Structuur en conjunctuur

Structuur en conjunctuur

Structuur en conjunctuur

Onder de structurele ontwikkeling van het nationaal inkomen verstaan we de groei van het nationaal inkomen als gevolg van de toename van de productiecapaciteit.

De productiecapaciteit bepaalt niet de feitelijke waarde van het nationaal inkomen. De feitelijke waarde van het nationaal inkomen wordt bepaald door de effectieve vraag. De effectieve vraag (EV) is de vraag naar goederen en diensten door de gezinnen, de bedrijven, de overheid en het buitenland. De ontwikkeling van het nationaal inkomen als gevolg van de veranderingen in de effectieve vraag wordt de conjuncturele ontwikkeling van het nationaal inkomen genoemd.

Als de effectieve vraag kleiner is dan de productiecapaciteit spreek je van onderbesteding. Je spreekt van overbesteding als de effectieve vraag groter is dan de productiecapaciteit. Er is sprake van een bestedingsevenwicht als de effectieve vraag gelijk is aan de productiecapaciteit.

Colofon

Het arrangement Structuur en conjunctuur is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-02-08 09:34:06
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
De Kennisbanken bevatten de theorie bij de opdrachten.
Leerinhoud en doelen
Economie;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open