, dan hebben wij ook andere idealen, regels en soms ook ambities. Godsdiensten verschillen ook massaal van elkaar en dat heeft er ook voor gezorgd dat er enorm veel gelovige mensen (zowel nu als vroeger) heel andere dachten van elkaar. Een gelovige denkwijze in veel mensen heeft ook op zich zelf een cultuur gebouwd. Kijk bijvoorbeeld maar naar het Islam, dit een cultuur dat helemaal is opgebouwd uit een Geloof/Godsdienst.

Geloven in god is ook voor ieder verschillend. Dit komt omdat zij bijvoorbeeld kunnen geloven in een andere god dan jou of omdat ze helemaal niet gelovig zijn. Het Christendom verschilt met het Islam, maar deze verschillen ook weer van het Boeddhisme en Shintoïsme. Allemaal zijn weer vreemd voor mensen die geloven in Natuurgoden. Daarnaast hebben we ook mensen die Agnostisch zijn, dit zijn mensen die wel erkennen dat het mogelijk is dat er een god kan zijn, maar niet bevestigen om in iets te geloven. Mensen die van dit allemaal afwijken zijn Atheïsten, mensen die gewoon niet geloven in god! Iedereen is natuurlijk vrij om ervoor te kiezen waar hij of zij in gelooft, alleen ontstaan daardoor wel verschillen.

Hoeveel geloven zijn er nou?
Hoeveel geloven zijn er nou?

Leefwijze

Het Tweede gedeelte van de cultuurelementen was de manier op hoe je met andere mensen samenleeft. Dit is wel tikkeltje breed dus we houden het simpel.

Wanneer we kijken naar de leefwijze van een persoon dan kijken we meestal naar het volgende:

  • Wetten
  • Familiebanden
  • Opvoeding

 

Wetten kan je hier op twee manieren opvatten: Wetten die opgelegd zijn door de samenleving of wetten de opgelegd zijn door een sociale norm.

Wetten die opgelegd zijn door de samenleving ga je heel vaak buiten horen. Dit zijn simpelweg de regels die gehandhaafd worden door mensen van de overheid. Een opgelegde regel van de samenleving is bijvoorbeeld dat je niet mag stelen. Dit zijn wetten die door de bevolking zijn besloten. Als jij in een land volgens de wet leeft dat je niet mag stelen, dan is jou leefwijze in een ander land hetzelfde, jij gaat niet stelen omdat je zo bent opgevoed. In een ander land mag dit bijvoorbeeld wel, waardoor mensen die opgevoed zijn in dat land, wellicht dit kunnen verrichten in een nieuwe land.

Wanneer we kijken naar wetten van een sociale norm dan spreken we meestal over wetten die niet ergens geschreven staan, maar wel besloten zijn. Een typische Nederlandse sociale norm/wet is bijvoorbeeld dat we niet gelijk aan een persoon vragen hoeveel geld hij verdient, dat vinden wij onbeschoft. Dit staat niet ergens opgeschreven en je wordt er ook niet op gestraft, maar nog steeds is het wel een ongeschreven regel. Dit varieert weer per omgeving, aangezien het op de ene plek onbeschoft is en op de andere zeer normaal.

 

Familiebanden beïnvloed ook erg je omgang met anderen. Als jij bijvoorbeeld heel streng bent opgevoed door ouders die niet al te persoonlijk met je waren, dan is er een kans dat jij ook zo kan zijn tegenover anderen. Tuurlijk hoeft dit niet zo te zijn, maar het heeft wel een impact op jou levensstijl. Hetzelfde geldt natuurlijk voor anderen die zeer persoonlijke ouders hadden die alles voor hun kinderen, nichtjes of neefjes deden. Kansen zijn groot dat dit ervoor kan zorgen dat jij ook later in het leven zo gaat zijn. De manier hoe jij opgevoed bent neem jij over en geef jij door aan anderen. Dit zijn vrienden, familieleden en zelfs later vreemden!

 

Opvoeding is meer een vervolg op je familiebanden. Je familieband bepaalt al voor een deel je opvoedingswijze. Zoals het eerder genoemde voorbeeld kan er dit gebeuren: Jouw Familiebanden waren strikt “zakelijk”. Je ouders waren meer geïnteresseerd in cijfers en prestaties dan hoe het zat met je vriendjes en vriendinnetjes. Jouw opvoeding was dus eigenlijk meer afstandelijk.

