Beeldvorming Zuid-Amerika - v456

Beeldvorming Zuid-Amerika - v456

Introductie

De oude Incastad Machu Picchu in Peru

Voetbal, muziek, dans, corruptie, natuurgebieden die er nog prachtig bij liggen of die juist in snel tempo aan het verdwijnen zijn. Tempels en andere restanten van oude beschavingen die hun bloeitijd kenden voordat Europeanen Zuid-Amerika in de 16e eeuw koloniseerden.

Dat zijn allemaal beelden die horen bij ‘Zuid-Amerika’. Mogelijk geldt dat ook voor jou. Deze beelden vormen een deel van het verhaal maar berusten al te vaak op vooroordelen en stereotypen of ze zijn achterhaald.

In deze opdracht ga je eerst je topografische kennis van Zuid-Amerika testen en waar nodig aanvullen. Daarna ga je na op welke bronnen en ervaringen jouw beelden van Zuid-Amerika zijn gebaseerd en in hoeverre ze te rijmen zijn met de werkelijkheid op dit continent.
Ten slotte ga je in op de kracht van beeldvorming en het belang van een op feiten gebaseerd beeld.

Colofon

Het arrangement Beeldvorming Zuid-Amerika - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-07-20 11:10:22
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Zuid-Amerika" wordt het thema ''Beeldvorming Zuid-Amerika" besproken. Dit onderdeel begint met een opgave waarin de leerlingen kunnen zien welke vooroordelen zij zelf hebben over Zuid-Amerika. De perceptie van Zuid-Amerika kan deels gebaseerd zijn op vooroordelen en stereotypen, beïnvloed door media en reisgidsen. Deze kunnen een onvolledig en gekleurd beeld geven van het continent, zoals in voorbeelden uit Lonely Planet- en Rough Guides-reisgidsen waar zowel positieve als negatieve aspecten van landen worden benadrukt. Mensen in Zuid-Amerika zijn zich bewust van het beeld dat anderen van hun continent hebben, dat zowel op feiten als vooroordelen is gebaseerd. Ze willen voorkomen dat dit positieve beeld wordt verstoord door epidemieën zoals Zika en COVID-19, burgeroorlogen zoals die in Colombia, economische problemen zoals inflatie in Venezuela, en de vernietiging van natuurlijke gebieden zoals regenwouden in Brazilië.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Aardrijkskunde; Grenzen en identiteit; Cultuur;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, beeldvorming zuid-amerika, stercollectie, sterotypen, vooroordelen, vwo456

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open