Geschiedenis Romeinen

Geschiedenis Romeinen

De oude Grieken

Vroeger, zo'n 2000 tot 3000 jaar geleden, in de tijd van de Grieken, hadden de mensen voor ieder levensgebied een aparte god of godin. Zo was Demeter verantwoordelijk voor een goede oogst, Afrodite was de godin van liefde en schoonheid, Artemis zorgde dat de jacht goed verliep, Pan was de god van de herders, Ares de oorlogsgod, Athene de godin van de wijsheid en ging je een zeereis maken dan moest je offeren aan de zeegod Poseidon voor een behouden vaart.

De verschillende goden woonden allemaal samen in de nevelen van de top van de Olympus, de hoogste berg van Griekenland. Ze leefden daar als gewone mensen: ze eten, drinken, kletsen, jagen, feesten, worden verliefd, trouwen, maken ruzie en leggen het weer bij. Soms maakten ze uitstapjes naar de aarde om stervelingen een handje te helpen, bijvoorbeeld bij de oorlog om Troje. De meeste goden en godinnen waren familie van elkaar, of anders waren ze wel vrienden of vijanden. De dondergod Zeus was de baas, de Oppergod, hij besliste wie er gelijk kreeg bij meningsverschillen en hoe goden of mensen die de regels hadden overtreed werden bestraft.
Zijn broer Hades heerstte in de onderwereld, het gebied onder de aarde, waar volgens de Grieken de doden woonden.

 

De Romeinen

De Romeinen die in de eerste eeuwen van de jaartelling vanuit Rome een groot deel van Europa veroverden namen veel van de Griekse godsdienst over. De goden kregen andere, Romeinse namen, maar ze hielden hun karakter en kenmerken. En ook de mythen die verteld werden over de oude Griekse goden veranderden niet. De oppergod Zeus heette nu Jupiter maar hij bleef een dondergod en getrouwd met de jaloerse Hera, door de Romeinen Juno genoemd.

De Romeinen hadden naast de Griekse ook nog een aantal "eigen" goden. Zo werd Isis, een van oorsprong Egyptische vruchtbaarheidsgodin ook door Romeinen aanbeden en had de cultus van de Perzische oorlogsgod Mithras ook in Rome veel aanhang. Bovendien had ieder huis zijn eigen huisgoden, de Laren, waarvoor een speciaal altaar was ingericht.
De Romeinen hadden ook hun eigen helden en heldenverhalen zoals dat van Aeneas, de stichter van Rome.

Christendom

Hoewel de Romeinen andere godsdiensten met rust lieten, was er toch 1 godsdienst, die verboden was. Het was het Christendom. Deze kleine godsdienstige groep had andere ideeën dan de Romeinen en de Christenen werden vaak gedwongen om hun godsdienst op te geven. Er zijn een aantal redenen waarom de (joods) christelijke mensen gedwongen werden :

  1. Het Christendom geloofde als enige godsdienst in 1 god. Alle andere godsdiensten geloofden in die tijd (in Europa) in meerdere goden.
  2. De christelijke groep was klein en leefde apart. Daardoor waren ze een makkelijke “zondebok”
  3. De Joods-Christelijke leer verbood de verering van andere goden en van de keizers. De christenen weigerden dus de Romeinse goden te vereren.
  4. De Christenen werden soms gedwongen om hun geloof op te geven. Maar veel Christenen geloofden dat je dat niet moest doen, want dan zou je niet in de hemel komen. Deze koppige houding van de Christenen betekende vaak, dat er mensen alsnog vermoord werden. Je stierf dan als “martelaar”. In de Christelijke leer staat dat je dan (net zoals Jezus een martelaar was) in de hemel kwam. Je eigen leven geven voor het Christendom was het “mooiste” wat je kon doen als Christen….

Honderden jaren later werd het Christendom steeds belangrijker. Het Romeinse rijk was inmiddels in 2 stukken verdeeld. Het Oostromeinse Rijk en het Westromeinse Rijk. Na de dood van keizer Diocletianus begon er een strijd om de macht over de Romeinse gebieden. Een van de 7 “vechters” was Constantijn. Op een dag in 312 kreeg Constantijn een visioen (soort droom). Hij was net in oorlog tegen zijn tegenstander Maximinius en Constantijn droomde dat hij de schilden van zijn soldaten moest bekladden met Christelijke symbolen (tekens). Omdat Constantijn erg godsdienstig was, deed hij dit. En inderdaad won Constantijn deze belangrijke veldslag. Constantijn dacht dat hij gewonnen had met de steun van de Christelijke god. Als bedankje besloot hij in 313 dat de Christenen niet meer opgepakt mochten worden. Vanaf nu af mocht je dus Christen zijn. In 324 zou hij zelfs al zijn vijanden hebben overwonnen. Hij werd toen keizer over het hele Rijk.

Pas op zijn sterfbed besloot keizer Constantijn om zelf ook Christen te worden. Hij was dus de eerste Christelijke keizer.

  • Het arrangement Geschiedenis Romeinen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Mitzi Moes
    Laatst gewijzigd
    2018-11-14 13:47:04
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    De kinderen maken kennis met de verschillende Romeinse goden
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.