Het tegenovergestelde heb je dus ook. Je kan ouders hebben die juist sterkte dichte familiebanden met je hebben en je overal mee willen helpen, ongeacht het onderwerp. Ze zijn geïnteresseerd in jouw welzijn en jouw blijdschap en daarmee is dan bijvoorbeeld jou opvoeding heel “close” en vaak ook erg vrolijk.

 

Deze 3 begrippen bepalen uiteindelijk jou omgang met anderen en daarmee ook de cultuur waar jij bij hoort.

Zichtbare dingen

Het laatste Cultuurelement dat wij bespreken zijn de Zichtbare dingen in een land/regio/gebied. Dit is erg ruim, maar wij houden het simpel op de volgende dingen. Wanneer je denkt aan zichtbare dingen van een cultuur dan moet je denken aan:

  • Kleding
  • Voedsel
  • Architectuur
  • Kunst

Kleding is zowel makkelijk als moeilijk te onderscheiden van elkaar. Welke soort kleding komt ergens voor? Of waar is het ontstaan? Kijk hierbij vaak maar naar het verleden en niet al teveel naar het heden. Nu dragen bijna iedereen spijkerbroeken en T-shirts, dus het is ook lastig zeggen of dit soort kledingstijl gebonden is aan dat land. Met kleding kijken we bijna altijd naar Traditionele kleding, bijvoorbeeld naar rechters in Uganda die typische Britse gewaden dragen. Of Peruaanse panfluit artiesten die hun oude traditionele volkskleding dragen bij optredens.

Voedsel is wel iets makkelijker te begrijpen dan kleding. Voedsel is vaak cultuurgebonden, omdat een samenleving maar een limiet van aantal voedselvoorzieningen had. Wij Nederlanders hebben als iconisch voedsel kenmerk bijvoorbeeld kaas, omdat wij al eeuwenoud bekend staand als boeren met heel veel koeien. Britse mensen hebben als typische lekkernij Fish and Chips. Vis omdat ze natuurlijk veel vissers hadden op het grote eiland dat wij kennen als Groot-Brittannië en patat omdat wij Westerlingen al sinds het middeleeuwen dol waren op aardappelen!

Architectuur is iets dat meestal is ontstaan door één of meerdere personen van een cultuur met een bepaalde denkwijze. Wij uiten vaak onze cultuur en dingen waar wij trots op zijn in bepaalde bouwstijlen en definiëren daarbij ook onze eigen cultuur. Denk maar aan de typische Belgische en Nederlandse Trapgevelhuizen. Heel het Westen staat ook bekend om zijn vaak rechte grijze en bruinen gebouwen. In het Midden-Oosten gaan we al meer de richting op van gebouwen met ronde koepels. Gaan we veel stappen terug in de tijd, dan zien we dat de Grieken en Romeinen hun architectuur vaak uitte met enorm veel Marmer en Zuilen.

Kunst is ongeveer wel hetzelfde als Architectuur. Het ontstaat vaak uit de denkwijze van één of meerdere personen van een cultuur. Deze denkwijze is bepaald door onze opvoeding, blik op de wereld of taal. Ieder land heeft wel zijn eigen soort cultuur die geuit wordt door een bepaalde kunstvorm. Deze kunstvormen kenmerken ons cultuur en land en wij worden daar best wel bekend om! Nederland is bekend in de kunst door een schilder zoals Rembrandt van Rijn en zijn schilderij van de Nachtwacht. Leonardo Da Vinci kenmerkte Italië in de Renaissance door zijn wereldberoemde schilderij van de Mona Lisa.

Oefenen

Waar en wat zien we van Cultuur? + Normale opgaves

Welkom bij deze "Normale Opgaves". Je hebt net de instaptoets gemaakt (of je bent doorgestroomt van de makkelijk opgaves) en je hebt best wel goed gescoord! Hier en daar is nog wat verbetering nodig, maar je bent in ieder geval goed op weg. Bij deze opgaves gaan we als volg te werk. Je krijgt wat uitleg in de vorm van teksten, spelletjes en filmpjes. Vervolgens maak je de oefenvragen en check je of je het echt begrepen hebt.

Klaar met de vragen? Ga dan verder naar de wat moeilijke Verrijkingsopgaven. Daar doe je eigenlijk hetzelfde, alleen net wat moeilijker.

