Als 14, 15-jarige kun je in allerlei, 'vervelende', situaties terecht komen. Door een tackle bij het sporten kun je een blessure oplopen waardoor je naar een arts moet. Onderweg naar huis kun je een ongeluk krijgen waarvoor een ambulance moet komen om je naar het ziekenhuis te brengen. Je telefoon kan vallen waardoor het scherm in stukken breekt, enz. enz.
Ieder mens kan iets overkomen, ziek worden, huis afbranden, auto schade, bijvoorbeeld door een ongeluk of diefstal. Je kunt ook een ongeluk krijgen waarbij een ander door jouw schuld schade heeft. Dit zijn allemaal risico's die we lopen. Soms is de schade zo groot dat je dat niet kan betalen. Voor al deze gebeurtenissen kun je je verzekeren. Door je te verzekeren draag je de financiele gevolgen van een risico over aan een verzekeringsmaatschappij in ruil voor het betalen van premie.
Nu regelen je ouders/verzorgers dit nog allemaal voor jou, maar vanaf je 18e moet je dit zelf gaan doen.
Deze lessenreeks gaat over verzekeren. We gaan werken in groepen.
Let op: als je opdrachten samen maakt, is het uiteraard wel de bedoeling dat jullie allemaal de onderwerpen in zijn geheel en alle leerdoelen kennen, begrijpen en uit kunnen leggen!
Planning/studiewijzer
Week nummer
Leerstof
Wat moet ik kunnen/kennen?
Opmerkingen werkwijze
Toets momenten
47
PW bespreken en intro Risico & informatie
Groepswerk met ondersteuning van Wikiwijs
47
Basis kennis verzekeren opbouwen
Organisatiedag KSH leerlingen vrij
48
Basis kennis verzekeren opbouwen
48
Basis kennis verzekeren opbouwen
49
Expert presentaties
49
Expert presentaties
50
Kennis omzetten en integreren tot kunnen en uitleggen
Advies opdracht verzekeren
50
Kennis omzetten en integreren tot kunnen en uitleggen
Advies opdracht verzekeren
51
PO Zorgverzekering
Advies pitches
PO 1
51
Kerstviering
52
Kerstvakantie
01
Kerstvakantie
02
Profiel keuzedag
Rekenen aan verzekeren
02
Rekenen aan verzekeren
03
Vragenuur voor het PW
03
H 8 Risicio & informatie
PW 3
Leerdoelen
De leerdoelen van deze lessenreeks zijn:
Over risico en informatie kun je uitleggen dat gezinnen en ondernemingen informatie verzamelen ten einde onzekerheid te verkleinen. Je weet welke afweging een verzekerde maakt tussen kosten, risico's en opbrengsten bij het afsluiten van een verzekering. Over moral hazard kun je voorbeelden geven van (prijs)prikkels die leiden tot risicovol gedrag.
Dit betekent dat je na deze lessenreeks kunt laten zien dat je de volgende onderwerpen beheerst:
- je kunt uilteggen wat verzekeren is. Bij deze uitleg gebruik je de begrippen risico-aversie, risico-spreiding, premie en polis
- je kunt het verschil aangeven tussen vrijwillige, verplichte en sociale verzekeringen en van elk 2 voorbeelden met uitleg noemen
- je m.b.v. een rekenvoorbeeld kunt laten zien of het verstandig is om je te verzekeren en hoe je de te betalen premie per persoon uitrekent voor een particuliere verzekering. Hierbij noem je ook de factoren die de hoogte van de premie bepalen
- verzekeringsmaatschappijen lopen aan tegen het probleem van "slechte risico's", averechtse selectie en moreel wangedrag. Je
kunt uitleggen wat dit is en hoe maatschappijen dit proberen te voorkomen.
- je kunt de problemen van de vergrijzing uitleggen m.b.t. de AOW. Hierbij gebruik je het begrip "premiepercentage" en gebruik je
een rekenvoorbeeld.
Verder worden de volgende vaardigheden getoetst:
• Informatievaardigheden: ook wel zoekvaardigheden, je gaat achtergrondinformatie verzamelen en moet deze op waarde beoordelen en verwerken in je presentatie en ondersteunende materiaal.
• Samenwerken: je gaat leren samenwerken in een groep van vier.
