De Griekse goden

De Griekse goden

Intro

Welkom allen!

In deze les gaan we dieper op de stof in bij tijdvak 2 ''De Grieken en Romeinen''. We gaan het namelijk hebben over de Griekse goden! 

In deze les wordt je d.m.v. teksten, een kennisclip en opdrachten klaar gestoomt om deze kennis binnen één les af te laten toetsen. Let dus goed op, concentreer je goed en mogen de goden je goed gezint zijn!

 

 

 

Godin Athena
Godin Athena

Lesdoelen

Hieronder staan de drie lesdoelen van deze les:

  • De leerlingen kunnen kenmerken benoemen van de drie Griekse opper-goden
  • De leerlingen kunnen vertellen waarom de Griekse goden vroeger zo belangrijk waren
  • De leerlingen kunnen het verband zien tussen de twee Griekse verhalen 'Doos van Pandora & Prometheus'

Padlet

Voordat we beginnen met deze les wil ik graag van jullie weten wat jullie al weten over de Griekse goden. Pak je mobieltje er maar bij, gebruik een QR-scanner voor de afbeelding hieronder en vertel maar eens hoeveel jij al weet!

Je krijgt er ook feedback later van mij op, dus zorg dat er niet niks staat(of onrelevante dingen)!

QR-code naar Padlet
QR-code naar Padlet

Inhoud

Inleiding

De stamboom van de Griekse goden
De stamboom van de Griekse goden

Op de afbeelding hiernaast zie je de stamboom van de Griekse goden. In deze les gaan wij dieper op de Griekse goden in, echter gaan we niet heel deze stamboom behandelen.

Wel gaan we het hebben over de volgende drie opper-goden: Zeus, Hades en Poseidon. Deze drie goden kan je zien als de bekenste olympische goden van de Griekse goden. Bij de kopjes hieronder zie je de naam van de god staan en hierbij de bijhorende informatie. Bij deze kopjes zul je informatie vinden die je nodig gaat hebben voor je toets. Lees het dus goed door!

 

Mocht je interesse hebben in andere goden die in de stamboom te zien zijn kan je die altijd zelf opzoeken of mij aanspreken of anders mailen voor meer informatie!

Zeus

Zeus is de oppergod, god van donder en van bliksem en van hemelrijk en de lucht. Hij woont boven op de berg Olympus. Je kan Zeus herkennen aan zijn wapen, een bliksemschicht. Hij was de koning van alle goden en de getrouwd samen met Hera.

Ondanks dat hij getrouwd was vond Zeus andere vrouwen ook wel erg leuk en kwam hij in een dierlijke of menselijke vorm naar aarde. Zeus had daarom vele half-goden, de moeder was namelijk een normaal mens. Hera was hier natuurlijk niet zo blij om en zo onstond er vaak veel ruzie.

In de Griekse goden wereld zie je dan ook vaak dat de goden veel wijn drinken en dus vaak dronken waren en vaak met andere vrouwen in bed doken.. Niet echt een goed voorbeeld..

In de tijd van de Romeinen kregen de Griekse goden een andere naam. Zeus kreeg hier de naam Jupiter. Ondanks dat hij hier een andere naam kreeg, was de functie van de god het zelfde!

Hades

Hades is de broer van Zeus. Echter leefde ze niet samen op de berg Olympus, Hades was namelijk de heerser van het dodenrijk. Dit dodenrijk wordt ook wel de onderwereld genoemd waar Hades de baas over was.

Vaak waar je men denkt bij Hades is zijn 'huisdier' Kerberos. Dit is een driekoppige hond die toegang naar de onderwereld bewaakt.

Mocht je nu naar de onderwerld willen gaan dan was dit mogenlijk via een  veerman Charon. Hij vaarde altijd met een boot over de rivier met zielen Styx. Je moest dan wel een obool betalen, dit was een geldstuk die in de mond van de overlevende werd gelegd om toegang te krijgen naar de onderwereld.

Door de Romeinen kreeg de god Hades een hele andere naam, namelijk Pluto. Ook hij had de zelfde functie als bij de Grieken.

Hades
Hades

Poseidon

Poseidon was ook een broer van Zeus en was god over de zee, de wateren en van paarden en aardbevingen. Poseidon han je herkenen aan zn wapen, de drietand. Dit was een staf met drie punten (tanden) eraan.

Poseidon was een god die veel werd vereerd onder de zeeman. Dit is natuurlijke logisch omdat de hij de god was van de zee. Zo kwamen er zeemannen naar de tempels van Poseidon en bidden of offerde ze dier/ geschenken om veilig handel te kunnen drijven of ver weg over water moesten.

Poseidon werd door de grieken vertaald naar Neptunus. En net als bij Zeus en Hades bleven de functies van deze goden hetzelfde.

Kennisclip

In deze kennisclip vertel ik twee mythologische verhalen over de Griekse goden en wij als mensen.

Er kunnen onderdeel van dit filmpje terugkomen in de toets.

De toets

Toets: Toets: Mythologie

Start

  • Het arrangement De Griekse goden is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Richard Verhoeff Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2019-02-07 16:10:55
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Hoofdstuk 2 De tijd van Grieken en Romeinen, par. 4 de Griekse goden. Memo vwo 1
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    griekse goden
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Toets: Mythologie

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.