Leeslogboek Skye Putters

Algemeen

Planning schooljaar 2018 - 2019

In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Bij elk boek update je het leeslogboek

Hieronder vind je een schema met deadlines. Wanneer je dit schema volgt, weet je zeker dat je tijd genoeg hebt om alle boeken te lezen en je leeslogboek tijdig bij te werken. Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. Op deze momenten kun je feedback ontvangen over de gelezen boeken en over de inhoud van je leeslogboek.

 

Leeslogboek starten       zorg dat je leeslogboek uiterlijk vrijdag 31 augustus gemaakt is
Boek 1                            periode 1 - vrijdag 12 oktober
Boek 2                            periode 2 - vrijag 23 november
Boek 3                            periode 2 - vrijdag 11 jaunuari
Boek 4                            periode 3 - vrijdag 22 februari
Boek 5                            periode 3 - vrijdag 5 april
Boek 6                            periode 4 - vrijdag 17 mei
Leeslogboek compleet   periode 4 - vrijdag 14 juni

Voorwaarden boekkeuzes

In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Geef altijd aan je docent door welk boek je gaat lezen. Op deze manier kan de docent
tijdig adviseren om eventueel een ander boek te kiezen.

De boeken op je leeslijst moeten aan een aantal eisen voldoen:
- De boeken moeten oorspronkelijk in de Nederlandse taal zijn geschreven. Dus geen vertaalde werken.
- Je leeslijst mag 1 literaire thriller bevatten.
- Er moet een ontwikkeling zichtbaar zijn in het niveau van de boeken die je leest.
Gebruik hiervoor http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/

Lezen voor de lijst
Op de website Lezen voor de lijst vind je 6 verschillende leesniveaus (http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/home/leesniveaus) Probeer te bepalen welk niveau bij de start van havo 4 het beste bij jou past. Probeer om in havo 4 in elk geval één boek van een hoger niveau te lezen. Bij het mondeling in havo 5 komt de ontwikkeling ook ter sprake. Wil je een boek lezen dat je niet terug kunt vinden op Lezen voor de lijst? Overleg dan met je docent over het niveau van het boek.

Instructie leeslogboek

Hoe moet je leeslogboek eruit zien?

Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!

 

Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:

1. Zorg er eerst voor dat je een eigen Wikiwijspagina aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad  'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
 

Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal hij/zij letten op de volgende aspecten:

- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?

Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.

 

Een Wikiwijspagina maken

Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier

 

 

Verwerkingsopdrachten

In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.

Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.

 

Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten:

Standaardverslag

Het standaardverslag bestaat uit de volgende onderdelen:
- samenvatting van het boek
- overzichtelijke analyse met de belangrijkste elementen uit de verhaalanalyse
- informatie over de schrijver
- je eigen mening over het gelezen boek
Bij deze opdracht geldt dat je alle informatie (met uitzondering van je eigen mening) letterlijk van internet mag overnemen. Vermeld in dat geval bij elk onderdeel de gebruikte bron. Wees kritisch in de bronnen die je gebruikt. Jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de verwerkingsopdracht.

Recensieopdracht

Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.

 

Opdracht van Lezen voor de Lijst

Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.

 

Juryrapport

Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!

 

Brief van de uitgever

Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.

 

Brief aan de uitgeverij

Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.

Beoordeling

Algemeen

In havo 4 ben je verantwoordelijk voor het eerste deel van je leeslogboek. Aan het einde van het schooljaar moeten er 6 boeken terug te vinden zijn in je logboek. Je docent zal tussentijds aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. In havo 5 vul je het leeslogboek aan met nog 4 boeken. Aan het einde van havo 5 vindt tot slot het mondeling plaats over de 10 gelezen boeken. Voor dit mondeling krijg je een cijfer. Het leeslogboek dat je in havo 4 hebt opgebouwd wordt beoordeeld met een cijfer. Dit cijfer is onderdeel van het PTA van Nederlands.


Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal ze letten op de volgende aspecten:

- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?

Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.

Boeken

Boekenoverzicht

Boek 1: De stille zonde door Lieneke Dijkzeul, Niveau 2, ✰✰✰

Boek 2: De Paaz door Myrthe van der Meer, niveau 2, ✰✰✰

Boek 3: Best-seller boy door Mano Bouzamour, niveau 3, ✰✰✰✰

Boek 4: Magnus door Arjen Lubach, niveau 3, ✰✰✰

Boek 5: Het gouden ei door Tim Krabbé, niveau 3, ✰✰✰✰

Boek 6: Lieveling door Kim van Kooten, niveau 2, ✰✰✰✰✰

Boek 7: Zondagskind door Judith Visser, niveau 3, ✰✰✰

Boek 8: Het tegenovergestelde van een mens, niveau 4,

Boek 9: Skydancer door Lotte Kok, niveau 3, ✰✰✰✰

Boek 10: Een goed nest door Tessa de Loo, niveau 2, ✰✰

Boek 1 - havo 4

De stille zonde

Door Lieneke Dijkzeul                                                                             standaardverslag                                                                

Samenvatting

Tijdens een schoolreünie wordt op de herentoiletten het lijk gevonden van Eric Janson, een 58-jarige docent Engels. Hij blijkt te zijn vermoord. Inspecteur Paul Vegter en zijn jonge assistente Renée hebben weinig aanknopingspunten. Een van de verdachten is David Bomer, een arrogante dertiger die kort daarvoor zijn zwangere vriendin heeft verlaten. Het is raadselachtig waarom hij na de dramatische avond uitgerekend een relatie begint met Eva Stotijn, alleenstaande moeder van een dochtertje van vier en net als David oud-leerling van de school. Eva's leven lijkt met de komst van David eindelijk een gunstige wending te nemen. Maar spoedig blijkt dat hij met Eva speelt en haar gaandeweg in een wurggreep krijgt. Eva ziet nog maar één uitweg.

