PEER2PEER Liemers College Heerenmäten

PEER2PEER Liemers College Heerenmäten

Peer2Peer

Peer betekent letterlijk gelijke, collega, leeftijdsgenoot, soortgenoot, medeleerling.
Peer2Peer betekent dat gelijken (medeleerlingen in jouw geval) elkaar coachen, begeleiden, aanmoedigen en/of ondersteunen in hun studieloopbaan op school.

Peer 2 Peer op het Liemers College

Op het Liemers College werken we met twee Peer rollen: De PeerTutor en de PeerMentor (voorheen PeerLeader). In deze module wordt uitgelegd wat beide rollen inhouden en hoe je je kunt aanmelden voor één van deze rollen.
Elke locatie van het Liemers College heeft eigen docentcoaches die de training tot Peer Tutor of Peer Mentor leiden en die je begeleiden tijdens het gehele traject. Op de locatie Heerenmaten zijn mevrouw Konings, mevrouw van den Berg, mevrouw van Kol en mevrouw Voss de docentcoaches.

Een eerste indruk krijg je al door onderstaande video over Peer2Peer op het Liemers College locatie Heerenmaten te bekijken.


Peer2Peer Liemers College locatie Heerenmaten 2018

 

Meer informatie over het gehele Peer2Peer traject kun je vinden op de volgende peer2peer-edu.nl.

 

PeerTutor

Wat doet een PeerTutor?

Peer Tutoren helpen en ondersteunen medeleerlingen die moeite hebben met bepaalde vakken.

Als je goed bent in een bepaald vak of leergebied, dan kan het leuk zijn om andere leerlingen – die minder goed zijn – te helpen. Als hun cijfers omhoog gaan is dat ook jouw verdienste. Door een ander iets uit te leggen wordt je er zelf ook beter van. De kracht van Peer2Peer is dat je makkelijk benaderbaar bent voor je medeleerling en je moeilijke lesstof waarschijnlijk op een begrijpelijke en plezierige wijze kunt uitleggen. De drempel voor je medeleerling, om jou te vragen het nog een keer uit te leggen op een manier waarop hij het beter snapt, is dan laag!

De taken van een Peer Tutor zijn:

Uitleggen. Wat betekent iets, hoe zit het in elkaar of hoe werkt het? Bij uitleggen moet je rekening houden met wat de leerling die jij helpt al weet en kan. Op deze wijze sluit je aan bij wat hij al kan. Soms zal je het op een andere manier moeten uitleggen, of stuur je hem aan met hints en tips.

Helpen met huiswerk. Soms loopt een leerling vast met zijn huiswerk. Hij snapt bijvoorbeeld niet wat er gevraagd wordt of weet niet welke eerste stap hij moet zetten. In dat geval kun je helpen met het aanleren van oplossingstrategieën voor het maken van opdrachten.

Helpen bij de studieplanning. Veel leerlingen hebben moeite met het plannen van hun huiswerk, het maken van schoolopdrachten en het leren voor toetsen. Dat plannen van al die taken voor verschillende vakken hebben ze niet geleerd. Daardoor presteren ze minder dan ze kunnen. Je kunt ze helpen met het organiseren van hun agenda en het maken van een planning voor een toets.

Op toetsen voorbereiden. Je kunt op verschillende manieren leren. Maar die manieren zijn niet allemaal even goed. Je moet je manier van leren afstemmen op je leerstijl en ook op de leertaak. En jij hebt natuurlijk ook studietips als ervaringsdeskundige.

Motiveren. Soms heeft een leerling weinig zelfvertrouwen en ziet hij het even niet zitten. Jij bent dan als het ware zijn coach en moedigt hem aan om door te gaan, in zichzelf te geloven. Je helpt hem zelfvertrouwen te winnen.  

 

Waaraan moet je voldoen om PeerTutor te worden?