• Presentatievaardigheden: je gaat presenteren en extra materiaal hierbij maken, in goed leesbaar Nederlands zonder taalfouten en goed verzorgt.
• Continuïteit waarborgen: met je groep moet je in een bepaalde periode een prestatie leveren, dit vereist planning/organisatie.
• ICT-vaardigheden: je zult o.a. gebruik moeten maken van internet om informatie zoeken, Word om het verslag te typen, Excel voor het maken/bewerken van figuren en grafieken, Video opname en editing voor een evt. filmpje.
EXPERT OPDRACHT
De eerste opdracht moet van jullie experts maken op 1 onderwerp over verzekeren. Er zijn 7 onderwerpen: vrijwillige verzekeringen, verplichte verzekeringen, sociale verzekeringen, gedrag en verzekeren, bijzondere verzekeringen, oververzekering en onzin verzekeringen. De verzamelde expertise ga je delen met je klasgenoten zodat zij ook kennis opbouwen over dit onderwerp. Jullie houden een presentatie over jullie onderwerp en daarbij moet je je presentatie ondersteunen met extra materiaal. Hierbij kun je kiezen uit: een verslag, een folder, een poster, een filmpje, een powerpoint, enz. De combinatie van presentatie en ondersteunend materiaal moet geschikt zijn als theoriemateriaal over verzekeren voor havo 3. Verder maken jullie met je groep 1 opgave (met puntenverdeling en uitwerking) t.b.v. het proefwerk in januari. Zie hiervoor onderaan een link met informatie over toetsvragen! Hoe een verslag eruit moet zien wordt behandeld bij Nederlands en de informatie daarover vindt je ook in een link onderaan.
1. Wat moet je doen? Expert kennis opbouwen in 1 van de onderwerpen rond verzekeren. Deze kennis moet je 4 of 6 december met je projectgroep presenteren en ter ondersteuning van de presentatie hebben jullie extra materiaal dat je met je mede-leerlingen kunt delen. De presentatie duurt max.10 minuten (incl. vragen en feedback). Voor 3 december 24.00 leveren jullie via Magister jullie presentatie, het extra materiaal en de toetsvraag aan. Controleer jullie presentatie en verdere materiaal met de leerdoelen. Controleer welke leerdoelen passen bij jullie onderwerp en of jullie ze allemaal beantwoord/verwerkt hebben. Laat de leerdoelen terugkomen in je presentatie, verslag e.d.
2. Hoe moet je het aanpakken? Maak met je klasgenoten 7 projectgroepen van 3-4 leerlingen, waarin in ieder geval 1 jongen en 1 meisje zit. Zorg dat je rollen en taken kunt verdelen, dus kies niet perse jouw vrienden maar diegene waarvan je denkt dat je samen met hen deze opdracht succesvol kunt uitvoeren. Lever een groepssamenstelling, volgens instructie onderaan dit blok met de rolverderling van de 9 rollen van Belbin, in bij de docent.Daarna gaan we net als lootjes trekken kijken met welk onderwerp jullie aan de slag gaan. De minimaal te beantwoorden vragen, waarover jij met jouw groep expertise gaat opbouwen, staan achter de opdracht. In de presentatie en het extra materiaal moeten de belangrijkste punten over jullie onderwerp duidelijk naar voren komen. Maak je presentatie en materiaal persoonlijk (gebruik informatie over jezelf of je familie) dat maakt het sterker en ook makkelijker te begrijpen. Het sluit dan beter aan. Verder moeten jullie duidelijk maken welke rol en bijdrage door welke leerling vervuld is. Dit is een apart onderdeel dat het procesverslag heet. Bij het presenteren moet iedereen een deel voor zijn rekening nemen. Zie ook de tips voor presenteren in de link onderaan deze pagina.
3. Waar is hulp te krijgen? Gebruik de Wikiwijs, in ieder geval de basisinformatie en het deel over jullie eigen onderwerp, verder hoofdstuk 8 uit Pincode. Op het internet is over alle onderwerpen ook veel informatie te vinden. Let hierbij wel op de betrouwbaarheid van je bronnen! (zie blz. 77 van je Nederlands boek Ta!ent en gebruik de checklist op www.webdective.nl). Je kunt contact opnemen met verzekeringsmaatschappijen om meer informatie te krijgen. En de docent is er uiteraard ook om vragen te beantwoorden.