Bron: achterkant van het boek.

Thema

Het boek is een literaire thriller.

Motieven

- seksueel misbruik (van een leraar)
- psychische afwijking: anorexia nervosa
- wraak (op een gehate leraar)
- incest
- overspel en echtscheiding
- relatie op het werk
- chantage
- machtsrelaties (David op Eva, Janson op leerlingen)
- eenzaamheid
- overleden geliefde
- dierenliefde als substitutie

Bron: https://www.scholieren.com/boekverslag/61851

Personages

Hoofdpersonen: Eva Stotijn, Paul Vegter

Bijpersonages: David Bomer, Maja Stotijn (dochter Eva Stotijn), Renee (collega Paul Vegter)

Achtergrondpersonages: andere leerlingen op de reünie, leraren op de reünie en sommige ondervraagd.

 

 

Perspectief

Er is sprake van meervoudig perspectief. Het boek is voornamelijk uit Paul Vegter en Eva Stotijn’s perspectief geschreven, maar ook David Bomer komt even aan bod en zelfs zijn ex Mariëlle.

Ruimte

Het speelt zich af in meerdere ruimtes, beginnend met een school in Amsterdam waar de reünie word gehouden. Daarna speelt het zich af in Paul Vegter’s huis, het politiebureau waar hij werkt en Eva Stotijn’s huis.

Tijd

Het wordt geschreven vanuit de tegenwoordige tijd dus alles is in het heden.

Spanning

Er zat hier te weinig van in voor mijn gevoel, de echte spanning kwam pas voor in het einde van het boek wanneer David bekendmaakt te weten dat Eva de dader is en de gebeurtenissen als gevolg hiervan; met voorbeeld het vermoorden van David Bomer wat door Eva wordt gedaan.

Einde

Het boek heeft een gesloten einde. Eva heeft David om het leven gebracht, en leeft nu onverstoord door. Ze is van plan om haar verleden achter zich te laten en hoopt op een nieuwe, betere toekomst. De zaak is opgelost voor Vegter en de rest van zijn rechercheursteam.

Titel

De stille zonde leidt af van de zondes die Eric Janson heeft begaan. Hij heeft ten eerste incest gepleegd met zijn dochters, waarover de moeder stil is gebleven, en daarna heeft hij leerlingen op school seksueel misbruikt, waaronder Eva Stotijn (dit wordt pas later in het boek duidelijk en is het motief voor de door haar gepleegde moord op Eric Janson).

Informatie over de schrijver

Lieneke Dijkzeul werd geboren op 7 maart 1950. Als kind hield Lieneke Dijkzeul van lezen, schrijven en muziek. Ze schreef uitgebreide dagboeken en wilde paukenist worden. Maar ze kreeg werk als secretaresse en psychologisch assistente. Ook studeerde ze een jaar Frans. Ze trouwde in 1976 en haar dochter werd drie jaar later geboren. Door het voorlezen aan haar dochter kwamen de schrijfkriebels uit haar jeugd weer terug. Ze begon in 1987 met het schrijven van verhalen voor bladen als Okki, Bobo, Taptoe en Donald Duck. Haar eerste boek verscheen in 1990. Lieneke Dijkzeul woont met haar man en dochter in Culemborg.

Bron: https://www.scholieren.com/boekverslag/61851

 

 

Eigen mening

Mijn mening over dit boek is verschillend. In sommige opzichten vind ik het wél een goed boek; het is makkelijk geschreven, al waren sommige zinnen een beetje overdreven geformuleerd, het heeft een goed einde en er kwamen belangrijke onderwerpen aan bod. Daarnaast vond ik het wel te langdradig: na drie kwart van het boek te hebben gelezen was de rechercheur er alsnog niet achter wie de dader was terwijl ík zelfs al wist dat het Eva Stotijn was! Veel pagina’s waren voor mijn gevoel verspild aan het lezen over Paul Vegter, de rechercheur in kwestie, zijn verleden en de dingen die hij dagelijks doet- zijn kat voeren, muziek luisteren, een salade bereiden (!?). Of dit werd beschreven om het boek te vullen is mij niet duidelijk, maar ze hadden beter kunnen worden gebruikt om meer achtergrond te geven over Eva, waarvan je tot aan net voor het einde veel te weinig over weet om te kunnen concluderen dat zij al die tijd de dader is geweest. Ook vond ik het een beetje cliché, met de eenzame detective die in zowat elke literaire thriller voorkomt. Het einde was toch wel het beste deel van het gehele boek, wanneer ze David Bomer vermoord en de zaak eindelijk opgelost is. Dit heeft het voor mij wel gered. In conclusie vond ik het een oké boek, al zou ik het niet direct aanraden.

 

Boek 2 - havo 4

De PAAZ     

Door Myrthe van der Meer                                                                 standaardverslag

Samenvatting

Emma Nieuwenhuis is redactrice bij een uitgeverij. Ze is zesentwintig jaar en ze leeft voor haar werk. Emma ziet ertegen op dat ze bijna vakantie heeft, maar dan weet ze nog niet dat ze helemaal niet naar haar werk terug zal keren omdat ze aan een ernstige depressie leidt.