Voor de rol van Peer Tutor zijn de volgende eigenschappen/kenmerken belangrijk:

  • Het lijkt je leuk om iemand in zijn/haar leerproces te begeleiden, hints en tips te geven zodat hij/zij zelf op de antwoorden komt.
  • Je scoort ruim voldoende/goed op één of meerdere vakken.
  • Je bent goed en duidelijk in uitleggen.
  • Je kunt je verplaatsen in de ander.
  • Je kunt goed luisteren, bent sociaal en communicatief vaardig.
  • Je neemt initiatief.
  • Je vindt het leuk om iemand te motiveren en te begeleiden in zijn studiehouding en studievaardigheden.

Als je medeleerlingen gaat steunen en helpen, dan is het belangrijk dat je ze probeert te begrijpen en makkelijk met hen om kunt gaan. Je hebt daar kennis en vaardigheden voor nodig op sociaal en communicatief gebied. Het is ook belangrijk dat je weet hoe sommige leerlingen leren en hoe je iets duidelijk en gestructureerd kunt uitleggen. En dat je openstaat voor iedereen, dus dat je om kunt gaan met leerlingen van verschillende achtergronden.

Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende tijd in een week hebt om dit erbij te doen, zonder dat het ten koste van je eigen schoolwerk gaat.

Wat leer je in de training?

Voordat je als Tutor aan de slag gaat, krijg je eerst een training van 3 middagen. In deze training leer je:

  • Je uitlegvaardigheden vergroten.
  • Waar je op moet letten bij het kennismaken met je bijlesleerling.
  • Hoe je omgaat met vertrouwelijke informatie.
  • Welke verschillende leerstijlen er bestaan en hoe je dit kunt gebruiken bij het geven van bijles.
  • Hoe je kunt bijsturen in het leerproces.
  • Hoe je kunt helpen met plannen en andere studievaardigheden.
  • Je leert goed observeren en de kracht van non-verbaal gedrag.
  • Je leert op een veilige en effectieve manier feedback geven.

 

Wat heb je er zelf aan?

De opbrengsten zijn niet alleen voor jouw bijlesleerling erg groot maar ook voor jou als Peer Tutor.


Beroepsvaardigheden die je niet 1-2-3 op school leert, zoals verantwoordelijkheidsgevoel, zelfvertrouwen, empathie en begeleidingsvaardigheden. Vaardigheden en competenties die je in de praktijk, als je gaat studeren en ook in de beroepspraktijk enorm van pas komen. Hierdoor heb je een voorsprong op andere leerlingen die geen peer rol hebben vervuld.

Studievaardigheden. Dat betekent dat je leervaardigheden (’leren hoe te leren’) zullen toenemen. Als jij weet hoe een ander leert en begeleid wil worden, ga je automatisch nadenken hoe dat voor jou zelf is. Je kunt daardoor je eigen proces van leren beter aansturen. Uit studies blijkt dan ook dat Peer Tutors meer studiesucces hebben na het vervullen van die rol. Zij studeren sneller af, halen hogere cijfers en stromen makkelijker door naar het vervolgonderwijs.

Je betekent wat voor een ander. Jij kunt het verschil maken in iemands schoolperiode. Niet iedereen is goed in alle vakken. Juist door een medeleerling iets uitgelegd krijgen is heel fijn. Door jou groeit iemand in zijn zelfvertrouwen omdat hij de lesstof beter snapt. En natuurlijk verbeteren ook zijn schoolprestaties. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat hulp bieden aan een ander de ‘hulpbieder’ gelukkiger maakt!

Last but not least, het Peer Tutor certificaat dat van enige waarde is! Als je je rol als Peer Tutor goed hebt vervuld, dat betekent dat je aan alle voorwaarden op de competentiekaart hebt voldaan, dan ontvang je na afloop van het peer coach-traject een Peer2Peer certificaat. Dat certificaat levert je bij een aantal mbo’s, hogescholen en universiteiten voorrang op bij de instroom omdat je een aantal EVC’s (Erkende Verworven Competenties) hebt behaald, zoals de hierboven genoemde beroeps- en metacognitieve vaardigheden.

De competenties waar je aan moet voldoen voor een Peer Tutor certificaat

 

Hoeveel tijd kost het?