4. Hoeveel tijd krijg je ervoor? Voor 4 december moet deze expert opdracht gereed zijn (uiterlijk 3 december 24.00 in Magister ingeleverd). Dit betekent 2 weken om de opdracht te voltooien.
5. Wat gebeurt er met de uitkomst? 4 en 6 december worden alle expert opdrachten gepresenteerd en gedeeld met de hele klas. Op deze manier deel jij kennis met de klas over jouw onderwerp en bouw jij kennis op over de andere onderwerpen.De groepen die niet presenteren observeren de presentatie en geven via een formulier feedback over de presentatie. (zie link naar formulier met tips en feedback vragen onderaan deze pagina)
6. Wat moet je doen als je eerder klaar bent? Dan ga je je verdiepen in de 6 andere onderwerpen die er zijn en waarvoor materiaal in deze Wikiwijs staat.
Het woord verzekering betekent volgens het Van Dale woordenboek "een overeenkomst bij welke de ene partij, tegen een ontvangst van een vast bedrag (premie) zich jegens de andere partij verbindt haar schadeloos te stellen wegens een verlies, schade of gemis van verwacht voordeel, die zij door een onzeker voorval zou kunnen lijden, of aan haar of een derde een bepaald bedrag uit te keren op zeker tijdstip".
Lees paragraaf 8.1 uit PinCode (blz. 178 t/m 181)
Overzicht Risico en Informatie
Bekijk onderstaande video en lees het artikel uit het FD als overview op Risico en Verzekeren
De zeven expert opdrachten
Er zijn zeven expert opdrachten. Door middel van lootjes trekken krijgt iedere groep een expert opdracht toegewezen.
Vrijwillige verzekeringen
Wat kunt je allemaal vrijwillig verzekeren?
Werkelijk alles: het weer, de bruiloft, de psycholoog, de caravan, rechtshulp, tandarts, kostbaarheden, gezondheidszorg voor de hond, afslanken! Als je zo’n vrijwillige verzekering wilt afsluiten, moet je je twee dingen afvragen. Eén: kan ik een mogelijke verzekeringsuitkering misschien ook zelf betalen? Twee: onder welke voorwaarden komt een polis daadwerkelijk tot uitkering? Er zijn grenzen aan wat een verzekering betaalt. Denk niet dat je met een rechtsbijstandsverzekering in de hand zelf de duurste advocaten mag inhuren om jouw baan te redden. En denk ook niet dat een tandartsverzekering alles ‘zomaar’ vergoedt.
Opdracht Vrijwillige verzekeringen
Hulpvragen Vrijwillige verzekeringen.
Gebruik bij het zoeken naar informatie over dit onderwerp de volgende vragen:
Wat is een verzekering?
Wat zijn vrijwillige verzekeringen?
Waar heb je een vrijwillige verzekering voor nodig?
Welke twee groepen vrijwillige verzekeringen zijn er?
Geen een beschrijving van iedere groep.
Geef van iedere groep een aantal voorbeeld verzekeringen.
Waarom sluiten mensen vrijwillige verzekeringen af?
Welke vragen moet je jezelf stellen voordat je je verzekert?
Wat betekent dekking bij een verzekering?
Wanneer sluit je een verzekering af?
Wat is risico aversie?
Wie bieden verzekeringen aan?
Hoe kun je een verzekering afsluiten?
Verzekeraars hebben informatie nodig om de premies van verzekeringen vast te stellen.
Noem drie zaken die de verzekeraar van je wil weten om de premie van bijvoorbeeld jouw fietsverzekering te bepalen. Geef bij elk onderdeel aan welke invloed die informatie kan hebben op de premie.
Wat is een premie?
Wat is premiedifferentiatie en waar wordt dit gebruikt, geef voorbeelden.
Wat is no-claimkorting? Bij welke verzekering komt dit voor en wat zijn de gevolgen hiervan? Leidt het tot meer of minder schadeclaims?
Welke vrijwillige verzekering zouden jullie adviseren om zeker af te sluiten?
Verplichte verzekeringen
Zorgverzekeringen met Arjan Lubach
Een eigen basiszorgverzekering is verplicht voor iedere Nederlander vanaf 18 jaar. Je betaalt premie voor een basispakket ziektekosten. Deze premie verschilt per verzekeraar en ligt tussen de 116 en 124 euro per maand.
