Introductie MyTec Thema Process-G
MyTec is een onderwijsvorm van Noorderpoort op het gebied van onderhoud, energie- en procestechniek voor studenten techniek op niveau 4. De Noorderpoortschool - Energy & Maritime - in Delfzijl / Farmsum biedt de opleiding ' Allround Operationeel Technicus' aan volgens het MyTec concept.
Wat maakt MyTec anders?
Een van de uitgangspunten van MyTec is dat het onderwijs samen met het regionale bedrijfsleven wordt ontwikkeld. Daarnaast wordt het onderwijs thematisch aangeboden in oplopende moeilijkheid (complexiteit). De thema's aangeduid met groen zijn eenvouding, rood staat voor gemiddeld en de kleur zwart is complex. De complexiteit zit vooral in minder begeleiding, minder sturing en meer diepgang. De onderwerpen die tijdens een thema aan bod komen zijn zoveel mogelijk herkenbare beroepstaken die voorkomen in het bedrijfsleven.
Werkwijze
Een thema bestaat uit een combinatie van Wikiwijs, studieboeken, Skills en een bedrijfsbezoek. Hiernaast volg je nog een aantal algemene vakken die raakvlakken (kunnen) hebben met het thema. Alle leerstof en opdrachten worden digitaal en met behulp van studieboeken aangeboden. We noemen dit 'blended learning' . Je kunt zowel thuis als op school werken in de e-learning module. Je docent begeleidt je daarbij.
Ieder thema bestaat uit:
- een inleiding;
- een werkvorm om na te gaan wat je al weet over het onderwerp;
- 1 of meerdere opdrachten;
- vakkennis die nodig is om de opdracht(en) te kunnen maken.
Extra informatie
Soms heb je extra informatie nodig om een opdracht te kunnen uitwerken of dat juist een verdieping over een bepaald onderwerp nodig is. Er kan dan worden verwezen naar bepaalde hoofdstukken van een studieboek, een bijgevoegde reader of een specifieke wikiwijs.
Onderwijsorganisatie
Planning
Een thema wordt aangeboden tijdens een schoolperiode van 10 weken. Iedere periode wordt afgesloten met een bufferweek. In de bufferweek vervallen de reguliere onderwijsactiviteiten en worden andere zaken aangeboden zoals excursies, een workshop, de thematoets, inhaalmomenten, enzovoort. Effectief werk je dus maximaal 9 weken aan een thema. In de 3e of 4e week van een periode ga je deelnemen aan een bedrijfsbezoek. Meer informatie hierover vindt onder de tab 'Bedrijfsbezoek'.
Studiebelasting
Een thema heeft een studiebelasting van 40 studiebelastingsuren (sbu). Dat wil zeggen dat je ongeveer 40 klokuren werkt aan een thema waarvan maximaal 20 klokuren wordt begeleidt door een medewerker van het Noorderpoort. Houd er dus rekening mee dat je ook tijd besteed aan het thema zonder begeleiding van de school.
Afronding
Je hebt een thema behaald als je:
- hebt deelgenomen aan het bedrijfsbezoek;
- op de thematoets minimaal een 6 hebt gescoord;
- de thema opdracht aangetoond;
- je leer-en beroepshouding met een voldoende of een goed is beoordeeld.
Thematoets
Zoals eerder is gemeld wordt in de bufferweek een schriftelijke thematoets aangeboden. Hierin komen alle verschillende onderdelen samen die zijn aangeboden tijdens de themaperiode. Dit type toets wordt ookwel een integratieve toets genoemd. Eventuele kleine deeltoetsen die je kunt maken voor een bepaald onderdeel tellen dus niet mee voor de uiteindelijke themabeoordeling maar hebben een diagnostistische functie. Met ander woorden het zijn testen die je kunt maken zodat je weet of je de stof voldoende beheerst.
Over dit thema
Dit thema is een onderdeel uit het onderwijsaanbod van MyTec. Na dit thema heb je meer kennis van:
- de werking van voorkomende (deel)processen van een procesinstallatie;
- de opbouw en werking van apparatuur en installaties in een procesinstallatie;
- van de branche, producten en diensten van een bedrijf;
- besturings- en beveiligingssystemen van apparaten en machines;
- van relevante kwaliteitsprocedures en richtlijnen;
- eenvoudige technische tekeningen en schema's;
- digitale systemen die toegepast worden in de procesindustrie;
- van gangbare meetprincipes.
