Geschiedenis Leerarrangement - De Griekse Polis

Geschiedenis Leerarrangement - De Griekse Polis

Startpagina

Hallo! Mijn naam is Glenn. Dit is een digitale leerarrangament van een onderwerp uit je boek, namelijk: De Griekse Polis.

 

We gaan vandaag veel doen en veel kennis verzamelen!

Als je dit gelezen heb, druk op het kopje Lesdoelen óf op het pijltje naar rechts om door te gaan.

Dit ben ik in de oud Griekse stad Kamiros
Dit ben ik in de oud Griekse stad Kamiros

Lesdoelen

  • De leerlingen kunnen beschrijven hoe de Griekse polis is ontstaan 
  • De leerlingen kunnen kenmerken van de Griekse polis benomen
  • De leerlingen kunnen het verschil tussen Athene en Sparta op het gebied van regeren

Lesactiviteiten

Vandaag ga je eerst lezen over de lesstof, die te vinden is onder het kopje Inhoud. Deze les is gesplitst in twee hoofdzaken en daarbij zijn er nog een aantal bijzaken.

  • De Griekse polis
  • Athene en Sparta

 

Nadat je bij de Inhoud ben geweest zal je een kennisclip bekijken waar ik het een en ander uit zal leggen over het onderwerp. Daarna zal je een aantal opdrachten maken en uiteindelijk zal je een diagnostische toets maken.

De les van vandaag

In deze les krijg je informatie over het ontstaan van de Griekse polis en het verschil in besturingsvorm tussen Athene en Sparta. Daarna ga je wat opdrachten maken en we sluiten af met een diagnostische toets.

You've got this!
You've got this!

Inhoud

De Griekse Polis

De Griekse stadstaat

Rond 750 v.Chr. waren er boeren bij het Klein-Aziatische kust waar men ging vestigen om zich beter te verdedigen tegen aanvallen van vreemden. Hierdoor gingen mensen muren bouwen om hun land te verdedigen. Dit stuk grond werd uiteindelijk een stad en dit wordt een stadstaat (of in het Grieks: Polis) genoemd.

Een polis of een stadstaat is het dichtbevolkte deel van een stad en het omliggende gebied. De poleis (meervoud) hebben allemaal hun eigen normen en waarden en systeem. Ze hebben in dat opzicht dus niks met elkaar te maken. Wél spreken ze ongeveer allemaal deze taal. Wat ook het geval is is dat het soms in een ander dialect is, maar ze kunnen elkaar allemaal verstaan.

Doelen

Een polis streefde ernaar om ten aller tijden vier zaken te handhaven binnen zijn grenzen.

  1. Een polis streefde ernaar om zijn eigen besturingssysteem te kiezen.
  2. Een polis streefde naar autarkie.
  3. Een polis streefde naar het recht om zelf recht te spreken binnen zijn grenzen.
  4. Een polis streefde ernaar om zijn eigen munten te slaan en een waarde eraan te hechten.

Soms lukte het niet om een doel te behalen, maar het bleef ten aller tijden er naar streven.

Dreiging

In tijden van bedreiging door een ander rijk werkte alle Griekse stadsstaten samen om de vijand te verslaan. Alle poleisen vereenigde zich en zorgde ervoor dat ze erin slaagde om de vijand een kopje kleiner te maken.

 

Bestuur van Athene en Sparta

Athene

Het leven in Athene is in één woord te omschrijven: vooruitstrevend.

Lees de bron hieronder over het leven in Athene.

‘Ik als trotse burger van Athene zal jullie vertellen waarom Athene de mooiste polis is van alle poleis. Een polis is een stadstaat die in Griekenland ligt. Allereerst zijn we allemaal gelijk aan elkaar als je burger bent. Wij hier in Athene hebben namelijk de democratie uitgevonden waardoor we allemaal uit kunnen spreken wat we vinden. Dit doen we op de berg genaamd de Pynx.Hier komen alle bij een stemming alle volwassen mannen bij elkaar. Er is nog een ander hoog gedeelte dan de berg, dat is namelijk de Akropolis. In tijden van oorlog zitten we daar veilig beschermd. Ook hebben we daar een grote tempel staan aan onze bescherm godin Athene naar wie de polis ook vernoemd is. En als laatste en mijn persoonlijke favoriet de Agora. Dit is een groot plein in het midden van de stad waar veel mensen samenkomen om te praten over nieuwe ideeën. spullen te verhandelen ook de rechtbank ligt aan dit plein vast. dit is het bruisende hart van de stad’.

In de boven gelezen bron kon je zien dat Athene erg ontwikkeld was. De democratie die we nu in onze eigen samenleving gebruiken is daar ontstaan. Dat dit mogelijk was is erg bijzonder want alle andere stadstaten maakte geen gebruik van de democratie.

Sparta

Sparta was naast Athene een van de grootste Griekse stadstaten. Het leven is Sparta ging er alleen anders aan toe dan in andere stadstaten, want in Sparta waren de burgers met een ding bezig: groot en machtige krijgers worden. Het krijgers leven begon voor een Spartaan begon vanaf de dag van zijn geboorte. Het nieuwgeboren kind werd gewassen in wijn nadat water of urine op hem waren gegooid, om te kijken hoe het kind zou reageren. Wie niet goed reageerde, werd gedood. Toen een Spartaanse jongen zeven jaar werd, werd hij weggehaald bij zijn moeder en in een legerafdeling geplaatst waar hij kei en keihard werd getraind. Toen een Spartaanse jongen twaalf was werd hij opgenomen in de wereld van volwassen krijgers. Heel vaak werd een jongen onder de vleugel genomen bij een oudere krijger. Zo’n jongen moest vaak lastige taken volbrengen en rituelen doorstaan. Veel overleden op jonge leeftijd.

Na alles te hebben meegemaakt als kind en jongvolwassene was een Spartaan echt deel van het Spartaanse gemeenschap rond zijn dertigste. Politiek vonden de Spartanen niet belangrijk, het enige doel is het leven was krijger zijn en sterk blijven. Maar er moest wel bestuurd worden. Dit werd gedaan door twee koningen, die legeraanvoerders waren en die werden geadviseerd door een raad van ouderen, de gerousia. Daarnaast was er een vergadering voor vrije volwassen mannen, die kwamen soms bij elkaar om mee in te stemmen over belangrijke beslissingen.

Kennisclip

Kenmerken van de Griekse Polis

Oefeningen

Toets: Oefenvragen

Start

Diagnostische Toets

Nu gaan je een diagnostische toets maken! Als je er niet helemaal klaar voor bent mag je ook terug naar de vorige pagina's

 

1. Ga naar www.Socrative.com

2. Klik op student login

3. Vul in: 'KAAS8558'

4. Geef je naam op

5. Maak de vragen van de toets!

  • Het arrangement Geschiedenis Leerarrangement - De Griekse Polis is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Glenn Kaas Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-12-19 11:29:43
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Kenmerken van de Griekse Polis
    https://youtu.be/phXt9oHyGk8
    Video

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Kaas, Glenn. (z.d.).

    Geschiedenis Leerarrangement

    https://maken.wikiwijs.nl/130523/Geschiedenis_Leerarrangement