Behalve de zorgverzekering ben je in Nederland ook verplicht om een WA (wettelijke aansprakelijkheid)-verzekering te hebben als je in het bezit bent van een auto of motor.
Opdracht verplichte verzekeringen
Hulpvragen Verplichte verzekeringen
Gebruik bij het zoeken naar informatie over dit onderwerp de volgende vragen:
Wat is een verzekering?
Wat zijn verplichte verzekeringen?
Welke verplichte verzekeringen zijn er in Nederland?
Waarom stelt de overheid sommige verzekeringen verplicht?
Wat is het solidariteitsbeginsel en wat betekent dit?
Hoe is de zorgverzekering in Nederland geregeld?
Wat is het basispakket?
Wat betekent een eigen risico?
Hoe hoog is het eigen risico?
Wat zijn eigen bijdragen.
Wat is zorgtoeslag en wie krijgt dit?
Wat zijn aanvullende verzekeringen?
Zijn aanvullende verzekeringen verplicht?
Wat betekent de acceptatieplicht?
Wat betekent in natura en wat betekent restitutie bij een zorgverzekering?
Hoe zijn kinderen tot 18 jaar verzekerd tegen zorgkosten?
Sociale verzekeringen
Voor welke sociale verzekeringen ben ik verplicht verzekerd?
Iedereen in Nederland is verplicht verzekerd voor de volksverzekeringen. Iedereen die in Nederland in loondienst werkt, is verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Samen vormen zij de sociale verzekeringen van Nederland.
Overzicht sociale verzekeringen
De verplichte sociale verzekeringen bestaan uit 2 categorieën, namelijk:
Volksverzekeringen (verplicht voor iedereen in Nederland):
Samen vormen zij de sociale verzekeringen van Nederland.
Lees paragraaf 8.3 uit Pincode (blz.186 t/m 189)
.
Opdracht sociale verzekeringen
Hulpvragen Sociale verzekeringen
Gebruik bij het zoeken naar informatie over dit onderwerp de volgende vragen:
Wat is een verzekering?
Wat zijn sociale verzekeringen?
Welke twee soorten sociale verzekeringen zijn er?
Hoe worden de premies voor deze verzekeringen geïnd?
Wat is het premie percentage?
Als je niet in loondienst bent hoe betaal je dan je premies?
Als je de AOW-leeftijd hebt bereikt betaal je dan nog premies?
Welke werknemersverzekeringen zijn er?
Voor wie zijn deze verzekeringen bedoeld?
Wat is het UWV, waar staan de letters voor?
Welke functie vervult het UWV?
Geef een beschrijving wanneer je deze verzekeringen nodig hebt.
Welke volksverzekeringen zijn er?
Voor wie zijn deze verzekeringen bedoeld?
Wat is de SVB, waar staan de letters voor?
Wat voor functie heeft de SVB?
Geef een beschrijving wanneer deze verzekeringen op jou van toepassing zijn.
Wat is het omslagstelsel en wat heeft dat met deze verzekeringen te maken?
Het filmpje gaat over dat de AOW onbetaalbaar wordt, hoe komt dit?
Waarom staat Nederland bekent als een verzorgingsstaat?
Gedrag en verzekeren
Verzekeringen die gebaseerd zijn op basis van gebruik of gedrag winnen aan populariteit bij consumenten. Circa 15% van de autoverzekeringspremies in Italië is gebaseerd op het rijgedrag, Amerikanen ontvangen korting op hun tandartsverzekering op basis van hun poetsgedrag, het gebruik van domotica bepaald in Duitsland de hoogte van je premie voor de inboedelverzekering.
Lees paragraaf 8.2 uit Pincode (blz.182 t/m 185)
Opdracht gedrag en verzekeren
Hulpvragen Gedrag en verzekeren
Gebruik bij het zoeken naar informatie over dit onderwerp de volgende vragen:
Wat betekent verzekeren?
Waarom sluiten mensen verzekeringen af?
Wat is het bijzondere aan de overeenkomst van verzekering?
Wat is risicoaversie?
Wat is risico-spreiding?
Wat zijn slechte risico’s?
Wat is negatieve risicoselectie?
Wat zijn risicogroepen?
Leg uit dat juiste en volledige informatie risico’s verkleint.
Wat is asymmetrische informatie?
Wat is averechtse selectie?
Wat is een premie?
Wat betekent premiedifferentiatie?
