Toekomst van Nederland en Duitsland - GEEL/ROOD - moederbestand

Bevolkingsontwikkeling op aarde

Bevolkingsontwikkeling op aarde

Overal ter wereld zal de bevolking gaan groeien. Behalve in Europa. Daar gaat de bevolking juist afnemen. Laat Nederland daar nu just een uitzondering op zijn.

Het groeien of juist krimpen van de bevolking heeft allerlei gevolgen voor de samenleving. Zo vraagt een groeiende bevolking om meer voorzieningen en woonruimtes. Bij een krimpende bevolking komt er juist veel leegstand. Ook zijn er allerlei sociaal-economische gevolgen bij het groeien of krimpen van de bevolking. Zo vraagt een oudere bevolking om meer zorg- en verpleeghuizen. Dit kost veel geld. Bij een krimpende bevolking of vergrijzende bevolking kunnen veel vacatures wellicht niet meer worden ingevuld.

Zoals je opmerkt is het belangrijk voor regringen om te weten op welke manier de bevolking in hun land in de komende jaren zal ontwikkelen. Dan kunnen er tijdig maatregelen worden genomen om vervelende situaties te voorkomen. In deze leertaak ga je onderzoeken op welke manier de bevolking in Nederland en Duitsland zich ontwikkeld, welke gevolgen dit heeft en welke maatregelen worden genomen.

Colofon

Het arrangement Toekomst van Nederland en Duitsland - GEEL/ROOD - moederbestand is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Auteur Kunskapsskolan Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2018-12-02 11:29:08
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Aardrijkskunde; Bevolking en ruimte;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
leerlijn, rerrangeerbare
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open