Emma heeft een niet erg realistische kijk op haar eigen belevingswereld. Ze heeft haar leven lang al een hang naar de dood en ze denkt dat iedereen liever dood dan levend zou zijn. Zelf ziet ze dus niet zo goed in dat ze een serieus probleem heeft. Goed, ze heeft zichzelf behoorlijk over de kop gewerkt en daardoor denkt ze concreter over zelfmoord dan ze meestal doet, maar volgens haar is dat niets vreemds. Zelf is ze er dan ook van overtuigd dat ze 'even' opgenomen wordt op de psychiatrische afdeling (de PAAZ) en dat ze dan gewoon weer op tijd terug van vakantie kan komen zonder dat er echt iets aan de hand is. Dat blijkt echter niet het geval.

In de vijf maanden die volgen, gaat Emma door een hoop emoties, behandelingen en diepe dalen. De PAAZ is een wereld op zich. Het is natuurlijk een heel beperkt 'wereldje' maar dat biedt Emma wel de veiligheid en structuur om uiteindelijk haar plek te vinden. In het begin verzet ze zich overal behoorlijk tegen. Dat doet ze niet op een vervelende manier, maar ze is een intelligente, analytisch ingestelde vrouw die een groter inzicht in 'het systeem' heeft dan haar behandelaars lief is. Ze heeft een kritische houding ten opzichte van zowel haar behandelingen als haar behandelaars en ze staat heel lang niet echt open voor wat ze haar te bieden hebben. Dit komt vooral doordat Emma zich niet bewust is van de problemen die ze heeft. Pas als ze kan inzien dat ze echt een serieus probleem heeft, kan ze beginnen aan haar herstel.

Voor het personeel op de PAAZ is Emma geen gemakkelijk geval. Ze stelt zich dan wel vrij sociaal op, maar het wordt maar niet duidelijk wat nou precies haar probleem is en welke medicijnen haar kunnen helpen. Er wordt eerst gedacht dat ze een vorm van autisme heeft, maar dat blijkt niet het geval te zijn.

Uiteindelijk komt Emma erachter dat haar problemen mogelijk zijn ontstaan in haar kindertijd. Haar broertje David is mentaal niet in orde en is altijd erg gewelddadig geweest. Als oudste kind kreeg Emma al vroeg de verantwoordelijkheid over haar broertje en zusje. Omdat haar broertje zo agressief was, heeft Emma een keer geprobeerd haar zusje te wurgen en daar heeft ze erg veel last van. Haar zusje weet er echter niet zo veel meer van en zit er totaal niet mee.

Langzaam maar zeker vindt Emma steeds meer haar draai op de PAAZ. Ze raakt bevriend met enkele afdelingsgenoten en ze gaat kleine dingen steeds meer waarderen. Echt beter wordt ze echter niet. Er is uiteindelijk geen acute dreiging voor zelfmoord meer en ze heeft momenten waarop ze zich ineens wel gelukkig voelt.

Wanneer Emma na vijf maanden de afdeling mag verlaten, is ze haar baan kwijt. Haar vriend is er echter nog steeds voor haar en ze krijgt zelfs een lief bericht van haar broertje. Voor het eerst heeft ze het gevoel dat de dingen een beetje kloppen. Hoewel ze niet op magische wijze genezen is, heeft Emma de kracht in zichzelf gevonden om niet alleen binnen de muren van de PAAZ haar plek te vinden, maar voelt ze zich voor het eerst ook in de buitenwereld op haar plaats.

Bron: https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/paaz-myrthe-van-der-meer

Thema

Het thema van dit boek is psychische afwijking. De hoofdpersoon, Emma, lijdt namelijk aan ernstige depressie en wordt hier voor opgenomen in een psychiatrische afdeling, de PAAZ.

Motieven

  • Eenzaamheid
    Emma voelt zich behoorlijk eenzaam doordat ze problemen heeft en niet inziet dat het niet normaal is dat ze zo denkt. Daardoor vindt ze dat ze niet moet zeuren en vraagt ze niet om hulp uit zichzelf.
  • Psychische afwijkingen
    Het hele boek draait om de depressies waar de hoofdpersoon aan lijdt.
  • Identiteitsontwikkeling
    Emma heeft zich heel sterk geïdentificeerd aan de hand van het werk dat ze doet. Wanneer ze wordt opgenomen, valt dat allemaal weg en moet ze ineens op zoek naar wie zij los van haar dagelijkse leven is.
  • Relatie tussen broer en zus
    De problemen die Emma heeft, hebben te maken met de problemen die ze in haar kindertijd met haar geestelijk gehandicapte broertje had.
  • Relatie tussen zussen
    Emma heeft niet verwerkt dat ze niet altijd goed voor haar zusje heeft kunnen zijn en voelt zich daar (eerst onbewust, later bewust) erg schuldig over.

Bron: https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/paaz-myrthe-van-der-meer

Personages

  • Emma Nieuwenhuis

Emma is een jonge vrouw die als redactrice werkt. Ze ziet niet goed in dat haar problemen serieus zijn en dat haar gedachten niet gebruikelijk zijn. Ze heeft een nuchtere en relaxte maar van binnen ook chaotische persoonlijkheid. Haar instelling tegenover zichzelf is niet goed.

  • Alice

Alice is ook een patiënt op de PAAZ. Door het boek heen bouwt ze een goede relatie op met Emma. Ze lijdt aan een psychische afwijking waardoor ze meerdere persoonlijkheden heeft ontwikkelt. Zelf was ze hier niet bewust van. Ze krijgt langzamerhand haar herinneringen terug door haar meerdere persoonlijkheden en wordt hier dus uiteindelijk weer een persoon van.