Wat is een polis en wat zijn polisvoorwaarden?
Waarom moet je op ‘de kleine lettertjes’ in de polis letten?
Wat is moreel wangedrag (moral hazard)?
Wat hebben gedrag en verzekeren met elkaar te maken?
Hoe gaan verzekeringsmaatschappijen om met moreel wangedrag?
Kun je uitgesloten worden van alle verzekeringen?
Heb jij als verzekeringsnemer ook mogelijkheden voor santies tegen een verzekeringsmaatschappij?
Wat is eigen risico?
Wat zijn de kosten van een verzekering?
Bijzondere verzekeringen
Bijzondere verzekeringen
Waarom het verzekeren van lichaamsdelen big business is
Van benen tot borsten, van stem tot neus
Het begon ooit met de benen van Marlene Dietrich, maar inmiddels is ook de neus van Ilja Gort verzekerd. Voor Lloyd's in Londen goed om te laten zien dat ze overal een dekking voor hebben. Voor de artiest een mooi marketinginstrument: zie eens hoe belangrijk ik ben. Lees verder via onderstaande link
Jonathan Thomas, Lloyd’s of London (28.11.2010 Financial Times)
I work at Watkins Syndicate and insure people in all kinds of occupations or pursuits. Sometimes I only cover parts of those people or just very specialised activities that they partake in. For example, I recently wrote a $1m policy for the hair of Troy Polamalu, an American football star who appears in adverts for Head & Shoulders, the shampoo brand.
We often write insurance for very specific things that are deliberately excluded from more general accident and health policies. Thus I might insure things like just the retina of the right eye of a professional sportsman that has been excluded from a policy issued to the player’s team by another insurer. Even more than other kinds of underwriting, setting a price for the risk is just one part of the job. I also have to make sure that the risks – and the circumstances in which a loss can occur – are very accurately described in the policy in order to avoid misunderstandings. The near infinite variations between people means that can sometimes be very exacting.
Everybody wants to hear about the celebrity body-parts policies and the professional sportsmen, but some of the most difficult underwriting presently concerns the very high physical hazards to which charity workers and journalists in Afghanistan expose themselves.
What makes the job interesting is that I have to put myself vicariously in the various jobs of my policyholders to do it. My colleague, Stuart Newcombe, might be taking this to extremes, though. He is a TA Major, who will soon be attached to 3 Para in Afghanistan for six months.
Opdracht bijzondere verzekeringen
Hulpvragen Bijzondere verzekeringen
Gebruik bij het zoeken naar informatie over dit onderwerp de volgende vragen:
Wat betekent verzekeren?
Waarom sluiten mensen verzekeringen af?
Wat is risicoaversie?
Wat betekent diversiteit in risico’s?
Wat zijn goede en slechte risico’s?
Wat betekent solidariteit?
Wat is de kerngedachte achter een verzekering?
Noem enkele van de bijzondere verzekeringen uit het artikel.
Waarom zouden deze mensen een bijzondere verzekering afsluiten?
Vergelijk de kerngedachte van vezekeren (uit de inleiding) met de bijzondere verzekeringen. Hoe valt dit met elkaar te combineren?
Wat is Lloyd’s of London?
Wat is de baan van Jonathan Thomas?
Wat is een polis en wat zijn clausules?
Wat zijn marketingverzekeringen?
Een van de moeilijkste zaken om te verzekeren zijn de zeer hoge fysieke risico’s die journalisten en hulpverleners lopen in oorlogsgebieden zo geeft Jonathan Thomas aan. Leg dit uit a.d.h.v. de theorie die je inmiddels hebt opgebouwd over verzekeren.
Nederlanders kiezen voor zekerheid, maar het oververzekerd zijn dreigt. Wij geven met z'n allen 5% van ons inkomen uit aan verzekeringen en zijn vaak oververzekerd.
Gebruik bij het verzamelen van informatie over dit onderwerp de volgende vragen:
Wat betekent verzekeren?
Welke 3 groepen verzekeringen zijn er? Geef 2 voorbeelden van iedere groep.
Waarom sluiten mensen verzekeringen af?
Wat is risicoaversie?
Wat is oververzekeren?
Wat betekent het als verzekeringen elkaar overlappen?
Wanneer is er sprake van oververzekeren?
Welk percentage van zijn inkomen geeft de gemiddelde Nederlander uit aan verzekeringen?
