Het gebruik van virtuele tools

Het gebruik van virtuele tools

Doelstelling

Voordat je een virtuele tool inzet is het goed om na te denken over de doelstelling. Wat wil je met deze manier van werken bereiken? Houd de doelgroep van virtuele tools en kunnen ze er mee werken? Welke mate van interactie verwacht je en hoeveel deelnememers wil je in 1 x bereiken? Gaat het om kennisoverdracht of instructie? Is discussie ook belangrijk en voor het geval je dat wilt, wat zijn dan de mogelijkheden?

Ook het tijdstip en de tijdsduur is belangrijk om van te voren over na te denken. En natuurlijk een idee van de plek waar de deelnemer het liefst kijkt of actief meedoet en via welke device.

Doelgroep

Naast de doelstelling is het belangrijk dat je een goed beeld hebt van de doelgroep. Wie wil je bereiken en wat is de omvang? Zullen ze actief of passief willen deelnemen? Wat heb jij het liefst, met andere woorden, wat is jouw belang om voor deze groep juist voor een virtuele tool te kiezen?

Hoe ga je de doelgroep bereiken en is men vertrouwd met de manier van werken en kan men zich zelf aanmelden? Of kan volstaan worden met een link? 

Wanneer je deelnemers vraagt zich aan te melden heb je vaak zelf een belang. Je ontvangt namelijk hun mailadres met als doel een vervolg actie. Zit je doelgroep daar ook op te wachten?

Budget

Doelstelling, doelgroep en budget hebben vaak alles met elkaar te maken en zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ambities kosten vaak geld maar je zult zien dat je tegenwoordig met eenvoudige middelen al fraaie oplossingen kunt bedenken van acceptabele kwaliteit. Qua ICT zijn onderwijsinstellingen niet geweldig geoutilleerd maar een computer en beamer en redelijk snel en betrouwbaar internet is bijna in elk lokaal te vinden.

Als het budget het toelaat, kun je afhankeijk van je doelstellingnen ambitie besluiten om de uitvoering en organisatie over te laten aan een professioneel bedrijf. De grootste kosten post is vaak de uren van de medewerkers die meestal zijn verwerkt in de inzet van de benodigde apparatuur.

Voor een video opname met bijvoorbeeld enkele interviews inclusief montage en publicatie ben je zo'n €1250,- kwijt. Wil je het live streamen dan zijn de kosten €250,- extra. Een webinar van pakweg 45 minuten neemt meer tijd en voorbereiding in beslag. De kosten bedragen ongeveer €3500,- . Waar je erg rekening mee moet houden zijn de kosten van de uren die je er zelf in steekt. Vantevoren moet alles tot in detail zijn uitgedacht en uitgewerkt en omdat je een breed publiek wilt bereiken moet ook de PR op orde zijn.

Mocht er amper budget beschikbaar zijn dan kun je met een simpele webcam, een abonnement of gratis software ook al veel bereiken. En, wat te denken van een partner. Vaak heeft het bedrijfsleven ook belang als je van plan bent een grote groep te bereiken. Bovendien zien ze jouw studenten als potentiele werknemers of afnemers en zijn ze bereid mee te betalen. Kortom, veel is afhankelijk van je doelstelling, ambitie en het netwerk.

 

De professionele versie

Hoe organiseer je dat?

De simpele versie

Met een laag tot geen budget kun je prima een webinar maken!

Je kunt dit dan zelf organiseren en gebruik maken van je eigen device met camera en gangbare software die voor veel gebruikers beschikbaar is.

Je levert ten opzichte van de professionele versie wel in op de kwaliteit van licht, geluid, beeldafwisseling. Als dit geen afbreuk aan de doelstelling van je webinar doet, kun je met de volgende tips aan de slag:

 

  • Gebruik je eigen device; laptop, tablet of smartphone
  • Controleer vantevoren of er een stabiele WIFI of 4 G internetverbinding op de locatie beschikbaar is. Test de verbinding met de device die je ook voor het webinar gaat gebruiken. Werk indien mogelijk met een verbinding met een kabel voor een stabiele verbinding.
  • Gebruik voor een optimaal geluid een koptelefoon/oortjes met een microfoon.
  • Je kunt een losse webcam gebruiken, de beeldkwaliteit is vaak beter en je bent flexibeler met het maken van beelden. Je pakt de webcam zo op en draait hem naar de hoek waar je de opname wilt maken. Een webcam is relatief goedkoop.
  • Zorg dat je device met camera stabiel staat voor een trillingsvrij beeld.

