Het Franse bijvoeglijk naamwoord

Het bijvoeglijk naamwoord in de Franse taal

Startpagina

Coucou!

 

Welkom op deze pagina! In dit leerarrangement ga jij iets leren over het Franse bijvoeglijk naamwoord. Dit mag je geheel op jouw eigen tempo doen!

Merk je dat je het onderwerp snapt? Vlieg dan door dit leerarrangement heen en maak de eindtoets! Maar, het kan ook dat je dit onderdeel wat lastiger vindt! Geen paniek, dat is niet erg. Ik raad je dan aan om alle onderdelen te doorlopen. Zo zorg je voor een goede voorbereiding voor je eindtoets.

 

Even een korte uitleg van deze pagina:

Aan de linkerkant zie je een aantal kopjes staan. Ik raad je aan om bij het 'Opfrismomentje' te beginnen, je activeert op deze wijze namelijk je voorkennis. Daarna klik je op het kopje 'Uitleg over het Franse bijvoeglijk naamwoord'. De rest spreekt voorzich. Telkens staat er bij het einde van een onderdeel wat de volgende stap is. Lees dus goed wat er van je gevraagd wordt! Dit leerarrangement wordt afgesloten met een eindtoets (zie kopje 'Toets)'. Voor deze toets krijg je een beoordeling, maak deze toets dus niet als je er nog niet klaar voor bent.

 

De leerdoelen die jij behaalt moet hebben na dit leerarrangement zijn:

1. Aan het einde van dit leerarrangement kan jij in het kort de theorie over het Franse bijvoeglijk naamwoord navertellen.

2. Aan het einde van dit leerarrangement kan jij de grammaticaregels omtrent het Franse bijvoeglijk naamwoord (vervoeging; op de juiste plaats) op de correcte manier toepassen.

 

Ik wens je heel veel plezier en succes!

 

Bonne chance!

Opfrismomentje

Wil jij een aantal grammatica onderdelen herhalen? Dat kan! Je kan kiezen tussen het grammatica onderdeel over bijvoeglijke naamwoorden in het Nederlands en het Franse lidwoord. 

 

Voel je vrij om deze onderdelen wel of niet te herhalen!

 

Bonne chance!

Het bijvoeglijk naamwoord

Het bijvoeglijk naamwoord... wat is dat ook alweer? Om dit op te frissen, heb ik een aantal vragen voor jou:

 

Tip: het bijvoeglijk naamwoord zegt iets over een zelfstandig naamwoord. 

Had je ze allemaal goed? Très bien!

 

Een zelfstandig naamwoord is een woord dat een mens, dier, ding of een aardrijkskundige naam beschrijft. Meestal kan er voor het zelfstandig naamwoord een lidwoord gezet worden (de/het/een), maar niet voor een eigen naam of een aardrijkskundige naam.

Bijvoorbeeld bij 'Hans' of 'Frankrijk', er kan niet gezegd worden: 'de/het/een Hans' of 'de/het/een Frankrijk'.

 

Een bijvoeglijk naamwoord geeft dus méér informatie over het zelfstandig naamwoord, bijvoorbeeld: 'Een witte auto.' Het woordje 'witte' zegt iets over de auto, hij is namelijk wit. Als dit bijvoeglijk naamwoord er niet had gestaan, dan hadden wij niet geweten dat de auto wit was.

 

Vind je het nog een beetje lastig? Kijk dan dit onderstaande filmpje:

 

 

Het Franse lidwoord

In het Nederlands maken wij onderscheid tussen twee groepen lidwoorden:

1) bepaald = de/het

2) onbepaald = een

 

Dit is hetzelfde als in het Frans. Alleen, in het Frans kennen deze lidwoorden ook nog verschillende vormen. Het Franse lidwoord past zich namelijk aan het zelfstandig naamwoord aan, staat het zelfstandig naamwoord in een mannelijk enkelvoudige vorm, of in een vrouwelijke enkelvoudige, of in een mannelijk meervoudige vorm of in een vrouwelijke meervoudige vorm. En, dan hebben we ook nog een lidwoord die bij woorden hoort die met een klinker of een h beginnen (in het enkelvoud).