Welk bedrag betalen Nederlanders gemiddeld per jaar aan premie voor vrijwillige verzekeringen?
Hoe verhoudt zich dit met andere landen?
Wat is een polis?
Hoeveel polissen heeft de gemiddelde Nederlander (en bij jullie thuis?)?
De basisverzekering vergoedt de meest noodzakelijke zorg. Je kiest een aanvullende zorgverzekering voor een ruimere dekking. Bijvoorbeeld de fysiotherapeut en de tandarts worden betaald vanuit de aanvullende verzekering. Maar kan het uit om € 15 per maand te betalen voor een aanvullende tandartsverzekering, of is dit een voorbeeld van oververzekerd zijn?
Een aanvullende verzekering leidt tot averechtse selectie, wat betekent dit, leg dit uit.
Leidt averechtse selectie tot een relatief hoge of lage premie?
Wat kun je zelf doen om oververzekeren te voorkomen?
Vinden jullie dat Nederlanders oververzekerd zijn, indien ja waarom wel, indien nee waarom niet?
Onzinverzekeringen
Naast de noodzakelijke verzekeringen verzekeren we ons ook tegen risico’s die misschien minder zinvol zijn. Lees hier welke verzekeringen je wel en niet echt nodig hebt.
Nederlanders zijn (samen met de Zwitsers) het meest verzekerde volk ter wereld. Gemiddeld betalen wij per jaar 800.- euro aan verzekeringen, de basisverzekering, en verplichte volks- en werknemersverzekeringen niet meegerekend (Bron: Consumentengids oktober 2014). We houden van zekerheid en verzekeren ons graag tegen elk risico. Maar naast de nuttige verzekeringen zijn er ook verzekeringen waar we wel zonder zouden kunnen. Daarmee zou je best wat kunnen besparen.
Gebruik bij het zoeken naar informatie over dit onderwerp de volgende vragen:
Wat betekent verzekeren?
Waarom sluiten mensen verzekeringen af?
Waarom vermijden mensen het liefst risico’s?
Wat is risicoaversie?
Wat is risico spreiding?
Wat zijn slechte risico’s?
Leg uit dat juiste en volledige informatie risico’s verkleint.
Wat is asymmetrische informatie?
Wat zijn onzin of overbodige verzekeringen? Leg het uit en geef voorbeelden.
Waarom zijn dit overbodige verzekeringen?
Wat is een polis?
Wat zijn polisvoorwaarden?
Wat wordt bedoeld met ‘de kleine lettertjes van de polis’?
Naast oververzekeren zijn Nederlanders ook vaak te duur verzekerd. Waardoor betalen mensen teveel voor verzekeringen, wat zijn hier oorzaken van?
Wat betekent te goed verzekerd zijn, geef hiervan uitleg en voorbeelden.
Wat is belangrijk om te weten bij het kiezen van een verzekering?
Welke 9 vragen moet je jezelf in ieder geval stellen voordat je een nieuwe verzekering afsluit?
Stel deze vragen bij jullie thuis en wat voor resultaat komt hieruit?
ADVIES OPDRACHT ZORGVERZEKERING
Jullie gaan als projectgroep aan twee personen, met verschillende wensen en eisen op het gebied van zorg, een advies uitbrengen over de af te sluiten zorgverzekering voor volgend jaar. In dit advies bieden jullie minimaal twee keuze mogelijkheden bij twee verschillende verzekeringsmaatschappijen. Bij deze opdracht maken jullie een videoverslag en een geschreven adviesrapport (gebruik weer de instructie die je bij Nederlands over het maken van een verslag hebt gekregen)!.
Net als bij de Expert opdracht moeten jullie ook in deze opdracht in het werken, het videoverslag, het adviesrapport en de pitch duidelijk maken welke rol en bijdrage door welke leerling vervuld is. In de video en in de pitch moet iedereen zichtbaar zijn en een deel voor zijn rekening nemen.
De volgende stappen en producten moeten gemaakt worden:
1. Maak een lijstje van mensen die jullie een advies zouden willen geven. Zorg dat deze personen verschillende wensen hebben, bijvoorbeeld omdat er 1 zwaar werk doet zoals stratenmaker of al flink op leeftijd is enz.