Succes!

Cultuurgebieden

Kennisclip over Cultuurgebieden

Jullie weten nu (of wisten al) wat cultuur inhoudt. We gaan wat stappen verder met het vertellen waar welke cultuurgebieden zich bevinden. In totaal zijn er 9 cultuurgebieden die je uit je hoofd moet kennen. In het nieuws hoor je standaard van ze en op het moment dat we kijken naar een reis-serie, documentaire of gewoon National Geographic zie je ze terug. Hierbij moet je weten hoe zo een cultuurgebied gevormd is. Weet je dat niet of niet meer? Ga dan terug omhoog en lees de kopjes opnieuw.

Wanneer je gaat leren over deze 9 cultuurgebieden dan gaan we over naar een Mondiale Schaal. We bekijken de wereld van bovenaf en betrekken alle continenten erbij.

De Cultuurgebieden zijn als volgt.

  • De Islamitische Wereld
  • De Westerse Wereld
  • Zwart Afrika
  • Latijns-Amerika
  • Oost-Europa
  • Rusland
  • Oost Azië
  • Zuid Azië
  • Zuidoost Azië

 

 

Cultuurverspreiding

Cultuur is niet altijd een vast principe. Cultuur leeft zich wel voort in gebouwen en architectuur, maar ook in mensen, eten, kunst, geloof, normen en waarden etc. Dit betekent dat het opgenomen kan worden en dat men het kan verspreiden. Dit betekent dus dat ook jij in contact bent geweest (of zal komen) met een andere cultuur.

 

Zo een andere cultuur kan soms vreemd, apart en zelfs vijandig gevonden worden. In het hedendaagse tijdperk zien we natuurlijk ook heel vaak positieve verschijnselen van andere culturen terug. Hoe verspreid cultuur zich dan nu en waarom zo snel?

 

Vroeger bestond cultuur natuurlijk ook wel, maar dan was het wel iets moeizamer om het te ervaren en om te vinden. Als je een Fransman was in 1300 Europa, dan zag je niet zo snel hoe een Arabische meneer leefde in het Ottomaanse Rijk. Het enige wat zulke mensen konden doen was een brief sturen (en hopen dat het aankomt) of op reis gaan. En op reis gaan vroeger was niet zo makkelijk als nu, waardoor men ook niet vaak het risico nam en lekker op oud vertrouwt grond bleef. Het is ook zo omdat jij niet iemand anders zijn cultuur ervaart dat je al vooroordelen gaat nemen en vaak daarom ook negatief erover gaat denken. Het kan zelfs zover gaan dat je jou cultuur superieur gaat vinden, waardoor je vindt dat jij en je mede cultuurgenoot boven andere kan staan.

 

Gelukkig komt dat niet al te vaak meer voor, omdat we manieren hebben ontwikkelt om cultuur sneller en beter te leren kennen. In totaal kijken we dan naar 4 manieren en deze zijn als volgt:

 

  • Migratie = Men neemt hun cultuur mee van hun geboorteland (Taal, gewoonten, voedsel) en reist naar hun nieuwe huis. Hier passen zij hun oude cultuur toe, waardoor het kan verspreiden naar bijvoorbeeld de buren!
  • Toerisme = Als jij reist naar een ander land, dan zie en ervaar je hoe zij leven. Jij leert hiervan en begrijpt nu ook hun denkwijze, waardoor je hun cultuur ook kan overnemen. Denk maar aan mensen die reizen naar een religieus land en bekeerd terugkomen.
  • Media = Het kijken van films, series of het lezen van boeken van andere landen (of over dat land) helpt je ook met het begrijpen van een cultuur. Samen met het internet zorgt dit ervoor dat cultuur van Nederland helemaal te zien is in bijvoorbeeld Japan. Men uit het Oosten ervaart dus makkelijk cultuur uit het Westen en andersom!
  • Handel = We handelen al sinds de vroegste eeuwen van de mens met elkaar. Dit zorgt ervoor dat wij ook producten van andere landen verkopen aan elkaar. Denk bijvoorbeeld maar aan de kruidenhandel, waar we Arabisch cultuur naar Europa brachten. Of hoe wij het concept van Spijkerbroeken en T-shirts gebracht hebben naar het Oosten.

Maak een Woordweb

Maak eens met de kennis die je op dit moment al hebt verkregen een woordweb (op Paint, Word of op een blaadje) over de cultuurgebieden.