 

Bepaald lidwoord (de/het):

  Mannelijk Vrouwelijk Klinker/h
Enkelvoud le la l'
Meervoud les les les

 

Onbepaald lidwoord (een):

  Mannelijk Vrouwelijk Klinker/h
Enkelvoud un une un/une (geen apart lidwoord)
Meervoud des des des 

 

Uitleg over het Franse bijvoeglijk naamwoord

Net zoals in het Nederlands zijn er in Frans ook bijvoeglijk naamwoorden. Bijvoeglijk naamwoorden zeggen iets over een zelfstandig naamwoord. Zie het kopje 'Opfrismomentje' om het bijvoeglijk naamwoord in het Nederlands te herhalen.

 

Zoals uitgelegd in de bovenstaande kennisclip pas het bijvoeglijk naamwoord zich aan het zelfstandig naamwoord aan, net zoals het lidwoord en andere woorden. In het Frans maken wij onderscheid tussen mannelijk enkelvoudige, mannelijk meervoudige, vrouwelijk enkelvoudige en vrouwelijk meervoudige zelfstandig naamwoorden. Als het onderdeel over de lidwoorden niet zo goed in jouw geheugen zit, dan raad ik jou aan om dit even te herhalen.

Ga naar het kopje 'Opfrismomentje' en klik het onderdeel 'Het Franse lidwoord' aan voor een korte herhaling.

 

Een korte samenvatting van de kennisclip:

Bijvoeglijk naamwoorden worden in de mannelijk enkelvoudige vorm geleerd. Daarom verandert het bijvoeglijk naamwoord NIET als het iets over een mannelijk enkelvoudig zelfstandig naamwoord zegt.

 

Zie de tabel hieronder met de informatie over welke letters je achter het bijvoeglijk naamwoord plakt als het zelfstandig naamwoord in de mannelijke of vrouwelijke en in de enkelvoudige of meervoudige vorm staat:

  Enkelvoudig Meervoudig
Mannelijk / -s
Vrouwelijk -e

-es

 

Voorbeelden:

Het bijvoeglijk naamwoord 'noir' (=zwart).

Le téléphone noir.                                         De zwarte telefoon.              = mannelijk enkelvoud

Les téléphones noirs.                                   De zwarte telefoons.             = mannelijk meervoud

La maison noir.                                            Het zwarte huis.                     = vrouwelijk enkelvoud

Les maison noirs.                                        De zwarte huizen.                  = vrouwelijk meervoud

 

Zoals je misschien wel opvalt: in het Nederlands zetten wij het bijvoeglijk naamwoord VOOR het zelfstandig naamwoord, terwijl wij in het Frans het bijvoeglijk naamwoord ACHTER het zelfstandig naamwoord zetten.

 

 

Ga naar het kopje 'Oefeningen' en klik daar op oefening 1. Als deze oefening afgerondt is, ga dan terug naar het kopje 'Inhoud' en verolgens naar 'Uitleg over het Franse bijvoeglijk naamwoord' en klik dan op het kopje 'Uitzondering 1'. Succes met oefening 1!

Uitzondering 1

Zoals ik jou net heb aangeleerd, zetten wij het in Frans het bijvoeglijk naamwoord achter het zelfstandig naamwoord.. maar er zijn uitzonderingen:

 

In het Nederlands zetten wij het bijvoeglijk naamwoord vóór het zelfstandig naamwoord. In het Frans is dat niet altijd het geval.

 

Over het algemeen zetten wij het bijvoeglijk naamwoord achter het zelfstandig naamwoord in het Frans. Er zijn een paar bijvoeglijk naamwoorden in het Frans die wij vóór het zelfstandig naamwoord plaatsen. Dit is dus een uitzondering. Deze bijvoeglijke naamwoorden moeten uit het hoofd geleerd worden. Hieronder zie je het rijtje met deze bijvoeglijke naamwoorden, lees snel de tabel door!