  • Sergei

Sergei is de vriend van Emma. Hij heeft een succesvolle carrière en was er niet bewust van dat het zo slecht ging met zijn vriendin. Hij blijft haar steunen door het moeilijke proces en is er voor haar wanneer ze weer terug naar huis keert.

Perspectief

Het boek is geschreven vanuit de eerste persoon. Dit persoon is Emma en ze vertelt over haar ervaring van de psychiatrische afdeling de PAAZ waar ze vijf maanden lang opgenomen wordt.

Ruimte

Het boek speelt zich grotendeels af op de psychiatrische afdeling de PAAZ waar Emma opgenomen wordt. Helemaal vooraan in het boek wordt er even vanuit haar werk geschreven en uiteindelijk ook wanneer ze terug naar huis mag.

Tijd

Het boek speelt zich af in het Nederland van nu, dus in het heden en de moderne tijd. Er wordt ook weinig gebruik gemaakt van flashbacks of flashforwards. Het boek speelt zich af over ongeveer vijf maanden tijd.

Spanning

Het boek kent geen spanning. Het is op een bepaalde manier geschreven die overeenkomt met de realiteit. De dagen in de PAAZ zijn langdradig en niet altijd even spannend. Het boek zoomt vooral in op de mentaliteit van Emma en hoe ze zich staande houdt in de situatie waar ze zich in bevindt.

Einde

Emma mag na vijf maanden de afdeling verlaten. Ze is nu wel haar baan kwijt maar haar vriend is nog steeds een grote steun en ze krijgt ook een geruststellend bericht van broer. Ze voelt zich zeker beter maar het wordt duidelijk gemaakt dat ze nog steeds niet compleet genezen is. Wel heeft ze haar plekje gevonden en de kracht in haar zelf om dit ook te doen in de buitenwereld.

Titel

De titel is de naam van de psychiatrische afdeling waar ze opgenomen wordt voor haar chronische depressie.

Informatie over de schrijver

Myrthe van der Meer werd geboren in Den Bosch in 1983. Ze debuteerde met PAAZ, een boek dat ze schreef toen ze na een burn-out vijf maanden lang op een PAAZ opgenomen werd. Van het boek zijn een kleine 100.000 exemplaren verkocht en het werd genomineerd voor de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs. Myrthe won de Psyche Mediaprijs en de Viva400-Award. Na UP en Kalf is Het houden van mannen haar vierde boek voor volwassenen.

Bron: https://www.thehouseofbooks.com/auteur/Myrthe-van-der-Meer-A6766.html

Eigen mening

Ik vond het boek de PAAZ een fijn boek om te lezen. Het is een boek waar je makkelijk door heen leest en het heeft een mooi realistisch aspect. Vaak waren de hoofdstukken wel wat langdradig en saai om te lezen maar dit was het in principe wel waard. Ik zou het boek niet persé aan andere mensen aanbevelen omdat je wel geduldig moet zijn en goed ergens door kunnen lezen. Het psychische aspect van dit boek was ook interessant om te lezen. Het was soms wat frustrerend om te lezen dat Emma niet goed begreep dat ze een probleem had en dat dus niet iedereen zo denkt. Het laat wel goed zien hoe het zou kunnen zijn als je opgenomen wordt in zo’n soort institutie. De dagen zijn lang en vaak best somber. Ook is de communicatie in zo’n afdeling niet als voor de hand liggend als andere boeken het laten doen lijken. Tenminste, dit was niet zo makkelijk voor Emma. Uiteindelijk heeft ze wel contacten op kunnen bouwen maar dit gebeurde zeker niet uit zichzelf. Ook vond ik het interessant om haar gedachten en emoties te lezen, ook al kon ik mezelf hier niet altijd in vinden. Het boek is in principe een goed boek maar om heel eerlijk te zijn vond ik het niet erg bijzonder. Wel vind ik de schrijfstijl van de auteur fijn en is het een makkelijk en vlot boek.

 

 

 

 

Boek 3 - havo 4

Boek 4 - havo 4

Magnus

Door Arjen Lubach                                                                                                                        juryrapport

5 eisen:

1. Het boek moet een verassend einde hebben:

Magnus eindigt met het hoofdpersoon Merlijn die een epileptische aanval krijgt en met zijn hoofd op de stoep valt. Het is op zich een verassend einde omdat het erg uit het niets komt maar er zit geen heuse plotwending aan het boek die de lezer erg verrast of waardoor ze het verhaal uiteindelijk compleet begrijpen.

 

2. De titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven:

De titel ‘’Magnus’’ is de naam van de persoon die Merlijns creditcard gebruikt en hier dus rare uitgaven op maakt. Het weergeeft niet perfect de strekking van het verhaal omdat het een naam is en het niet duidt op alle andere gebeurtenissen in het boek, maar je kunt wel stellen dat zonder Magnus, Merlijn niet naar Zweden was afgereisd en dus was het verhaal compleet anders gelopen. Magnus heeft grotendeels het verhaal bepaalt door zijn handelingen en dus heeft dit een grote invloed op het verhaal.