- wettelijke en bedrijfsregels en procedures met betrekking tot veiligheid, gezondheid en milieu.
Voorkennis
- De gewenste vooropleiding is vmbo theoretische leerweg met wiskunde en natuur-scheikunde.
- De kennis die je hebt opgedaan in het onderdeel MyStart en het onderdeel MyProf Energy-G.
Bedrijfsbezoek
Zoals eerder is gemeld bestaat hoort bij ieder thema een bedrijfsbezoek. In de 3e of 4e week van een schoolperiode ga je met een groep naar een bepaald bedrijf waar het thema centraal staat. De groepsgrootte is afhankelijk van het type bedrijf waar je naar toe gaat en de school maakt de groepsindeling. Het bezoek is meer dan een excursie je zal namelijk informatie gaan ophalen / vragen die je vervolgens nodig hebt om je themaopdracht te kunnen maken. In de weken voorafgaand aan het bedrijfsbezoek ga je ter voorbereiding een aantal opdrachten uitwerken. Je krijgt een vragenlijst waarmee je de opdracht kun uitwerken.
Do & don't
Deze bedrijfsbezoeken vraagt veel voorbereidingstijd en inzet van de bedrijven. Zij zijn bereid om je meer dan een kijkje in de 'keuken' te geven. Het is voor ons vanzelf sprekend dat jij als ambassadeur van onze school deze waardering tijdens het bezoek laat blijken. Daarnaast geef jij al een visitiekaartje af van jezelf. Het kan best zijn dat je dezelfde mensen van een bedrijf tegenkomt tijdens een van je stages of dat je na het behalen van je diploma bij een bepaald bedrijf graag zou willen werken. Valt een student tijdens een bedrijfsbezoek 'negatief' op dan kan dat zeker tegen je werken. En dat is meestal op een moment dat je het niet verwacht! Een aantal aandachtspunten:
- Kom op tijd;
- Neem je geldig iD-bewijs mee;
- Neem de voorgeschreven persoonlijke beschermingsmiddelen mee (pbm);
- Toon respect voor alle medewerkers van het bedrijf;
- Maak nooit ongevraagd opname's (geluid, beeld);
- Respecteer alle bedrijfsregels;
- Tijdens presentaties wordt niet gegeten, gedronken of je mobiel gebruikt.
Inleiding.
De procesindustrie.
Van alle industriële activiteiten in Nederland is de procesindustrie goed voor èèn derde van de werkgelegenheid. De procesindustrie is de verzamelnaam voor bedrijven die zich bezighouden met het maken van grondstoffen, producten en halffabricaten. In het productieproces worden basisproducten of ingrediënten chemisch, biologisch of fysisch bewerkt om tot een eindproduct te komen. Als eindproduct kan gedacht worden aan voedingsmiddelen, papier of karton, hygiëne producten, medicijnen, hoogwaardige kunststoffen, rubbers en nog een grote diversiteit aan andere producten die we in het dagelijks leven tegenkomen.
In thema Process-G ga je een bedrijf bezoeken binnen de procesindustrie. Je wordt ingedeeld in een groep voor een bepaald bedrijf. De groepsindeling wordt in de studiewijzer van Magister geplaatst.
De bedrijven zijn:
- Kisuma
- Nedmag
- Avebe
- SCA
- Waterbedrijf Groningen
- Teijin
De producten van deze deze bedrijven verschillen van elkaar maar de productieprocessen en bepaalde eenheidsbewerkingen kunnen overeenkomen.
Opdracht Voorbereiding Bedrijfsbezoek
Bereid je voor op het bedrijfsbezoek in groepjes van maximaal 4 personen.
- Gebruik hiervoor de vragenlijst in het onderstaande document;
- Verzamel informatie die je vooraf aan het bedrijfsbezoek kunt vinden (bijvoorbeeld door internet onderzoek);
- Bepaal welke vragen en informatie je wilt halen tijdens het bedrijfsbezoek;
- Spreek af hoe je informatie vraagt en verzamelt tijdens het bedrijfsbezoek;
- Bewaar de informatie goed want die heb je nodig voor het uitwerken van de themaopdracht.