 

Mannelijk Vrouwelijk Vertaling
jeune jeune jong
joli jolie mooi, knap
beau belle mooi
grand grande groot
long longue lang
nouveau nouvelle nieuw
vieux vieille oud
petit petite klein
gros grosse dik
bon bonne goed, lekker
mauvais mauvaise slecht
haut haute hoog

 

Zoals je misschien wel hebt gezien in deze tabel, zijn sommige bijvoeglijk naamwoorden anders naar de vrouwelijke vorm vervoegd dan dat jij net geleerd hebt! Hier volgt later meer over onder het kopje 'Uitzondering 2'.

 

 

Je gaat nu weer een oefeningetje doen met de nieuwe geleerde informatie. Ga naar het kopje ‘Oefeningen’ en klik daar op oefening 2. Ga vervolgens weer terug naar ‘Inhoud’; ‘Uitleg over het Franse bijvoeglijk naamwoord’; ‘Uitzondering 2’. Bonne chance!

Uitzondering 2

Inmiddels heb jij geleerd dat:

1)      Het bijvoeglijk naamwoord zich aan het zelfstandig naamwoord aanpast (mannelijk enkelvoudig; mannelijk meervoudig; vrouwelijk enkelvoudig; vrouwelijk meervoudig)

2)      De plaats van het bijvoeglijk naamwoord achter het zelfstandig naamwoord is, maar dat bepaalde bijvoeglijk naamwoorden ervoor komen te staan.

 

In uitzondering 1, is uitgelegd dat het bijvoeglijk naamwoord voor en achter het zelfstandig naamwoord kan staan. In dit onderdeel ga ik jou uitleggen dat sommige bijvoeglijk naamwoorden onregelmatig zijn in het ‘vervoegen’.

 

Regelmatige bijvoeglijk naamwoorden vervoeg je op deze manier, zoals eerder uitgelegd:

Mannelijk enkelvoudig = /

Mannelijk meervoudig = + -s

Vrouwelijk enkelvoudig = + -e

Vrouwelijk meervoudig = + -es

 

Als het bijvoeglijk naamwoord in de mannelijk enkelvoudige vorm al op een -e eindigt, dan komt er géén -e achter in de vrouwelijke enkelvoudige vorm. In de vrouwelijk meervoudige vorm komt er dan ook géén -es achter, maar alleen een -s.

Bij de mannelijke vorm wordt wel de normale regel toegepast: niets toevoegen bij een mannelijk enkelvoudig woord en een -s toevoegen bij een mannelijk meervoudig woord.

 

Voorbeeld:

Het bijvoeglijk naamwoord 'jeune' (=jong).

Le jeune garçon.                                        De jonge jongen.            = mannelijk enkelvoud

Les jeunes garçons.                                  De jonge jongens.           = mannelijk meervoud

La jeune fille.                                             Het jonge meisje.            = vrouwelijk enkelvoud

Les jeunes filles.                                       De jonge meisjes.            = vrouwelijk meervoud

Let op! Het bijvoeglijk naamwoord 'jeune' is een uitzondering, dus die komt vóór het zelfstandig naamwoord.

 

Dan zijn er ook nog bijvoeglijk naamwoorden die in de mannelijk enkelvoudige vorm op een -s eindigen. Er komt dan géén extra -s achter dit bijvoeglijk naamwoord in de mannelijke meervoudige vorm.

In de vrouwelijke enkelvoudige vorm komt er wél een -e achter en in het meervoud komt er ook gewoon -es achter.

 

Voorbeelden:

Le vélo gris.                                                  De grijze fiets.                   = mannelijk enkelvoud

Les vélos gris.                                              De grijze fietsen.               = mannelijk meervoud

La voiture grise.                                           De grijze auto.                   = vrouwelijk enkelvoud

Les voitures grises.                                      De grijze auto's.                = vrouwelijk meervoud

 

 

Een andere vorm:

Dan zijn er ook nog bijvoeglijk naamwoorden die een andere vorm krijgen als ze een vrouwelijk woord beschrijven of een woord in het meervoud. Ze betekenen natuurlijk wél hetzelfde!