 

3. De schrijver moet gebruik maken van taalgebruik dat bij de sfeer van het boek past:

Arjen Lubach gebruikt taalgebruik dat redelijk op de sfeer van het boek toepast. Het heeft een simpele en letterlijke maar toch boeiende schrijfstijl. Het is allemaal goed gearticuleerd maar toch niet te moeilijk zodat het niet meer te begrijpen is of dat de verhaallijn niet duidelijk meer is.

 

4. Er moet spanning zijn waardoor de lezer door wil blijven lezen:

Het boek Magnus heeft in eerste instantie een beetje spanning, namelijk het door Merlijn uitvinden dat iemand zijn creditcard gebruikt en hem die gaat onderzoeken wat er aan de hand is en wie het zou zijn, maar het wordt op een gegeven moment een beetje saai en de plotdraaien zijn niet heel groot of bijzonder. Je zou wel kunnen zeggen dat de lezer door wil blijven lezen om er achter te komen wie het heeft gedaan, als je nog niet zo ver bent, tenminste.

 

5. Het boek moet een goed en boeiend onderwerp hebben:

Magnus heeft geen enorm boeiend onderwerp omdat het maar een klein ding is waar het hele verhaal uiteindelijk om draait. Er zijn extra details zoals dat het uit is gegaan met zijn vriendin en dat hij hier liefdesverdriet om heeft maar voor de rest draait het alleen om het feit dat Merlijns creditcard is gestolen en dat hier vreemde uitgaven op worden gedaan waardoor zij uit wil vinden wie het heeft gedaan.

 

Conclusie:

Het boek Magnus is niet het beste Nederlandstalige boek omdat het ten eerste geen enorm verassend einde heeft, het is namelijk een open einde wat niet heel veel voor het boek betekent. Het was geen verwacht einde maar het was ook geen geweldig verassend einde. Ten tweede geeft de titel de strekking van het boek niet compleet weer. Het is wel een belangrijk onderdeel natuurlijk, maar er gebeurt meer naast alleen het vinden van Magnus. Arjen Lubach gebruikt wel een goede schrijfstijl voor het boek. Het past bij de sfeer en het is fijn om te lezen. Toch is er niet veel spanning aanwezig waardoor het boek heel interessant zou worden of waardoor de lezer steeds door wil blijven lezen. Tenslotte heeft het geen boeiend genoeg onderwerp, de verhaallijn draait grotendeels om een gebeurtenis heen en dus heeft het boek niet veel andere boeiende aspecten. Door deze punten wordt Magnus door Arjen Lubach niet het beste Nederlandstalige boek.

 

 

Boek 5 - havo 4

Bestseller boy                                                                   

Door Mano Bouzamour                                                                                              standaardverslag

Samenvatting

Mohamed Zebbi rondt zijn eerste boek af en droomt over rijk worden met zijn roman, een huis aan een van de grachten in Amsterdam en beroemd worden in Amerika. Zijn redactrice Claire bij uitgeverij Platform (lees: Podium) vindt de versie waar hij drie jaar aan gewerkt heeft echter niets en gefrustreerd stuurt hij zijn manuscript naar een kennis bij uitgeverij Prometheus, waarvan directeur Mai Spijkers het wel ziet zitten en hem een contract aanbiedt. Tijdens de boekpresentatie is echter niemand van zijn familie aanwezig. Zijn ouders zetten hem vanwege zijn boek zelfs het huis uit – ze hebben het niet gelezen maar zijn broer spreekt er schande van -, alleen zijn andere broer steunt hem. Het wordt wel goed besproken door in de krant en bij Pauw & Witteman vertelt hij over wat hem overkomen is door zijn boek. Dit levert hem veel positieve en negatieve reacties op.

Vanwege zijn succes kan Mohamed zijn baantje in het sushirestaurant opzeggen en hij woont nu bij zijn broer in een drugshol. Hij wordt geïnterviewd door een krant maar gedraagt zich nogal arrogant en de journalist schetst dan ook een negatief beeld van hem in het stuk dat ze over hem plaatst. Deze negatieve publiciteit zorgt echter ook voor een tweede druk. Zijn familie kotst hem uit en brengt zijn ouders bezoekjes om hen te steunen. Ook in zijn oude buurt wordt hij uitgescholden, bespuugd en geslagen. Zijn triomf is een lezing in de bibliotheek en zijn boek wordt weer herdrukt. Hij doet zelfs samen met een mooi maar arrogant model een Kerst-fotoshoot voor Linda. die leidt tot een vijfde druk.

Mohamed heeft echt succes: producenten willen zijn boek verfilmen, hij geeft lezingen over literatuur en lezen en ontvangt allerlei uitnodigingen. Maar op persoonlijk vlak gaat het minder goed. Zijn ouders nemen contact met hem op maar hij wil hun zoon niet meer zijn en dat doet hem veel verdriet. Na een feestje in het huis van zijn broer waar een meisje begint te schuimbekken van de drugs pakt hij zijn spullen en trekt bij Evelien in. Dat samenwonen is gezellig maar hij heeft nachtmerries en seks lukt hem niet meer. Uiteindelijk moet hij van haar ouders vertrekken en dan kan hij nergens meer heen maar er komt wel een tiende druk aan.

