Cyclus 2 - Arduino

Cyclus 2 - Arduino

Beweging

Een passieve infrarood sensor aansluiten

Voor deze opdracht ga je een passieve infrarood sensor of PIR sensor aansluiten.

 

pir sensor

 

Opdracht: informatie uit de datasheet halen

Zoek op internet een datasheet van de PIR-sensor die jij gebruikt. Het typenummer van de PIR-sensor die wij gebruiken is: HC-SR501. Als jij hetzelfde type PIR-sensor gebruikt kun je op dat typenummer zoeken. In het engels heet het: PIR motion sensor of PIR motion detector. PIR staat voor Pyroelectric InfraRed. Zie ook:

https://learn.adafruit.com/pir-passive-infrared-proximity-motion-sensor/how-pirs-work

Noteer de volgende eigenschappen:

a. Spanning waarop de PIR sensor werkt
b. De stroomsterkte die de PIR sensor zal afnemen
c. De verschillende aansluitingen
d. Wat verandert er bij het detecteren van een beweging?
e. Wat kun je instellen aan de PIR sensor? (Wat kun je doen met de twee schroefjes op de PIR-sensor?)
f.  De hoek waaronder de PIR sensor beweging kan detecteren
g. De afstand waarbinnen hij nog beweging kan detecteren
h. Wat is het verschil tussen H-mode en L-mode?

 

Opdracht: sluit de PIR-sensor aan

Bouw de schakeling zoals hieronder.

Test vervolgens of de PIR-sensor goed is aangesloten door gebruik te maken van de seriële monitor. Verderop in deze pagina vind je een programma hiervoor dat je kunt gebruiken.

Test het programma en de werking van de sensor. Wanneer verschijnt er een 0? Wanneer een 1? Wat gebeurt er als je de instellingen (gevoeligheid en vertraging) van de PIR-sensor aanpast? Wat gebeurt er als je de trigger aanpast (L-mode of H-mode)?

Wees je er van bewust dat de PIR-sensor steeds even moet opstarten als je hem aansluit. Ook zal de PIR-sensor bij het overgaan van HIGH (1) naar LOW (0) minstens 3 seconden op LOW blijven, voordat de output weer HIGH kan worden (als er een beweging wordt gedetecteerd).

 

De aansluitingen van de PIR sensor zitten aan de onderzijde dus die kun je niet zomaar in het breadboard prikken. Je zult daarvoor met draadjes moeten werken.
Bij veel van deze PIR sensoren zie je niet meteen waar welke aansluiting voor dient. Vaak staat het dan onder het witte kapje. Dat kun je er eenvoudig even af halen. Maar doe het er wel weer op want dat kapje fungeert als een lens.

Hieronder vind je een programma waarmee je de werking van de PIR-sensor kunt testen met behulp van de seriele monitor.

const int sensorPin = 2;

void setup() {
  pinMode(sensorPin, INPUT);
  Serial.begin(9600);
}

void loop()  {
  Serial.println (digitalRead(sensorPin));
}

 

Zorg dat de jumper (als die op de sensor zit) in de H-mode staat (zie afbeelding hieronder).

pir sensor jumpers

 

Programmeren van de PIR-sensor

Je hebt de PIR-sensor aangesloten. Tijd dus om het programma voor de straatverlichting te maken.

Laten we de PIR sensor beschouwen als een bewegingsmelder van een lamp. In dat geval moet er dus bij beweging een lampje aangaan. Daarvoor kunnen we eenvoudig gebruik maken van de interne led van de Arduino. Ga uit van het onderstaande toestandsdiagram.

Je hoeft voor deze opdracht nog geen gebruik van timers te maken.

 

Lantaarn

 

We hebben dus de volgende toestanden:

  1. Het ledje / de lamp is uit
  2. Het ledje / de lamp is aan

Hieronder vind je het programma voor de Arduino dat hoort bij bovenstaande toestandsdiagram.

Opdracht: Test het programma
Test nu de werking van de sensor met behulp van bovenstaande programma. Zorg dat je het programma begrijpt. Zie je de relatie tussen het toestandsdiagram en het programma.

 

De volgende stap is om in een programma te bepalen hoe lang de lamp aan moet blijven (zie ook: Toestandsdiagram met timer).

Programmeren een timer

Als tijdens een beweging het ledje aangegaan is, mag deze niet meteen, bij het eindigen van de beweging, weer uit gaan. We gaan daarvoor in het programma een timer programmeren. Kortom, we laten de Arduino de seconden tellen.

De minimumtijd van de PIR sensor zelf, gerekend vanaf het moment dat er geen persoon meer wordt gedetecteerd, is ongeveer 2,5 seconde. We laten die voor het gemak echter buiten beschouwing.

Laten we er van uit gaan dat er 10 seconden moeten verstrijken voor het licht uitgaat.
We gebruiken onderstaande toestandsdiagram. Je ziet dat er een timer is toegevoegd.

 

Aan de aansluiting van de Arduino hoeven we niets te veranderen. We gaan immers het gedrag van het systeem aanpassen door het programma te veranderen.

In het algemene deel van cyclus 2 hebben we laten zien hoe je een timer kunt programmeren. Hier laten we zien hoe je dat voor de Arduino kunt doen.

