De droge hete zomer van 2018

De droge hete zomer van 2018

Inleiding

In het jaar 2018 buitelden de extreme records over elkaar heen! Dat was natuurlijk de strenge vorst in februari. Ook de lange, droge zomer met maar liefst 61 zomerse dagen op een rij boven de 25°C. Dat heeft de gemoederen flink bezig gehouden. Voor de vakantiegangers was het in Nederland eens een jaar zonder regen. Het leverde ook veel discussie op: wat is de oorzaak van al deze records? En moeten we ons druk maken over gevolgen van langdurige droogte en warmte?

In de introductie door de docent hebben jullie vooral nagedacht over de oorzaken van al die nieuwe records en langdurige warme periodes: is er een link te leggen naar het versterkt broeikaseffect?

In deze lessenserie gaan jullie een aantal gevolgen bestuderen. Deels doe je dat via de opdrachten die beschreven staan op deze wikiwijs-pagina's. Er een onderzoek geschreven waarbij je in het practicumlokaal aan de slag gaat. Deze opdrachten doe je op een werkblad wat je bij de betreffende opdracht kunt downloaden.

Je lessenserie sluit af met een pitch waarbij jullie aan een ander groepje de bedachte oplossingen presenteert.

Colofon

Het arrangement De droge hete zomer van 2018 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteurs
Gert Ruepert Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2019-01-14 14:14:58
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
In dit leerarrangement bekijken we de gevolgen van de hitte en droogte in Nederland voor de waterafvoer van de grote rivieren en de gevolgen voor planten en dieren in Nederland. Het arrangement is ontworpen voor de derde klas havo/vwo ter voorbereiding op het vak Natuur, Leven en Techniek. Er komen onderwerpen aan de orde vanuit wiskunde, scheikunde, natuurkunde, biologie en aardrijkskunde.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
bijensterfte, droogte, grote rivieren, klimaatverandering, klimaatzones, nlt, osmose, temperatuur, waterafvoer, watervoorziening
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open