Gelukkig vindt zijn uitgever dan een tijdelijke woning voor hem aan de Prinsengracht. Hij viert met Evelien dat de filmrechten van zijn boek verkocht zijn maar hij misdraagt zich zodanig in het restaurant dat ze boos alleen vertrekt. Ook gaat ze voor negen maanden naar het buitenland voor een stage en Mohamed en zij spreken af op elkaar te wachten maar elkaar ook vrij te laten in die periode. Deze periode zonder Evelien brengt veel seks met andere vrouwen en herinneringen aan zijn ouders. Tijdens een zo’n nachtelijke escapade belandt hij zelfs in een huis tegenover dat van ouders en ziet hij hoe zijn gezin samen ’s nachts eet vanwege de ramadan. Zijn zus trouwt ook zonder hem op de hoogte te brengen. Bij een andere seksescapade laat hij Evelien live meekijken, waarna zij laat weten alle digitale media even op te geven om volledig op te kunnen gaan in de cultuur van haar stageland. Hij mist haar en het lukt hem niet om aan zijn tweede boek te beginnen, hij durft niet. Wel koopt hij een eigen appartement aan de Herengracht, dus nu is een van zijn dromen uitgekomen.

Zijn zus schrijft hem een brief waarin ze hem namens het gezin excuses aanbiedt en zegt dat ze hem missen. Hij neemt contact met haar op en de eerst die hem bezoekt, is zijn vader die zwarte magie de schuld geeft van zijn verstoting. Later sluit hij ook zijn moeder en broer weer in zijn armen maar Evelien is verliefd geworden op iemand anders en maakt het uit. Hij laat zijn uitgever weten dat hij begonnen is aan zijn tweede boek en dat de titel Renaissance wordt.

Het model met wie hij ooit een fotoshoot voor Linda. deed, neemt contact met hem op, ze krijgen een relatie en gaan samen naar New York. De droom die hij had over Evelien en hem samen in New York, beleeft hij nu met haar: Gala. De deadline voor zijn tweede boek verstrijkt maar hij tekent wel een contract voor zijn tweede boek. Hij besluit met Gala naar New York te verhuizen – wie weet komt zijn inspiratie daar terug – en geeft een afscheidsfeestje waarvoor hij ook Evelien en haar nieuwe lover uitnodigt. Zij is zijn grote liefde en hij zou haar zo terug willen maar ze is gelukkig met haar nieuwe vriend.

Bron: https://oud.scholieren.com/boek/14334/bestsellerboy/zekerwetengoed

Thema

Escapisme

Het thema is escapisme: Mohamed heeft met een debuut een bestseller geschreven maar de bestsellerboy kan hier niet van genieten vanwege de breuk met zijn ouders en de rest van zijn gezin. De enige die hem hierbij kan steunen, is Evelien maar zijn bokkige gedrag verwijdert haar ook van hem en als ze stage gaat lopen in het buitenland, gaan alle remmen los en verliest hij zichzelf helemaal in vrouwen, seks, drank, drugs en rijkdom. Hij geeft geen ruimte aan zijn verdriet en draait eromheen. Ook vormt het moeten schrijven van een tweede boek een druk waar hij niet mee om kan gaan en die hem bang maakt. Uiteindelijk maakt hij het wel goed met zijn ouders maar vlucht hij echt: hij vertrekt met zijn nieuwe vriendin naar New York en hoopt daar wel een tweede boek te kunnen schrijven. Dat boek zou heel toepasselijk Renaissance (wedergeboorte) gaan heten. Alle oorzaken en gevolgen van zijn escapisme zijn motieven.

Bron: https://oud.scholieren.com/boek/14334/bestsellerboy/zekerwetengoed

Motieven

Straatleven

Ook het straatleven is een terugkerend element. Mohamed is geboren en getogen in de Diamantbuurt in Amsterdam waar het gewoon is dat je een gestolen laptop koopt, vrienden stelen uit de post, buurtgenoten autodieven zijn en je broer in de gevangenis gezeten heeft en cocaïne dealt. ‘Opgroeien in zo’n buurt betekende dat je rond je twaalfde een bachelor in boeverij had.’ (p. 39) Mohamed verloochent zijn achtergrond niet en maakt gebruik van zijn street skills maar uiteindelijk ontgroeit hij het wereldje wel. Zijn vrienden uit de buurt begrijpen zijn boek niet, hij krijgt ruzie met ze en koopt een appartement in een heel ander soort buurt. Zijn triomf hier is de lezing in de bibliotheek waar hij ooit uitgegooid is.

Lezen en schrijven

Het belangrijkste motief vind ik zelf het lezen en schrijven. Mohamed is een boekengek, hij doet aan namedropping en citeert voortdurend uit boeken: ‘Waarom de fuck ontleende ik mijn identiteit en gevoelens godverdomme aan fictieve personages en gebeurtenissen?’ (p. 149) Hij schrijft – behalve om rijk te worden – omdat hij een hekel heeft aan de realiteit en liever in zijn verbeelding leeft, dus ook hierin zie je het thema escapisme terug. In het boek speelt hij dan ook een spel met waarheid en fictie en steeds vraag je je als lezer af in hoeverre Mohamed op Mano zelf lijkt: ‘Ik lachte voldaan: “Dat zegt Evelien ook altijd. Ik balanceer graag op de mooie, dunne lijn tussen realiteit en schijn.”’ (p. 113) Zo gebruikt hij een pseudoniem voor de uitgeverij Podium maar noemt hij Mai Spijkers wel bij zijn eigen naam. Ook tal van andere schrijvers worden bij naam genoemd. Hij schetst een interessant en grappig beeld van de uitgeverijwereld, van het hebben van een writersblock en van de toespraak die hij houdt tijdens de boekpresentatie van zijn boek, kan ik me zo voorstellen dat hij die echt gehouden heeft. Uiteindelijk denk ik dat het lezen en schrijven hem misschien ook enigszins verzoent met zijn ouders, want zo zegt hij: ‘Waarin verschilde ik van mijn ouders? Zij zochten hun waarheid in religie. Ik zocht de mijne in fictie. Het is in feite hetzelfde, want elke godsdienst is gebaseerd op fictie.’ (p. 298)