Het middelpunt is hierbij Nederland. Maak lijnen van al de andere cultuurgebieden en geef aan wat voor cultuurelement zij hebben gebracht naar Nederland.

Geen idee hoe je een Woordweb maakt? Kijk dan deze video eens.

 

Oefenen

Wat is het effect van Cultuur? + Verrijkingsopgaves

Welkom bij de pittige Verrijkingsopgaven.

Je hebt net de instaptoets gemaakt (of je bent doorgestroomt van de vorige gedeeltes, in dat geval goed bezig!) en je scoorde zeer hoog. Erg netjes, maar we gaan nu testen of je echt een uitdaging aankan! We beginnen eerst met wat uitleg over een paar onderwerpen en gaan van daaruit naar wat opdrachten. De uitleg vindt plaats in de vorm van teksten, afbeeldingen, video's en spelletjes. Nadat je de oefenopdrachten hier af hebt maak je de eindtoets.

Veel succes!

Effect Cultuurverspreiding

De Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog, het begin van het Amerikaanse Cultuur.
De Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog, het begin van het Amerikaanse Cultuur.

We weten dus dat cultuur verspreid en we hebben hierbij ook geleerd hoezo het snel verspreid is. Maar cultuur is onder andere ontstaan uit de denkwijze en gewoonten van een groep mensen en niet ieder mens denkt natuurlijk hetzelfde.

Culturen botsten dan ook vaak met elkaar wat heel wat gevolgen kan hebben. Hedendaags bekijken wij vaak het positieve uit deze botsingen. Wanneer wij Westerlingen bijvoorbeeld in contact kwamen met Azië, werden wij geïntroduceerd aan het concept van veel verschillende soorten kruiden en je ziet dit ook vaak terug in kookreclames. “Ontdek nu de smaak van het Midden-Oosten!” of “Proef de dagelijkse lekkernijen van Azië!”. Ook zien we kledingmerken en stijlen terug van andere culturen en nemen deze over. Azië neemt het concept over van Spijkerbroeken en T-Shirts, wij nemen het idee van rokken of ons haar verven van een ander cultuur.

We leren dus nieuw voedsel kennen, nieuwe kledingstijlen en nieuwe vormen van kunst. We maken ons “rijk” door talen te leren van elke hoek van de wereld en vaak op reis te gaan en uit te zoeken hoe een cultuur is ontstaan. We vieren de feestdagen van een cultuur, zoals Prinsjesdag of Ramadan en we genieten van elkaars gezelschap.

 

Jammer genoeg zien wij vaak ook veel negatieve dingen in andermans cultuur dat botst met onze denkwijze, waardoor vaak discussies ontstaan. Vroeger ontstonden hierdoor bijvoorbeeld hele oorlogen, denk maar aan het Middeleeuws Christelijk Europa tegen het Islamitische Midden-Oosten. We kunnen het bijvoorbeeld niet overeen zijn qua goden, wie bestaat er nou echt of wie is het meest belangrijk? Maar ook qua hedendaagse gewoonten en eetstijlen. Moslims eten bijvoorbeeld geen varkensvlees, maar wel rundvlees. Ondertussen hebben Hindoestanen juist het tegenovergestelde, aangezien zij koeien heilig vinden. In het Westen dragen vrouwen hoe zij zich willen en mogen bijvoorbeeld wel auto rijden, terwijl in het Midden-Oosten (voornamelijk bij het Islamitische cultuur) vrouwen juist een boerka moeten dragen en soms zelfs niet auto mogen rijden. Zelfs de hedendaagse gewoonten zoals elkaar groeten kan verschillen en dat kan ervoor zorgen dat we al raar (tot zelfs negatief) over elkaar kunnen gaan denken. Het zijn de kleine verschillen vanaf eten tot de hele grote zoals de duidelijke machtenscheiding tussen geslachten dat voor zulke negatieve gevoelens kan zorgen, wat weer kan leiden tot dramatische discussies of geweld.

De Oude Kruistochten. Christendom tegen Islam
De Oude Kruistochten. Christendom tegen Islam

Verdieping Cultuur in Nederland

Bekijk deze kennisclip over Cultuurvermenging en het invloed daarop in Nederland

Samenvatting

Bekijk dit filmpje als samenvatting van dit hoofdstuk. Ga daarna door naar de Eindtoets.