 

Software

  • Gebruik software waar veel gebruikers mee uit de voeten kunnen bijvoorbeeld Skype of Google Hangouts, deze zijn gratis. Adobe Connect is een hele goede optie, maar is een betaalde dienst. Je kunt 1 keer per jaar, per mailadres een 30 dagen free trial gebruiken.
  • Voor zowel Google Hangouts als Adobe Connect geldt dat je gasten uit kunt nodigen met een link. Zij hoeven dan zelf geen account en/ of software te hebben. Als je Skype gaat gebruiken moeten je gasten zelf ook een account hebben.

 

Gebruikerstips:

Google Hangouts

  • Er zit een max aan het aantal deelnemers in google hangouts, door in het programma op broadcast te drukken deel je je hangouts scherm met You Tube livestream en heb je een wereldwijd publiek!
  • Je kunt schermen met presentaties en videos delen in hangouts
  • via een link van je hangout nodig je mensen uit via hun account of telefoonnummer
  • Tips via MKB servicedesk: https://www.mkbservicedesk.nl/6776/wat-google-hangout.htm
  • Video instructie:

 

Skype

Skype heeft ook een maximum aantal deelnemers in het gesprek ingesteld. Hoe je Skype kunt delen via YouTube om een ongelimiteerd aantal kijkers te kunnen bereiken zie je in onderstaand filmpje

Videoinstructie:

Adobe Connect

Dit is een gebruiksvriendelijk programma welke veel professioneel wordt ingezet.

je kunt met meerdere personen videobellen, notities maken en schermen delen.

Tips: https://helpx.adobe.com/nl/adobe-connect/using/meeting-basics.html

videoinstructie:

Marketing

Wanneer je en webinar maakt heb je de doelgroep bepaald.

Door goed na te denken over het bereiken van de doelgroep bereik je meer kijkers.

Je kunt dit doen door een communicatieactieplan te maken.

Welke kanalen en middelen zet je in?

 

Voorbeeld communicatie Webinar Klauwverzorging

Actie Planning
Save the date op intranet/internet en Facebookpaginas, Instragram 6 weken voor webinar
Uitnodiging op intranet/internet, sites partners en facebookpaginas en Instagram, Uitnodiging via e-mail 2 weken voor webinar

Reminder uitnodiging op intranet/internet, facebookpaginas, Instragram, via e-mail

24 uur voor webinar
Link livestream vesturen aan personen die zich hebben aangemeld 4 uren voor webinar
Enquete versturen aan personen die zich hebben aangemeld 1 uur na webinar
Video op Youtube kanaal plaatsen 23 uur na webinar
Terugkijklink versturen aan personen die zich hebben aangemeld 24 uur na webinar
Nieuwsbericht met terugkijklink versturen naar intranet/internet, sites partners, facebookpaginas, Instragram. 24 uur na webinar
Enquete verwerken en nieuwsbericht maken over resultaten, publiceren op intranet medewerkers 1 week na webinar
   

 

AVG

Wanneer je beeldmateriaal maakt en persoonsgegevens gebruikt en/of opslaat heb je te maken met de AVG wet.

Vraag alle betrokkenen toestemming om beeldmateriaal van hem/haar te mogen maken en wees duidelijk hoe je persoonsgegevens gaat gebruiken en hoe lang je de gegevens gaat bewaren

Laat bijvoorbeeld weten dat je een mailadres gebruikt om een inloglink te verzenden, te evalueren en dat je daarna de gegevens weer vernietigt.

 

Uitleg en tips over de AVG vind je hier

https://www.oudersonderwijs.nl/op-school/privacy-en-leerlinggegevens/privacy/privacyregels-op-school/

https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/onderwijs/scholen-de-avg

 

Making off

Making off webinar klauwverzorging

Voorbeelden uit de praktijk

  • Het arrangement Het gebruik van virtuele tools is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    Rinze Fokkema Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-11-26 14:21:13
    Licentie
    CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In deze wiki wordt uitgelegd wat er bij komt kijken om gebruik te maken van virtuele tools in het onderwijs. Deze informatie is in de eerste plaats bedoeld voor docenten die een webinar willen organiseren
    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Hoe organiseer je dat?
    https://geocast.nl/webinar-organiseren/
    Link
    Making off webinar klauwverzorging
    https://vimeo.com/302823921
    Video
    Voorbeelden uit de praktijk
    https://www.civ-agri-food.nl/meeting-points/melkveehouderij/opnamen-livestreams
    Link