 

De drie heel onregelmatige zijn:

Mannelijk enkelvoud Vrouwelijk enkelvoud Mannelijk meervoud Vrouwelijk meervoud Vertaling
nouveau nouvelle nouveaux nouvelles nieuw
vieux vieille vieux vieilles oud
beau belle beaux belles mooi

 

Dan gelden er ook nog regels voor alle bijvoeglijk naamwoorden die op bepaalde letters eindigen:

Mannelijk enkelvoud Vrouwelijk enkelvoud Mannelijk meervoud Vrouwelijk meervoud Vertaling
dangereux dangereuse dangereux dangereuses gevaarlijk
sportif sportive sportifs sportives sportif
bon bonne bons bonnes goed
cher chère chers chères duur, lieve
complet complète complets complètes compleet
italien italienne italiens italiennes italiaans
cruel cruelle cruels cruelles wreed

 

Uitleg bij de tabel:

* Bijvoeglijk naamwoorden die in het mannelijk enkelvoud op -eux eindigen, veranderen in het vrouwelijk enkelvoud in -euse. Verder komt er in het mannelijk meervoud geen -s achter, wel in het vrouwelijk meervoud. 

* Bijvoeglijk naamwoorden die in het mannelijk enkelvoud op een -f eindigen, veranderen in het vrouwelijk enkelvoud in -ve. In het meervoud veranderd er niets aan de basisregel.

* Bijvoeglijk naamwoorden die in het manneljik enkelvoud op -on eindigen, veranderen in het vrouwelijk enkelvoud in -onne. In het meervoud veranderd er niets aan de basisregel.

* Bijvoeglijk naamwoorden die in het mannelijk enkelvoud op -er eindigen, veranderen in het vrouwelijk enkelvoud in -ère. In het meervoud veranderd er niets aan de basisregel. 

* Bijvoeglijk naamwoorden die in het mannelijk enkelvoud op -et eindigen, veranderen in het vrouwelijk enkelvoud in -ète. In het meervoud veranderd er niets aan de basisregel.

* Bijvoeglijk naamwoorden die in het mannelijk enkelvoud op -ien eindigen, veranderen in het vrouwelijk enkelvoud in -ienne. In het meervoud veranderd er niets aan de basisregel.

* Bijvoeglijk naamwoorden die in het mannelijk enkelvoud op -el eindigen, veranderen in het vrouwelijk meervoud in -elle. In het meervoud veranderd er niets aan de basisregel.

 

 

Ga nu naar het kopje ‘Oefeningen’ en doe daar oefening 3. Succes!

Oefeningen

In dit onderdeel kan jij oefenen met de uitgelegde grammatica. Zoals je kan zien zijn er verschillende oefeningen. Ik geef even een korte uitleg:

* Oefening 1 maak je nadat je de uitleg over het Franse bijvoeglijk naamwoord gelezen/geluisterd hebt.

* Oefening 2 maak je nadat je uitzondering 1 gelezen hebt.

* Oefening 3 maak je nadat je uitzondering 2 gelezen hebt.

* De extra oefeningen hoef je alleen te maken als je merkt dat je nog wat oefening nodig hebt.

* De plus oefeningen hoef je alleen te maken als je merkt dat je het onderdeel goed snapt en toe bent aan wat uitdaging.

* De eindoefening maak je als laatste. Dit is als voorbereiding op de eindtoets. Hiermee test je jezelf nog even, voordat je de toets maakt. Als je merkt dat je met deze eindoefening nog wat moeite hebt, aarzel dan niet om nog even terug te gaan naar de uitleg/oefeningen!

* Als laatste zie je staan 'Oefenen via andere sites!'. Klik dit onderdeel aan als je overal klaar mee bent. Je herhaalt dan op een leuke manier bepaalde onderdelen van deze grammatica!