De Peer Tutor training
Om Peer Tutor te kunnen worden vragen wij je 3 dagdelen (3 x 4 uur) een training te volgen om je gedegen op te leiden en voor te bereiden op je rol. In de training wordt je samen met andere Peer Tutoren opgeleid. Deze trainingen zijn meestal in de middag van 13.15 uur tot 16.00 uur.
De bedoeling is dat je zo min mogelijk andere lessen mist. Indien dat toch niet lukt, krijg je vrijstelling voor deze specifieke lessen.

Het bijles geven
Het is belangrijk dat je je bijlesleerling minimaal 1x per week ontmoet om bijles te geven. Het liefst op een vast moment en op een vaste plaats. Kies zelf samen met je bijlesleerling een geschikte plaats en tijd (na school of in een tussenuur). Je bent dan per bijlesleerling ongeveer 1½ uur per week bezig. Die 1½ uur bestaat uit een bijles van 50 minuten en voorbereidingstijd.

Intervisie
Samen met je Docentcoach en andere Peer Tutors kom je verschillende keren bij elkaar om met elkaar door te spreken hoe het begeleiden van je bijlesleerling je afgaat. Door ervaringen uit te wisselen en elkaar feedback te geven kun je tips en adviezen krijgen die je helpen bij je rol als Peer Tutor. Deze intervisie momenten duren meestal 1 lesuur en zijn 1 of 2 keer per periode.

Je krijgt er ook tijd voor terug
Iemand die bijles geeft, leert zelf eigenlijk ook heel veel. Je hebt vast wel eens gehoord dat je het meeste leert van het uitleggen van lesstof aan iemand anders en dat is nu precies wat je doet als PeerTutor. Dit is de reden dat het geven van een bijles geteld mag worden als onderwijstijd. Dat betekent dat je voor elke bijles die je geeft, een skipuur kunt verdienen. Als je voldoende skipuren hebt gespaard, kun je dan een keer een hele dag vrij nemen van school.
Dat gebeurt natuurlijk wel in overleg met je mentor.

Ik wil Peer Tutor worden!

Als je het leuk lijkt om Peer Tutor te worden dan kun je onderstaand inschrijfformulier invullen.
Het inschrijfformulier bestaat uit 3 delen: Een motivatie van jezelf, een aanbeveling van je mentor en een aanbeveling van de vakdocent(en), van de vakken waar je bijles in wilt gaan geven.

Op basis van je motivatie en aanbevelingen wordt er een selectie gemaakt. Per training is er plaats voor 10 tot 12 nieuwe tutoren.

De eerstvolgende trainingen starten in november 2024. 

Dit formulier lever je (voor maandag 4 november) in bij één van de docentcoaches voor de peertutoren:

  • Mevrouw Westerveld, docent Nederlands
  • Mevrouw van den Berg, docent Scheikunde

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je ook bij de docentcoach terecht.

PeerMentor

Wat doet een PeerMentor

De PeerMentor begeleidt brugklassers en eerstejaars en maakt ze wegwijs in de school en omgeving. Je zorgt ervoor dat de overgang tussen de basisschool en voortgezet onderwijs soepel verloopt. Ook tussentijdse instromers vinden hun weg met behulp van een PeerMentor, die daarmee voor bepaalde taken ook de rechterhand van de mentor van de school vormt. Aan het begin van het schooljaar help jij de mentor met het opstarten van de brugklas. Daarnaast ben je betrokken bij allerlei niet schoolse activiteiten zoals bijvoorbeeld een activiteitendag of schoolfeest. Ook ben jij het aanspreekpunt voor de brugklasleerling wanneer de mentor even niet voor handen is. Misschien heb jij wel antwoord op die dringende vraag!

De taken van een PeerMentor zijn:

Gastheer/gastvrouw zijn. Jouw ‘huis’ is de school en jouw ‘gasten’ zijn de nieuwe leerlingen. Jij zorgt voor een warm welkom op school en een persoonlijk aanspreekpunt, waar ze makkelijk op af durven te stappen. Kortom, jij zorgt ervoor dat zij zich op hun gemak voelen en draagt bij aan een plezierige beleving van hun eerste schooljaar!

