Beeldvorming Brazilië - h45

Beeldvorming Brazilië - h45

Introductie

Voetbal, muziek, dans, corrupte politici, onbekende Indianenvolken in het eindeloze tropische regenwoud dat een groot deel van het land bedekt. Dat zijn zo van die voorstellingen die mensen krijgen bij het horen van de naam ‘Brazilië’.
Mogelijk geldt dat ook voor jou.

We kennen Brazilië vooral van de grote gebeurtenissen, bijvoorbeeld het WK voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016. Brazilië haalt de laatste tijd vooral het nieuws door de huidige populistische president Bolsonaro. Twee zaken springen eruit. In de eerste plaats lijkt de Braziliaanse president de Coronadreiging niet al te serieus te nemen en heeft de Covidpandemie inmiddels enorm huisgehouden onder de Braziliaanse bevolking. In de tweede plaats is onder Bolsonaro’s bewind de ontbossing alleen maar toegenomen. Hoe dan ook, het geeft niet meer dan een fragmentarisch beeld van een groot en boeiend land. Het geeft niet meer dan een fragmentarisch beeld van een groot en boeiend land.

In deze opdracht test je eerst je topografische kennis van Brazilië en vul je die waar nodig aan. Daarna ga je na op welke bronnen en ervaringen jouw beeld van Brazilië is gebaseerd en in hoeverre dit beeld te rijmen is met de Braziliaanse werkelijkheid.
Ten slotte ga je in op het belang van een op feiten gebaseerd beeld van dat land.

Colofon

Het arrangement Beeldvorming Brazilië - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-14 09:33:27
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 4 & 5. In het domein "Ontwikkelingsland" wordt het thema ''Beeldvorming Brazilie" besproken. In dit onderdeel wordt onderzocht wat er waar is van de vooroordelen en stereotypes over Brazilië. Als onderdeel van de BRICS-landen, die gekenmerkt worden door een sterke economische groei en toenemende welvaart, heeft Brazilië inderdaad aanzienlijke vooruitgang geboekt. Het land heeft een van de grootste economieën ter wereld en is een belangrijke speler op het internationale toneel. Ondanks de economische groei en ontwikkeling, is Brazilië nog steeds een land met uitdagingen. Het land heeft te maken met sociale ongelijkheid, armoede en geweld, vooral in de stedelijke gebieden. Deze problemen kunnen soms leiden tot negatieve stereotyperingen, maar dit is niet alles wat Brazilië is. Brazilië heeft ook een rijke culturele diversiteit en een bloeiende kunst- en muziekscene. Het land staat bekend om zijn carnaval, samba-muziek en voetbalcultuur. Bovendien heeft Brazilië een prachtige natuurlijke omgeving, waaronder het Amazonegebied; het grootste regenwouden ter wereld.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Arm en rijk; Globalisering; Burgerschap; Aardrijkskunde; Bevolking en ruimte;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, amazone, arrangeerbaar, brazilie, diversiteit, economische groei, havo45, stercollectie, sterotypes, vooroordelen

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open