Oefenen

Oefening: Oefeningen Verrijkingsopgaven

Start

Oefenopdracht 2

Test jezelf ook met deze Quizlet, om te kijken of je alles snapt!

Toetsing

Bronnen

 

"Rules and Regulations...Threshing Committee of the U.S. Food Administration for Knox Co.". (1917). Geraadpleegd op 28 januari 2019, van https://commons.wikimedia.org/wiki/File:%22Rules_and_Regulations...Threshing_Committee_of_the_U.S._Food_Administration_for_Knox_Co.%22_-_NARA_-_512713.jpg

Afrika, Cultuur, Vrouwen, Schepen. (z.d.). Geraadpleegd op 28 januari 2019, van https://pixabay.com/nl/afrika-cultuur-vrouwen-schepen-1084856/

Alswailem, N. (2013, 24 mei). Fashion Shows. Geraadpleegd op 28 januari 2019, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Fashion_Shows.jpg

Babyblog. (2016, 7 december). Knuffelen is zo gezond – voor kinderen én ouders - Babyblog. Geraadpleegd op 28 januari 2019, van https://babyblog.nl/knuffelen-is-zo-gezond-kinderen-en-ouders/

Cultuur, Antieke, Kunsten. (2014, 18 juni). Geraadpleegd op 19 januari 2019, van https://pixabay.com/nl/cultuur-antieke-kunsten-prestaties-367978/

Meester Omar ICT, O. (2016, 11 december). woordspin [Video]. Geraadpleegd op 28 januari 2019, van https://www.youtube.com/watch?v=QgjmEf5fyiQ

Noordhoff Uitgevers VO. (2016, 15 april). Noordhoff Uitgevers: buiteNLand 3e editie onderbouw 1havo/vwo H3 Cultuur [Video]. Geraadpleegd op 28 januari 2019, van https://www.youtube.com/watch?v=UdC8r4Udj-s

Philpot, G. W. (1970, 1 januari). Philpot, Glyn Warren; Richard the Lionheart Embarks on the Third Crusade. Geraadpleegd op 28 januari 2019, van https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Philpot,_Glyn_Warren;_Richard_the_Lionheart_Embarks_on_the_Third_Crusade;_Nottingham_City_Museums_and_Galleries.jpg

Schepping Van De Mens, God Vinger. (z.d.). Geraadpleegd op 28 januari 2019, van https://pixabay.com/nl/schepping-van-de-mens-god-vinger-1159966/

Tacos With Lime. (2005, 28 april). Geraadpleegd op 21 januari 2019, van https://www.pexels.com/photo/burrito-chicken-delicious-dinner-461198/

Wikipedia contributors. (2019, 17 januari). Portal:Religion - Wikipedia. Geraadpleegd op 21 januari 2019, van https://en.wikipedia.org/wiki/Portal:Religion

Youngson, N. (z.d.-a). Culture - Handwriting image. Geraadpleegd op 18 januari 2019, van http://www.thebluediamondgallery.com/handwriting/c/culture.html

Youngson, N. (z.d.-b). Multicultural - Typewriter image. Geraadpleegd op 28 januari 2019, van http://www.thebluediamondgallery.com/typewriter/m/multicultural.html

BuiteNLand. (z.d.). [Digitale Boeken]. Geraadpleegd op 28 januari 2019, van https://buitenland.online.noordhoff.nl/Login?returnurl=%2f

  • Het arrangement Cultuur is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Sarvan Rose Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2019-03-15 16:02:42
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    WikiWijs gericht op het begrip Cultuur
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    cultuur

    Bronnen

    Bron Type
    Kennisclip over Cultuurgebieden
    https://youtu.be/Q9i49p_H-Sw
    Video
    https://youtu.be/QgjmEf5fyiQ
    https://youtu.be/QgjmEf5fyiQ
    Video
    Bekijk deze kennisclip over Cultuurvermenging en het invloed daarop in Nederland
    https://youtu.be/9biGb1c_ouE
    Video
    Bekijk dit filmpje als samenvatting van dit hoofdstuk. Ga daarna door naar de Eindtoets.
    https://edpuzzle.com/embed/media/5c49e92058c8a641083a5de0
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Instaptoets Cultuur

    Oefenvragen Makkelijk

    Oefenen normale opgaves

    Oefeningen Verrijkingsopgaven

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.