Thema opdracht
Zoals eerder is benoemd wordt een thema beoordeeld op de volgende onderdelen:
- Bedrijfsbezoek
- Thema opdracht
- Thematoets
- Leer-en beroepshouding
Als je de thema opdracht hebt ingeleverd en de docent vindt het voldoende dan wordt dit met een (A) van aangetoond zichtbaar in je toetsboom. Tijdens de MyProf lessen krijg je de gelegenheid om aan je opdracht te werken. De docent bepaalt de tijdsduur. Als je meer tijd nodig hebt dan doe je dat buiten de les zonder begeleiding van een docent. Je kunt natuurlijk altijd om hulp of advies vragen als je vastloopt.
De thema opdracht bestaat uit de volgende producten:
- Het themaverslag;
- Diverse deelopdrachten;
- Een presentatie.
Verslag
Je gaat over het thema Process-G een verslag maken. Gebruik hiervoor het onderstaande document 'format verslag'. Het is een groepsopdracht van maximaal 4 personen waarbij je duidelijk aangeeft wie waarvoor verantwoordelijk is geweest. De groepsindeling kan worden bepaald door de docent. In iedergeval is het belangrijk dat de groep hetzelfde bedrijf heeft bezocht. Dit wordt schriftelijk vastgelegd in het verslag.
Maak afspraken wie wat maakt;
Maak een planning;
Spreek af hoe je met elkaar communiceert.
Informeer tijdig je docent als problemen niet worden opgelost.
Inhoud:
Centraal staat het bedrijfsbezoek. Je gaat de informatie die je vooraf en tijdens het bedrijfsbezoek hebt verzameld gebruiken in je verslag. Het format geeft richting aan de inhoud van de verschillende hoofdstukken.
Inleveren verslag en deelopdrachten:
Een hardcopy van het verslag en de deelopdrachten worden in een plastic mapje aangeboden aan een MyProf docent op de maandag van de laatste week de bufferweek.
Presentatie
Je gaat als groep presenteren. De presentatie gaat over het thema verslag, deelopdrachten en het bedrijfsbezoek. Je kunt hiervoor 'Powerpoint' gebruiken. Je gaat de presenteren in de bufferweek.
Eisen:
- Gebruik afwisselende technieken zoals een stukje film, afbeeldingen, de muiscursor om zaken aan te wijzen;
- Spreek in een rustig tempo en duidelijk verstaanbaar;
- De presentatie duurt minimaal 4 maximaal 6 minuten;
- Zorg ervoor dat iedereen een gelijke aandeel heeft tijdens de presentatie.
- Je beantwoordt inhoudelijke vragen van de toehoorders (klasgenoten / docenten).
Beoordeling
Als de docenten je verslag en de deelopdrachten met een voldoende hebben beoordeeld en de presentatie voldoet aan de gestelde eisen dan is de thema opdracht behaald. Dit is dan zichtbaar in de toetsboom met een (A) van aangetoond.
MyProf-E
Ieder thema wordt vanuit verschillende invalshoeken benaderd. De invalshoek MyProf-E komt van de afkorting EMRA. In sommige bedriijven wordt deze benaming ook gebruikt om de afdeling aan te duiden die zich bezighoudt met de vakgebieden:
- Elektrotechniek;
- Elektronica;
- Meet-en Regeltechniek (ook wel Instrumentatie genoemd);
- Automatiseringstechniek (zoals: pneumatiek, hydrauliek, plc-techniek, industriële bustechniek).
MyProf-E loopt door je hele opleiding waarbij een aantal onderwerpen direct gekoppeld zijn een een bepaald thema. Behalve vakkennis horen ook bepaalde praktische vaardigheden zoals meettechniek, installatietechniek, storingzoeken binnen bovenstaande vakgebieden. Deze vaardigheden noemen we skills en worden in combinatie met MyProf-E aangeboden. Veiligheid en veiligwerken is de rode draad bij alle onderdelen van MyProf-E.
Toetsing
MyProf-E wordt schriftelijk getoetst tijdens de bufferweek aan het einde van deze periode.
- Meet-en regeltechniek
- Besturingstechniek
- Elektrotechniek
De toetsstof kun je vinden in de elektronische leeromgeving van Noorderpoort onder MyProf-E.
