Geld en inflatie

Geld en inflatie

De verkeersvergelijking van Fisher

In de economische kringloop kun je een geld- en een goederenstroom onderscheiden.

De totale geldstroom is gelijk aan de maatschappelijke geldhoeveelheid (M van money) maal de omloopsnelheid (V van velocity) van het geld. De omloopsnelheid geeft aan hoe snel de munteenheid van hand tot hand gaat. Er geldt: geldstroom is M x V.

De totale goederenstroom is gelijk aan de gemiddelde prijs van de transacties (P van price) maal het aantal transacties (T van trade).
Er geldt: waarde goederenstroom is P x T.

In een economische kringloop moet de geldstroom gelijk zijn aan de goederenstroom, dus geldt: M x V = P x T

De vergelijking is bekend geworden als de verkeersvergelijking van Fisher.
Voor het aantal transacties kun je ook het reële nationale inkomen (Yr) nemen. De vergelijking wordt dan: M x V = P x Yr

De invloed van geld

De geldstroom is het product van de geldhoeveelheid (M) en de omloopsnelheid (V). De geldhoeveelheid kan veranderen door geldschepping (M↑) of door geldvernietiging (M↓). De omloopsnelheid kan veranderen door oppotting (V↓) of door ontpotting (V↑); meestal wordt er echter vanuit gegaan dat de omloopsnelheid van het geld op korte termijn constant is.

Wat er gebeurt in geval van geldschepping of geldvernietiging hangt af van de conjuncturele situatie. In het schema zie je verschillende mogelijkheden:

Uitgangssituatie M x V = P x Yr  
Geldschepping (M↑)
  • Onderbesteding
  • Overbesteding
M↑ x V = P x Yr↑
M↑ x V = P↑ x Yr
Onderbesteding: Door geldschepping in een situatie van onderbesteding zal het aantal transacties toenemen en dus het nationaal inkomen toenemen. De werkgelegenheid neemt toe en de conjuncturele werkloosheid neemt af.
Overbesteding: Door geldschepping in een situatie van overbesteding zal de vraag naar goederen stijgen, maar de productiecapaciteit is al volledig bezet. Dus zullen de prijzen stijgen: bestedingsinflatie.
Geldvernieting (M↓)
  • Onderbesteding
  • Overbesteding

M↓ x V = P x Yr↓
M↓ x V = P↓ x Yr

Onderbesteding: Door geldvernietiging in een situatie van onderbesteding zal het aantal transacties afnemen en dus het nationaal inkomen afnemen. De werkgelegenheid neemt af en de conjuncturele werkloosheid neemt toe.
Overbesteding: Door geldvernietiging in een situatie van overbesteding zal de vraag naar goederen dalen. De inflatie zal verminderen en er kan zelfs een daling van de prijzen (deflatie) optreden.

Keynesianen versus Monetaristen

De verkeersvergelijking van Fisher wordt vaak gebruikt om het verschil tussen Keynesianen en Monetaristen toe te lichten.

Keynesianen (aanhangers van John Maynard Keynes) gaan er van uit dat de markteconomie uit balans kan raken door onder- of overbesteding. Bij onderbesteding wordt de productiecapaciteit niet volledig benut. In zo'n situatie kan geldschepping bij het gelijk blijven van de omloopsnelheid leiden tot een toename van het nationaal inkomen: M↑ x V = P x Yr↑

Monetaristen gaan er van uit dat de productiecapaciteit volledig benut is. Er is altijd sprak van bestedingsevenwicht. In zo'n situatie zal geldschepping altijd leiden tot bestedingsinflatie: M↑ x V = P↑ x Yr

Monetaristen hanteren daarom de geldgroeiregel: de groei van de geldhoeveelheid moet overeenkomen met de reële groei van het nationale inkomen: als Y stijgt, zal M mee moeten stijgen.

  • Het arrangement Geld en inflatie is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2021-05-27 08:59:51
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    De Kennisbanken bevatten de theorie bij de opdrachten.
    Leerinhoud en doelen
    Economie;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    VO-content - Kennisbanken. (z.d.).

    Template - Goede en slechte tijden

    https://maken.wikiwijs.nl/130824/Template___Goede_en_slechte_tijden

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.