(Bege)leiding bieden aan een klas. Je werkt samen met een collega PeerMentor en je begeleidt nieuwe leerlingen bij activiteiten, bij het vinden van de weg in school, het leren omgaan met elkaar en je spreekt met hen over de beleving van de nieuwe school.

Activiteiten organiseren. De kennismaking met elkaar en de school, een sportdag, een klassenavond of een viering zijn allemaal activiteiten waarbij jouw steun bij de organisatie en de uitvoering heel belangrijk is.

Begeleider, steun en toeverlaat zijn voor individuele leerlingen. Je hebt ook zorg voor de individuele leerling. Een leerling kan helemaal van de kaart zijn door een slecht cijfer of een leerling kan zich verkeerd behandeld voelen door een docent, jij kun dan steun en goede raad geven.

Hulp geven bij passend onderwijs. Er zijn leerlingen die ‘een rugzakje’ hebben. Dat wil zeggen dat ze door een probleem of een beperking (bijvoorbeeld een handicap) extra aandacht en begeleiding nodig hebben. Voor de docenten is dat een flinke belasting. Daarom is het heel fijn voor die leerlingen en voor de docenten als jij als PeerMentor meehelpt om die extra aandacht en begeleiding te geven.

Raadsman/raadsvrouw zijn. Een eerstejaars leerling moet ineens veel zelfstandiger zijn dan op de basisschool. Hij moet keuzes maken zonder de hulp van de bekende en vertrouwde leerkracht van de basisschool. Hij krijgt ineens heel veel verschillende docenten. Uit ervaring weten we dat leerlingen graag advies krijgen van hun PeerMentor over de omgang met die docenten. Ze willen weten wanneer ze iets kunnen vragen en hoe ze dat moeten doen.

Waaraan moet je voldoen om PeerMentor te worden?

Voor de rol van PeerMentor zijn de volgende eigenschappen/kenmerken belangrijk:

  • Je bent minimaal een leerling uit klas 2. (op het moment van de opleiding)
  • Je scoort globaal voldoende/ruim voldoende op de meeste vakken
  • Je bent sociaal vaardig (je kunt een gesprek voeren, vragen stellen, uitleggen, rondleiden)
  • Je bent initiatiefrijk (durft op iemand af te stappen, contact te zoeken)
  • Het lijkt je leuk om brugklasleerlingen wegwijs te maken op school zodat ze zich snel thuis voelen
  • Het lijkt je leuk om deel te nemen aan activiteiten (sportdag, klassenavonden e.d.) om de brugklasleerlingen beter te leren kennen en een band met ze op te bouwen
  • Je kunt goed samenwerken met je collega PeerMentor.

Als je medeleerlingen gaat steunen en helpen dan is het een voorwaarde dat je ze begrijpt en met hen om kunt gaan. Je hebt daar kennis en vaardigheden voor nodig op sociaal en communicatief gebied. Het is belangrijk dat je weet waarom sommige leerlingen zich niet thuis voelen op school en kunnen ‘uitvallen’. En dat je openstaat voor iedereen, dus dat je om kunt gaan met leerlingen van verschillende achtergronden en etniciteit. Met deze kennis en vaardigheden ben je goed voorbereid op je rol als PeerMentor.

Wat leer je in de training?

Voordat je als PeerMentor aan de slag gaat, krijg je eerst een training van 3 middagen. In deze training leer je:

  • Hoe je je presenteert
  • Omgaan met vertrouwelijke informatie
  • Je eigen grenzen aangeven
  • Signaleren van problemen bij de brugklasleerling
  • Lichaamstaal en het effect daarvan
  • Hoe je kunt helpen bij het plannen van huiswerk
  • Hoe je iets duidelijk vertelt

Wat heb je er zelf aan?

De opbrengsten zijn niet alleen voor brugklassers en de school groot maar ook voor jou als Peer Leader.

Beroepsvaardigheden die je niet 1-2-3 op school leert, zoals verantwoordelijkheidsgevoel, zelfvertrouwen, empathie en begeleidingsvaardigheden. Vaardigheden en competenties die je in de praktijk, als je gaat studeren (en ook in de beroepspraktijk) enorm van pas komen. Hierdoor heb je een voorsprong op andere leerlingen die geen Peer rol hebben vervuld.