Opgroeien in een gezin met een Marokkaanse achtergrond

Een ander motief is zijn Marokkaanse achtergrond en vooral de ‘hypocriete cultuur’ van zijn ouders. Hij vindt godsdienst in het algemeen onzin, begrijpt niet waarom zijn ouders naar Nederland zijn gekomen als ze daaraan willen vasthouden en geen Nederlands willen leren, kan niet omgaan met hun zuinigheid en desinteresse in hun jongste zoon. Zijn ouders begrijpen niet alleen niet waar hij mee bezig is, ze verstoten hem zelfs na zijn debuut. Later schrijven ze dit gedrag toe aan zwarte magie – zijn zus biedt wel haar excuses aan – en zijn vader is vooral geïnteresseerd in het huis in Marokko dat hij nu vast voor hen kan kopen. Aan het verdriet over deze verstoting wordt vooral zijdelings aandacht besteed: Mohamed heeft hoofdpijn, nachtmerries en als zijn ouders een keer bellen, moet hij huilen. Maar het verdriet is groot: ‘Mijn vader vertelde me vaak dat zijn moeder stierf tijdens zijn geboorte. Dat zij hem het leven had geschonken en hij het hare had ontnomen. Hij vertelde dat ik geluk had, want het had niet veel gescheeld of ik had niet bestaan. Nu dacht ik: was toen maar gestorven, vader. Dan had niemand van ons dit verdriet hoeven voelen.’ (p. 195)

Bron: https://oud.scholieren.com/boek/14334/bestsellerboy/zekerwetengoed

Personages

  • Mohamed Zebi

Hoofdpersoon, 22 jaar, kuif, boekengek, boeken bieden hem een uitvlucht en verbreden zijn horizon, schrijft zelf ook, heeft twee oudere broers en een zus. Mohamed wil debuteren en doorbreken in New York: ‘Ik weet het, ik heb onwaarschijnlijk grootse dromen voor een klein kut-Marokkaantje.’ (p. 21) Hij heeft veel zelfvertrouwen, vergelijkt zichzelf met bekende Nederlandse schrijvers, en veel zelfspot. Hij is ook best ijdel, is gevoelig voor geld, heeft een grote bek en humor. De breuk met zijn ouders doet hem veel verdriet en hij laat daar weinig van zien aan de buitenwereld, alleen zijn vriendin Evelien kent die kant van hem. Hierdoor kan hij niet helemaal genieten van zijn succes en hij ontwikkelt zelfs een writersblock.

  • Evelien

Vriendin van de hoofdpersoon, mooie vrouw, zit in haar laatste jaar rechten, komt ook uit een ander milieu: haar ouders hebben geld en wonen aan de Amstel. Evelien en Mohamed zijn al tien jaar samen en Evelien wil wel een kind van Mohamed omdat ze bang is hem kwijt te raken. Ze is Mohameds steun en toeverlaat, weet als enige alles van hem en is vaak redelijker dan hij. Tijdens haar stage wordt ze volwassener en verliefd op iemand anders, maar ze zal altijd Mohameds grote liefde blijven.

Bron: https://oud.scholieren.com/boek/14334/bestsellerboy/zekerwetengoed

Perspectief

Het boek Bestseller boy gebruikt het ik-perspectief, het boek wordt namelijk verteld door de hoofdpersoon Mohammed Zebbi.

Ruimte

Bestseller boy speelt zich af op veel verschillende plekken, zoals bijvoorbeeld Amsterdam en Marokko, maar ook gewoon de buurt waarin hij is opgegroeid, zijn broer’s huis en het huis van zijn (ex)vriendin.

Tijd

Het boek speelt zich af in de

Spanning

Er was niet bepaald veel spanning in het boek. Het boek is erg rustig van inhoud en het is geen spannend boek. Het is wel een interessant boek. De schrijfstijl maakt het moeilijk om het boek neer te leggen en de talloze gebeurtenissen maken het boek enorm interessant en leuk om te lezen. Je zou dus kunnen zeggen dat de gebeurtenissen het boek een heuse spanning geven.

Einde

Het boek eindigt met Mohammed die wordt opgebeld door het meisje met wie hij de foto-shoot voor de Linda deed en ze krijgen samen een relatie. Dit is best vreemd omdat ze bij hun eerste ontmoeting niet op een geweldige manier uit elkaar gingen, ze vonden elkaar namelijk erg arrogant en mochten elkaar niet. Evelien is verliefd geworden op een andere jongen tijdens haar stage en maakt het uit met Mohammed. Daarentegen maakt hij het wel weer goed met zijn familie. Hij gaat samen met Gala (zijn nieuwe vriendin) naar New York maar blijft Evelien alsnog erg missen. Hij is begonnen aan zijn tweede boek en hij noemt het ‘’Renaissance’’.

Titel

De titel verwijst terug naar Mohammed (boy), wiens debuutboek een bestseller wordt. Het is dus gewoon letterlijk de hoofdpersoon waar ze het over hebben.

Informatie over de schrijver

Mano Bouzamour groeide op in een gastarbeidersgezin in Amsterdam en zijn beide ouders komen uit Marokko. Hij heeft enorm veel overeenkomsten met het hoofdpersoon in het boek en dit is de reden dat het ook deels een biografie is. Hij werd zelf ook verstoten door zijn familie en hij wou hier dus over schrijven. Hij is een columnist en schrijver en Bestseller boy was zijn tweede Roman.

