DOT PEF

Schematische Structuren

Schematische Structuren

Structuurformules

In de organische chemie worden structuurformules van koolwaterstoffen vaak schematisch weergegeven. Deze kosten minder tijd om te tekenen en zijn vaak overzichtelijker. Dit schematisch weergeven van de structuur kan op verschillende manieren. Hieronder als voorbeeld de verschillende manieren waarop de structuur van ethaanzuur (azijnzuur) kan worden weergegeven.

Een eerste vereenvoudiging van de weergave kan gedaan worden door de bindinggsstreepjes waarmee H-atomen verbonden zijn, weg te laten. Bij verdere vereenvoudigingen worden de atoomlabels van sommige koolstoffen (C) weggelaten. Bij de laatste hier getoonde vereenvoudiging worden alle atoomlabels van koolstof en waterstoffen (H) aan koolstof weggelaten. Op hoeken, kruisingen, knikken en uiteinden van lijnen bevinden zich dan koolstofatomen. In het voorbeeld van glucose hieronder is goed te zien dat vereenvoudiging leidt tot een overzichtelijker structuur.

Waterstofatomen (en de bijbehorende bindingsstrepen) aan deze koolstofatomen worden niet weergegeven. Het bepalen van de molecuulformule van een schematische struktuur, en dus de molecuul- of molmassa, kan daarom soms lastig zijn.

Op de volgende pagina's vind je een aantal opdrachten om dit te oefenen.

Colofon

Het arrangement Schematische Structuren is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
DOT PEF
Laatst gewijzigd
2021-09-28 14:38:23
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open