Studievaardigheden. Dat betekent dat je leervaardigheden (‘leren om te leren’) zullen toenemen. Als jij weet hoe een ander leert en begeleid wil worden, ga je automatisch nadenken hoe dat voor jou zelf is. Je kunt daardoor je eigen proces van leren beter aansturen. Uit studies blijkt dan ook dat Peer Leaders meer studiesucces hebben na het vervullen van die rol. Zij studeren sneller af, halen hogere cijfers en stromen makkelijker door naar het vervolgonderwijs.

Je betekent wat voor een ander. Jij kunt het verschil maken in iemands schoolperiode. Zoals we eerder hebben beschreven, is de overgang van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs groot; leerlingen voelen zich niet thuis, begrijpen soms niet wat er van ze wordt verwacht en hebben een extra steuntje in de rug nodig. Jij kunt dat steuntje zijn! Door gebruik te maken van jouw ervaring kan een ander zich sneller thuis voelen en betere schoolprestaties behalen.

Last but nog least, een certificaat dat van enige waarde is! Als je je rol als Peer Leader goed hebt vervuld – wat inhoudt dat je volgens je docent coach aan alle voorwaarden op de competentiekaart hebt voldaan – dan ontvang je na afloop van het Peer coach-traject een certificaat van Peer2Peer. Dat certificaat levert je bij een aantal mbo’s, hogescholen en universiteiten voorrang op bij de instroom omdat je een aantal EVC’s (Erkende Verworven Competenties) hebt behaald, zoals de hierboven genoemde beroeps- en metacognitieve vaardigheden.

Hoeveel tijd kost het?

De PeerMentor training
Om PeerMentor te kunnen worden vragen wij je 3 dagdelen (3 x 4 uur) een training te volgen om je gedegen op te leiden en voor te bereiden op je rol. In de training wordt je samen met andere PeerMentoren opgeleid. Deze trainingen zijn meestal in de middag van 13.15 uur tot 16.45 uur.
De bedoeling is dat je zo min mogelijk andere lessen mist. Indien dat toch niet lukt, krijg je vrijstelling voor deze specifieke lessen.

Mentoruren en andere activiteiten
Als PeerMentor ben je (wekelijks) betrokken bij de mentoruren. In overleg met de mentor bepaal je of je aanwezig bent. Daarnaast zul je tijd kwijt zijn aan andere activiteiten zoals kennismakingsdagen, sportdagen en klassenavonden. Voor de activiteiten die tijdens schooltijd plaatsvinden, krijg je vrijstelling. Het kan dus ook zijn dat je wel eens in de avonduren beschikbaar moet zijn als PeerMentor.

Intervisie
Samen met je Docentcoach en andere PeerMentoren kom je verschillende keren bij elkaar om met elkaar door te spreken hoe gaat met je rol als PeerMentor. Door ervaringen uit te wisselen en elkaar feedback te geven kun je tips en adviezen krijgen die je helpen bij je rol als PeerMentor. Deze intervisie momenten duren meestal 1 lesuur en zijn 1 of 2 keer per periode.

Ik wil PeerMentor worden!

Als je het leuk lijkt om Peer Leader te worden dan kun je onderstaand inschrijfformulier invullen.
Het inschrijfformulier bestaat uit 2 delen: Een motivatie van jezelf en een aanbeveling van je mentor. Op basis van je motivatie en aanbevelingen wordt er een selectie gemaakt. Per training is er plaats voor 10 tot 12 nieuwe tutoren.

Dit formulier lever je  in bij één van de docentcoaches:

  • Mevrouw Voss, docent LO (gymsectie)
  • Mevrouw Van Kol, docent LO (gymsectie)

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je ook bij de docentcoaches terecht.

  • Het arrangement PEER2PEER Liemers College Heerenmäten is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Harriet Berg Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2024-10-15 16:37:35
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Informatie voor leerlingen over Peer 2 Peer
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.