Eigen mening

Persoonlijk vond ik het boek Bestseller boy een erg mooi en fijn boek om te lezen. Ik vond Bouzamour’s schrijfstijl erg fijn en het paste heel goed bij het verhaal. Er was humor aanwezig, maar zeker ook verdriet. Het verhaal was interessant en door de manier van het schrijven kon je je goed in de schoenen van de hoofdpersoon verplaatsen. De hoofdpersoon, Mohammed, was ook een fijn en grappig persoon om over te lezen. Hij is interessant en heeft een leuke persoonlijkheid. Hij zegt veel controversiële dingen in zijn boek en dit sprak mij ook erg aan. Hij is niet bang om dingen te zeggen die wel bekend zijn maar vaak niet worden gezegd. Ik zou het boek zeker aanraden en ben ook erg tevreden met deze keuze.

Boek 6 - havo 4

Het gouden ei

door Tim Krabbé                                                                                            recensieopdracht

 

Six feet under

  • Inleiding

Het gouden ei gaat over een stel die op vakantie gaat naar Frankrijk. Ze rijden hierheen in de auto en gaan op een gegeven moment tanken bij een benzinestation om te voorkomen dat ze weer zonder benzine langs de weg zouden staan, wat al eerder gebeurd was. De vrouw, Saskia, gaat drankjes halen in het winkeltje. Wanneer ze voor een lange tijd niet meer terug komt raakt Rex, de man, ongerust. Hij zoekt voor haar en krijgt te horen dat ze inderdaad binenn was geweest en dat ze ook de winkel had verlaten met drankjes in de hand.

Rex vindt haar nooit en het boek skipt naar acht jaar later. Nu is Rex met zijn nieuwe vriendin op vakantie in Frankrijk. Opeens, uit het niets, krijgt Rex meer te weten over de verdwijning van Saskia al die jaren geleden.

  • Analyse
    Thema: Het thema van het gouden ei is o.a. liefde, namelijk omdat Rex zoveel liefde heeft voor Saskia dat hij na al die jaren nog steeds aan haar denkt en van haar houdt. Zijn liefde zorgt er voor dat hij zelf ook dood gaat en het zelfde plot tegemoet komt als Saskia. Daarnaast zijn verdwijning en dood nog grote thema’s in het boek. Verdwijning omdat het boek in principe gaat om de verdwijning van Saskia en hierna ook de dood van haar, en omdat ze aan het einde van het boek beide verdwenen zijn en beide dood.

Spanning: Er was natuurlijk spanning aanwezig toen Saskia niet meer terug kwam van het benzinestation en Rex haar aan het zoeken was, maar ook bijvoorbeeld toen Rex er achter kwam wat er was gebeurd en wanneer hij zelf ook onder de grond begraven wordt. Het boek is in het algemeen best spannend en het heeft een zekere constante spanning waardoor het interessanter wordt om te lezen.

Titel: De titel ‘’het gouden ei’’ verwijst terug naar de herhaalde droom van Saskia waar ze het over heeft in het boek. In deze droom zit ze gevangen in een gouden ei dat door de ruimte vliegt. Ze is helemaal alleen en het heelal is pikzwart zonder enige ster. In deze droom zou ze voor altijd in het ei moeten zitten en kon ze niet sterven, behalve als er een ander gouden ei was en die tegen haar aan zou botsen waardoor ze beide werden vernietigd.

  • Schrijver

Tim Krabbé is een schrijver en schaker en is geboren in de oorlog. Hij heeft meerdere boeken geschreven, zoals onder andere: Vertraging, de grot, een tafel vol vlinders, de renner, drie slechte schaatsers en nog meer. Hij heet eigenlijk anders maar Tim Krabbé is zijn roepnaam en wat hij vermeld op zijn boeken. Hij is 76 jaar oud en schrijft nog steeds boeken.

  • Eindoordeel

Ik vind het boek ‘’Het gouden ei’’ een twijfelachtig boek. Het is een interessant verhaal en ik vind het ook leuk om te lezen, ook omdat er genoeg spanning is, maar het zou voor mij iets langer mogen zijn en het had ook wat beter mogen worden uitgewerkt. Ik vond het matig geschreven en ik denk dat het een heel goed boek had kunnen zijn als het iets beter of op een iets andere manier was geschreven. Daarentegen vind ik het wel een mooi verhaal en het was ook een makkelijk boek om door heen te lezen, vooral heel vlot en dit is fijn als je niet heel veel tijd hebt!

Boek 7 - havo 5

Zondagskind van Judith Visser

Boek 8 - havo 5

Lieveling van Kim van Kooten

Boek 9 - havo 5

Skydancer van 

Boek 10 - havo 5

Overige opdrachten

Mindmap

  • Het arrangement Leeslogboek Skye Putters is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Skye Putters
    Laatst gewijzigd
    2020-03-04 22:13:14
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Dit is de wikiwijs pagina van Skye Putters, H4F.
    Leerniveau
    HAVO 4;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands; Literatuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    20 uur 0 minuten
    Trefwoorden
    havo4, havo5, leeslogboek, literatuur, nederlands

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Musters, Marloes. (z.d.).

    Leeslogboek havo 4 - 2018/2019

    https://maken.wikiwijs.nl/127670/Leeslogboek_havo_4___2018_2019

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.