 

Bonne chance!

 

 

Oefening 1

Oefening 2

Oefening 3

Extra oefeningen

Wil je extra oefenen met het Franse bijvoeglijk naamwoord? Dat kan! Kijk eens naar de onderstaande opdracht.

 

Bonne chance!

Plusoefeningen

Ben jij wel toe aan een beetje uitdaging? Kijk dan eens naar de onderstaande oefening:

 

 

Eindoefening

Deze eindoefening is om jouw kennis voor een laatste keer te testen. Maak deze eindoefening en beslis daarna of je klaar bent voor de eindtoets, of dat je nog wat oefening nodig hebt. 

 

Bonne chance!

Toets: Eindoefening

Start

Oefenen via andere sites!

Oefen is hiermee!

 

Uitleg:

Lees het woord wat op de kaart staat, probeer voor jezelf te raden wat dit in het Frans is, zowel de mannelijke als vrouwelijke enkelvoudige vorm. Controleer daarna of je het goed hebt, door op de spatiebalk of de kaart te klikken. Ook kan je de uitspraak horen van het Franse woord.

Als je dit niet wilt, klik dan op het speakertje rechts boven in.

 

 

En... maak deze quiz eens...:

 

Bijvoeglijk naamwoorden

Toets

Ouioui! Bijna bij het einde van dit leerarrangement!

 

Alle uitleg gelezen? Alle oefeningen gemaakt? Dan ben jij klaar voor de toets. Met deze toets sluit jij het leerarrangement af. De toets maak je via Office Forms en lever je in. Later ontvang je jouw resultaten en eventuele feedback.

Klik hieronder op 'Eindtoets'.

 

Bonne chance!

Eindtoets

Bronnen materiaal

Header:

https://www.flickr.com/photos/fernandoshoiti/1767713568

 

Startpagina:

Plaatje 'un prof': https://www.flickr.com/photos/fernandoshoiti/1767713568

 

Opfrismomentje:

Plaatje 'lamp': https://pixabay.com/nl/licht-gloeilamp-geel-idee-305069/

Filmpje 'Meester Nicky TV Bijvoeglijk naamwoorden #1': https://www.youtube.com/watch?v=hu-dsMf_17w

 

Uitleg over het Franse bijvoeglijk naamwoord:

Filmpje 'Basisuitleg over het Franse bijvoeglijk naamwoord': https://www.youtube.com/watch?v=kxN_uAXPsJo

Deze kennisclip heb ik zelf gemaakt via Screen-Cast-O-Matic en vervolgens op YouTube gezet.

 

Theorie: Brocken, E., Brouwer, J., Hoogerwerf-Beijer, S., Jansen, M., & Morice, I. (2013). Grandes Lignes. Groningen: Noordhoff Uitgevers.

 

Toets:

Plaatje 'checklist': https://pxhere.com/nl/photo/1445109

  • Het arrangement Het bijvoeglijk naamwoord in de Franse taal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Julia Voogt Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-11-12 18:33:14
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In dit leerarrangement hoop ik jou de regels omtrent het bijvoeglijk naamwoord in de Franse taal aan te leren.
    Leerniveau
    HAVO 1; VWO 1;
    Leerinhoud en doelen
    Lezen; Correspondentie; Dagelijks leven; Frans; Schrijven; Vrij schrijven; Lezen om informatie op te doen;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    2 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    #bijvoeglijknaamwoord, #frans, #l'adjectifqualificatif

    Bronnen

    Bron Type
    Eindtoets
    https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=zrpvyrp8U02GgaBihPf_RvZ82EAk07RPoNkqC19Xp8hUMklLSkVTNkJDSTM0SkJRMjY1RDY0TEVRNS4u
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Oefening met de basisregels van het bijvoeglijk naamwoord.

    De juiste plaats van het bijvoeglijk naamwoord in de zin.

    Op de juiste manier een bijvoeglijk naamwoord vervoegen.

    Extra oefenen

    Plusoefeningen

    Eindoefening

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.