Ten eerste heb je een variabele nodig:

unsigned long eindTimer = 0;

 

Stel, je wilt een timer starten voor 10 seconden. Gebruik dan de volgende regel om de timer te starten of te resetten:

eindTimer = millis() + 10000;

 

De functie millis() geeft het aantal milliseconden dat verstreken is sinds de Arduino is opgestart. Het getal 10000 geeft het aantal milliseconden weer, dat is gelijk aan 10 seconden.

 

Om te zien of de timer afloopt gebruik je:

millis() >= eindTimer

 

Hieronder vind je een uitgewerkt programma voor het bovenstaande toestandsdiagram. Je mag natuurlijk ook zelf een programma schrijven op basis van het toestandsdiagram.

Opdracht: test het programma met de timer
Test het bovenstaande programma.

 

Voorbeeld: knipperend lampje programmeren

Hierbij geven we een voorbeeld van een knipperend lampje met behulp van een timer. Dit is het toestandsdiagram dat we gebruiken.

 

  • Toestand 1 betekent: lamp is uit
  • Toestand 2 betekent: lamp is aan

In plaats van een lamp gebruiken we de interne led op de Arduino.

Hieronder kun je het programma downloaden. Download het en test het gerust.

Actieve infrarood sensor

Je kent ze ongetwijfeld. Van die poortjes bij een supermarkt of bouwmarkt. Je kunt er wel in maar moet via de kassa weer naar buiten. Vaak werkt zo’n poortje met een actieve infrarood sensor. Zodra je je in de straal bevindt gaat het poortje korte tijd open.

 

Poortje

Afbeelding met toestemming van Alrecar B.V. Sprang-Capelle overgenomen

 

Je hebt actieve infrarood sensoren waarbij aan één kant van de doorgang zich de zender bevindt die dus het infrarode licht uitzendt en er tegenover zit dan de ontvanger. Zodra de ontvanger geen infrarood licht ontvangt kan op die veranderde situatie gereageerd worden.

Hieronder een afbeelding van een eenvoudiger infrarood sensor. De zender en de  ontvanger zitten naast elkaar. Het infrarode licht wordt uitgezonden en wanneer er dan iemand of iets zich in die lichtstraal bevindt wordt deze teruggekaatst en weer opgevangen door de ontvanger. De sensor reageert dan door een poort HIGH of LOW te maken. Wij zullen ons in verband met de eenvoud alleen bezig houden met dit type infrarood sensor.

Opdracht: datasheet van de actieve infraroodsensor

Zoek een datasheet van de actieve infrarood sensor zoals hierboven afgebeeld en noteer de volgende eigenschappen:

  1. Spanning waarop de actieve infrarood sensor werkt
  2. De stroomsterkte die de actieve infrarood sensor zal afnemen
  3. De aansluitingen
  4. De hoek waaronder voorwerpen gedetecteerd kunnen worden.
  5. Wat verandert er bij het detecteren van een voorwerp?
  6. De afstand waarbinnen de actieve infrarood sensor een voorwerp kan detecteren (en binnen welke afstanden in te stellen).

Bouw een toegangspoort

Je gaat nu een prototype maken voor een toegangspoortje zoals in een supermarkt. Het idee is als volgt. Zodra de sensor detecteert dat er iets of iemand voor het poortje staat moet het poortje open gaan (er gaat een motortje draaien voor ongeveer 1 seconde). Als gedurende 5 seconden niets wordt gedetecteerd moet het poortje weer dicht gaat (het motortje draait de andere kant op voor ongeveer 1 seconde).

Je voor deze opdracht een motortje gebruiken. Je moet dan zelf uitzoeken hoe je het motortje moet aansluiten en aan sturen. In het materiaal van Freek Pols vind je daar meer informatie over. En op internet is natuurlijk ook veel te vinden.

In plaats van een motortje dat het poortje open doet mag je ook gebruiken van een ledje. Met het ledje boots je het gedrag van het motortje na: als de lamp aan is draait de motor (voor- of achteruit). Het lampje brandt dus hooguit 1 seconde achter elkaar. Hieronder vind je een opstelling met de actieve infraroodsensor en een ledje.

Toegangspoort

 

Nog even ter herinnering:

Denk aan het volgende: het langste pootje van het ledje is de plus en deze moet aangesloten worden aan poort 10 van de Arduino. In serie met het ledje moet een voorschakelweerstand geplaatst worden omdat anders de stroom door het ledje te hoog wordt. Deze weerstand moet een waarde hebben van 220 Ω (kleurcode rood-rood-bruin).

Denk er ook om dat niet van alle actieve infraroodsensoren de aansluitingen gelijk zijn. Dus let goed op het opschrift op de sensor.

 

Opdracht: ontwikkel prototype van een toegangspoortje

  1. Bouw de bovenstaande schakeling waarmee we ons een toegangspoortje voorstellen.
  2. Teken het toestandsdiagram. Maak gebruik van één of meerdere timers.
  3. Maak het programma op basis van het toestandsdiagram voor deze schakeling en test deze.

Terug naar voorpagina Arduino

Ga terug naar de voorpagina Arduino met verwijzingen naar alle hoofstukken voor deze module.

  • Het arrangement Cyclus 2 - Arduino is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2019-07-17 15:51:07
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.