2. Ga vragen of jullie kandidaten mee willen werken, licht het onderwerp toe en leg uit dat je video opnames moet maken van het interview en van het adviesgesprek. De kandidaten hoeven niet herkenbaar in beeld, als jullie maar wel goed zichtbaar zijn!
3. Maak een vragenlijst voor het kiezen van een zorgverzekering. Kijk op de keuze websites zoals Independer welke informatie je in ieder geval moet vragen. Deze vragenlijst moet als bijlage opgenomen zijn in jullie eindadvies.
Een voorbeeld van vragen, naast natuurlijk persoonsgegevens en welke verzekering jullie kandidaten nu hebben, zijn de volgende:
Welke zorg is voor mij belangrijk? Is alleen een basisverzekering voldoende of heb je een aanvullende dekking nodig voor bijvoorbeeld tandartskosten, kraamhulp of fysiotherapie?
Welke zorgkosten verwacht ik volgend jaar? Bijvoorbeeld omdat je zwanger bent, een knieblessure hebt of een slecht gebit?
Wil ik zelf kunnen kiezen naar welke zorgverlener ik ga? Of vind ik het geen probleem als ik moet kiezen tussen een aantal gecontracteerde zorgverleners?
Wil ik een zo laag mogelijke premie betalen of vind ik ruimere vergoedingen belangrijker?
4. Houd de interviews en maak hiervan video opnames. Maak een compilatie van het video materiaal van max. 5 minuten dat een goede indruk van de twee interviews geeft en zorg dat alle groepsleden hierin een zichtbare taak vervullen. Een getypt verslag van beide interviews komt ook in de bijlages.
5. Nu gaan jullie een advies opstellen, dus op zoek naar een passend zorg pakket. Op basis van de informatie die jullie in de interviews hebben verzameld stellen jullie een advies op waarbij in ieder geval een keuze tussen twee alternatieven zorgverzekeraars geboden wordt en jullie uitleggen waarom jullie deze twee partijen adviseren. Welk pakket adviseren jullie en hoe komen de zorgwensen van julie kandidaat hierin terug. Zijn alle zorgwensen opgenomen in het pakket? Waarom wel of waarom niet? Wat zijn de kosten en welk eigen risico adviseren jullie. Is het duurder of goedkoper dan de huidige verzekering. etc. Maak hiervan een adviesrapport.
6. Maak een afspraak voor een adviesgesprek met jullie kandidaten. Bereidt de gesprekken goed voor en maak ook hier videopnames van waar jullie weer een compilatie van max. 5 minuten van maken om in te leveren. Gaat jullie kandidaat overstappen?
7. Als afsluiting van deze opdracht leveren jullie, uiterlijk 17 december 24.00 uur, het adviesrapport met de bijlages en het videoverslag in. In de les van 18 december verzorgen jullie een pitch waarin jullie kort maar krachtig julie advies aanprijzen.
8. Een pitch is een korte boodschap van maximaal 5 minuten waarin jullie zeer kort jullie twee adviezen uitleggen en aanprijzen. Wat is jullie advies, hoe helpen jullie daar jullie kandidaten mee, wat levert het hen op, heeft jullie advies succes gehad (wordt het opgevolgd?) e.d. Maak gebruik van extra materiaal/middelen om jullie pitch te ondersteunen (powerpoint, poster, brochure, flyer e.d.)
Hoe bepaal je of je je voor iets wel of niet verzekert?
Oefen zelf met het rekenen aan verzekeren: maak opgaves 4, 5, 15, T3, R9, R10 en R11. Controleer je berekeningen met de uitwerkingen op Magister.
Casus rekenen aan verzekeren
Ga met je groep aan de slag met onderstaande casus.
Floris (25 jaar) en Janine (23 jaar) hebben net besloten dat ze gaan samenwonen. Ze hebben een huurwoning gevonden in Utrecht. Voordat ze in februari gaan verhuizen willen ze eerst nog op wintersport. Daarom gaan ze de komende tijd een paar weekenden skiën in Winterberg (Duitsland). Daar rijden ze met hun eigen auto naartoe.
Tijdens een gesprek met Floris en Janine is informatie verzameld. Met behulp van deze informatie gaan jullie een verzekeringsadvies uitbrengen. Jullie bedenken welke verzekeringen ze nodig hebben, zoeken de juiste polissen op en berekenen wat Floris en Janine moeten betalen om zich te verzekeren.