Inleiding
Meet- en regeltechniek
In deze opdracht staat het vakgebied meet-en regetechniek centraal. Je gaat je meer verdiepen in de volgende onderwerpen:
- P&ID
- Meetinstrumenten
- Druk- en drukverschilmetingen
Ondersteunend lesmateriaal en toetsstof voor meet-en regeltechniek staan in de Elektronische Leeromgeving van Noorderpoort
Besturingstechniek
In deze opdracht staat het vakgebied besturingstechniek centraal. Je gaat je verder verdiepen in de volgende onderwerpen:
- De enkelwerkende pneumatische en hydraulische cilinder;
- De dubbelwerkende pneumatische en hydraulische cilinder;
- De buffering van cilinders;
- Symbolen en poortcoderingen;
- Pneumatische en hydraulische schema's kunnen lezen en tekenen;
- 3/2, 4/2 en 5/2 ventielen;
- Signaalgevers.
Ondersteunend lesmateriaal voor besturingstechniek vind je in de Elektronische Leeromgeving van Noorderpoort.
Informatie en simulatie van pneumatische componenten, symbolen en schema's
Website voor aanschaf van en toelichting op pneumatisch materiaal
Elektrotechniek
In deze opdracht staat het vakgebied elektrotechniek centraal. Je gaat je meer verdiepen in de volgende onderwerpen:
- Serieschakeling;
- Weerstand van geleiders;
- Parallelschakeling;
Ondersteundend lesmateriaal en toetsstof elektrotechniek:
MySkills-E
In MySkills-E ga je vaardigheden aanleren in de volgende vakgebieden:
- Besturingstechniek;
- Elektrotechniek.
Besturingstechniek:
Met behulp van de Festo pneumatiek practicum opstellingen staat de basispneumatiek centraal. In de opdrachten wordt aandacht besteed aan vaktheorie, het kunnen tekenen van pneumatische schema's volgens de geldende normen, het opbouwen en testen van de opdrachten. De gemaakte opdrachten worden afgetekend als aangetoond, zichtbaar met een (A) in de toetsboom onder MySkills.
Ondersteunend lesmateriaal besturingstechniek:
- Festo practicumopstelling pneumatiek;
- Reader Festo practicum opdrachten;
- PDF theorieboek en reader opgavenboek Pneumatiek en hydrauliek;
- Website www.pneumatica.be (zie onderstaande link);
- Eventueel aanvullende readers, presentaties en wiki's.
MyProf-W
Ieder thema wordt vanuit verschillende invalshoeken benaderd. De invalshoek MyProf-W komt van werktuigbouw en werktuigkunde. In het bedrijfsleven zijn dat vaak afdelingen of bedrijven die zich bezighouden met onderhoud aan machines en installaties. Vaak is een onderscheid gemaakt tussen draaiende werktuigen en stilstaande onderdelen. We noemen dit ook wel:
- Rotating (zoals: pompen, verbrandingsmotoren, turbines, enzovoort);
- Static (zoals: warmtewisselaars, veiligheidstoestellen, leidingen met appendages, enzovoort);
MyProf-W loopt door je hele opleiding waarbij een aantal onderwerpen direct gekoppeld zijn een een bepaald thema. Behalve vakkennis horen ook bepaalde praktische vaardigheden zoals werkplaatstechniek en montage. Deze vaardigheden noemen we skills en worden in combinatie met MyProf-W aangeboden. Veiligheid loopt als een rode draad door alle onderdelen van MyProf-W.
Inleiding
Opdracht W1-PG
MySkills-W
MyProf-P
Inleiding
Ieder thema wordt vanuit verschillende invalshoeken benaderd. Met de invalshoek MyProf-P staat de installatie of fabriek centraal. Je leert hoe verschillende onderdelen of systemen samenwerken en hoe ze elkaar kunnen beïnvloeden. De volgende begrippen hebben te maken met MyProf-P:
- Productie;
- Procestechniek;
- Procesinstallaties.
MyProf-P loopt door je hele opleiding waarbij een aantal onderwerpen direct gekoppeld zijn een een bepaald thema. Behalve vakkennis horen ook bepaalde praktische vaardigheden zoals het kunnen werken met onze simulatoren MaK en de TTP en het kunnen bedienen van bijvoorbeeld de stoominstallatie (GUNT). Deze vaardigheden noemen we skills en worden in combinatie met MyProf-P aangeboden. Uiteraard loopt veiligheid en veiligwerken als een rode draad door de invalshoek MyProf-P.
Procestechniek
Klik hier om naar het onderdeel procestechniek te gaan
MySkills-P