Hieronder vind je de informatie die verzameld is tijdens het gesprek met Floris en Janine.
Floris van der Helm
geboren 3 juni 1980
Administratief medewerker
Inkomsten € 22.000,-- per jaar
Woont bij zijn ouders
Janine Janssen
geboren 18 september 1982
Commercieel medewerkster
Inkomsten € 18.000,-- per jaar
Woont bij haar ouders
Het nieuwe adres per 1 februari:
Beukelaan 34
3521 BV Utrecht
Eengezinswoning (tussenwoning) met een herbouwwaarde van € 113.000,-- De woning heeft 5 kamers. Huur 1050 euro per maand.
De woning heeft het politie keurmerk veilig wonen. Ze hebben ongeveer € 3000,-- gespaard om het huis in te richten. Verder nemen ze de spullen vanuit hun kamers bij hun ouders thuis mee.
Omdat ze regelmatig in Duitsland gaan skiën hebben ze allebei een skiuitrusting. Floris heeft ski's van 5 jaar oud. Janine heeft aan het begin van dit skiseizoen net nieuwe carve ski's gekocht á € 699,--
Floris heeft een auto (Opel Corsa uit maart 1990, benzine) hij heeft de auto WA+ casco verzekerd bij een verzekeringsmaatschappij. De brutopremie bedraagt €945,--. Floris heeft al 4 schadevrije jaren. Hij vraagt zich af of hij geen goedkopere verzekering kan krijgen.
Een verzekeringsadviseur maakt zijn/haar klanten duidelijk welke verzekeringen een klant nodig heeft en waarom. Bedenk dat in het advies wat jullie maken de volgende punten aan bod moeten komen.
Welke verzekeringen raden jullie Floris en Janine aan? Leg uit waarom
Laat een voorbeeld zien van wat je terug krijgt als je een schade claimt terwijl je onderverzekert bent (laat de berekening zien)
Laat zien hoe de waarde van de inboedel is berekend.
Laat zien bij welke maatschappijen Floris en Janine zich het voordeligste kunnen verzekeren. Geef een voorbeeld van de polis, looptijd, kosten en eventuele zaken die niet zijn meeverzekerd.
Bereken hoeveel procent Floris op zijn autoverzekering kan besparen. (laat de berekening zien)
Bereken hoeveel Floris bij de nieuwe autoverzekering meer moet gaan betalen bij 1 en 2 autoschades. (laat de berekening zien)
Wat ontvangen Floris en Janine van de reisverzekering die jullie adviseren als de ski's van Janine worden gestolen. (laat de berekening zien)
Bereken het totaal aan premies die Floris en Janine, als ze jullie voorstel volgen, moeten betalen. Denk ook aan polis- en administratiekosten en assurantiebelasting. (laat de berekening zien)
Websites:
Website van het NIBUD over verzekeren. Hier vind je informatie over vele soorten verzekeringen: welke verzekeringen zijn er en waar zijn ze voor bedoeld?
Informatie van NIBUDjong over verzekeren, speciaal voor jongeren.
Informatie van de Rijksoverheid over sociale verzekeringen.
Overige informatie:
Ga zelf op zoek op internet naar websites en video's.
Ga bijvoorbeeld eens naar wat websites van verzekeraars. Welke verzekering bieden zij aan? Waar ben je voor verzekerd? Wat wordt wel/niet vergoed?
Vraag eens thuis na welke verzekeringen je ouders hebben. Misschien mag je wel een verzekeringspolis inzien. Hebben je ouders wel eens gebruik gemaakt van een verzekering en hoe is dat verlopen?
Misschien ken je wel iemand die werkt in de verzekeringsbranche. Interview deze persoon.
Neem contact op met een verzekeringsmaatschappij en vraag om informatie.
Of misschien heb je zelf wel een heel ander leuk idee om aan informatie te komen!
Beoordeling
Bovenstaand alle onderdelen van het P.O. die meewegen voor de eindbeoordeling van het P.O. als geheel.
Let op: als je de opdracht samen maakt, is het de bedoeling dat jullie allemaal de onderwerpen en alle leerdoelen kennen, begrijpen en uit kunnen leggen!
We sluiten de lessenreeks af met een proefwerk op 17 januari 2019
Het arrangement Risico en informatie is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Annemarie van Leeuwen
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2019-02-25 13:42:10
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.